Logitech X300 Mobile Wireless Stereo Speaker – musiikkia muoviämpäristä?

27.11.2014 17:00 Muropaketin toimitus

Mikä on kova, kuminen, tuntuu mukavalta kädessä ja saa hymyn huulille? Kyllä! Logitech X300 – langaton kaiutin, joka kulkee mukana mihin ikinä menetkin.

Pakettia avatessa ja tuotetta muovien läpi ihmetellessä minulle tuli välittömästi mieleen parinkympin PC-kaiuttimet 2000-luvun alusta. Siis ne, jotka soivat iloisesti kuin muoviämpäriin asetettu mp3-soitin. Moni varmaan muistaa yhä sen soundin, valitettavasti. Ehkä näitä samoja purkkisoundeja tehdään vieläkin markettimikrojen kylkiäiseksi.

Asettelin kaiuttimen nätisti eteeni ja aloin tutkia rakennetta – ja miten sen saisi päälle. Rehellisenä ihmisenä minun on myönnettävä, että etsin virtakytkintä pidempään kuin kehtaisin myöntää. Laitoin kaiuttimen jopa lataukseen samalla kuin toivoin, että siihen syttyisi joku valo joka osoittaisi virtakytkimen paikan tai laite menisi itsekseen päälle. Ehdin plärätä mukana tulleen tuoteoppaankin, kunnes silmäni osui puolen sentin kokoinen kuvioitu kohta,  josta virrat lopulta kytkeytyivät.

Kaiuttimen liittäminen puhelimeen Bluetoothilla oli mutkatonta ja laitteet löysivät toisensa sekunneissa. Laitteiden pariuduttua läväytin Spotifyn soittamaan suosikkimusiikkiani ja niitä mistä en niin paljoa tykkää, mutta joita on myös kuunneltava – eli Suomi-iskelmiä. Eihän suomalaisille voi kaupata tuotetta jota ei varmuudella ole testattu ikivihreillä? Ei!

Painekyllästettyä muovia

Aloitetaan laitteen rakenteesta, joka on todella jämäkkä. Kumipinnoite on hyvä valinta, varsinkin jos tuotetta aikoo käyttää ulkona. Piknikillä itsensä sotkeneena sormet ovat liukkaat, joten pinnoitteelle on selkeä tarkoitus. Sen ansiosta kaiutin pysyy napakasti myös huonommilla alustoilla ja on suhteellisen helppo puhdistaa. Urakuvioidut painikkeet ovat selkeät eikä niitä ole määrällisesti liioiteltu, sillä laitteessa on vain neljä painiketta – äänensäätöön kaksi, parittamiseen yksi sekä erillinen virtapainike. Värivaihtoehtoja on suotu kuluttajien iloksi neljä: Sininen, punainen, violetti ja musta. Kaiuttimen painikkeet sekä pintamateriaali huokuvat kovasti vedenkestävyyttä, mutta sitä kaiutin ei valitettavasti ole.

Kelistä johtuen en voinut suorittaa tuotetestiä ulkona piiskaavassa vesi- tai räntäsateessa, vaan tyydyin fiilistelemään olohuoneemme lattialla piknik-tapahtumaa simuloiden. Keräsin matolta lasten levittämiä leivänmurusia ja komensin heitä samalla verbaalisesti. Ääneni ylsi kaiuttimen tuottaman äänenpaineen yläpuolelle, joskin olisin jäänyt toiseksi jos olisin halunnut huudattaa kurkkuani pidempään kuin luvatun viiden tunnin akunkeston ajan.

Akunkesto on hyvä ja huono, riippuen siitä mitä laitteelta odottaa. Kapasiteetti lienee kompromissi kustannuksien ja koon suhteen. Se kestää kyllä pienet pyrähdykset puistossa, mutta kesäiltaa mökin terassilla istuessa laite tyhjenee kilpaa musiikkia tuottavan laitteen kanssa ja on vain ajan kysymys koska seurueeseen olisi liitettävä kannettava virrantuottoa varten – tai sitten erillinen laturi. Onneksi kaiutin hyväksyy micro-usb liittimellä varustetut laturit, joten ongelmia sellaisen löytämisen kanssa ei pitäisi tulla.

Kokonsa puolesta kaiutin mahtuu mihin tahansa reppuun ja kulkee kätevästi käsilaukussakin, mutta taskuun tätä ei kannata yrittää sijoittaa.

Kaiuttimen mukana tulee niukasti oheissälää, paketti ei sisällä esimerkiksi minijack-liitännäistä kaapelia saatikka erillistä laturia, pelkästään usb-kaapelin. Miksi? Toki 3,5-millinen liitäntätapa joillekin jo vanhentunut ja jopa turha, mutta jäärillä voi olla yhä nurkissaan iPodeja, johon tuonkin olisi voinut kytkeä. Kaiutin tukee Bluetoothia, eikä sen suhteen pitäisi olla kytkemisongelmia, ellei kädessä satu olemaan vanhentunutta mallia oleva DORO-puhelin.

Mainitsinko jo, että kaiutinta voi käyttää myös langattomana handsfree-laitteena? Nuoriso varmasti arvostaa kun äiti soittaa ja muistuttaa ruokailu- sekä kotiintuloajoista ja tämä puhelu kuuluu kaikille skeittipuistossa. Katu-uskottavuus katoaa yhtä nopeasti kuin kaiutin reppuun. Puhelintoiminnon voi halutessaan kytkeä pois puhelimen BT-asetuksista, ainakin Android-pohjaisissa laitteissa. Yksityisyys on taas in!

Ääni – tuo kaiuttimen perimmäinen tarkoitus

Ensimmäisen äänen laitteesta saatuani jäin odottamaan ämpärien kaikumista, jota ei koskaan onneksi tullut. Ääni ei toki ole mitenkään paras mahdollinen, mutta yllätyin silti positiivisesti. Laadullisesti kaiutin tuottaa riittävän hyvää ääntä taustamusiikiksi kotitöiden ohelle tai illanistujaisiin eikä kuunteluväsymystä pääse syntymään. Pääasialliseksi äänilähteeksi musiikinkuunteluun ääni on hiukan tukkoinen ja osa nautinnosta jää väkisinkin pois. Mikäli kaiutinta on pystyttävä kuljettamaan mukana eikä kuulokkeet tule kysymykseen, niin vaihtoehdot ovat luonnollisesti vähissä.

Siitäkin huolimatta pienestä purkista lähtee yllättävän maukas ääni. Stereokuvasta tai bassoista ei kannata puhua, mutta ei niitä voi matkakaiuttimelta odottaakaan. Matalat äänet huokuvat poissaolollaan, mutta eivät häiritsevän pahasti. Korkealtakaan ei mennä eikä kovaa, mutta jälleen kerran kaiuttimen kompakti koko ja käyttötarkoitus antavat tuonkin anteeksi. Ei tällä ole tarkoitus korvata studiokaiuttimia. Joka tapauksessa ääntä lähtee reilusti yli omien tarpeiden.

Jäin hiukan kaipaamaan Teräsbetonin kiviä nostattavaa korkeaa huutokiljuntaa sekä Don LaFontainen leffatraileriäänen tuottamaa mörinää, mutta ainakin Aarne Tenkanen suostui tulemaan ulos sellaisenaan.

Kaiutin on kaikessa hyvä, mutta missään ei paras. Laite pysyy hyvin epätasaisella pinnalla, mahtuu helposti mukaan, kytkeytyy lähes kaikkiin audiolähteisiin (ainakin adaptereilla) ja latautuu vaikka tietokoneesta Äänenlaatu niin hyvä, ettei sitä voi nostaa esille negatiivisena asiana. Takuuvarma joululahjaidea nuorisolle, jonka pitää saada omat musiikit mukaan skeittipuistoon.

Ainoa mitä olisin toivonut lisää on erillinen laturi ja äänenlaadullisesti aavistuksen kirkkaampia korkeita ääniä, mutta kaikkea ei voi saada, ellei halua maksaa itseään kipeäksi. Joka tapauksessa kaiutin jätti pysyvän positiivisen tunteen pienistä puutteista huolimatta. Suosittelen!

 

Logitech X300 Mobile Wireless Stereo Speaker

Valmistaja: Logitech

Hinta: noin 70 euroa

Lisätietoja: www.logitech.com/fi-fi/product/x300-wireless-speaker?crid=1548

Juha Somby

 

Tekniset tiedot

  • Akunkesto n. 5 tuntia
  • Toimintasäde alle 9 metriä
  • Äänentoisto: Langatonta Bluetooth®-ääniprofiilia [Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)] tai 3,5- mm ääniliitäntää tukevat laitteet
  • Puhelut: Bluetooth Hands-Free -profiilia HFP 1.6 tukevat puhelimet
  • Pituus: 152 mm
  • Leveys: 71 mm
  • Korkeus: 69 mm
  • Paino: 0,335 kg

 

Lisää aiheesta

Creative GigaWorks T40 – laadukas haastaja ilman bassokaiutinta 

Creative Inspire 5.1 Digital 5700 

Logitech MM32 -kaiuttimet 

Paddytek Vibe -kaiutin tekee pahvilaatikostakin rock-klubin 

Redrum ja äänentoiston uusi taso