Uusimmat

Lord of the Rings Online – Keski-Maan kutsu

17.04.2007 13:49 Tero Lehtiniemi

Taru Sormusten Herrasta -kirjatrilogiaa on roolipeleissä hyödynnetty valitettavan vähän, ja etenkin viime aikaiset yritykset (Third Age, Tactics) ovat olleet laadullisesti varsin huonoja. Vaikka Tolkienin fantasiamaailmasta riittäisi ammennettavaa yhteen jos toiseenkin yksinpeliin, ovat aikaisemminkin verkkoroolipelien saralla kunnostautuneet Turbine ja Codemasters haukkaamassa astetta isomman palan.

Lord of the Rings Online: The Shadows of Angmar on nimittäin perinteinen verkkoroolipeli, joka aikoo haastaa tämänhetkisen markkinajohtaja World of Warcraftin ihan tosissaan.

Minkälainen seikkailu sitten on luvassa, ja onko pelillä realistiset mahdollisuudet markkinajohtajan haastamiseen? Kävimme pelin julkaisun kynnyksellä jututtamassa pelin ohjaajaa, Codemasters Online Gamingin David Solaria asian tiimoilta.

Verkkoseikkailujen, MMORPG:ien, kehitys on edennyt koko lajityypin lyhyen historian ajan kopioimalla. Uudet markkinajohtajat ovat kopioineet vanhoista peleistä hyväksi havaitsemiaan asioita, unohtaneet huonot ja lisänneet sekaan jotain uutta. Vanha sanonta ”jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua” pätee siis muuhunkin kuin morsiamen hääasuun, joskin surulliset arkielämän esimerkit ovat osoittaneet sen, että verkkoroolipelien kanssa joutuu helposti ns. naimisiin. Vilkasta ajatuksenjuoksua vai puhdasta sattumaa, tiedä häntä.

Keski-Maa pintaa syvemmältä

Taru Sormusten Herrasta-trilogia on uskomattoman suosittu sekä kirjoina että elokuvina. Kirjasarjaa on käännetty kymmenille kielille. 200 miljoonan kappaleen yhteismyynnillä kirjasarjaa voi erityisesti kaupallisessa mielessä verrata jopa Raamatun suosioon. Paineet ja fanien odotukset Lord of The Rings-roolipeliä kohtaan ovat siis kovat, minkä David Solari myös tietää.

Solari on työskennellyt useiden eri verkkoroolipelien parissa, ja Shadows of Angmarissa hän on pitänyt ehdottomasti suurimpana haasteena Tolkienin rikkaan maailman ja erityisesti sen tunnelman siirtämistä verkkoroolipeliksi. Betatestaajilla teetetyn kyselyn mukaan Solarilla ei kuitenkaan tällä saralla ole huolenaihetta. Kun testaajilta kysyttiin missä peli oli onnistunut parhaiten, toisiksi suosituin vastaus oli Tolkien-tunnelman vangitseminen.

Tolkienin rikas ja suosittu fantasiamaailma onkin se, jolla peli helposti saa yleisönsä. World of Warcraftin menestys perustui ja perustuu pitkälti kahden asian varaan: ensinnäkin se otti vanhoista kilpailijoistaan osapuilleen kaiken hyvän ja toimivan, mutta samalla teki pelistä sopivan myös satunnaisille pelaajille. Toinen, vähintäänkin yhtä tärkeä syy oli kuitenkin se, että historialtaan ja henkilöhahmoiltaan rikas Azerothin maailma oli normaalin MMORPG-asiakaskunnan ulkopuolisille pelaajille tuttu ja kutsuva.

Juuri tällä ratsastaa myös Lord of the Rings Online. Silmarillionia ulkomuistista siteeraavat Tolkien-friikit vaihtavat muoviset haltiankorvansa huomattavasti helpommin digitaalisiin, kun kyseessä on Tolkienin oikeuksien omistajien siunauksella ja valvonnassa tehty Keski-Maa geneerisen höpöhöpö-valtakunnan sijasta.

Alkuvaiheessa peli kattaa varsin pienen alueen Keski-Maasta, ns. Eriadorin alueen. Tämä sumuisten vuorten ja mantereen lännessä katkaisevan meren väliin sijoittuva alue pitää sisällään Konnun lisäksi monia haltioiden ja ihmisten alueita. Varsinaisten konfliktien keskuksena toimii pelin alkuvaiheessa Angmarin tuhoutunut valtakunta. Kyseessä on juurikin se samainen valtakunta, jonka yhdeksän sormuksen korruptoimista hallitsijoista tuli Nazguleita.

Koska suurin osa pelin nykyisestä ja myöskin tulevasta sisällöstä kattaa alueita, jotka kirjoissa mainittiin tai käsiteltiin vain pintapuolisesti, on tämä luonnollisesti asettanut käsikirjoittajille omat haasteensa. Solari kuitenkin vakuuttaa, että käsikirjoittajat ovat kovan luokan Tolkien-asiantuntijoita, ja pelin tuomat lisäykset hyväksytetään etukäteen Tolkienin oikeuksienhaltijoilla. Keski-Maan laajentaminen ohi kirjojen ja elokuvien käsittelemien asioiden ja seutujen voikin muodostua pelin suurimmaksi kantavaksi voimaksi, olettaen että jälki on laadukasta. Tolkienin tuotokset jättivät kuitenkin suuren osan tämän luomasta maailmasta varsin koskemattomiksi.

Seikkailu alkaa

Aloittavalle pelaajalla Lord of the Rings Online tarjoaa neljä rotua ja seitsemän hahmoluokkaa. Hahmoluokista kaksi ansaitsee erityismaininnan. Koska taikuus ei Tolkienin kirjoissa näytellyt kovinkaan merkittävää osaa, on Shadows of Angmarissakaan turha odottaa pelaajien taikomia tulisateita tai vastaavaa. Perinteisen taikurin virkaa hoitaa Loremaster-niminen hahmoluokka, eräänlainen alkemistin ja druidin yhdistelmä. Räjähtävien tai muuta vekkulia tekevien pullojen tekemisen lisäksi Loremaster nimittäin pystyy esimerkiksi kutsumaan luonnon eläimiä apuunsa. Minstrel taas on muusikkotyyppinen hahmoluokka, jonka pääasiallinen tehtävä on parantaminen.

Viisi muuta hahmoluokkaa ovat enemmän tai vähemmän uusia versioita varkaista, metsästäjistä ja sotureista. Hahmot kehittyvät lähtökohtaisesti samanlaista polkua pitkin, mutta eroa saman hahmolukan edustajien välille tehdään ns. Deed-järjestelmällä. Suorittamalla erilaisia, yleensä vaikeita tehtäviä pelaajat nettoavat itselleen deedejä, jotka pelaaja voi sopivan NPC-hahmon luona vieraillessaan lisätä kohentamaan tämän ominaisuuksia. Solarin mukaan järjestelmää voisi verrata hieman World of Warcraftin Talent-järjestelmään, jossa Talentit pitää ansaita tehtäviä tekemällä ennen kuin ne voi ottaa käyttöön.

Pelaajien välinen taistelu lisättiin Lord of the Rings Onlineen vasta kehityksen loppusuoralla, mutta ideana se kuulostaa mielenkiintoiselta. Koska pelaajien aloitusrodut on ainakin näin alkuvaiheessa rajattu keskenään liittoutuneisiin ns. hyviin rotuihin, eli hobitteihin, haltioihin, kääpiöihin ja ihmisiin, ei näiden välinen nahistelu luonnollisesti olisi kovin suotavaa. Asia on ratkaistu niin, että PvP-meiningistä kiinnostuneet pelaajat voivat osallistua Monster Playksi kutsuttuun osioon, jossa pelaajat ottavat itselleen hahmoksi esimerkiksi hämähäkin tai örkin, ja lähtevät taistelemaan muita pelaajia vastaan. Menestyksekäs sotiminen nettoaa pelaajille Destiny-pisteitä, jotka voi käyttää Monster Play -otuksensa kehittämiseen tai niillä voi väliaikaisesti parantaa varsinaisen pelihahmon ominaisuuksia.

Aika näyttää

Peli julkaistaan virallisesti 24.4 maailmanlaajuisesti. Vielä tässä vaiheessa on paha sanoa millainen tulevaisuus Lord of the Rings Onlinellä on luvassa. Uskottavan Tolkien-maailman luomiseen on selkeästi käytetty paljon aikaa ja vaivaa, ja perusasioiden ollessa kunnossa tämä riittää hyvin pitkälle. Pelimekaniikallisestihan kyseessä on varsin pitkälle World of Warcraftia mukaileva peli. Jopa pelin käyttöliittymä kontrolleja myöten on kopioitu lähes identtisesti.

Tälle on helppo nähdä kaksikin syytä: ensinnäkin WoWin kontrollit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan toimivat. Toisekseen tämä tarjoaa erittäin matalan kynnyksen mahdollisesti Azerothista Keski-Maahan loikkaaville pelaajille.

Suurin ulkonäöllinen ero WoWiin LotRO:ssa onkin ehdottomasti graafinen ulkoasu. Se on kaunis, realistinen ja värikäs, mutta tekninen edistyminen ei välttämättä ole pelkästään hyvä asia. World of Warcraftin käsittämättömän suuren suosion yksi osasyy on varmasti se, että peli pyörii täysin pelattavasti hyvin vanhoillakin tietokoneille. Samaan Shadows of Angmar tuskin pääsee.

Pyörää on toki turha keksiä uudestaan ja liika omaperäisyys on MMORPGien saralla yleensä enemmänkin kostautunut. Tästä syystä on turha huolestua liikaa, aika näyttää kuinka mukaansa tempaavaksi virtuaalinen Keski-Maa enemmän ja vähemmän tuttuine alueineen ja hahmoineen muodostuu. Teknisesti ja periaatteellisesti asiat ovat kunnossa. The Burning Crusaden tasapainotusongelmien kanssa painiskeleva World of Warcraft on todennäköisesti nyt haavoittuvaisimillaan kuin koskaan ennen.

Entä mitä David Solarilla sitten on sanottavana World of Warcraftia pelaaville lukijoille? ”Keski-Maa on hieno paikka, ja minusta kaikkien pitäisi tutustua siihen”. Me ainakin tutustumme, ja kerromme miten hyvin Solarin sanat vastaavat todellisuutta.

Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar ilmestyy pc:lle 24.4.2007.

Lisätietoja: http://www.lotro.com/