Uusimmat

LucidSound LS30 – kuulokemarkkinoiden uusi tulokas räjäytti laatupankin

11.03.2016 15:00 Miikka Lehtonen

Pelaamisen maailmasta ei puutu erilaisia kuulokkeita, sillä niitä paukahtelee markkinoille tauottomana tulvana. Valtaosa niistä tulee muutamilta suurilta valmistajilta ja uudet tulokkaat, ainakin noteeraamisen arvoiset, loistavat poissaolollaan.

Nyt kannattaa kuitenkin höristää korviaan ja kiinnittää huomiota, sillä LucidSound paukahtaa markkinoille kuulokkeilla, joka kiilasi suosikikseni.

LucidSound oli minulle, ja varmasti monelle muullekin, tuntematon nimi. Ei ihme, sillä kyseessä on uusi yritys ja testattu LucidSound LS30 –kuuloke on firman ensimmäinen tuotejulkaisu. Taustalta löytyy kuitenkin luotettavia nimiä, sillä firman perustajat toimivat aiemmin Tritton-kuulokevalmistajan johtotehtävissä.

Tämä ei toki sinänsä vielä takaisi mitään, sillä ihan hyvin Tritton-miehet olisivat voineet perustaa tusinaroskaa tehtailevan firman, joka yrittäisi pärjätä nimenomaan vanhoilla meriiteillään. Toisin kävi: LS30 on hintava, mutta äärimmäisen laadukas kuulokesetti.

LucidSound LS30

 

Komea ensivaikutelma

LS-30 tekee hyvin positiivisen ensivaikutelman. Kuulokkeita on saatavana sekä mustina, että valkoisina. Meille testiin tulivat nimenomaan ne valkoiset luurit, joita on koristeltu kullan ja platinan sävyillä. Paketista paljastuu kuulokkeiden ohella USB-lähetinyksikkö, USB-latauskaapeli, tarvittaessa kuulokkeisiin kiinnitettävä mikrofoni sekä pino piuhoja.

Moninaisten johtojen idea on mahdollistaa LS30:n käyttö mitä moninaisimmilla laitteilla. Jos haluaa, kuulokkeet voi kytkeä mukana tulevalla 3,5mm johdolla mihin tahansa. Positiivisesti tällöin kuulokkeet eivät myöskään käytä omaa akkuaan, vaan toimivat passiivisesti virrattomina. Muiden johtojen avulla kuulokkeet saa kiinnitettyä vaikka PlayStation 4:ään taikka Xbox 360/Xbox Onen ohjaimeen, jolloin myös mikrofoni toimii.

Langaton käyttö onnistuu myös useilla eri alustoilla, sillä toteutustapa on vähintään kiinnostava. PC:llä ja Macilla langaton lähetin lyödään vain kiinni USB-porttiin ja homma oli siinä. Ääntä tulee ilman ongelmia. Jos taas haluaa käyttää kuulokkeita vaikka PlayStation 4:n, Xbox Onen tai televisionsa kanssa, niille ei tietenkään ole olemassa langattoman lähettimen ajureita. Mutta ei hätää, sillä nyt tulee se kiinnostava ratkaisu: lähettimessä on SPDIF-sisääntulo mukana tulevalle optiselle kaapelille. Sen toinen pää lyödään kiinni halutun laitteen optiseen lähtöön, USB-lähetin ottaa virran laitteen USB-liittimestä ja ääntä tulee. Mukavana yllätyksenä tämä riitti PlayStation 4 –testeissä myös mikrofonin käyttöön, eikä mitään erillisiä kaapeleita tarvittu.

 

LucidSound LS30 Kuulokkeet itsessään on tehty erinomaisen laadukkaasti. Kupit ovat suurikokoiset ja peittävät korvat kokonaan. Ne on päällystetty nahan kaltaisella materiaalilla, ja ne ovat todella mukavat ja pehmeät. Pannan pehmuste on miellyttävä, eivätkä kuulokkeet paina päätä pitkissäkään pelisessioissa, vaikka luurit ovatkin mukavan painavat. Aluksi vaadittiin hieman totuttelua siihen, että ainakin omissa testiluureissani ote päästä on aika tiukka, mikä toki myös takaa hyvän äänieristyksen.

Mainiona oivalluksena kuulokkeiden kontrollit on upotettu osaksi kuppeja itseään. Vasemman kupin ulointa kehää pyörittämällä säädetään äänenvoimakkuutta, oikean kupin vastaavaa kehää pyörittämällä taas mikrofonin volyymiä. Kuppien keskiosia painamalla taas vaimennetaan joko mikrofoni tai kuulokkeet kokonaan. Erinomaisen kätevää ja helppoa!

Tällaiset ratkaisut voivat paperilla kuulostaa mitättömiltä, mutta minusta ne puhuvat siitä, että LucidSoundin insinöörit ovat oikeasti ymmärtäneet, miten kuulokkeita käytetään ja millaiset ominaisuudet ja ratkaisut ovat näissä tilanteissa ja käyttötarkoituksissa toimivia. Se kielii siitä, että suunnittelussa on keskitytty mahdollisimman mukavaan ja laadukkaaseen käyttökokemukseen. Sama filosofia jatkuu myös äänenlaadusta puhuttaessa.

Erinomaista ääntä

LucidSound LS30 Heitetään heti alkuun faktat pöytään: LucidSound LS30 on kenties parhaalta kuulostava kuulokesetti, mitä olen ikinä käyttänyt. En ole mikään superhifisti, eikä kotoani löydy yhtään vahvistimen päälle asetettavaa kristallikolmiota, mutta odotan silti laitteiltani laatua. Arvostan sitä, että käyttämäni kaiuttimet ja kuulokkeet tuottavat luonnollista ja miellyttävää ääntä.

Tästä johtuen useat pelikuulokkeet saavatkin nenäni nyrpistymään, sillä perustason ratkaisu kalliissakin kuulokkeissa on korostaa matalia taajuuksia ja bassoääniä kaiken muun kustannuksella. Näin tuloksena on tukkoista ja kumisevaa ääntä, jota ei kuuntele ilokseen. LucidSoundeja kuuntelee.
Olin alusta saakka vaikuttunut siitä, miten luonnolliselta, tasapainoiselta ja silti voimakkaalta kuulokkeiden ääni kuulostaa ilman mitään tuunauksia tai säätöjä. Olen useita pelikuulokkeita arvostellessani tottunut siihen, että vahvistinta saa säädellä ties miten pitkään, jotta tuloksena on kuuntelukelpoista ääntä. Nyt ei. Kokemus oli miellyttävä alusta saakka. Bassot ovat äärimmäisen napakat ja suorastaan tuntuvat korvissa, mutta eivät jyrää alleen muuta ääntä. Kuten totesin: äänenlaatu on aivan kärkitasoa kaikista ikinä testaamistani kuulokkeista.

Myös erottelu on erinomainen. Heikommatkin äänet kuuluvat mukavasti. Joku voi pettyä siitä, että LS30 on ”vain” stereo-headset, eikä tue edes minkäänlaista virtuaalisurroundia. Itse useita sellaisia käyttäneenä en jaksa moisesta harmistua, sillä huipputason stereo pieksee helposti sen tusina-surroundin, jota useimmat pelikuulokkeet tarjoilevat.

Myös mikrofoni selviää testistä mainiosti. Äänenlaatu on hyvä ja mikrofoni on riittävät herkkä ettei volyymeitä tarvitse vääntää kaakkoon tullakseen kuulluksi. Mainiona oivalluksena itse mikrofoniosassa on sininen LED-valo, joka syttyy kun mikin vaimentaa.

LucidSound LS30

LucidSound LS30 Entäs sitten se langattomuus? Se on perinteisesti ollut monen headsetin kompastuskivi. Joko lähetysetäisyys on luokaton tai kuulokkeiden akut kestävät niin vähän aikaa, että niitä saa olla latailemassa vähän väliä. LS30 selvisi molemmista kategorioista pääasiassa kunnialla. Testin alkuaikana PC-käytössä signaali pätkäisi hetkeksi, mutta on hankala sanoa, oliko kyse kuulokkeista, lähetinyksikön sijoittelusta vai kuun asennosta. Koska ongelma ei toistunut aktiivikäytössä kuin ne pari kertaa, en pitäisi sitä kovin suurena.

Akuissa riittää myös mukavasti virtaa ja kuulokkeissa on ilmeisesti jonkinlainen automaattinen virransäästötila, joka aktivoituu jos niiden läpi ei kulje hetkeen äänisignaalia. Itse unohdin nimittäin pari kertaa luurit päälle yön ajaksi, mutta aamulla virtaa riitti vielä aivan ongelmitta.

Korkea hinta, korkea laatu

Se suurin kysymysmerkki LS30:n taivaalla on hinta, joka ei ole halpa. Suositushinta on 180 euroa, tosin etsivä varmaan löytää kuulokkeita vähän halvemmallakin. Se on auttamatta suuri hinta headsetistä, mutta toisaalta kerrankin rahalleen saa myös vastinetta. Aivan hillittömän hyvää ääntä, jonka saa pienellä vaivalla toimimaan miltei missä tahansa laitteessa on aika kova kombo maailmassa, jossa paljon huonompiääniset ja periaatteessa vain yhdelle alustalle suunnitellut luuritkin maksavat päälle satasen.

LucidSound LS30

lucidsound_ls30_testi_suosittelemme2LS30 löi minut ällikällä. En osannut ennakkoon odottaa kuulokkeilta oikein yhtään mitään, joten kun testin päätteeksi olin löytänyt omat uudet suosikkini ja aktiivikäyttöön jäävät kuulokkeet, voidaan jo puhua aika kovasta debyytistä. Jos kukkaro kestää, testatkaa ihmeessä LucidSoundeja. En voisi suositella niitä enää paljon lämpimämmin.

 

LucidSound LS30

Valmistaja: LucidSound

Hinta: noin 180 euroa

Lisätietoja: https://www.lucidsound.com/

Miikka Lehtonen

 

LucidSound LS30

 

Tekniset tiedot:

  • Yhteensopivuus: tietokoneet, mobiililaitteet, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
  • Mikrofoni konsolikäytössä: USB (PS3, PS4), liitäntä ohjaimeen (Xbox 360, Xbox One)
  • Kaksoismikrofonit
  • Ladattava akku (15 tunnin käyttöaika)
  • Passiivinen headset mobiililaitteille
  • 50mm-kuulokkeet
  • 3 EQ-tilaa: normal, bass boost ja treble boost
  • Taajuustoisto: 20 – 20,000 Hz

  

Lisää aiheesta

Asus ROG Orion – korkealla hintalapulla saa vain kohtalaista ääntä

Creativelta uusi kuulokemikki “vaativalle pelaajalle”

PlayStation 4 –pelaajat saavat meluvaimennetut pelinappikuulokkeet

QPAD QH-85 -pelikuulokkeissa on hyvä äänenlaatu mutta mikki on rikki

Roccat Kave XTD 5.1 Analog – painava ja äänekäs vastalause

Steelseries Siberia V3 Prism – laadukasta korvavalohoitoa

Turtle Beach Ear Force Z60 – basso jytisee taas