Uusimmat

Mass Effect 3 -ensikosketus – galaksit eivät räjähdä

04.02.2012 15:00 Tero Lehtiniemi

Nykyisen pelisukupolven ja vaatimattomasti koko science fiction -pelien historian merkittävimpiin tapauksiin on ehdottomasti kuulunut Biowaren Mass Effect -tieteiseepos. Sujuvasti roolipeliä ja toimintaa yhdistänyt sarja ei ole ollut kummallakaan osa-alueellaan varsinaisesti aivan kirkkainta kärkeä, mutta kiinnostavan maailman, juonen ja hyvän meiningin vuoksi kokonaisuus on jatkuvasti ollut suurempi kuin osa-alueiden summa.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Tai ainakin muuttaa muotoaan. Maaliskuun alkupuolella julkaistaan sarjan kolmas osa, joka BioWaren sanojen mukaan päättää komentaja Shepardin tähdittämän Reaper-trilogian. Kävimme katsomassa miltä päätöksen alkumetrit näyttävät, ja hieman kyselemässä BioWaren fiiliksiä ja tulevaisuudensuunnitelmia.

Mainio, erinomainen ja muutenkin loistava Mass Effect 2 sai ehkä osuvimman, mutta silti makuasiaksi laskettavan kritiikkinsä siitä, että sitä oli suoraviivaistettu ensimmäisestä osasta melko rankalla kädellä.  Mass Effect 3 yrittää olla jonkinasteinen välimuoto ottamalla itse asiassa ihan tervetulleita askelia taaksepäin.

Uutena juttuna löytyy esimerkiksi pelin aloitukseen liittyvä pelitilan valinta: pelaajilla on mahdollisuus pelata toiminta, roolipeli- tai tarinatilassa. Käytännössä toimintatila poistaa keskusteluista valinnat, ja nämä kulkevat välianimaatioiden tyylisesti pelaajan valitseman paragon- tai renegade-polun mukaan.

Roolipelitila on perinteinen Mass Effect -kokemus, juuri sellaisena kuin sitä on tarkoituskin pelata. Tarinatila taas laskee pelin taistelun vaikeustasoa olennaisesti niin, että pelaajat voivat keskittyä puhtaasti tarinan nauttimiseen. Ihan kivoja uudistuksia, mutta en oikein käsitä miksi joku haluaisi pelata jotain muuta kuin alkuperäistä pelitilaa.

Uuden pelin aloittaminen ilman vanhaa hahmoa ei ainakaan tässä vaiheessa vielä antanut kovin suurta mahdollisuutta valita sitä, miten pelaajan aiemmissa peleissä tekemät valinnat vaikuttavat tarinaan. Luultavasti pelaamaamme demoa oli suoraviivaistettu, jotta lehdistön edustajat pääsisivät nopeammin seikkailemaan. Käytännössä hahmonluonnissa tehtyjen valintojen merkittävin vaikutus on se, lyöttäytyykö pelaajan matkaan alkuvaiheessa Kaidan vai Ashley.

Ihan kuin elokuvissa

Varsinaiseen peliin päästään vaiheessa, jossa aiemmin asevoimista erotettu Shepard katselee vielä seesteisessä rauhassa olevaa maapalloa ja sen leikkiviä lapsia. Rauha kuitenkin rikkoontuu nopeasti, sillä aiemmissa osissa kauhealla vaivalla väistetty reaperien invaasio on yhtäkkiä valitettavaa todellisuutta. Massiivisten reaper-alusten ja näiden muiden sotakoneiden laskeutuminen on toteutettu vaikuttavasti, ja pelin toiminnassa on selkeä eroa aiempiin osiin. Taustalla tapahtuva massiivinen toiminta, hajoava ja muuttuva ympäristö sekä hahmojen entistä sulavampi animaatio tekevät pelistä huomattavasti edeltäjiään vaikuttavamman audiovisuaalisen kokemuksen.

Pelin alkumetrit keskittyvät pakenemiseen invaasion jaloista ja epätoivoisen hätäratkaisun etsimiseen. Koko hommassa on niin hirveä kiireen ja paineen tunne, että tässä vaiheessa alkaa oikeasti epäilemään että onko missään välissä luvassa seesteisempää galaksin kiertämistä tarjoavaa roolipelivaihetta. Paikalla olleen ja varsin mukavia puhuneen pelin tuottaja Mike Gamblen mukaan tätä kuitenkin on luvassa.

Ikävä kyllä näin pitkälle parin tunnin pituinen pelisessiomme ei riittänyt. Marsissa tapahtuneen ja rutkasti kysymyksiä herättäneen osion jälkeen takanani taustapiruna häärinyt BioWaren heppu iski tarkasti määrättynä hetkenä laitteesta virrat veke, etten vain näkisi tarinaa eteenpäin. Kysyi pentele vielä että nautinko. No nautinhan minä, kunnes tulit keskeyttämään… Sinä sika.

Pelimekaniikkaan ei lyhyessä sessiossa kerennyt ihan kamalasti tutustumaan, mutta askelia roolipelimäisempään otteeseen on selkeästi otettu: uusien aseiden lisäksi maastosta voi kerätä erilaisia asemodifikaatioita, joilla yksittäisiä aseita voi muokata. Tämä olikin ehkä kakkososan selkeimpiä puutteita, ja on hienoa että asiaan on puututtu. Lisäksi kokemusta kertyy selkeästi fiksummin, ja hahmonkehitykseen on saatu suurempaa vaihtelevuutta useammilla samantasoisilla vaihtoehdoilla.

Suuremmat muutokset ja lopullinen tuomio jäävät varsinaiseen arvosteluversioon, mutta tässä vaiheessa vaikuttaa siltä että Bioware on selkeästi pitänyt lempilapsestaan hyvää huolta ja oikeasti kuunnellut pelaajilta saatua palautetta tälläkin kertaa. Hyvältä näyttää.

Mike Gamblen haastattelu ja myös JOKin tuntemuksia Mass Effect 3:sta saitillamme ensi viikolla!

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Mass Effect 3

Tekijä: Bioware

Julkaisija: Electronic Arts

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – maaliskuu 2012

Pelin kotisivuhttp://masseffect.bioware.com

Tero Lehtiniemi

 

Lisää aiheesta

EA:n hoivissa Mass Effect 3:n ja Syndicaten parissa

Fanit kiehuvat: Mass Effect -kirja on täynnä virheitä

Mass Effect 3 – scifijättiläisen tekijät haastattelussa

Mass Effect (360)

Mass Effect 2 (PC, Xbox 360)

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Mass Effect 2: The Arrival DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Assassin’s Creed: The Secret Crusade – kirja avaa pelien lorea

Hitman: Absolution -haastattelussa IO Interactive

iOS-pelit testissä 3: Elder Sign Omens HD, Triple Town, Monster Burner, Ice Rage, Where’s My Water

Syndicate on synkkä ja väkivaltainen dystopia

Vuoden 2011 epäonnistujat: Flatout 3 oli huonoin peli

Vuoden 2011 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 13)