Uusimmat

MechWarrior: Living Legends on huikea ’Mech-moninpeli

08.04.2012 15:00 Lasse Haverinen

Vuonna 1995 julkaistu MechWarrior 2 iski kuin miljoona volttia ja jätti sydämeeni ikuisen paikan mecheille, noille jpoa satatonnisille käveleville sotakoneille. MechWarrior 2:n jälkeen mechipelejä virtasi markkinoille tasaisesti ja kaikki oli hyvin vuoteen 2002 asti. Tuolloin julkaistu Microsoftin MechWarrior 4: Mercenaries jäi kuitenkin viimeiseksi kaupalliseksi peliksi, jossa pelaaja pääsi mechien puikkoihin. Sen jälkeen kentälle on tullut kokonainen uusi pelaajasukupolvi, joka ei ole mechejä nähnyt.

Ihan kaikkia ei silti ole menetetty. Uusi MechWarrior Online on tuloillaan ja sitä ennen ’Mech-kentälle pääsee vaikkapa Crysis-peliin tehdyn MechWarrior: Living Legends -modin avulla.

I love the smell of burning mechs in the morning

Fanityönä vuodesta 2007 asti kehitetty ja vuonna 2009 julkisen betavaiheen saavuttanut MechWwarrior: Living Legends tuo mechit takaisin tietokoneiden näytöille parempina kuin koskaan. Living Legends on Crytekin Crysiksen päälle kehitetty total conversion -modi. Jotain työn laadusta kertoo se, että yhä betavaiheessa oleva Living Legends on historiansa aikana voittanut useita modiyhteisöjen palkintoja ja kunniamainintoja.

Living Legends ei tarjoa minkäänlaista yksinpeliä, mutta moninpeli rokkaa sitäkin tykimmin. Crysiksen erinomainen pelimoottori mahdollistaa suuret piirtoetäisyydet kauniilla grafiikoilla ja Living Legendsin fanitaustasta huolimatta (vai siitä syystä?) mechit eivät ole koskaan ennen näyttäneet näin hyviltä. Erittäin yksityiskohtaisesti mallinnettuja sotakoneita on ilo katsoa ja vielä iloisempi ammuskella, sillä riittävän isoilla pyssyillä kohteet hajoavat osa osalta, kunnes tuhoutuva mechi katoaa sokaisevaan reaktoriräjähdykseen. Kerrassaan upeaa.

Modi sijoittuu ajallisesti BattleTech-kaanonin klaanisotiin, jotakuinkin niiden puoliväliin, mutta hieman omia vapauksiaan ottaen kalustollisesti. Sotaa käydään erittäin monipuolisilla ja vaihtelevilla sotatantereilla.  Klaanien ja sisämaailmojen joukot ottavat yhteen kaikkialla kuumista autiomaaplaneetoista ja kosteista viidakoista aina kuiville asteroideille. Tällä hetkellä molemmat osapuolet sotivat myös yhdenmukaisella kalustolla, vaikka Battletechin virallisessa kaanonissa klaaneilla ja Inner Spheren valloilla on omia  mechimalleja.

Kalustohangaarista löytyy tällä hetkellä yli toistakymmentä erilaista mechimallia ja jokaisesta on saatavilla useampi alamuunnos erilaisin aseistusvaihtoehdoin. Omatoiminen aseistaminen ja varustaminen ei vielä ole mahdollista, tosin pelin webbisivuston jutuista päätellen moinen optio olisi tulossa piakkoin.

Perinteisten mechien lisäksi taistelukentän työkalupakista löytyy ilmatyynyaluksia, panssarivaunuja, lentokoneita, leijuntaan kykeneviä lentäviä rynnäkkökoneita ja lisäksi nippu jalkaväen aseita pelaajan taisteluhaarniskan kaveriksi. Kaikilla vekottimilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi ilmatyynyalukset ovat erittäin nopeita, mutta kevyesti aseistettuja ja panssaroituja. Taisteluhaarniskassa liikkuva sotilas on hidas ja ei juuri kestä vahinkoa, mutta pienikokoista sotilasta on vaikea havaita eivätkä ne näy tutkassa kuin vasta aivan vierestä. Kasapanoksilla, maalinosoituslaitteilla ja kannettavalla partikkelitykillä varustettu taisteluhaarniskasotilas voi aiheuttaa harmaita hiuksia suurimpienkin mechien kuskeille.

Valtavan ajoneuvovalikoiman kaverina tulee vielä lähes yhtä suuri asevalikoima, johon kuuluvat lähes kaikki kuviteltavissa olevat Battletechin aseet partikkeli- ja automaattitykeistä erilaisiin ohjuksiin, lasereihin ja liekinheittimiin. Kaikilla näillä on tietysti erilaiset ominaisuudet ja iso osa mechisotilaan taitoa on valita oikeat työkalut oikeaan tilanteeseen. Lopputuloksena syntyy erittäin monipuolinen kattaus vaihtoehtoja monenlaisille taktiikoille, pelityyleille ja ennen kaikkea ryhmätyölle.

 

Reactor Online. Sensors Online. Weapons Online. All Systems Nominal.

Pelattavuudeltaan Living Legends osuu juuri siihen kohtaan, jossa peruspelaaminen on helppo oppia, mutta pelimekaanikka tarjoaa haasteita pitkäksi aikaa. Vanhoja MechWarrioreita pelannut pilotti tuntee olonsa kotoisaksi hetkessä ja kokematonkin oppii tarvittavat näppäinkomennot nopeasti, sillä pelaaminen muistuttaa normaalia FPS-pelaamista. Näppäimistöllä ja hiirellä pelattaessa näppäimillä ohjataan mechin kävelyä ja hiirellä kääntyvän yläosan, eli näkökentän ja aseiden, suuntausta.

Hyvänä peliä tasapainottavana oivalluksena kalustoa ostetaan taistelumenestyksestä saatavilla pelimerkeillä, c-billseillä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mech-tyypit näkevät käyttöä eivätkä taistelukentät ole täynnä vain raskaimpia yksiköitä. Kuollessaan pelaaja menettää siihen asti kerätyt c-billsit ja herää henkiin taskussaan tasoluokkansa aloitussumma, mikä tuo peliin oman jännityksensä. Vaivalla ansaitut c-billsit on kovin ikävä menettää. Oikea-aikainen vetäytyminen korjaamaan vauroitunutta mechiä ja lataamaan aseita on avain menestykseen. Tasoluokat ja kerätyt c-billsit nollautuvat kuitenkin aina kentän vaihtuessa, jolloin uuden erän alkaessa kaikki aloittavat samalta viivalta.

Kaluston ostossa c-billseillä on kuitenkin se huono puoli, että kesken erän peliin liittyvä pilotti on auttamatta alakynnessä, sillä alun starttiraha ei riitä kuin keveisiin yksiköihin. Niillä taas on hankala menestyä vihollisen raskaampia yksiköitä vastaan. Niinpä c-billsien kerjäys on yleistä, mutta joukkuepelissä valuutan jakaminen tiimikavereille palvelee myös omaa etua. Elämä on helpompaa, jos oma tiimi on varustettu vastustajaan nähden kilpailukykyisellä kalustolla.

Pelimuotoja on viisi erilaista. Perinteinen deathmatch, team deathmatch, last man standing, terrain control, joka perustuu kentällä olevien tukikohtien valtaamiseen Battlefieldien tyyliin  ja lisäksi c-billsien tasapainotteluun perustuva test of strength. Tyypillisesti julkisilla servereillä pelimuotona on team deathmatch tai terrain control. Terrain control on pahimmillaan melkoista turpasaunaa, jos toinen joukkue on täynnä sooloilevia kuskeja ja vastustaja pelaa tiukkaa ryhmätyötä. Peliseuraa löytyy iltaisin yleensä kouralliselta servereitä sopivalla pingillä, jolloin mechisota on vain muutaman klikkauksen päässä.

MechWarrior: Living Legends on helposti paras pelaamani mechipeli ja siitä on vaikea löytää merkittäviä puutteita. Versionumerosta 0.5.5 huolimatta kaikki toimii kuin junan vessa ja pelaaminen on hauskaa sekä koukuttavaa. Odotan innolla lopullista versiota, jos tämä on tekijöiden näkemys puolimatkan tuotoksesta.

Toimiakseen Living Legends vaatii pohjalle Crysis Warhead -pelin, jota kaupitellaan nykyään muutaman eurokopeekan hintaan. Mechisotaan pääseekin mukaan varsin edullisesti. Tulevalla MechWarrior Onlinella onkin edessään korkealle nostettu rima, jos tästä mielii parantaa.

 

MechWarrior: Living Legends

Tekijä: Wandering Samurai

Testattu: PC Windows 7 64bit, AMD X4 955, 8 Gt muistia, Geforce GTX 560Ti

Saatavilla: PC

Laitevaatimukset: Core 2 Duo 2,2 GHz, NVIDIA 6800GT/ATI Radeon 9800 Pro, 1.5 Gt muistia, 20 Gt levytilaa, DirectX 9.0c yhteensopiva äänikortti, Windows XP/Vista/Windows 7.

Pelaajia:  2-32 (internetissä)

Pelin kotisivu:http://www.mechlivinglegends.net

Lasse Haverinen

 

 

Lue myös

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana

Commodore: A Company on the Edge – upea historiateos kovissa kansissa

Far Cry 3 -ensikosketus osa 1 – terveisiä täältä paratiisisaarelta, painajaissaarelta

Resident Evil: Operation Raccoon City -haastattelussa tuottaja Masachika Kawata

Rift – vuotta myöhemmin

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelussa räiskintäpelin pääsuunnittelija

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier -ensikosketus: uskalla olla erilainen

Witcher 2 Enhanced Edition – CD Projekt hellii roolipelaajia

Witcher 2 Enhanced Edition -haastattelussa pelisuunnittelija Marek Ziemak