Uusimmat

Men of War: Condemned Heroes -ensikoskeus: tykinruokaa natseille

13.07.2011 19:30 Jukka O. Kauppinen

1C:n päätuotteisiin kuuluva Men of War -sarja saa vuoden 2012 alussa verrattain yllättävänoloisen laajennuksen. Jatko-osat eivät toki ole mikään yllätys, eivät myöskään toisen maailmansodan naksustrategiat. Condemned Heroes kuitenkin lähestyy aihetta jännittävästä suunnasta.

Se näet lähestyy itärintaman taisteluja rangaistuspataljoonien kautta. Niin, rintamalla ei olekaan ihan tavallisia puna-armeijan osastoja, vaan viimeisen päälle kusisimpiin tilanteisiin heitettyjä rikollisia, vankeja ja muuten vain ”voit valita: luoti niskaan tai rangaistuspataljoonaan” -kavereita.

Saksan ja aivan erityisesti Neuvostoliiton armeijoiden rangaistuspataljoonat olivat toisen maailmansodan aikaan yksikköjä, joihin joutuessaan oli parempi kirjoittaa samantien jäähyväiskirje äidille. Yksiköt ovat tykinruokaa, josta ei tarvinnut välittää. Condemned Heroes tuokin tällä näkökulmallaan jopa jotain uutta ja kiinnostavaa historiallista näkökulmaa naksusotimisen maailmaan.

Vielä jännempää taustahistoriaa tulee siitä, että pelin taustamateriaaleina on käytetty äärimmäisen harvinaisia salaisia asiakirjoja. Venäjän nykypäivän turvallisuuspalvelun FSB:n arkistoja on raotettu pelisuunnittelijoille, minkä lisäksi kaksi FSB:n asiantuntijaa on auttanut tietojen keräämisessä ja käsittelyssä. FSB:n avuliaisuuden myötä pelin tehtäviä ja tarinaa on rakennettu niin sota-ajan armeijan turvallisuuspalvelun kuin KGB:n arkistotietojen avulla. Onpa peliin laitettu myös rangaistusyksiköissä palvelleiden omia kertomuksia sekä pieni historiallinen tietoteoskin yksiköistä ja niiden toiminnasta.

 

 

 

Kaikki tämä tuntuu jo vähän karultakin, kun PC-peli avaa tällaista ehkä vähemmän tunnettua ja arvostettua aihetta sodan karuilta kulmilta. Ja kun jokainen tehtäväkin pohjautuu historiaan, niin ehkä siinä vähän jokin kutittaa häiritsevästi, kun tietää että siellä on oikeasti sodittu pistooli niskassa. Tai muuten perheesi saa yöllisiä vieraita.

Kaikkiaan pelattavaa löytyy neljän kampanjan verran, joissa on yhteensä 15 tehtävää vuosien 1942-1944 väliseltä ajalta.

Peliä ei päästy kokeilemaan 1C:n esittelyssä, mutta jutustelujen ja nähtyjen väläysten myötä se saattaa olla erittäin kiinnostava teos, joka yhdistää sekä aina yhtä viihdyttävää toisen maailmansodan naksutusta että tavallista värikkäämpää tehtäväsuunnittelua ja tarinaa. Luultavasti peluu on MoW-tyyliin sotatoiminnan ja älypuzzleilun sekoitusta.

Peli ilmestyy PC:lle vuoden 2012 alussa.

 

Tekijä: 1C Company

Julkaisija: 1C Company

Tulossa: PC

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu: http://www.1cpublishing.eu

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää aiheesta

Men of War: Assault Squad (PC)

Idealtaan ja komennoiltaan Men of War: Assault Squad on suorastaan naurettavan yksinkertainen: pelaaja aloittaa kartan alalaidasta, ja tavoitteena on edetä kohti määränpäätä. Ei kommervenkkejä, ei monimutkaisia juonikuvioita. Taktisia pisteitä kaappaamalla saadaan yksikköpisteitä, joilla voi tilata uusia, tehokkaampia yksiköitä.

Lue myös

Arkistojen aarteita: Vaporwarekuningas Duken Nukem Foreverille povataan jo jatkoa

Call of Duty Elite on Activisonin lisäpalvelu nettisotureille

Palautetta lukijoilta – kiintoisimpia Domen peliarvosteluja

PS3-lataustestissä Angry Birds, Tumble ja MUBI-leffapalvelu

Red Orchestra 2 -haastattelu osat 1 ja 2: hulppeaa panssarisotaa, dynaaminen kampanja

Roccat Kulo -kuulokkeet ovat epämukavat

Testissä kaksi erikoisempaa USB-muistitikkua