UUSIMMAT

Metro Redux –ensikosketus – scifiräiskintää uudelle sukupolvelle

18.06.2014 17:00 | Heikki Takala

Metro oli eittämättä yksi viime sukupolven parhaista pelisarjoista. Jo Metro 2033 näytti, että sillä oli niin sanottua munaa tehdä moni asia toisin kuin aikalaisensa. Sitten Metro Last Light kiillotti pelin kuntoon, jolla kilpailtiin kansainvälisessä sarjassa.

Siksi ei ole ihme, että Metro saa uusintaversion.Heikki Takala kävi ottamassa tuntumaa Metro Redux –ydinseikkailuun heti Japanin lomalta palattuaan. Mitä sitä suotta nukkumaan, kun voi reissata – neljä vuorokautta, 10 tuntia unta ja seitsemän lentokonetta on ihan hyvä ja motivoiva kombo.

Käytännössä Reduxissa on luvassa sitä samaa mitä fanit ovat tottuneet pelaamaan, päivitettynä tähän päivään ja uusille konsoleille. Ja varsin kohtuulliseen hintaan. Konsoliversioiden hinta asettuu kahteenkymmeneen euroon kappaleelta. Ja jos satut jo omistamaan pelin Steamissa, päivityksen hinnaksi muodostuu pyöreä kymppi per peli. Metro 2033 tapauksessa tämä tarkoittaa uusittuja animaatioita, tekstuureja sekä pelimoottoria, Last Lightin puolella päivitys taas sisältää kaiken peliin jo julkaistun lisäsisällön.

– En aio leikkiä esitteleväni mitään uutta, Metron tuotantopäällikkö Huw Beynon sanoo.

– Kyseessä on sama Metro kuin ennenkin, paremmilla grafiikoilla ja hieman uusitulla käyttöliittymällä. Päivitimme esimerkiksi kellon analogiseksi, ja lisäsimme joitakin uusia animaatioita. Myös latausajat ovat lyhyemmät.

On virkistävää olla nollahypen uhri sekä jututtaa varsin lakonista tuottajaa, sillä äkkiseltään Metro 2033 tuntuu miltei uudelta peliltä. Eikä siihen vaadita juuri muuta kuin uudet grafiikat.

– Aion säästää sinut vuoden turhauttavimmalta kysymykseltä. PlayStation 4 pyörii 1080P-tilassa ja 60 ruutua sekunnissa, Xbox One puolestaan 900p-moodissa ja 30 ruutua sekunnissa.

Sen enempää ei Beynonia tunnu kiinnostavan asian kommentointi.

Ja sattuneesta syystä myös demot pyörivät PlayStation 4 -konsoleilla. Graafisen päivityksen jälkeen Metron sydän on saanut uutta virtaa, ja se sykkii tämän päivän standardien mukaan. Kokeiltavina ovat niin Alley- kuin Archieves-kentät. Itse peli on nyt huomattavasti sulavampi kuin ennen, ja rosoisuudet niin kontrolleista kuin grafiikoista on siivottu pois.

Myös valaisu on mietitty selkeästi uusiksi, sillä peli piirtää nyt upeasti syviä dynaamisia varjoja vihollisten astellessa valonlähteiden ohi.

Ehkä siksi tuntuukin äkkiseltään siltä kuin peli olisi aivan uusi, vaikkei se sisällöllisesti tarjoa faneille mitään muuta kuin molempiin peleihin Survival- ja Ranger-tilat, jotka ehdottomasti olivat Metron suola. Ranger itsessään oli anteeksiantamaton, sillä siinä viholliset ovat älykkäämpiä, ammukset harvassa ja henkikulta höllässä. Tätä mukaillen myöskään pelin kehitys ei ole sujunut aivat kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

– Me jouduimme salakuljettamaan devaukseen tarkoitetut konsolit Ukrainaan, Beynon kertoo.

– Ukrainan tilanne ei tällä hetkellä salli juuri mitään vietävän rajan yli, ja jos viet, arpovat tullimiehet niille hinnat täysin hatusta. Kuljin kirjaimellisesti rajan yli PlayStation paitani alla. Usko pois se ei ollut helppoa.

Tulokset kuitenkin puhuvat puolestaan. Metro vaikuttaa valmiilta seuraavan sukupolven peliltä niin äänimaailmaltaan, kuin tarinaltaan ja estetiikaltaan. Beynon lipsauttaa kun hän kertoo tämän olleen hyvää harjoitusta studiolle. Harjoitusta mihin?

– Minä en kerro mitään.

Ehkäpä se riittää. Beynon istuu viereeni ja laittaa kuulokkeet päähänsä.

– Metro 2033 on vieläkin erinomainen peli, hän sanoo hieman haaveillen.

Se lienee ainakin selvää että pelisarja on saamassa jatkoa. Siihen asti Redux-version on riitettävä täyttämään fanien nälkä. Odotusta ei kestä kauaa, sillä julkaisu on jo tänä kesänä.

 

Tekijä: 4A Games

Julkaisija: Deep Silver

Tulossa: PC, PlayStatio 4, Xbox One

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://enterthemetro.com/

Heikki Takala

 

Lisää aiheesta

Metro 2033 (PC, Xbox 360) 

Metro 2033: kirja pelin takana 

Metro Last Light –haastattelu: pelin tarina kasvoi osaksi Metro 2035 -kirjaa 

Metro: Last Light (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Gauntlet-ensikosketus – klassinen kujanjuoksu kutsuu sankareita

Koeajossa Särkänniemen uutuus High Voltage

Lego Batman 3: Beyond Gotham –ensikosketus – pyhä avaruus, Bättis!

Wiikon wanha: Command & Conquer

 

Muropaketin uusimmat