Uusimmat

Microsoft Sidewinder X5 -hiiri – kilpailukykyinen peliväline

22.01.2009 19:40 Miikka Lehtonen

Microsoftin toissavuonna julkaisema Sidewinder Gaming Mouse oli epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta mitä mainioin pelihiiri, joka hurmasi useammankin pelaajan kertalaukauksella. Hiiressä oli toki omat vikansa, mutta sitä varten taivaan isä keksi jatko-osat… eikun uudet laiteversiot.

Uusi laiteversio on saapunut testiin ja tulokset ovat valitettavasti ristiriitaiset. Hiiri on edelleen hyvä, mutta onko se yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, saati sitten sen verran parempi, että vuosipäivitys kannattaisi?

Sidewinder-pelihiiri oli aikanaan melkoinen tekniikan ihme ja antoi heti itsestään asiallisen vaikutelman. Eihän kolhon musta ja metallisilla napeilla varusteltu hiiri tulisi mitään design-kilpailuja voittamaan, mutta se toimi samalla tavalla kuin A-10: insinöörityötä parhaimmillaan, laaturautaa todellista suorituskykyä ja luotettavuutta haluavalle.

Hiirestä löytyi peliä ja vempelettä joka lähtöön. LCD-näytöt ja muut olivat toissijaisia, itse pidin siitä että pystysuuntaan sijoitellut ja metalliset peukalonapit osuivat heti peukaloni alle ja toimivat luotettavasti ja nopeasti. Odotin siis innolla Microsoftin uutta versiota samaisesta hiirestä.

Velipoika, ei poika

Yllätyin melkoisesti saatuani hiiren käsiini, sillä Sidewinder X5 ei tunnu niinkään edellisvuotisen hiiren parannellulta versiolta, vaan pikemminkin sen hieman vaatimattomammalta velipojalta. LCD-näytöt ja muut luksuslisukkeet loistavat poissaolollaan ja ne ihanat metallinapitkin on korvattu muovipainikkeilla – tosin onneksi edes samoihin paikkoihin sijoitelluilla.

Myös rullaa on muutettu, joskin mielestäni parempaan suuntaan. Aiemman hiiren metallinen rulla pyöri vinhasti ja pehmeästi, mutta oli käytössä hieman epämääräinen, varsinkin uransa loppua kohti. Uusi hiiri on päällystetty kumilla ja on täten turvallisempi sormen alla tiukemmissakin sessioissa. Rulla on myös portaallista mallia, joskin todella pienin hyppäyksin. Itse pidän ratkaisua onnistuneena, sillä aseiden vaihdot ja skrollailu sujuvat varmemmin ja tarkemmin kuin ennen.

Konkreettisempi ikävyys on, ettei hiiressä ole enää säätövaraa, sillä pohjaan sijoiteltavat puntit ovat siirtyneet historiaan. Kyse ei ole mistään suunnattomasta katastrofista sillä hiiri on painoltaan miellyttävä, mutta säätövaran poistaminen on aina huono juttu. Pelaaja kuitenkin päättää loppukädessä itse, millaisen hiiren haluaa, eikä laboratoriossa työskentelevä insinööri.

Jotain kuitenkin jäi, näkyvimmin klassinen ulkoasu ja ergonomia. Mieltymyksistä riippuen tämä voi olla suunnaton haitta, mutta itse pidän Sidewinder-hiiren ulkonäöstä ja koosta, joka sopii hyvin suuriin kouriini. Vaihto välissä käytössä olleesta, linjakkaasta ja sujuvasta Cyber Snipa –hiirestä oli kuitenkin melkoinen kulttuurishokki. Jos hiiri sattuu olemaan käteen sopivaa mallia, se sopii siihen hyvin. Käsi lepää leveällä hiirellä mukavasti ja peukalo hakeutuu luonnollisesti nappeihin johtavaan uraan. Käsi ei väsy eikä hiirtä joudu raahaamaan.

Hiiren soveltuvuutta omaan käyttöön voi myös testata helposti kaupassa, sillä laatikko on mainiona ideana suunniteltu niin, että hiiri lepää päällimmäisenä tyhjiöimaistun muovin alla. Täten laatikkoa käpistelemällä voi heti testata, miltä hiiri tuntuu kädessä. Hyvä idea, jonka muutkin voisivat apinoida.

Kenties hiiren mainioin ominaisuus on silti rullan juureen upotettu, kolmiasteinen tarkkuussäätö. Hiiren mukana tulevan Intellipoint-softan avulla kunkin kolmesta asetuksesta saa säätää haluamaansa tarkkuuteen, jonka jälkeen lennosta vaihto onnistuu hyvin.

Koska kyse on modernista pelihiirestä, samalla Intellipoint-softalla voi myös säädellä erilaisia makroja. Erikoisuutena makrot eivät ohjaa vain nappeja, vaan niillä voi säädellä myös hiiren liikkeitä. Valmiina esimerkkinä mukana tulee esimerkiksi makro, jolla voi halutessaan pyöräyttää FPS-kameran 360 astetta ympäri. Makroilu jää tosin hieman puolitiehen, sillä esimerkiksi tarkkuuden säätöön varattuja nappeja ei saa käyttöönsä, joten vaihtoehdot käyvät kovin vähiin.

Riittävän hyvä

On tunnustettava, että Sidewinder X5 ei ole ominaisuuksiltaan aivan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä. Säätömahdollisuudet ovat rajoittuneemmat, materiaali on vaihtunut nappien osalta halvempaan ja pohjan vaihdettavat teflon-tassutkin on korvattu kiinteillä liukupinnoilla.

Halvemmat ratkaisut tosin ovat loogisia, sillä itse hiirikin on halvempi. Siinä missä Sidewinder Gaming Mouse saattoi maksaa ostopaikasta riippuen jopa yli 70 euroa, X5 irtoaa jälleenmyynnistä noin 40 eurolla. Vaan kannattaako tässä paikassa säästää? Itse vastaisin myöntävästi.

Sidewinder X5 ei ole nimittäin mitenkään huono hiiri. Jos ei olisi aiemmin käyttänyt vuoden verran sen edeltäjää, ei osaisi edes kaivata monia puuttuvia luksusominaisuuksia. Jäljelle jää nimittäin jämäkkä ja hyvin käteen istuva hiiri, jolla pelaa sujuvasti ja mielellään. Se ei ole selvästi markkinoiden paras pelihiiri – kuten sen edeltäjä mielestäni oli – mutta silti enemmän kuin kilpailukykyinen peliväline.

Sidewinder X5 -hiiri maksaa ostopaikasta riippuen noin 42-46 euroa.

Lisätietoja: Sidewinder X5 Mouse

 

Tekniset tiedot

  • Paino:  422 grammaa
  • Johdon pituus: 2 metriä
  • Tarkkuus: säädettävissä välillä 200 – 2000 dpi
  • Viisi ohjelmoitavaa pääpainiketta

 

Lue myös

Asus PG221 – pelaajan laajakuvanäyttö

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Creative Zen Mosaic – laadukas joskin lelumainen MP3-soitin

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin

Cyber Snipa Stinger – oikeasti tosikova pelihiiri

Logitechin G9 Laser – modaajan pelihiiri

Verbatim Rapier V1 Laser – kohtuuhintainen pelihiiri