UUSIMMAT

Microsoftin uhkapeli onnistui? Sony joutui aikaistamaan PS3:n julkaisua?

09.12.2005 18:04 | Jukka O. Kauppinen

Päivitys 12.12.2005: spekulaatiomme sai lukijoilta odotetusti huomiota ja kommentteja. Julkaisujärjestelmän kommentointimahdollisuuden rajoitusten johdosta vanhemmat kommentit valitettavasti näyttävät katoavat uusimpien alta, joten: lähetä meille postia jos sinulla on aiheesta tai uuden sukupolven konsoleista perusteltu kannanotto.

Lähetä viestisi osoitteeseen [email protected] otsikolla ”Uhkapeliä”. Julkaisemme parhaat viestit tällä sivulla tai omassa artikkelissaan. Mainitse myös haluatko viestisi oheen oman nimesi vai nimimerkin.

Kiitämme lukijoitamme mielenkiinnosta – aihe on selvästikin tärkeä ja jopa tunteita herättävä. Mitäjos-kolumni onkin selvästi herättänyt ajattelemaan.

– eDome toimitus

Nextgen-konsolien pääpukarien, eli Xbox 360:n ja PlayStation 3:n, välinen kamppailu saa yhä mielenkiintoisempia muotoja. Toinen laitteista on jo peleineen kaupoissa, toista ei ole edes nähty minkäänlaisessa toimivassa muodossa eikä pelejäkään ole nähty kuin videomuodossa, nekin yleensä renderoituina eikä aitona pelikuvana.

Xboxin menestyksekäs julkaisu onkin luonut mahtavia paineita Sonyn suuntaan. Omaa konsolia ei ole vielä olemassakaan, ja julkaisu oli alkujaan suunniteltu vuoden 2007 paikkeille. Microsoftin siihen mennessä saama etumatka olisi voinut olla ylittämätön, huolimatta hyvinkin äänekkäästä parjauskampanjasta, jossa 360:stä on yritetty syyttää käytännössä olemattomista vioista ja teknisistä ongelmista. Ne ainoat oikeat ongelmathan osoittautuivat liittyvän lähinnä ylikuumenevaan virtalähteeseen, kun konsoli ahdettiin koloon jossa sille ei riittänyt ilmanvaihtoa. Perusteettomaksi osoittautunut parjauskampanja ei kuitenkaan estänyt Xbox 360:stä starttaamasta komeasti.

Niinpä Sony on joutunut hankalaan paikkaan. Kilpailu kiristyy ja yhtiö on ilmoittanut tähtäävänsä konsolinsa julkaisun ensi vuoden keväälle. Tämä on puolesta vuodesta vuoteen suunniteltua aikaisemmin. Vaikka Sony on pitänyt julkisuudessa aiemminkin kiinni keväästä 2006, niin käytännössä sitä on odotettu myyntiin vasta myöhemmin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan pelialalla epäilläänkin, ettei konsoli voi millään ehtiä markkinoille ennen 2006 syksyä. Näin mietiskeli viimeksi Electronic Artsin pääjohtaja Larry Probst.

Mitä seurauksia PS3:n kiirehdityllä aikataululla voi olla? Hyvinkin monimuotoisia. Pahimmillaan konsoli joudutaan tuuppaamaan markkinoille keskeneräisenä, kun sitä ei ehditäkään viimeistellä ja debugata kunnolla ennen julkaisua. Niinpä korjauksia joudutaan tekemään jälkikäteen, seuraaviin valmistussarjoihin. Vähän kuten PlayStation 2:n suhteen kävi – ensimmäiset valmistuserät olivat pahimmillaan valmiiksi rikkinäisiä ja hajoilivat ostajien käsiin.

Kiirehtiminen voi johtaa myös laitteen speksien alenemiseen. Aiemmin julkaistut tiedot konsolin raudasta ja tehosta pohjautuvat osaltaan ennustuksiin valmistusvaiheessa saatavilla olevista komponenteista. Jos konsolin rauta joudutaankin päättämään odotettua aikaisemmin on valmistajan käytettävä nyt saatavilla olevia osia, jotka eivät ole välttämättä yhtä tehokkaita tai laadukkaita. Vaihtoehtoisesti haluttujen tehokkaampien komponenttien hinnat ovat odotettua korkeampia, jolloin konsolin hinta voi nousta. Toisin sanoen – ennenaikaisesti julkaistu PlayStation 3 voi olla buginen ja odotettua tehottomampi.

Ja ongelmia tulee tällöin myös ohjelmistorintamalla. Pelitalot ovat tähdänneet tuotteensa PS3-rintamalla 2006-loppuvuoteen tai 2007 puolelle. Mitä jos konsoli julkaistaankin jo 2006 alkupuoliskolla tai jopa keväällä? Sehän merkitsee yksinkertaisesti sitä, että julkaisupelit joudutaan hakkaamaan kasaan suunniteltua nopeammin ja huolimattomammin. Myös niiden määrä kärsii. Xbox 360:n julkaisussa tarjolla oli 15 peliä. Kysymys kuuluu: montakos julkaisupeliä PS3:lla on, jos laite julkaistaan ennen kuin pelitalot ehtivät mukaan kiihdytettyyn julkaisutahtiin? Pelin kehitysprosessista ei nipsaista pois puolta vuotta noin vain.

Kaiken kaikkiaan Microsoft tuntuu saaneen 2005 joulujulkaisullaan komean strategisen voiton. Yhtiö otti etulyöntiaseman ja pakotti Sonyn reagoimaan altavastaajan roolissa. Varhaistettu PlayStation 3 -julkaisu voi hyvinkin johtaa huonomman raudan, vaatimattomampien julkaisupelien ja julkaisupelien pienen määrän kierteeseen, jonka rinnalla Microsoftin ja Nintendon tarjoamat vaihtoehdot voivat olla faneillekin kiusallisen houkuttelevia.

Tällä hetkellä Xbox 360 ja PlayStation 3 ovat teoreettisesti yhtä tehokkaita. Ero on vain siinä, että toinen laite on olemassa, toinen ei. Jos PS3:n speksejä joudutaan laskemaan kiirehdityn julkaisun takia voi tilanne muuttua. Tai sitten ei. Kaikkihan on yhä pelkkää spekulaatiota.

Lopputulosta joudutaan kuitenkin odottamaan vielä kauan, etenkin täälläpäin. PS3:n julkaisu tapahtuu Sonyn vihjailujen mukaan tuttuun tapaan useassa portaassa, manner mantereelta. Niinpä PS3 tullee Euroopassa myyntiin puolen vuoden viipeellä. Eli varhaisimmillaan konsolia voi odottaa Suomeen 2006 jouluksi mutta todennäköisimmin vasta 2007 alkupuoliskolla. Siihen mennessä Xbox 360 on ollut markkinoilla jo vuoden, puolentoista ajan. Pitkä on odotus, jos vain PS3 kelpaa.

Entä kisan musta hevonen, Nintendo? Nintendon taktiikka Revolution-konsolin suhteen näyttää hivelevän nerokkuutta. Yhtiö totesi alkuun, ettei Revolutionissa ole juurikaan vääntöä. Tarkkoja speksejä ei ole julkaistu lainkaan. Nyt kuitenkin tihkuu hajatietoja, joiden mukaan konsolissa olisikin vääntöä alkuperäisiä spekulaatioita enemmän. Nyt jokainen vihjaus Revolutionin uusista ominaisuuksista on parannus aiempaan, kun taas sekä Sony että Microsoft julkaisivat omien konsoliensa speksit jo aikaa sitten, viimeistä pilkkua myöten. Näin Nintendo kerää hyvää pr:ää pienin askelin ja kiinnostus pysyy tasaisesti yllä.

Microsoftin ja Sonyn kisailu konsolimarkkinoiden herruudesta on ollut viimeisen muutaman vuoden aikana jännittävää seurattavaa, ja panokset vain kovenevat. Samalla sivustakatsojan on tehtävä oma päätöksensä: kumpaa evil corporatea tukisi? Molemmathan ovat nykypäivänä niin kovin parjattuja kansainvälisiä globaaleja suuryrityksiä omine synteineen – mutta tekevät silti kelpo viihdelaitteita. Loppujen lopuksi pelibisneksessä ei taida olla suuremmin sijaa tämäntyyppiselle tunteilulle, jos videopelejä aikoo ylipäätään pelata.

Sivujuonteena PlayStation 3:n julkaisun katsotaan vaikuttavan merkittävästi myös seuraavan sukupolven DVD-formaattien kamppailuun. Uutistoimisto Reutersin artikkelin mukaan PS3 nähdään ensimmäisenä Blu-ray-formaatin suurilevikkisenä edustajana. Keväällä 2006 julkaistaan kuitenkin kilpaileva HD DVD -formaatti, jonka takana ovat – yllätys yllätys – muun muassa Microsoft ja Toshiba. PS3 on siten ensi vuonna tärkeä vaikuttaja myös kilpailevien DVD-formaattien kamppailussa markkinaosuuksista.

Päivitys 12.12.05: Microsoftin tekniikkapomo Bryan Lee on näemmä hänkin hypemiehiä. Lee totesi viime viikolla New Yorkissa UBS Global Media -konferenssissa, että Xbox 360 on kokonaisuutena hieman tehokkaampi laite kuin PS3. Tämä oli toki sinänsä arvattavissa, mitä muutakaan Microsoftin edustaja voisi sanoa? Se mikä väitteessä ihmetyttää on kuitenkin niin ammattilaisten kuin pelaajien jatkuva into tempoa erilaisia väitteitä hatustaan vain kirjallisten speksien perusteella. Xbox 360 on täällä ja tänään, ja sitä voi verrata vanhempiin laitteisiin. PlayStation 3 on sen sijaan tulevaisuuden tuote. Miten ihmeessä Lee tai kukaan muukaan voi tehdä noin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja vertailuja tuotteesta, jota ei ole vielä julkaistu saati nähty livenä, ja sanoa ”meidän laitteemme on tehokkaampi”? Ei voi kuin ihmetellä.