Uusimmat

Might & Magic Heroes VII –ensikosketus osa 1 – Best Of Heroes

01.04.2015 18:00 Jukka O. Kauppinen

Might & Magic -peleillä riittää kunniakasta historiaa. Sarja kaartaa aina noin sadan vuoden taakse videopelien rauta-aikaan, kun Might & Magicit tunnettiin yhä yksinomaan raskaan sarjan roolipeleinä. Sittemmin sarjan luoja sai neronleimauksen ja teki ensimmäisen Heroesin, joka yhdisteli kepoisampaa seikkailua kivoihin taktisiin taisteluihin. Ja menestys oli niin hurja, että pian Heroes jätti emopelinsä taakseen niin fanitus- kuin myyntimittareillakin.

Heroesit ovat kuitenkin kokeneet vuosien mittaan kovia. Nousuja ja laskuja. Nyt saksalainen Limbic Entertainment työstää Heroes-sarjan 20.-vuotista historiaa kunnioittavaa juhlapeliä, jonka lupaillaan nostavan kunnioittavasti hattua saagan historialle. Dome oli tutustumassa Might & Magic: Heroes VII -peliin ensimmäisten joukossa.

Heroes-sarjaparka. Monessa olet uinut, etkä suinkaan aina ruusunkukkaismehukylvyssä. Heroesit ovat olleet pääosin joko tosi hyviä tai sitten niitä ”ihan ok, mutta” -tasoisia välipelityksiä. Ongelma on se, että tekijätiimit ovat vaihdelleet monta kertaa. Sen jälkeen kun alkuperäinen tekijäfirma, New World Computing, konkkasi, niin pelisarjan oikeudet ja arkistot ovat kiertäneet monen yrityskaupan kautta, monen  kehittäjän käsissä. Jatkuvuus on puuttunut, ja etenkin kun asialle laitettiin klassiseen tyyliin Itä-Euroopan ”teemme pelin puupennillä ja nopeasti, vaikka emme oikeastaan tajua paljoakaan siitä mitä olemme tekemässä ja ai niin, bugit ovat sitten featureita” -pikkustudioille, niin tietäähän sen mitä tästä tulee. Tyypillisiä itäeurooppalaispikkustudion raakileita.

Onneksi valoa on lopulta nähtävissä. Saksalainen Limbic on saanut puuhastella Might & Magicien parissa jo pitkään. Firma teki muun muassa useita Heroes VI:n lisäreitä ja Might & Magic X: Legacyn. Okei, aina kaikki ei mene putkeen, mutta ainakin pitkän linjan faneista koostuva tekijätiimi pystyy oppimaan virheistään ja tekemään seuraavan juttunsa aina vähän paremmin. Se on tosi kivaa.

Ja nyt Limbicillä onkin sormensa todellisessa herkkupelissä, jonka kohdalla punnitaan toden teolla se, että tajutaanko siellä tai Ubisoftilla Might & Magicin ydin vai ei. Heroes VII on näet todellinen Best of Heroes -kokoelma. Peli, johon väittämän mukaan tislataan kaikki aiempien Heroes-pelien parhaat puolet.

Ultimaattinen Heroes

Tästä päästääkin heti seuraavaan ultimaattiseen kysymykseen. Mitä itsekukin pitää Heroesien parhaina puolina? Mikä on paras Heroes? Mehän olemme ihmisiä, meillä on erilaisia mielipiteitä. Peliarvostelutkin ovat aina yhden tietyn ihmisen subjektiivinen mielipide.  Miten ihmeessä kukaan muka voi päättää, että mitkä ovat kuuden aiemman Heroesin ja niiden lisäreiden parhaita ominaisuuksia, silpoa niitä irti emopeleistä ja koostaa näistä palasista täysin uusi peli, joka sekä vetoaa sarjan vanhoihin ystäviin että uusiin kokeilijoihin?

No, siitähän noille pelikehittäjille maksetaan. Limbic ja Ubisoftin M&M-porukka on analysoinut sarjan teoksia huolellisesti, sekä oman pelikokemustaan että pelaajayhteisön näkemyksiä peilaten.

”Yritämme tuoda peliin sarjan parhaita ja klassisimpia juttuja, osa entisellään, osa modernisoituina tai muokattuina niin, että ne sopivat peliin.”

Aineksia ei ole vain heitetty seinään ja katsottu mikä jää paikalleen, vaan niitä on myös silvottu palasiksi, tutkittu suurennuslasin alla ja mietitty huolella, että mitkä jutut missäkin pelissä toimivat ja mitkä eivät. Osaa toimivista jutuista voidaan käyttää sellaisenaan, osaa täytyy vähän tuunata ja toki tiimillä on vielä joitakin omiakin ajatuksiaan siitä, mitä uutta pelissä voisi olla.

Sen lisäksi Ubisoftilla on aivan oma kulissien takainen Might & Magic -faniporukkansa, vanhojen pierujen kerho, joka on ollut vahvasti mukana pelin speksaamisessa. Siihen päälle vielä ihan julkisiakin kysymyksiä, foorumikeskusteluja ja äänestyksiä, niin ehkä tekijät ovat saaneet näistä jonkinlaista näkemystä siitä, mistä eri peleissä pidetään ja mistä ei.

Limbic pyörittääkin Might & Magic -pelien ympärillä melkoista yhteisöä, jonka The Shadow Councin -nimi tosin sopisi paremmin jonnekin Babylon 5:n tai Mass Effectien maailmaan. Kyllä siinä on mielikuvitusta kutiteltu, kun verkkoyhteisölle on mietitty nimeä. Mistään salaisesta kerhosta ei ole kuitenkaan kyse, sillä se on enemmänkin nettipohjainen ikkuna, jonka kautta fanit näkevät mitä Limbic puuhastelee.

”Sitä kautta fanit näkevät mitä pelikehittäjät tekevät päivittäin. He voivat jättää meille viestejä ja kertoa mitä he haluavat. Se on meille aivan uudenlainen devausfilosofia, joka tekee pelien kehittämisestä avointa ja vuorovaikutteita. Me emme vain tee peliä, joka putoaa yhtäkkiä fanien käsiin, vaan he ovat vaikuttaneet pelin muotoutumiseen koko ajan.”

Yhteisökehityssivustolla onkin tällä hetkellä 650 000 käyttäjää, joista 200 000 on ”todella paneutunut touhuun ja on mukana pelin tekemisessä.”

Joitakin Heroes VII:n isojakin asioita on jätetty tämän yhteisön päätettäväksi, etenkin niitä jotka ovat vaihdelleet suuresti pelisarjan historian aikana. Ovatko sankarit taisteluissa mukana taistelukentällä, vai ovatko he takapiruja, strategisteja? Molemmat tyylit on nähty ja koettu Heroeseissa ja Shadow Councilin vaikuttajat äänestivät, että Heroes VII:ssä he ovat sarjan klassiseen tyyliin taustastrategisteja. Myös osa pelin faktioista on nimenomaan pelaajien päättämiä. Päättivätpä mokomat myös, että mitä fyysisiä herkkuja pelin keräilypainoksessa on. Jotta ei se ihan pelkkää mitättömyyksien parissa näpertämistäkään ole.

Best of Heroes?

Vaan mennäänpä siihen itse peliin. Heroes VII on siis kuin Best of -kokoelma. Kaikkien Heroesien parhaat jutut yhdessä pelissä? No, miksei sitten tehty ihan vain kolmosta uusiksi? Duoda, ehkä siksi, että sehän tehtiin jo. Tehdään myös jotain isompaa, uudempaa, nätimpää ja tietenkin ihan uutta. Kunnon iso, moderni peli, joka kuitenkin huokuu samalla wanhojen aikojen parhautta.

Mistä siis hyvä Heroes rakentuu? Strategiasta, resurssienhallinnasta, taisteluista ja roolipelielementeistä, vastaa Ubisftin Might & Magic -tuotepäällikkö Erwan Le Breton.

Suurta strategiaa. Armeijoiden liikuttamista. Prioriteettien määrittelyä. Seikkailua. Jänniä löytöjä. Fantastisia hahmoja. Jännittäviä tarinoita. Vuoropohjaista taistelua. Hämmästyttäviä olentoja, ihmeellisiä sotureita. Lentäviä haamuja, järkälemäisiä kivielementaaleja, maagisia otuksia. ja vaikka minkänäköisiä petoja armeijan täytteiksi. Resurssinhallintaa, kaupunkien ja kaivosten valtaamista ja tiukkojen päätösten tekemistä. Ja vielä vähän roolipelipintaakin, kun sankarit saavat kokemustasoja, oppivat  uusia taitoja ja taikoja, löytävät pelimaailmasta taistelukykyyn vaikuttavia varusteita ja niin edelleen. Hirveästi kaikkea just kivaa ja parasta, kuudella pelisarjan historiasta tutulla faktiolla höystettynä kukin omine poliittisine ja sotilaallisine tavoitteineen.

Se vielä todella hyvännäköisessä paketissa, modernilla pelimoottorilla. Taustalla pörisee Unreal Engine 3, jolla tekijät ovat luoneet värikkään, pikkutarkan ja upean maailman, jota asuttavat Heroes-hengessä ihmeelliset otukset ja viholliset. Isometrisesti kuvattua maailmaa voi zoomailla ja pyöritellä, jos tuntuu että jokin on piilossa ja näkymättömissä.

Ubisoftilla muuten kutsuvat seiskaa hirviöpeliksi, ”a monster game.” Ei siksi, että se on täynnä hirviöitä, vaan siksi, että se on niin valtava. Hirviöpeli-termiähän näet käytetään joskus ihan älyttömän laajoista peleistä, joissa on miljardisti biljardisti yksiköitä ja sisältöä. Heroes Seiska on väittämän mukaan juuri tällainen. Sisältöä, tarinaa, artifakteja, kerättävää, romua ja otuksia siis riittää. Pelimaailmaakin kuvataan 25 kartalla, mikä määrä ei sisällä edes uniikkeja taistelukarttoja.

”Me haluamme tehdä pelin, jota voi pelata satoja ja satoja tunteja. Se on iso peli”, Le Breton lupaa.

Tätä suuruutta alleviivaa myös eräs Heroesien hyvin perinteinen, kiinnostava piirre. Eli eri kampanjoiden tarjoamat tulkinnat samasta tarinasta. VII:ssä maailma on hirvittävän kruununperimyssodan kourissa, ja tätä repivää konfliktia ratkotaan kuudessa eri kampanjassa. Jokainen kampanja sijoittuu samaan kehyskertomukseen ja kertoo tapahtumista eri näkökulmista, eri silmien kautta. Eri tulkinnoilla. Se mikä  on yhdelle mustavalkoista, on toiselle harmaata ja kolmannelle valkeamustaa.

Kutittaako? Ensikosketuksen toisessa osassa menemme ihan pelin pariin. Jatkoa luvssa pääsiäisen jälkeen!

 

Might & Magic Heroes VII

Tekijä: Limbic Entertainment

Julkaisija: Ubisoft                         

Tulossa: PC – myöhemmin 2015

Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella ja lähiverkossa)

Pelin kotisivu: https://mmh7.ubi.com

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää aiheesta

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC) 

Heroes of Might and Magic V (pc) 

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates, Duel ja Clash 

Might & Magic X: Legacy (PC) 

Might & Magic: Raiders on ilmaispelattava hack’n’slash-seikkailu 

Might & Magicia Pariisissa 

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 10)