Uusimmat

Might & Magic X: Legacy –ensikosketus – wanhan koulun ropeilua

29.06.2013 14:00 Jukka O. Kauppinen

Might & Magic -pelisarja on matkaillut viime vuosina moneen erikoiseen suuntaan, mutta loppuvuodesta saapuva Might & Magic X: Legacy on veto, joka yllättää taatusti monet. Se on näet teos, joka ammentaa reilusti roolipelaamisen muinaishistoriasta ja omasta, hyvin rikkaasti ja pitkästä perimästään Legacyllä on näet enemmän yhteistä ikivanhojen esi-isiensä, kuten Might & Magic III, IV  ja Dungeon Master, kuin minkään nykyajan höpsötysten kanssa.

Se on myös peli, joka nostaa hattua eräälle suomalaiselle pelille. Sille, joka valittiin vuoden 2012 parhaaksi kotimaiseksi peliksi. Nimittäin Legend of Grimrockille.

Kuten Ubisoftin Might & Magic -johtaja Erwan Le Breton nyökyttelee, M&MX:L on olemassaolonsa velkaa suomalaiselle indiehitille.

”Me tiesimme, että retropelaajia on. Me tiesimme, että Steamin kaltainen digitaalijakelu antaa mahdollisuuden myös pienemmille ja erikoisemmille peleille. Mutta vasta Grimrockin menestyksen myötä me pystyimme todistamaan, että tällaisille peleille on myös kaupallista tilausta.”

Ajatelkaas tätä, te siellä Almost Humanissa! Teidät on huomattu. Teitä on käytetty todisteena, kun Ubisoftin kaltaisen suuren firman maakarit halusivat palata oman pelisarjansa juurille. Ja muistakaa, että jopa Ubisoftin syövereistä löytyy pelinne faneja, jotka ovat tahkonneet sitä, ihan omaksi ilokseen. Kyllä tässä kohtaa on syytä tyytyväisyyteen.

Askel kerrallaan

M&MX:L palaa todellakin juurilleen, sinne 80-luvun muinaiseen roolipelaamiseen. Siihen, mikä muuttui lähes kertaiskulla vanhanaikaiseksi, kun Ultima Underworld ja System Shock aikoinaan jyräsivät pelaajat. Yhtäkkiä vuoropohjainen seikkaileminen neliöltä toiselle muuttui vanhanaikaiseksi ja kaikki halusivat tehdä 3D-seikkailuja, osasivat tai eivät. Yleensä eivät. Tässä äkillisessä pelimuodin muutoksessa pilattiin monta pelisarjaa, kun sen enempää tekniikka kuin osaaminen ei riittänyt kunnialliseen sukupolviloikkaan.

Nykyään homma meneekin välillä ihan vastakkaisella tavalla. Moni haluaa pelaamiseensa ripauksen retroa, oli kyse sitten visuaaleista tai yksinkertaisemmasta pelimekaniikasta. Mutta pelkkä muistojen lämmittely ei riitä, sillä pelin on oltava silti hyvä ja vetovoimainen.

Ja Ubi tuntuisi tekevän hommaa ihan oikein ja asenteella. Sillä tässä on tarjolla sopivalla tavalla retrohtava, mutta kuitenkin tyylikäs ja taidolla tehty rooliseikkailu. Hack’n’slash-asenteella.

Vaikka sitä ei oheisista kuvista näekään, on peli on rakennettu pääosiltaan mainiolla tavalla tyylikkään vanhanhenkisesti, eikä esimerkiksi maisemagrafiikoihin tai päänäkymässä jököttäviin hahmoihin ole turhia animaatioframeja hukattu. Hahmojen selitykset tarjotaan vain teksteinä ruudulle pulpahtavissa ikkunoissa, joista myös valitaan vastaukset tai muut omat valinnat sopivaa ikonia tökkimällä. Ei mitään puhuttuja ääniraitoja, ei mitään turhaa.

Pelattavuudessakin on mukavalla tavalla vanhaa. Askel/ruutu kerrallaan tapahtuva liikkuminen hoituu kätevimmin näppäimistöltä napsimalla, mutta hiirelläkin pärjää. Suurin osa toiminnoista hoituu pikanäppäinten kautta, mutta ruudullakin olevia juttuja täytyy joskus sohia. Esimerkiksi porttien aukaisu tai arkkujen tutkiminen on tehtävä hiirellä tökkimällä.

Ja kun taisteluihin asti jossain vaiheessa päästään, voi mitä herkkua. Vuoropohjaista, ukko kerrallaan komentelua. Pelaaja komentelee seikkailijoitaan ryhmänä niin, että kaikki tekevät yhdestä näppäimestä lähi- tai kaukohyökkäyksen, mutta komentoja voi antaa myös hahmo kerrallaan, jolloin tyyppien erikoiskykyjä ja loitsuja pystyy hyödyntämään monipuolisemmin. Taistelukontrollit ovat oikein sujuvat ja tarjoavat sekä modernia helppokäyttöisyyttä että perinteikästä nysväystä, ihan fiiliksen mukaan.

Ja täytyyhän tässä kohtaa mainita inventaariostakin, joka on toteutettu esimerkillisesti. Nykykoneiden resoluutiot, selkeä inventaariokäyttöliittymä ja käytännönläheinen esineiden käyttäminen, jakaminen eri hahmoille ja hallinnointi sujuvat niin kivasti, että moisesta olisi 80-luvulla poltettu roviolla. Ei tuollaista pystyisi kukaan luomaan, jos ei ole myynyt sieluaan Saatanalle.

Pikseliseikkailun lumo

Legacy tuntuu oikein hauskalta peliltä. Se ei tavoittele tämän päivän modernia olemusta ja täydellisyyttä, vaan lähestyy aihetta omasta kulmastaan sekoittaen vanhan ajan pelidesignia kivaan luolaromppaukseen, hack’n’slashiin ja harkiten käytettyyn silmäkarkkiin. Yleisgrafiikka on hauskalla tavalla ripauksen karua ja vähäeleistä, ja vihollisetkin liikkuvat pelikenttäruudukolla askel kerrallaan, 90 asteen kulmissa kääntyen. Mutta tätä harkittua tyyliä täydentävät sitten taisteluanimaatiot ja olentojen yksityiskohtaisuus – ja jopa kuolinanimaatiot. Käyttöliittymän pikkutarkasta 2D-taiteesta ja hahmokuvista puhumattakaan.

Legacy on jokseenkin yllättävä veto. Kun pelialan tuulet puhaltavat nykyään mikä miltäkin suunnalta, niin yhtäkkiä meillä onkin tässä vanhan koulun peli, isolta firmalta. Kun Ubisoft yleensä yhdistetään valtaviin megapeleihin, niin tässä onkin firman suunnittelijaporukka ihan itse ylipuhunut pomot hyväksymään vuoropohjainen, vanhanaikainen roolipeli. Iso firma, joka antaa pelintekijöilleen näin avoimet kädet tehdä jotain aivan muuta, jolla ei edes tavoitella miljardimyyntejä. Hämmentävää ja yllättävää. Ja kunnioitettavaa.

Odotan innolla!

 

Might & Magic

Might & Magic on matkaillut fantasiamaailmoissa jo lähemmäs kolmen vuosikymmenen ajan. Ihan ensimmäinen M&M ilmestyi vuonna 1986 aikansa suosituille 8-bittisille kotimikroille, PC:lle ja jopa NES- ja PC-Engine-konsoleille. Tästä eteenpäin roolipelisarja jatkui tasaiseen tahtiin aina vuoteen 2002 saakka, mutta Might & Magic IX:n jälkeen onkin kulunut jo vuosikymmen ilman uutta rooliseikkailtavaa.

Pelisarjan suosio on innoittanut myös valtavan määrän spinoffeja. Ensimmäinen Heroes of Might & Magic oli aivan loistava roolipeliä ja strategiaa sekoittanut seikkailu, mutta uusimmissa Heroeseissa mennään reilusti kepeämmällä linjalla. Heroes-pelejä ja lisäreitä on ilmestynyt eri alustoille yhteensä 24 kappaletta.

Samaan pelimaailmaan tai teemaan sijoittuvat myös King’s Bounty –seikkailut, Might and Magic Online, Crusaders of Might and Magic, Dark Messiah of Might & Magic, Clash of Heroes, Duel of Champions sekä tulevat Heroes Online ja Raiders.

Heroesit mukaan lukien Might & Magic –sivupelejä ja lisäreitä on julkaistu lähemmäs viitisenkymmentä.

 

Might & Magic X: Legacy

Tekijä: Limbic Entertainment

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PC

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: www.mightandmagicx-legacy.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Dark Messiah of Might & Magic (PC) 

Heroes of Might and Magic V (pc)

Might & Magic Heroes Online on f2p-selainstrategiaseikkailu

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates,

Might & Magic: Clash of Heroes (DS)

Might & Magic: Heroes VI -ennakko (PC)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 10)

Lue myös

Gran Turismo 6 – haastattelussa Sonyn Euroopan toimitusjohtaja Jim Ryan (1-5)

Grand Theft Auto V –ensikosketus – megakuprun tavoittelijat (osa 1)

Oculus Rift – tässäkö pelaamisen tulevaisuus?

Ur-Quan Masters HD kulissien takaa – kuinka Star Control 2 modernisoitiin