Uusimmat

Mikrokonsolit tulevat: mitä on luvattu, mitä saatu?

19.12.2013 21:00 Teemu Viemerö

Pelikonsolit ovat jo tuttu ilmiö vuosikymmenten takaa. Vuosi 2013 on kuitenkin mikrokonsoleiden vuosi. Tänä vuonna on julkaistu, luvattu ja hypetetty pikkuruisia mikrokonsoleita siinä missä isojen valmistajien seuraavaakin sukupolvea.

Matalat kehityskustannukset mahdollistava Android-teknologia antaa tilaisuuden monille uusille yrityksille, jotka haluavat konsolimarkkinoille. On siis aika tehdä yhteenvetoa siitä mitä tuleman pitää.

Varsinaisista konsoleista valmistui ensimmäisenä koko ryntäyksen aloittanut Ouya, joka julkaistiin 25. päivä kesäkuuta. Lupaavan alun saanut Ouya on sittemmin kompuroinut ongelmissa. Ohjaimessa oli suunnitteluvirhe, myynti on ollut surkeaa, yksinoikeuspelejä ei tule ja surkeasti suunniteltu yksinoikeuskampanja houkutteli kusettajia. Mainoskampanjakin oli  niin vulgaari, että se vedettiin pois televisiosta.

Ensimmäisen mikrokonsolisukupolven alku ei siten ollut hieno, mutta nyt puhutaankin vain yhdestä konsolista. Ouyan tekniikka on sinänsä kuitenkin hyvä. Kompaktiin pakettiin on ahdettu neliytiminen 1,7 GHz Tegra 3 -prosessori, HD-tason grafiikkaan pystyvä näytönohjain, kahdeksan gigaa tallennustilaa ja gigan verran keskusmuistia, joka on jaettu prosessorin ja näytönohjaimen kesken. Konsolia myydään 99 dollarin hintaan, joten paketti ei kuulosta huonolta.

Ouya syntyi Kickstarter-rahoituksen avulla, mutta niin myös syntyi GameStick. PlayJamin GameStick on erittäin kompakti laite, jossa varsinaisen konsolin osuus on muistitikun kokoinen. Tikku työnnetään television HDMI-liitäntään, kun taas pelaaminen tapahtuu GameStickin ohjaimella. Valmistaja on kertonut laitteen tukevan jo 200 Google Play -peliä, mutta laite ei tue Play-palvelua suoraan. Kehittäjien on siis portattava pelinsä konsolille.

Yhtiö kertoo konsolinsa sisältävän Arm:n Cortex A9 -prosessorin ja Mali 400 -grafiikkakortin. Keskusmuistia konsolissa on gigan verran, kun taas tallennuskapasiteettia 8 gigaa. Konsoli tukee myös 32 gigan MicroSD-muistikortteja. Hintaa laitteella on80 dollaria.

Mad Catzin M.O.J.O. esiteltiin tämän vuoden E3:ssa. Yhtiö kertoi konsolin käyttävän modifioimatonta Android-järjestelmää, jolla voi kytkeytyä suoraan muun muassa Google Playn pelitarjontaan ja Amazonin AppStoreen. Konsolilla voi myös pelata pelejä, joita pelaaja on jo ostanut Android-kännykälleen. Pelitarjonta on täten todella laaja.

Laite on kämmenen kokoinen ja tukee yhtiön omia GameSmart-ohjaimia, hiirtä, näppäimistöä ja headsettiä. Konsolin mukana toimitetaan langaton Mad Catz C.T.R.L.R -ohjain. Teknisistä tiedoista ei ole paljoa tarjolla, mutta Joystiq-sivuston mukaan yhtiökertoi E3:ssa laitteen sisältävän  Tegra 3 -prosessorin ja 16 gigaa tallennusmuistia, jota voi laajentaa miniSD-korteilla. Bluetoothia ja langattomuutta tukevasta konsolista ei ole kerrottu paljoa muuta. Konsolin verkkosivuilla oli aiemmin tarkempiakin tietoja, mutta ne on sittemmin poistettu. M.O.j.O. ilmestyy jouluun mennessä.

BlueStacks-yhtiön GamePop on erilaisempi tapaus. Yhtiö tarjoaa konsolistaan kahta versiota: GamePop ja GamePop Mini. Konsolin bisnesmalliperustuu kuukausivelotteiseen palveluun, jolla saa pelattavakseenuseiden satojen pelien arkiston.

Kuukausimaksu on seitsemän dollaria kuukaudessa. Yhtiö tarjoaa 129 dollaria maksavan GamePop-paketin mukana yli 250 peliä, minkä lisäksi kuukausimaksulla avautuu pelattavaksi yli 500 pelin alati kasvava kirjasto. Minin saa ilmaiseksi, jos pelipalvelu ostetaan vähintään 12 kuukaudeksi.

Yhtiö ei kerro laitteiden teknisiä tietoja, paitsi täsmentää ohjaimen sisältyvän konsoleihin. Omaa Android-pohjaista puhelinta voi lisäksi käyttää GamePopin ohjaimena. Konsoli luvataan kauppoihin tämän vuoden aikana.

Lupauksia, potentiaalia ja ongelmia

Mikrokonsolien ensimmäistä sukupolvea tutkaillessani jään väkisinkin varovaiselle, jopa epäröivälle fiilikselle. Mikrokonsolit ovat yhä enimmäkseen tuntematonta aluetta kaikille, ja näkemys niistä perustuu enemmänkin ideoihin. Käytännön kokemusta laitteista on vain Ouyalla, mutta muutoin kaikki ovat kuin talonrakentajia, jotka rakentavat ensimmäistä kertaa suurta siltaa. Kaikilla on hyviä ideoita, mutta kukaan ei tiedä toimivatko konseptit todellisuudessa.

Kaikilla Android-konsoleilla on heikkouksia. Ouya kompuroi eikä yksinoikeuspelejä oikein ole. Laitevalmistaja lähti sotaan rautapainotteisesti, eikä pienten indiekehittäjien peleistä löydy todellisia valttikortteja. M.O.J.O. houkuttelee piraatteja vapaalla Android-ympäristöllään, kun taas suljetun GameStickin pelikirjastoon täytyy panostaa tekemällä yhteistyötä kehittäjien kanssa. GamePopin kuukausivelotteinen Netflix-tyyppinen jakelu on mainio idea, mutta konsolin omistaja eivoi ostaa yksittäisiä pelejä. 129 dollarin hintaisen konsolin ostaessani olen jumissa mukana tulleiden parinsadan pelin kanssa, ellen maksa kuukausimaksua.

Hyvänä puolena sanottakoon, että digitaalista pelimyyntiä hyödyntävä edullinen konsoli on ideana loistava. Sellaista me tarvitsemmekin. Mutta kaikissa uusissa ideoissa alku on aina hutera, niin mikrokonsoleissakin. Tarvitaan aikaa ja floppeja, jotta alan uusi haara tunnistaa virheensä ja oppii kuinka asiat kannattaa toteuttaa.

Vaikka mikrokonsoleissa on reilusti potentiaalia, kulkevat juuri pioneerit aina karuimman tien. Alkuvaikeuksien jälkeen joukosta erottuvat voittajat, jotka saavat varmasti kiusakseen myös seuraavan sukupolven uusien mikrokonsolien yrittäjiä. Kilpailu jatkuu –  ja pelaajat hyötyvät.

 

Ouya
Valmistaja: OUYA Inc.
Hinta: 99 $
Lisätietoja: http://www.ouya.tv/

M.O.J.O.
Valmistaja: Mad Catz
Hinta: ei ole julkaistu
Lisätietoja: http://madcatz.com/m-o-j-o-android-micro-console/

GameStick
Valmistaja: PlayJam
Hinta: 79.99 $
Lisätietoja: http://www.gamestick.tv/

GamePop ja Mini
Valmistaja: BlueStacks
Hinta: GP 129 $, Mini ilmainen
Lisätietoja: http://www.gamepop.tv/

 

Lue myös

Gran Turismo 6 -matkareportaasi osa 2: porhojen autoparatiisi oli silkkaa GT6-hekumaa

Gran Turismo 6 -matkareportaasi osa 3: BMW M5 ja Toyota 86 GT’12 Domen koeajossa

Käsikonsolien lyhyt historia: 1977-1999

Nations (lautapeli)

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 3: Blacklight Retribution, Killzone: Shadow Fall, Resogun

Sound Blaster EVO Zx: turhan tyyriit mobiililuurit

Thrustmaster F1 Wireless Gamepad Alonso Edition – rajatilan padi PC- ja PS3-pelaajalle

Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!