Uusimmat

Miten videopelien striimaus toimii? Dome testasi Onliveä

30.10.2014 18:05 Jukka O. Kauppinen

Suomessa tänään avautunut videopelien striimipalvelu OnLive on juttu, jonka toimivuus epäilyttää ja niin maan perusteellisesti epäilyttääkin. Miten muka PC-pelien pelaaminen onnistuu striimaamalla? Ei mitenkään, sanoo epäilijä. Mutta JOK sanoo toista.

Peliäijjä näet toteaa, että ”toimiihan se, yllättävän hyvin.”

Ei täydellisesti ja osa peleistä lagaa selvästi, mutta tuntuma riippuu paljolti pelaajasta, pelistä ja nettiyhteydestä.

Striimaus käytännössä

Kuinka OnLiven  pelistriimaus käytännössä toimii? No, pelaaja tekee OnLive-tunnuksen ja asentaa pääteohjelman. Tietokoneilla ohjaamisen voi hoitaa hiiri- ja näppäimistö-yhdistelmällä, ja sekä tietokoneilla että muilla alustoilla voidaan käyttää yhteensopivaa pad-ohjainta. Sopivia PC-padeja ovat sekä OnLiven oma virallinen ohjain että esimerkiksi monet Mad Catzin langattomat padit, Xbox 360 Controller for Windows, Logitech F510, Logitech F310 sekä muutamat muut padit.

Tableteilla ja älytelkkareilla voidaan käyttää lukuisten eri valmistajien ohjaimia OnLiven virallisen padin lisäksi. Toisin sanoen, pelien ohjaamiseen on monta vaihtoehtoa, vaikka eri laitealustoja onkin yritetty tasapäistää niin, että padi toimisi kaikissa peleissä.

Ja sitten vain valitaan peli ja klikataan Play. OnLive aloittaa pelikuvan striimauksen latausruudusta ja heittää pelaajan nopeasti alkuvalikkoon. Pelit pyörivät OnLiven palvelimilla kohtuutehokkaan/hyvän peli-PC:n tasoisessa virtuaalikoneessa, jossa on AMD/NVIDIA-näytönohjain ja kahdeksan gigatavua muistia.

Käytännössä pelaajan komennot hiiri+näppiksellä tai padilla siirtyvät netin kautta OnLiven palvelimelle ja peliin. Palvelin taasen lähettää pelikuvaa näytön sijaan suoratoistovideona internetin kautta pelaajan näytölle. Kaikki tapahtuu hyvin, hyvin nopeasti.

OnLiven virallinen padi toimii useissa laiteympäristöissä ja sitä voi käyttää PC:llä ihan tavanomaisena pad-ohjaimena.

Tekniikka on erittäin lähellä elokuvien ja tv-ohjelmien suoratoistopalveluja kuten Netflixiä ja Viaplaytä, mutta toki sillä erotuksella että liikenne on kaksisuuntaista – ja pienetkin häiriöt yhteydessä näkyvät heti pelin pätkimisenä.

Kuten videostriimeissä yleensäkin, aivan alkuun kuva on hieman sumea mutta tarkentuu, kun videodataa siirtyy lisää. Kuvan laatu riippuu loppumetreillä useammasta asiasta, eikä ainoastaan käytettävissä olevasta kaistasta – vaan myös näyttölaitteesta. Koska kuva on suoratoistovideota, niin se ei ole koskaan yhtä tarkkaa ja laadukasta kuin oikeassa pelikoneessa. Niinpä isolla näytöllä ja televisiolla kuva on sumuisempi ja rakeisempi kuin isoon näyttöön kytkettyyn PC:n/konsoliin verrattuna.

Pieniltä pakkausartifakteilta ei voi täysin välttyä ja kuvan vaihtuessa nopeasti täysin erilaiseksi voi kestää silmänräpäys ennen kuin striimi täydentää kuvan virheet. Pelatessa kuvan taso riippuu paljolti pelistä itsestään. Nopeatempoisessa meiningissä päivitettävän kuvadatan määrä on paljon suurempi kuin esimerkiksi rauhallisessa strategia- tai roolipelissä. Esimerkiksi Civilization V:ssä visuaalien taso oli parhaimmillaan hyvin lähellä ”oikeaa” peliä.

Kuvan laatua voi myös viilata säätämällä OnLiven bitrate-asetuksia alkuruudusta ja palvelussa. Myös OnLiven muuttaminen kokoruudusta ikkunaksi vaikuttaa. Pienemmillä näytöillä ja tableteilla pelikuvan striimilaatua ei erota niin hyvin.

Myös pelien graafisia asetuksia voi muokata täysin normaaliin tapaan. Pelit tunnistavat virtuaalikoneelta OnLive-merkkisen näytönohjaimen, jonka asetukset voi pistää halutessaan vaikka täysin tappiin, jos ne eivät ole jo. Asetukset vaikuttavat tavanomaiseen tapaan kuvanlaatuun, mutta en verrannut miten paljoa varsinaiseen kuvanlaatuun. Maksimiasetukset tuovat todennäköisesti videostriimiin vähän lisää grafiikkadataa, mutta mutu-tuntumalla arvioituna ei lainkaan lisää lagia.

Isolla telkkarilla ja hyvällä nettiyhteydellä OnLiven voi määritellä käyttämään noin 6-10 megabitin kaistaa. Mobiililaitteilla kaistaa tarvitaan keskimäärin 2 mbit/sek. HD-striimi vaatii käytännössä vähintään viiden megabitin kaistaa. Vertailukohtana esimerkiksi Netflix-leffapalvelu haukkaa kaistaa noin 4 mbit/sek.

Ylläoleva saattaa kuulostaa kovin negatiiviselta, mutta lopputulos on silti varsin hyvä. Ei aina loistava ja välillä karkeakin, mutta silti varsin hyvä. OnLiven serverihuoneessa raksuttava virtuaaliPC on tehokas, ja PC-pelien graafiset asetukset voi asettaa huoletta maksimiinsa. Niinpä pelien efektit ja grafiikan taso ovat periaatteessa keskitason paremmalla puolella.

Muun muassa Mad Catzin M.O.J.O. -mikrokonsoli tukee OnLiveä.

Samoin NVIDIA Shield.

Nettitekniikan rajoitukset visuaaleille

Käytännössä nettitekniikka asettaa visuaaliselle loistolle rajoituksia. Tällä hetkellä OnLiven pelistriimi tulee koneelle 720p60-resoluutiolla, eli 1280×720-tarkkuudella, 60 kuvaa sekunnissa. Tämän myötä myös pelien maksimiresoluutio OnLiven virtuaalinäytönohjaimilla on 1280×720.

Suurempia resoluutioita kaipaaville on kuitenkin tarjolla hyviä uutisia, sillä 1080p30-striimit tulevat käyttöön näillä näkymin ensi joulukuussa tai tammikuussa 2015.

1080p60 on sekin mahdollista ja sitä työstetään jo OnLiven insinöörien työpöydillä. Sille ei ole kuitenkaan annettu vielä mitään julkaisuaikataulua.

Myös 4K-striimipelaaminen on teoriassa mahdollista, mutta sitä ei kannata ihan heti odotella.

OnLiven tyypit alleviivasivat, että tällä hetkellä 720p60 on OnLivelle paras kompromissi.

”60 ruudun päivitysnopeudella pelien ruudunpäivitys ja internetin latenssi ovat parhaassa tasapainossa. Jokaisen kuvan päivitysnopeus on 16 millisekuntia, mikä on optimaalinen nettistriimaukseen. Pelikokemus on 60 FPS:llä parempi kuin 30:llä.”

War Thunder on vielä kokeilematta. Jännä ajatus. Striimaten sotimaan!

Muutama plussa peleistä ja servereistä

Ennen pelikommentteja pari tärkeää yksityiskohtaa, jotka ovat OnLive-pelaamiselle isoja plussa.

Ensinnäkin: pelejä ei tarvitse asentaa.

OnLiven kautta pelien asentamisen vaivan voi unohtaa tykkänään. Ne on jo asennettu! Sitä vain valitsee pelin valikosta ja se käynnistyy. Pelejä ei tarvitse etsiä hyllystä ja vaihtaa uutta kiekkoa konsoliin – jopa Steamin pelikirjaston selaamisen ja pelin nettilataamisen ja -asennuksen vaivan voi unohtaa. Kaikki OnLive-kirjaston pelit ovat koko ajan käden ulottuvilla. Mieluisimmat voi tietenkin tallentaa Suosikit-listalle. Kätevää!

Yllämainittuun liittyy mainiosti myös lisämaksullinen CloudLift-palvelu, jolla oman Steam-tilin voi yhdistää OnLiveen. Sen myötä kaikkia Steamistä ostettuja pelejä voi pelata OnLiven kautta. Myös niitä, joita ei ole asentanut koneelleen. CloudLift tukee tilanteen, saavutusten ja pisteiden tallentamista pilveen, joten PC/Mac/Linuxille asennetut pelit ovat yhtä CloudLiftin kanssa. Samaa peliään voi edistää vapaasti niin miniläppärillä, tabletilla kuin PC:lläkin. Fiksua!

Toisekseen, latausajat.

OnLiven palvelimet tuntuvat olevan aika nopsat, joten pelien lataaminen tuntuu kestävän huomattavasti vähemmän aikaa kuin kotikoneella. Kätevää tämäkin.

Mainittakoon myös, että OnLiven PC-pelit ovat suurelta osin käytännössä samoja kuin niiden Steam-versiot. Palvelinsalien virtuaalikoneet ovat käytännössä virtualisoituja 64-bittisiä Windows-pohjaisia pelikoneita, joihin Steam-versiot wrapataan. Koneet ovat suljettuja ympäristöjä, joilta ei pysty murtautumaan naapurivirtuaalikoneisiin.

Hauskana yksityiskohtana: koska palvelimella pyörivät pelit ovat normaaleja PC-versioita, jotka pyörivät Windows-ympäristössä, niin ne voivat myös bugata ja jopa kaatua. Tällöin kuitenkin kaatuu vain virtuaalikone, ei OnLive, eikä täydellinen kaatuminenkaan häiritse naapurikoneita. Virtuaalikone sammutetaan kun käyttäjä poistuu siltä ja sitten vain käynnistät pelin uudelleen – tai vaihdat peliä.

OnLiven johtaja Bruce Grove kertoo tekniikasta myös, että ”meillä on jo toimiva ja taloudellinen tekniikka, jota voidaan päivittää koko ajan. Voimme tuoda pelaajien koneisiin uutta rautaa ja uuden sukupolven tekniikkaa uusimpia pelejä varten. Myös 3D-tuki, 4K-pelit ja Oculus Riftin kaltaisten virtuaalitodellisuusjärjestelmien tukeminen on mahdollista. Ei niihin tarvita kuin nettikaistaa.”

”Virtuaalinen pelikoneemme kehittyy tasaisesti sitä mukaa kuin PC-pelitekniikka yleensäkin. Pyrimme pysyttelemään jatkuvasti keskitehoisen-erittäin tehokkaan PC-pelikoneen maastossa. Voimme laittaa servereille mitä vain mistä pelaajat tykkäävät. Siinä ei ole rajoja.”

Pelit ja pelaaminen?

Vaan minkäslaista pelaaminen sitten on? No. Riippuu pelaajasta, nettiyhteydestä, kuun asennosta ja pelistä. Tableteilla en ole vielä kokeillut omakohtaisesti, mutta Philipsin Android-pohjainen älytelkkari lienee aika lähellä tablet-pelaamista. Telkkariin oli kytketty Bluetoothin kautta OnLiven oma peliohjain. Lisäksi olen pelaillut kotona PC:llä sekä padilla että hiiri+näppis-yhdistelmällä.

Pelikokemusten taso on ollut vaihteleva – teknisestä ja pelattavuusnäkökulmasta riippuen kouluarvosanojen 6-9 välillä.

Ajopelit olivat minulle hankalimpia. Ajaminen sujuu, mutta jokaisen pelin kohdalla totutteluun menee hetki. Viive on sen verran selvä, että mutkiin täytyy varautua tavallista aikaisemmin. Lähes huomaamattoman aikaisemmin, mutta kuitenkin. Mutkat eivät kuitenkaan ole niin ongelmallisia kuin ohjauksen korjaaminen ja muut autot. FlatOut 2:ssa ajaminen tuntui välillä melkoiselta siksakilta, kun auto yli- ja aliohjautui jatkuvasti suorallakin tiellä. Kyllä siihen tottui ja tuntuma löytyi, samoin kuin F1 2014:ssa, mutta ero tavanomaiseen pelikokemukseen oli selvä.

Muissa toimintapeleissä tuntuma vaihtelee. DarkSiders II tuntui pyörivän kuin lokaalikoneellakin. Assassin’s Creed Revelationsissa ja Batman Arkham Originsissa tuntuman löytämiseen meni kotva, mutta täysin sinuiksi pelin kanssa en silti päässyt. Hitman: Blood Money tuntui lagaavan hitusen padilla, mutta hiiri+näppiksellä pelaaminen viivettä katosi täysin. Unreal Tournament 2 toimi bottimatsissa hiiri+näppiksellä ensisekunnilta lähtien täysin normaalisti ja sujuvasti. FPS:kin tuntui todella nopealta ja sulavalta, samoin Aliens vs Predator 2000:ssa. Saint’s Row IV toimi muutoin ok, mutta tähtäimellä zoomaillessa pienet yli- ja aliohjautuvuusliikkeet vaikeuttivat tarkkaa tähtäämistä.

Kaikista testipeleistä parhaimmin toimivat rauhalliset strategiapelit, kuten Civilization V. Kun ruudulla ei ole liikaa toimintaa, niin kuvastriimi voi päivittää ja tarkentaa kuvaa kaikessa rauhassa. Lopulta tuntui, että kuva on lähes yhtä tarkka ja vakaa kuin lokaalipelissäkin. Tosin eräs ihan pienenpieni pulma: 1280×720-resoluutiolla peliruutu ei ole ihan tilavimmillaan. Zoomailu kuitenkin auttaa.

Yleisesti ottaen näppis+hiirellä pelatessa, koti-PC:lle striimatessa pelit tuntuivat pyörivän vähemmällä viiveellä kuin padilla pelattuna.

Loppumetreillä oimivuus kuitenkin riippuu ennen kaikkea pelaajasta. Joillekin pienikin input-lagi tappaa koko kokemuksen, välittömästi. Toiset löytävät tuntuman nopeasti. Jotkut eivät huomaa mitään. Niin paljon riippuu pelistä ja ympäristön/nettiyhteyden muuttujista.

Kokonaisuutena OnLive kuitenkin toimii. Paremmin kuin mitä minä uskalsin etukäteen toivoa. Pelaaminen on mahdollista, vaikka ei aina täysin optimaalisesti.

Samalla kannattaa muistaa, että etenkin PC-pelien pelaaminen PC:lle striimattuna ei ole OnLiven tärkein valttikortti. Se on vain yksi tapa nautiskella pelitarjonnasta, ja oikeastaan todella helppo tapa tsekkailla monia niistä peleistä, joita ei ole koskaan jaksanut ostaa kaupasta tai asentaa. Melkein tärkeämpää on se, että samalla tilillä ja tunnuksella OnLiven saa mukaansa laitteistoriippumattomasti minne ja mille vain. Pelaa PC:llä, Macillä, minikannettavalla, Android-mikrokonsolilla, älytelkkarilla, tabletilla tai Android-älypuhelimella, periaatteessa tarjolla on sama pelikokemus. Erikokoisilla ruuduilla ja erilaisilla ohjaimilla, mutta pelasit millä tahansa, niin OnLiven päässä odottaa silti sama tallennettu pelitilanne, jota voit pelata vaikka työmatkalla kälyisestä hotellihuoneesta ja jatkaa samaa matsia myöhemmin kotona.

Ensisijaiseksi pelaamisen välineeksi OnLivestä ei silti ole. Kyllä pelikokemus on kiistämättömästi parempi lokaalilla koneella. Mutta palvelulla on hyvät, vahvat puolensa ja sen käyttäminen on tehty helpoksi. Se sopii hyvin satunnaiseen ja kokeilevaan pelaamiseen, hinta on kohdallaan ja mobiilius on reissaajalle plussa. Palvelu tuntuisi myös erinomaisen hyvältä vaihtoehdolta myös perheellisille, sillä laaja kuukausimaksullinen pelikirjasto tarjoaa paljon pelattavaa ja tekniikan kanssa säätäminen jää täysin pois.

 

Se on fiksu vekotin, kuten laulussakin kerrotaan. Mutta kokeile itse. Ilmaisella viikon testijaksolla ehtii koeajaa aika montaa peliä.

 

 

JOK ja Ville kommentoivat, Manu kuvaa.

 

Pelipaloja.

 

Testilaitteet:

  • Philips Android –älytv + OnLive-gamepad + laajakaistayhteys
  • Windows 7 –käyttöjärjestelmällä varustettu PC + hiiri/näppis-ohjain sekä OnLive-gameplad + satamegainen laajakaistayhteys.

 

OnLiven hinnoittelu Suomessa:

  • CloudLift-palvelu 5,95 euroa / kk
  • PlayPack-palvelu 7,95 euroa / kk
  • OnLiveGames Bundle –yhteispaketti 9,.99 euroa / kk

PlayPack sisältää 250+ uutta ja vanhaa PC- ja Sega Medrive –peliä. Kaikkia voi pelata vapaasti kuukausimaksulla.

CloudLift-palvelu yhdistää pelaajan Steam-kirjaston OnLive-kirjastoon niin, että tuettuja Steamistä jo kertaalleen ostettuja pelejä voi pelata OnLiven kautta. Pelit tallentavat pilveen siten, että PC:llä (tai Linux/Macillä) ja OnLivessä pelatut pelit käyttävät synkkaavat samoja tallennuksia, pistetilastoja ja niin edelleen.

Games Bundle sisältää sekä PlayPackin pelit että CloudLiftin.

OnLive tarjoaa myös ilmaisen testijakson kiinnostuneille kokeilijoille.

Tuetut laiteympäristöt: Windows 7 ja 8, OSX 10.8+, Mad Catz M.O.J.O., Amazon Fire TV, Vizio CoStar, Philips Android –älytelkkarit, LG Google TV –älytelkkarit, Wikipad, Android –tabletit ja –älypuhelimet, Nvidia Shield.

Lisätietoja: http://games.onlive.com/

Lisätietoja: https://games.onlive.com/about_device

 

Lisää aiheesta

OnLive avautui Suomessa – aivan uusi tapa pelata