Nations (lautapeli)
Nations on uusi ja uljas kotimainen lautapeli, jossa ohjataan oman kansakunnan kehitystä läpi tuhansien vuosien. Matka alkaa antiikista ja päättyy ensimmäisen maailmansodan syttymisen tienoille. Pelaajat valloittavat siirtomaita, rakentavat erilaisia rakennuksia ja huikeita ihmeitä muiden ihasteltaviksi, sekä sotkevat toisten suunnitelmia julistamalla sotia. Kuulostaako tutulta?
Ainakin tietokonepelin puolella aiheeseen on voinut perehtyä esimerkiksi Civilization-pelisarjan avulla ja se on vaikuttanut suuresti myös Nationsin kehitykseen.
Pelin alussa jokaiselle annetaan johdettavakseen jokin valtio, jonka valinta vaikuttaa lähestymistapaan. Esimerkiksi roomalaisilla on käytössään hieman enemmän sotavoimia, persialaiset voivat valloittaa enemmän siirtomaita ja egyptiläiset ovat hyviä rakentamaan ihmeitä. Jokaisesta kansasta on kaksi erilaista versiota, toinen edistyneemmille pelaajille ja toinen aloittelijoille. Ensi kertaa tutustuessa kannattaa kokeilla aloittelijoiden versioita, sillä niissä kaikki kansat ovat keskenään identtisiä. Tällöin pelaajalla on varaa vähän mokaillakin, eikä kansakunnan kehitys katkea yhteen virheeseen.
Kierrosten ja vuosisatojen vieriminen
Peli jakaantuu kahdeksaan kierrokseen, jotka on jaettu neljään kahden kierroksen pituiseen aikakauteen. Alussa ollaan antiikissa, jonka jälkeen siirrytään keskiajan ja renessanssin kautta lopulliseen teollistumisen aikakauteen. Jokaisen aikakauden lopussa suoritetaan pisteytys, jossa parhaiten kansaansa kehittäneet saavat muutamia lisäpisteitä. Kahdeksannen kierroksen jälkeen katsotaan lopullinen tilanne ja eniten pisteitä kerännyt pelaaja on voittaja.
Oman valtion kehittäminen tapahtuu korttien avulla, joita jaetaan pelilaudalle jokaisen kierroksen alussa. Pelaajat voivat vuorollaan ostaa yhden näistä, jonka he sitten sulauttavat osaksi omaa valtiotaan. Korttien hinta vaihtelee yhden ja kolmen kultarahan välillä ja kaikki alle kolmen arvoiset poistetaan pelistä kierroksen loputtua. Erilaisia kortteja on melkein 300, eikä niistä käydä yhden pelin aikana läpi kuin murto-osa. Niistä löytyy muun muassa erilaisia rakennuksia, ihmeitä, siirtomaita, neuvonantajia ja edistystä eteenpäin vieviä tapahtumia. Satunnaisesti arvottavat kortit takaavat vaihtelua eri pelikertojen välille, mutta samalla ne saattavat tehdä yksittäisestä pelikerrasta hyvin kaoottisen. Säännöistä löytyy myös virallinen variantti, jonka avulla tasapuolisen korttipakan koostaminen käy helposti.
Korttien ostamisen lisäksi pelaajat voivat ostaa arkkitehtejä toteuttamaan historiallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten esimerkiksi Versaillesin palatsin, Titanicin ja pyramidit. Kaikki valmistuneet ihmeet tuottavat jonkin erikoisbonuksen ja useimmista heruu myös pelin voittamisen kannalta tärkeitä voittopisteitä.
Viimeisenä mahdollisuutena on kansalaisten passittaminen töihin erilaisille rakennuksille. Rakennukset tuottavat kansakunnan tarvitsemia perushyödykkeitä, joita ovat vilja, hiili, kulta, kirjat, vakaus ja sotavoimat. Jokaisella näistä on tärkeä osansa toimivassa valtiossa ja yhdenkin laiminlyöminen estää sen kehittymisen ja pahimmassa tapauksessa vie sitä jopa taaksepäin. Viljan avulla voi ruokkia lisää kansalaisia ja täten kasvattaa työläistensä määrää. Hiilen avulla puisia alamaisia voi lähettää töihin rakennuksille tai sotajoukkoihin. Kullan avulla ostetaan uusia kortteja, joita ilman kehitys pysähtyy. Kirjat kuvaavat kansakunnan sivistyksen tasoa ja ne antavat voittopisteitä jokaisen aikakauden lopussa. Sotavoimien avulla voi valloittaa itselleen ilmaiseksi resursseja tuottavia siirtomaita, taistella välittömästi resursseja tuottavia taisteluja ja myös julistaa kaikkiin pelaajiin vaikuttavia sotia. Vakaus lieventää sotien vaikutuksia ja antaa useissa tapahtumakorteissa tärkeitä etuja.
Pelaajat vuorottelevat näiden kolmen toiminnon välillä niin kauan, kunnes kaikki jättävät kierroksensa väliin. Sen jälkeen lasketaan tuotot ja menot, selvitetään seuraavan kierroksen nokkimisjärjestys, käydään läpi pari erikoistapahtumaa, soditaan ja kärsitään nälänhädästä. Tämän ylläpitovaiheen selvittää muutamassa minuutissa, joten pelaajat pääsevät pian taas pähkäilemään oman imperiuminsa kehittämistä.
Pitkän ja lyhyen tähtäimen suunnitelmat
Pelissä on erittäin tärkeää luoda jonkinlainen pitkän tähtäimen suunnitelma. Oman valtionsa kehitystä voi ohjata vapaasti, mutta sille kannattaa silti määrittää jokin kehityssuunta. Tämä riippuu tietenkin myös valitusta kansasta, sillä esimerkiksi roomalaiset ovat muita sotaisampaa joukkoa, kun taas egyptiläiset ovat hakoja rakentamaan ihmeitä. Nämä eroavaisuudet eivät kuitenkaan sido pelaajan käsiä ja pelin voi voittaa hyödyntämättä oman kansan vahvuuksia. Se tietenkin vaatii enemmän työtä.
Pitkän aikavälin suunnitelmia joutuu sovittamaan jokaisen kierroksen vallitsevaan tilanteeseen erikseen. Jaetuissa korteissa ei tule välttämättä kuin pari itselle hyödyllistä korttia, jotka joku toinen saattaa napata itselleen. Joka kierroksella nostettavassa tapahtumakortissa saattaa piillä inhottava tapahtuma tai valtavasti ruokaa vaativa katovuosi, jotka pakottavat panostamaan erilaisiin tuotantoihin. Tai ehkä joku pelaajista julistaa sodan, jolloin omia työläisiä on pakko ottaa pois tuottavista rakennuksista ja sijoittaa sotavoimiin.
Pelin dynamiikka toimii hyvin. Suunnitelmia joutuu muokkaamaan vuorosta toiseen ja parhaimmillaan useasti jopa yhden vuoron aikana. Aivot pysyvät virkeinä, kun koko ajan joutuu seuraamaan muiden tekemisiä ja samalla miettimään omia suunnitelmiaan.
Vuorovaikutus – onko sitä?
Jos jotain negatiivista Nationsista löytyy, niin se on suoranaisen vuorovaikutuksen puuttuminen. Käytännössä pelissä on kahdenlaista epäsuoraa vuorovaikutusta pelaajien välillä. Joko kilpaillaan samoista korteista tai sitten julistetaan sota. Sota ei kuitenkaan ole tässä tapauksessa kahden valtion välinen mittelö, sillä kukaan ei varsinaisesti hyökkää minnekään. Koko kokemus sodasta jääkin aika abstraktiksi.
Vuorovaikutusta voi syntyä myös korteista kilpailemalla. Tosin jos pelaajien tavoitteet ovat hyvin erilaiset, niin silloin tätäkään ei välttämättä esiinny. Pakasta löytyy toki yleisesti hyödyllisiä kortteja, jotka kelpaavat varmasti kaikille.
Nations ei kuitenkaan tarjoa riittäviä mahdollisuuksia pelaajien väliseen vuorovaikutukseen. Olisi hienoa, jos vaikka voisin solmia muiden kanssa kauppasuhteita. Ruoan kanssa pinteessä oleva kaveri olisi varmasti pulittanut sievoiset summat ruokavarastoissani lojuvista herkuista, mutta tällaista ei saa tehdä. Pelikaverien toimia joutuu tietenkin ennakoimaan ja seuraamaan, mutta oikean diplomatian puuttuminen harmittaa.
Pelistä löytyy myös yksinpelin mahdollistavat laatat, jotka kuvaavat äärimmäisen abstraktisti haamupelaajan valtion kehittymistä. En kuitenkaan lämmennyt tälle versiolle pelistä lainkaan, enkä suosittele hankkimaan Nationsia ainakaan yksin pelattavaksi.
Hyvät ja huonot puolet
Nations on käytännössä korttipeli, joka tarjoaa kevyttä viihdettä kaikille Civilization-pelisarjan tai rakentamispelien ystäville. Se on kohtuullisen kevyt säännöiltään ja täydelliselle ummikolle pelin opettaa noin 20-30 minuutissa. Kierrokset etenevät nopeasti, eikä omaa vuoroa joudu odottamaan pitkään. Peli on myös kohtuullisen nopea kaksinpelinä tai kolmestaan. Alussa voi varata aikaa tunnin per pelaaja, mutta pelin tullessa tutuksi ajasta lähtee vielä hieman pois.
Huonot puolet johtuvat pelin abstraktista luonteesta. Varsinaista vuorovaikutusta pelaajien välillä on vähän, eikä peli onnistu luomaan kuvaa kasvavista imperiumeista. Civilization-sarjan suurimpia valtteja on aina ollut se, kuinka hyvin onnistuu tulemaan toimeen tuittupäisten rajanaapurien kanssa. Jossain vaiheessa rajakiistat kasvavat aina liian suuriksi ja tuloksena on sota. Nations tuntuu siltä kuin jokainen johtaisi kansaansa tyhjiössä. Tila ei lopu koskaan kesken, eikä naapuri tule koputtelemaan kotiovelle kirves tai kivääri kourassa.
Nations on hyvä ja kevyt peli, jota pelaa mielellään. Sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli aihe tai korttivetoiset pelit kiinnostavat. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kotiin joutuu kantamaan järkyttävän suuren paketin. Kunnon pakkaus on tietenkin näyttävä, mutta pelin ydin löytyy kuitenkin sen pienistä korttipakoista. Maltillisempi pakkaus olisi ollut ihan mukavampi, sillä tällaisenaan tämä vie tuhottomasti tilaa pelikaapista. On kuitenkin mukavaa huomata, että kotimaisten lautapelien tuotanto on viime aikoina nostanut hyvin päätään. Uskoisin että myös Nationsilla on mahdollisuus päätyä kansainvälisesti tunnetuksi tuotteeksi, vaikka Eclipsen veroista menestystarinaa ei ehkä kannata odottaa.
Nations
Pelisuunnittelijat: Rustan Håkansson, Nina Håkansson, Einar Rosén, Robert Rosén
Julkaisija: Lautapelit.fi
Pelaajia: 1-5
Pelin kesto: noin 45-60 minuuttia per pelaaja
Hinta: 67 euroa
Pelin kotisivu: http://www.lautapelit.fi/Nations_ENG