Natu suksii Kiinaan edustamaan Suomea – haastattelussa Suomen WCG-edustaja
Tänä vuonna Kiinassa pelattava Cyber Game Festival on yksi pelivuoden suurimpia tapahtumia, joka vastaa tavallaan videopelimaailman olympialaisia. Tapahtuman turnauksissa ottavat toisistaan mittaa niin ammattilaistasolla pelaavat pelitiimit kuin maailman parhaimmat harrastajapelaajat.
Suomesta Kiinaan matkaa Crack Clan -pelaajaryhmä kisaamaan Counter-Strike -nettiräiskinnän maailmanmestaruudesta. eDome haastatteli ryhmän kapteenia, 24-vuotiasta natua.
WCG, mikä WCG?
WCG – Cyber Game Festival – tarkoittaa pelimaailman olympialaisia, jotka järjestetään vuosittain eri maissa. Tänä vuonna järjestyksessä jo yhdeksäs WCG:n lopputurnaus järjestetään Kiinassa Chengdussa 11-15. marraskuuta.
Erikoiseksi Chengdun lopputurnauksen tekevät pelivalinnat. Pelejä on valittu kolmelle eri alustalle: PC:lle, Xbox360:lle sekä ensimmäistä kertaa myös mobiilipelialustoille, Asphalt4-pelin merkeissä. Muutoin pelivalikoimasta löytyy klassikoita Warcraft III:n ja Counter-Strike 1.6:n tapaan, kuten myös uusimpia pelejä kuten Guitar Hero III ja Fifa 08.
Turnaukseen lähetetään joukkueita maiden sisäisten karsintojen kautta. Suomesta Kiinaan lähtee Counter-Strike 1.6 -joukkue sekä yksi Guitar Hero III -pelaaja. Suomen turnaustie on ollut kivikkoinen viime aikoina, mutta Joona ’natu’ Leppänen aikoo tehdä parhaansa saadakseen tähän muutoksen.
Haastattelemme Joona ’natu’ Leppästä, joka pelaa Suomea Kiinassa edustavassa Counter-Strike 1.6 -joukkueessa. Joona on yksi Suomen kokeneimmista CS-pelaajista ja häneltä löytyy pelikokemusta monista sekä koti- että ulkomaisista klaaneista. 24-vuotias Joona työskentelee tietoliikennealalla.
Kysymys: Koska aloitit CS:n pelaamisen?
natu: Ensimmäisen kerran netissä pelaamista kokeilin jo vuoden -96 korvilla. Pelinä oli silloin vanha kunnon QuakeWorld, se sitten vähän vei poikaa mennessään. CS:ää kokeilin ensimmäisiä kertoja versiossa beta 3, joten vuosi oli varmaan jotain -98.
Kysymys: Esittelisitkö peliporukkasi muut pelaajat
natu:
– nasu: Loistava pelaaja, rento persoona – välillä liiankin rento! Mielestäni yksi kaikkien aikojen ”räjähtävimmistä” pelaajista mitä Suomen CS-ympyröissä on ollut. Pystyy hyvänä päivänä pitämään pommin kuin pommin lockdownissa yksin. Nikon kanssa pelattuna löytyvät omankin ”palkintokaappini” suurimmat meriitit.
– tihOp: Suomen paras AWP ja todella hyvä myös muilla aseilla. Hoitaa oman tonttinsa joka ilta samalla tasaisella suorittamisellaan. Hyvä tilannepelaaja, rauhallinen ja aikalailla kaiken jo nähnyt veteraani näissä ympyröissä. Tinon kanssa olen pelannut yhdessä ensimmäisen kerran jo vuonna 2004.
– SpikeOne: Mielialapelaaja – välillä miehestä pitää rutistaa suoritukset ulos. Parhaimmillaan Suomen parhaimpia pelaajia joka osa-alueella, mutta ripaus kärsivällisyyttä ei tekisi pahaa.
– dRiim: Miikka on myöskin hyvä tilannepelaaja, joka löytää itsensä kerta toisensa jälkeen 1 vs X -tilanteista ja hoitaa niistä kiitettävän prosentin. Kaverilla on hyvä pelikäsitys. Vaikka hän ei omaakaan meidän muiden kaltaista kokemusta kansainvälisistä turnauksista, niin hän pelaa turnauksissa kuin olisi käynyt niissä jo vuosia.
Kysymys: Voiko CS:ää pelaamalla tienata elantonsa?
natu: Riippuu halutusta elintasosta. Ei voi kuvitellakaan elävänsä pelaamisella, jos on lainoja ja laskuja maksettavana joka kuukausi. Valitettavasti korvaukset eivät tällä hetkellä ole sitä luokkaa, että elämän voisi laittaa sen harteille, vaikka poikkeuksiakin on. Siihen päälle vielä jo ikuisuusongelmaksi muodostunut turnauksien palkintorahojen maksujen myöhästyminen, niin jokainen voi kuvitella mikä järki on yrittää elättää itseään pelaamalla.
Itse elin monta vuotta siinä uskossa, että nämä ympyrät tulevat nopeasti siihen pisteeseen, jossa pelaamalla elantonsa ansaitseminen olisi mahdollista. Loppukädessä ymmärsin realiteetit – näin ei vain ole. Olen vaihtanut näkökulmani pelaamiseen täysin – rahalla ei ole minulle mitään merkitystä. Voisin väittää, että se on vaikuttanut myös pelisuorituksiini ja varsinkin motivaatiooni positiivisesti. Kilpaileminen ja sen tuottama adrenaliini on minulle se juttu.
Kysymys: Mitä vaaditaan pelaajalta, jotta hänestä voisi tulla pro?
natu: Kaikessa vaaditaan lahjakkuutta ja se pätee myös CS:n pelaamiseen. Hyvä silmän ja käden koordinaatio, nopeat reaktiot, hyvä tilannetaju, hyvät puhekyvyt, kyky pelata omaa peliä ja samalla ottaa huomioon neljän muun pelaaminen. Tietysti harjoittelu tekee mestarin, asiassa kuin asiassa . Tässäkin pelissä on asioita, joita ei opi kuin kokemuksen kautta. Toistoa toistoa!
On myös tietysti hyvin olennaista, että pelaat välineillä jotka ovat hyvän standardin mukaiset. Eli esimerkiksi hiiri ei skippaile, näppäimistö ei sekoa kun painat kolmea nappia yhtaikaa ja niin edelleen.
Kysymys: Mitä WCG-karsinnan voitto merkitsi sinulle henkilökohtaisesti?
natu: Kieltämättä se tuntui erittäin makealta, varsinkin kun finaalivastustajalta eräs pelaaja lupasi vielä toukokuussa voittavansa meidät 16-0 ja 16-0. Siihen päälle, kun vielä laittaa kesän heikon menestyksen niin DreamHackeillä kuin Gamegunessa, ei tämän karsintavoiton painoarvoa voi vähätellä.
Se oli iso asia niin meille pelaajille, Crack Clanille ja kaikille siihen kuuluville. Itselleni, tosi iso juttu, kävinhän viimeksi WCG:ssä vuonna 2001.
Kysymys: Miten aiotte parantaa Suomen WCG-menestystä?
natu: Suomella on kautta historian kaksi pronssimitalia, joista olin itse voittamassa ensimmäistä vuonna 2001 All-Starsilla. Hoorai voitti toisen vuonna 2006. Tämä ei ole mielestäni yhtään pöllömpi saldo, varsinkin kun ottaa huomioon ettei Suomi ole koskaan ollut pitkiä aikoja maailman huipulla.
Totta kai jokainen Chengduun menevä haluaa vain ja ainoastaan kultaa, emme me ole siinä poikkeus. Kultaan vaaditaan valtavasti harjoittelua, hyvin kirjava pelikirja sekä rento ja rohkaiseva ilmapiiri tiimissä. Katsotaan rauhassa ja lähdetään sinne pelaamaan aina matsi kerrallaan!
eDome toivottaa natulle ja koko Crack Clanille menestystä Kiinaan. Nouskoon Suomen lippu korkealle!
Assemblyillä pelatun WCG:n Suomen karsinnan finaalin selostuksineen voi ladata täältä:
Assembly 2009 WCG Counter-Strike -karsinta
Selostuksesta vastaa Teemu ”wabbit” Hiilinen sekä asiantuntijakommentaattorina Natanael ”PassengeR” Sinisalo.
Lue lisää WCG:stä: www.wcg.com
Crack Clan: http://www.crackclan.com/
Lue myös
Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 1. päivä
Hearts of Iron 3 -haastattelu – parhaan sotapelin uusi sukupolvi
Jumpgate Evolution – Eliten ja EVEn haastaja ensikosketuksessa
Morppien surmanajot – menestys ei aina kolkuta
Operation Flashpoint 2: Dragon Rising – ensitesti osa 2
Sega Mega Drive Portable – testissä taskukokoinen Mega Drive
Wiikon Wanha: Secret of the Monkey Island tarjosi ikimuistettavaa piraattikomiikkaa