Uusimmat

New 3DS – entistä kolmiulotteisempi ja kivempi, huteistaan huolimatta

28.02.2015 14:00 Mikael Miilumäki

Nintendolle on pakko nostaa kuvitteellista lierihattua. Käsikonsolien pelättiin olevan täysin kuollut idea kun 3DS ensimmäisen kerran esiteltiin maailmalle, eikä konsolin alkutaival ollut ruusuinen. Viime vuoden lopulla Japanissa julkaistu uusin malli laitteesta saapuu nyt myös länteen, mutta kannattaako siitä innostua?

Selvennän heti alkuun, että New 3DS ei ole täysin uusi käsikonsoli. Se on vain uudistettu malli tutusta ja turvallisesta 3DS:stä uusilla herkuilla. Näitä herkkuja ovat pari uutta takanäppäintä, paranneltu 3D-efekti, uusi ohjaustikku, pikkuisen lisää hevosia konepellin alla ja kevyesti uusittu ulkoasu. Laitteet myös tukevat viime vuonna lanseerattuja Amiibo-hahmoja.

Kaupasta voi valita mukaansa joko tavallisen New 3DS:n tai pikkuisen paisuneen XL-version. Laitteet ovat täysin identtisiä, mutta XL:ssä ruudut ovat suurempia. Pienempään malliin voi myös ostaa erikseen vaihdettavia kuoria, jos tuunaaminen innostaa. Sisuksiltaan mallit ovat kuitenkin samasta puusta veistettyjä, joten mukaan kannattaa napata kokonsa puolesta paremmin kätösiin sopiva malli.

Itse hipelöin sinistä XL-mallia ja laite on vallan komea kapistus. Vehje on kevyt ja muotoilussa on saatu hiottua lapsuksia pois. New 3DS XL on entiseen XL-malliin verrattuna kypsemmän näköinen kuin hitusen lelumainen edeltäjänsä, mikä on mielenkiintoinen suunnanmuutos. Noottia pitää kuitenkin antaa kiiltävästä ulkokuoresta, mikä suorastaan huutaa sormenjälkiä. Akkukestossa en ole huomannut eroa edelliseen XL-malliin.

Uuta ja wanhaa

Suurimmat uudistukset ovat C-tikuksi ristitty ohjausnyppylä ja uudet takanäppäimet ZL ja ZR. C-tikku ei ole samanlainen ohjaussauva kuin konsolin Circle Pad ja sen käyttäminen vaatii jonkin verran totuttelua. Nyppylä ei liiku oikeastaan ollenkaan, mikä tuntuu alkuun melkoisen oudolta.

Tästä huolimatta, nypykkä toimii. 3DS:n Super Smash Brossissa sillä voi jakaa iskuja yllättävän tehokkaasti ja Majora’s Maskissa sillä pyörittelee kameraa vallan mainiosti. Sama pätee konsolin taakse ilmestyneisiin takanäppäimiin. Ne ovat pieniä, mutta ainakin omat sormeni taipuivat niille ilman ongelmia.

Alun perin 3DS:n myyntivalttina pidetty 3D-efekti osoittautui epäluotettavaksi ja 3D-kuume on laantunut laitteen julkaisusta huomattavasti. Nintendo on kuitenkin päättänyt kokeilla vielä kerran ja lisännyt laitteisiin pelaajan liikkeitä seuraavan sensorin. Laitetta voi nyt käännellä ja päätä heilutella, mutta 3D-efekti ei ole tästä moksiskaan. Rajansa sillä kuitenkin on, mutta normaaleissa pelitilanteissa ongelmia ei ainakaan itselläni esiintynyt. Parannus entisiin malleihin verrattuna on suurempi kuin osasin odottaa ja 3D-efektin kanssa pelaaminen on nyt paljon mieluisampaa.

Toim. huom. 3D:stä päänsärkyä saaneet pelaajat tosin saavat päänsärkyä edelleen, jopa migreenikohtauksia. Eivät kuulemma niin pahoja kuin aiemmin, mutta kaikille 3D ei vain sovi.

Nintendo on laittanut konehuoneeseen pikkuisen lisää mustangeja, mikä tekee uusista malleista jonkin verran vikkelämpiä. Valikoissa liikkuminen on todella nopeaa, mikä oli positiivinen yllätys. Myös Miiverse ja eShop ovat nyt mukavampia käyttää ja digitaalisten pelien lataaminen on nopeampaa. Kaiken kaikkiaan konsolin nettiominaisuudet ovat ottaneet askelia oikeaan suuntaan, sillä niiden käyttäminen on lisätehojen ansiosta paljon sujuvampaa.

Arjen designia?

Niin mukavalta kuin uudistukset tuntuvat, niin Nintendon kehitystiimillä on laitteen suunnittelun aikana ollut selkeästi pari maanantaita, milloin homma ei ole oikein napannut. Jos konsolin muistikortin haluaa vaihtaa, niin takapaneelin joutuu ruuvaamaan irti. Kyllä, luit aivan oikein!

Takapaneelin kahta pientä ruuvia pitää löysätä ristipäällä ja kansi kammeta auki konsolin stylus-kynän avulla. Mitään näin hölmöä en ole konsolipelaajana vähään aikaan kokenut ja tämän tyylistä mokaa ei toivottavasti toisteta enää koskaan. Hommaan sopivaa ruuvimeisseliä ei tule edes konsolin mukana, mikä tekee prosessista entistä kömpelömmän.

Kannattaa myös huomioida, että konsolin mukana ei tule laturia. Kyllä, luit jälleen aivan oikein! Konsolia voi toki ladata niin muiden 3DS-mallien latureilla, kuin myös vanhemmilla DSi:n ja DSi XL:n latureilla, mutta jos tämä on ensimmäinen käsikonsoli talossa, niin ratkaisu on melkoisen kökkö.

Omia pelejä

Ennen pitkää New 3DS saa yksinoikeuspelejä, jotka eivät toimi ollenkaan vanhoilla 3DS-malleilla. Ensimmäinen yksinoikeus on Xenoblade Chronicles 3D, joka julkaistaan huhtikuussa. Muista mahdollisista yksinoikeuksista Nintendo ei ole vielä hiiskunut.

Muutama uusi 3DS-peli toimii myös tukee New 3DS:n ominaisuuksia. Ainakin Monster Hunter Ultimate 4, Retro City Rampage, Super Smash Bros., The Legend of Zelda: Majora’s Mask, Ace Combat Assault Horizon Legacy + ja Moon Chronicles tukevat tavalla tai toisella uutta laitetta.

Lopullinen kysymys kuuluu: kannattaako vanhaa 3DS:ää vaihtaa New 3DS:ään? Pakottavaa tarvetta ei vielä ole, mutta kun uusien mallien mahdollisuuksia aletaan hyödyntää pelien kehityksessä, niin ääni voi muuttua kellossa. Jos aikoo hypätä 3DS-perheen kelkkaan vasta nyt, niin New-mallisto on siihen ehdottomasti paras ratkaisu. (toim. huom.: tosin DSi XL tai 3DS XL saattavat irrota nykyään niin pikkurahalla, että ne voivat olla satunnaispelaamiseen hyvinkin oivallisia vaihtoehtoja.)

New 3DS XL jätti varsin positiivisen maun suuhun, vaikka huteja lyödään siellä täällä. Mielenkiinnolla odotan miten laitteen uudet ominaisuudet vaikuttavat tuleviin peleihin ja miten paljon yksinoikeuksia vempeleet saavat. Kaikista 3DS:n eri variaatioista uusimmat ovat selvästi sisaruksiaan edellä, kuten sopii olettaa.

 

New 3DS ja New 3DS XL

Valmistaja: Nintendo

Hinnat: noin 180-240 euroa

Lisätietoja: http://www.nintendo.fi/

Mikael Miilumäki

 

Lisää aiheesta

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana 

DigiExpo 2012 – pelejä ja intomieltä 

Dome testasi: Miten sujuu tietokoneen pelaaminen NES-peliohjaimella? 

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa 

Nintendo 3DS – Dome testasi uutuuskonsolin 

Nintendo 3DS – ensikosketuksessa kolmiulotteinen taskukonsoli 

Nintendo 3DS – videoreportaasi 3DS-konsolin Euroopan julkistustapahtumasta 

PS4-konsoli ostetaan, koska ”siinä on parempi resoluutio”