Uusimmat

Nintendo DS Browser – käsikonsolilla netin uumeniin

04.01.2007 14:39 Jukka O. Kauppinen

Nintendo DS on astetta erikoisempi laite internetissä surffaamiseen. Langattomalla verkkoyhteydellä varustettu pieni, taskukokoinen pelikonsoli ei ole välttämättä se kaikkein käytännöllisin väline netin uumenien kaiveluun. Mutta onnistuu se näinkin. Opera-selaimeen pohjautuva DS Browser on täysimittainen www-selain pienessä koossa.

Taskuselainta hankkiessaan on koteloa katsottava tarkasti. Selaimesta on näet kaksi eri versiota, toinen vanhalle DS:lle, toinen uudelle pienemmälle Lite-mallille. Ohjelma on sama mutta konsolin suurempaan, GBA-liitäntään asetettavan muistilaajennuksen muoto on erilainen. DS Liten muistikortti ei mahdu isoon DS:ään tai toisinpäin. Parempi siis tarkistaa mitä kotelossa lukee.

Oikean selaimen löydettyään surffailun aloittaminen on helppoa ja vaivatonta. Lyödään vain muistikortti toiseen laajennuspaikkaan ja ohjelman oma kasetti DS-korttipaikkaan. Sen jälkeen nettiselain näkyy ohjelmavalikossa ja on heti käytettävissä.

Jos DS-konsoliaan on käyttänyt netissä aikaisemmin, niin internetin www-sivujen selaaminen voi alkaa samantien. Muutoin ensikertalaisen on määriteltävä konsoliin haluamansa langattoman wlan-verkon tukiaseman tunnukset ja salasanat.

Taskuoopperaa

DS:n nettiselain käyttää norjalaisen Operan teknologiaa. Lopputulos on monille pc- ja mobiilikäyttäjille tutun Opera-selaimen uusi tuleminen.

Opera on sovitettu taskukonsolille onnistuneesti. Ohjelman käyttäminen on selkeää ja helppoa. Verkkosivujen osoitteiden kirjoittaminen sujuu vaivattomasti tökkimällä kosketusnäytölle avautuvaa virtuaalinäppäimistöä. Selain antaa verkko-osoitteille valmiit alut ja lopun .com/.net sun muut päätteet voi napsauttaa suoraan selkeästä valikosta. Myös osoitteiden tallentaminen kirjanmerkeiksi tai kirjanmerkkien hakeminen sujuu vaivattomasti parilla napauksella.

Verkkosivuja voi selailla kahdella tapaa. Helppokäyttöisin on skaalaava kuvatila, jossa sivut muokataan DS:n näytölle sopiviksi. Leveä sivu ikään kuin palstoitetaan uusiksi. Lopputulosta voisi kuvailla vaikka niin, että sanomalehden vierekkäin olevat artikkelit ja uutiset asetetaan pystysuuntaan, päällekkäin.

Overview-tilassa verkkosivu ahdetaan kokonaan kosketusnäytölle, tai ainakin kokonaan sivusuunnassa. Pienen resoluution takia sivusta ei tietenkään erota tekstiä, joten yläruutuun zoomataan osa alemmasta sivusta. Näin surffaajalla on koko ajan käsitys isosta sivusta, sen alkuperäisessä muodossaan, ja yksityiskohdat/tekstit näkee ylänäytöllä. Zoomattua kohtaa on helppo ja nopea vierittää kosketusnäyttöä hipomalla.

Kuvaruudun asetuksia voi myös säätää oman maun mukaiseksi, muun muassa zoomausastetta ja kuvaruudun sovittamista muokkaamalla.

Kaikkineen sekä tekstiä että grafiikkaa sisältävän nettisivun voi näin ollen säätää varsin hyvin käyttäjien mielimään muotoon.

Sujuvaa surffausta

Surffaaminen ja sivuilla liikkuminen on periaatteessa vaivatonta. Linkkejä voi napsauttaa kosketusnäytöltä. Onnistuneen linkin napautuksen huomaa napsautuskohdalla näkyvästä efektistä, minkä jälkeen selain lataa halutun sivun.

Pitkien sivujen vierittäminen sujuu niin vierityspalkkia hilaamalla kuin näppäimillä. Käytettävyyttä on ajateltu ja tarjolla on myös fiksuja oikoteitä erilaisten perusasioiden toimittamiseen. Kosketusnäytön alareunaan sijoitetut pikavalinnat on mietitty huolella, eikä tilaa mene hukkaan.

Selaimessa ei ole vikaa, ei myöskään sen sovituksessa DS:lle. Verkkosurffailun hankaluus onkin enemmänkin itse laitteessa. DS:n näyttöjen tarkkuus riittää hyvin peleihin mutta heikommin tekstitäyteisten verkkosivujen kuvaamiseen. Konsolin rajoja kuvaa hyvin se, että verkkosivujen selaamiseen tarvitaan erillinen lisämuisti. Senkin kapasiteetti loppuu helposti pidemmillä tai kuvantäyteisillä sivuilla. Raskaampien sivujen lataus ja vierittäminen voi kestää sietämättömän kauan.

Eli perussurffailuun, satunnaisten sivujen tai uutissaittien lukemiseen selain kelpaa. Sen sijaan raskaammat sivustot ja näppäimistön puuttumisen takia keskustelupalstojen pulinoihin osallistuminen ovat poissa kuvioista.

Selainta kannattaa verrata Sony PSP:n selaimeen. PSP:ssä selain on vakiona, konsolin uumenissa. Sen käyttämiseen ei tarvita lisämuistia tai laajennuskorttien asentelua. PSP:n näyttö sopii paremmin webbisalaamiseen, ennen kaikkea suuremman leveyden ja tarkkuuden ansiosta. Sen sijaan sivuilla liikkuminen tai uusille sivuille siirtyminen on kömpelöä kosketusnäytön puuttumisen johdosta. Kummankin laitteen selaimissa on puolensa mutta kumman itse valitsisin? Vaikea sanoa. Paras yhdistelmä olisi tietysti ottaa PSP:n suurempi näyttö ja DS:n kosketusnäyttö. Ja nettiselain sisäänrakennettu, Ehkä seuraavassa DS-mallissa?

Kokonaisuutena DS:n nettiselain on toimiva värkki. Vaikka käytettävyys ei yllä vanhallakaan kotimikrolla surffailun tasolle, mutta tietyissä olosuhteissa wepin uumenien kaivelu DS:llä puolustaa paikkaansa. Esimerkiksi olohuoneessa tv:n äärellä on näppärä etsiskellä tv-ohjelmatietoja taikka lisätietoja ohjelmista tai muista mieleen tulevista asioista, jos kone on toisessa huoneessa. Reissatessa on kiva piipahtaa tsekkaamassa uutisia tai jopa sähköposteja webmailista, jos löytää avoimen lähiverkon. Tosin muistimodulin ja ohjelmakasetin kanniskelu ja vaihtaminen laitteeseen on aina rassaavaa, etenkin kun pienet kortit ovat katoamisherkkiä.

Puutteistaan huolimatta Nintendo Browser tekee juuri sen mitä lupaa: tuo internetin verkkosivut DS:n ruudulle.

Nintendo DS Browser ja Nintendo DS Lite Browser maksavat molemmat noin 40-45 euroa ostopaikasta riippuen. Nettisivujen aukeamiseen tarvitaan myös internet-yhteys, johon DS-konsoli ottaa yhteyden langattoman wlan-verkon kautta.

 

Lisätietoja:

Nintendo DS Browser –selain

Nintendo DS Lite Browser –selain

Lue eDomesta:

Nintendo DS Lite – ei vain pienennetty DS

Nintendo DS – kaiken kansan pelikone?

Nintendo DS – nettipelaaminen vaatii vielä kotiläksyjä