Uusimmat

Nintendo MP3 Player – taskukonsolista ghettoblasteriksi

23.03.2007 14:56 Jukka O. Kauppinen

DS-taskukoneesta on moneksi. Sillä voi pelata, sillä voi surffata netissä ja nyt sitä voi käyttää myös MP3-soittimena. Nintendo MP3 Player on DS:ään ja Game Boy Advanceen sopiva lisälaite, joka tekee konsolista myös taskukokoisen biittipedon.

Aivan ensimmäisenä kuitenkin peruskysymys: onko DS/GBA kätevä MP3-soitin? MP3-soittimet eivät nykyisellään maksa paljoakaan ja nykykännykätkin soittavat musiikkia, joten onko taskukonsolin muuttamisesta soittopeliksi hyötyä? Varmaankin se riippuu käyttäjästä ja mukavuudentarpeesta. Jos DS on joka tapauksessa aina mukana, niin laitteen GBA-laajennuspaikkaan asennettava MP3-soitinlaajennus ei ainakaan lisää reppuun taas yhtä mukana kuljeteltavaa vekotinta.

Tekniikaltaan soittovekotin on pelkistetty. Se on simppeli, tukevan tuntuinen moduli, joka lyödään kiinni konsoliin ja sitten vain virrat päälle. MP3-soittelu alkaa klikkaamalla DS-valikosta Game Boy -kuvaketta.

Yksi asia täytyy tosin huomioida. Soittimessa ei ole lainkaan sisäänrakennettua muistia, vaan se käyttää erillisiä SD- eli Secure Digital -muistikortteja. SD-kortit ovat suosittuja erityisesti digitaalikameroissa, ja ne ovat pieniä, nopeita joskin myös hieman keskimääräistä hinnakkaampia. MP3 Playerin lisäksi musiikin maailmaan sukeltajan on siis ostettava myös SD-muistikortti – ja tietokoneelle muistikortinlukija, jos sellaista ei ole entuudestaan. Ja tietysti tietokone. Musan kuunteluun tarvitaan siis melkoinen laitearsenaali, sillä kappaleet on kopioitava itse muistikortille.

Mikäli työkalut löytyvät, ei musiikinkaan kuuntelussa ole ongelmia. Soitto-ohjelma on toiminnallisuudeltaan pelkistetty ja selkeä. Kappaleet näytetään sievän portaikon kaltaisessa valikossa, josta kuuntelija voi valita biisin. Kappaleesta voi loikata tarpeensa mukaan edelliseen tai seuraavaan ja volyymiä voi säätää joko konsolin voimakkuussäätimestä tai ohjelmallisesti. Ja siinä ne vaihtoehdot olivatkin, soittolistan järjestelyn ja arpomisen ohella.

Käyttäjiä ei todellakaan hukuteta liikojen valikoiden tai toimintojen uumeniin, mikä on oikeastaan fiksu idea. Monet markkinoilla olevat MP3-soittimet ovat täynnä toimintoja, joita kukaan ei ikinä käytä. Tässä keskitytään musiikin soittamiseen ja hyvä niin.

Musiikkia voi kuunnella joko kuulokkeilla tai DS:n omista kaiuttimista. Jälkimmäinen on itse asiassa verrattain toimivaa. Volyymi ei välttämättä tunnu heti kovinkaan massiiviselta, mutta kyllä musiikin ja sanat erottaa.

DS toimiikin kohtalaisen kivasti mukana kulkevana minikokoisena ghettoblasterina. Puistotansseja sillä ei voi järjestää, mutta piknikillä tai kyläillessä siitä voi hyvin kaiuttaa taustamuzakkia.

Koska soitinmoduuli asetetaan GBA-laajennuspaikkaan, niin pelimiehen ei tarvitse ottaa DS-peliä pois. Näin MP3-soitin ei haittaa pelaamistakaan, ellei DS sitten ole pääasiassa GBA-pelikäytössä. Normaaleissa Game Boy Advance –konsoleissa käyttäjän on toki vaihdeltava modulia.

Nintendo MP3 Player on toimiva, kiva lisälaite DS-konsolille. Sen toiminnallisuus on pelkistyneisyydessään jopa kiitettävää. Laitteen ja riittävänkokoisen SD-muistikortin hinta on kuitenkin tavallista MP3-soitinta korkeampi, joten kustannustehokas hankinta se ei ole. Kannattaa miettiä miten paljon musisoivalle DS:lle on loppujen lopuksi käyttöä.

SD-muistikorttien hinnat liikkuvat muutamissa kympeissä. Esimerkiksi kahden gigatavun SD-kortin saa siinä 25-30 eurolla. Muistikortinlukija maksaa kympistä kolmeen. Nintendo MP3 Player maksaa siinä nelisenkymppiä.

Ominaisuuksia:
  • Toimii Nintendo DS:n ja Nintendo DS Lite:n lisäksi myös Game Boy Microssa, Game Boy Advancessa ja Game Boy Advance SP:ssä.
  • Sisäänrakennettu kuulokeliitäntä kristallinkirkkaalle stereo-äänille.
  • Helppokäyttöinen käyttöliittymä, ominaisuuksina mm. shuffle ja repeat.
  • Käyttöliittymässä kaksi erilaista teemaa: tavallinen ja Mario.
  • Siirrä musiikkikappaleet helposti PC:ltä SD-muistikortille haluamasi artistien tai albumien tai eri kansioiden mukaan.
  • 1 Gt SD-muistikortille mahtuu n. 240 musiikkikappaletta.