Of Orcs And Men -ensikosketus – tarina vihreästä kansanmurhasta

28.09.2012 21:52 Jukka O. Kauppinen

Nyt ei mene hyvin. Etenkään jos iho on vihreä ja vähän paksumpi. Of Orcs And Men -pelissä näet ei harjoiteta pelkkää joukkomurhaa, vaan pistetään kokonaisia rotuja systemaattisesti joukkohautojen uumeniin. Ihmiset näet käyvät totaalista sotaa örkkejä ja peikkoja vastaan, tavoitteenaan molempien rotujen täydellinen nujertaminen.

Peikot hengiltä viimeistä myöten, örkeiltä pää pois tai orjiksi. Näin iloisissa merkeissä alkaa seikkailu, jossa sinä olet tietysti yksi niistä vihreänahkaisista.

Harvemmin kohtaa peliä, joka on alkaessaan näin synkkä ja ahdistava. Ja siellä keskellä olet sinä ja peikkokaverisi, kaksin kokonaista valtakuntaa vastaan.

Arkail on örkkisotilas, jolle on annettu ratkaiseva tehtävä. Sodan synkimmät puolet ja ihmisten julmuuden nähneen veteraanisotilaan on näet yritettävä löytää ja murhata ihminen, joka on tuhoisan sodan takana, hänet joka on yllyttänyt ihmiset vihaamaan muita rotuja, entisen rauhallisen rinnakkaiselon sijaan. Ihmisten keisarin.

Arkailin kaveriksi seikkailussa löytyy Styx, joka on pieni ja kiero salamurhaajapeikko. Kaksikon kaverit ovat todella erilaiset, mutta tässä se pelin jutu piileekin. Toinen on iso ja vahva, toinen pieni, ketterä ja hallitsee pimeämpiäkin taikavoimia.

Vaikka kaverusten tehtävä onkin hyökkäävähkö, niin kaksin kokonaista keisarikuntaa vastaan taisteleminen ei ole ihan helppoa. Niinpä kaksikon matka onkin yhtaikaa sekä tiedonkeruuta, keisarin etsimistä että pakenemista. Käsikirjoituskaan ei vaikuttaisi olevan ihan mustavalkoinen, sillä vaikka keisarikunta sotiikin vihernahkoja vastaan, niin matkalla kohdataan myös ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, jotka eivät hekään tykkää keisarin tempuista.

Kaksin kamppaillen

Vaikka Of Orcs And Meniä kuvataankin roolipeliksi, näyttää se päällepäin enemmänkin toiminta- ja taisteluseikkailulta. Pelaaja ohjaa hahmojaan niin pelimaailmassa kuin taisteluissa, örkkien voidessa antaa vihollisille kyytiä joko hyökkäys- tai puolustustilassa. Arkaililla on myös vekkuli taisteluominaisuus, sillä jos voimakasta kaveriamme mätetään turhankin paljon, niin kyllähän siinä isoa miestä alkaa jurppimaan. Niinkin kovasti, että örkki sekoaa berserk-tilaan, jossa pelaaja ei pysty enää hallitsemaan hahmon toimintaa. Viholliset saavat turpiin ja täysillä, mutta Arkail ei enää tajua omien ja vihollisten eroa niin hyvin.

Puolustusmoodissa örkkimme ei ole niin aggressiivinen, mutta hän pystyy tutkaamaan tarkemmin vastustajia, nähden paremmin ketä kannattaa iskeä ja mihin.

Styxin rooli taisteluissa on varovaisempi. Hän ei ole suoraviivainen soturi vaan pikemminkin se kieroilija, joka tuikkaisee huomaamatta tikarilla kylkeen tai polvitaipeen jänteet poikki. Örkkimme voi myös lainata liikkeen Blood Bowlista ja heittää Styxin vihollisjoukkion taakse, jolloin pikkuvintiö kiusaa vastustajia takaapäin, Arkailin kiinnittäessä heidän huomionsa edestä. 

Styx onkin kaiken kaikkiaan ilahduttavan kiero kaveri, joka hallitsee niin myrkkyjen käytön kuin vihollisten heikkoihin kohtiin pistämisen.

Vaikka taisteleminen tapahtuukin muutoin reaaliajassa, niin toiminnan voi halutessaan pysäyttää tilanteen harkitsemiseksi ja Styxin komentamiseksi. Pelaaja voi toki myös vaihtaa hahmoaan halunsa mukaan, mikä tarjoaa taktisemmalle pelaajalle paljon vaihtoehtoja. Pistetäänkö örkki sopivaan kohtaan tankkaamaan ja kipitetään heidän taakseen?

Hahmojen vahvuuksia täytyy myös hyödyntää seikkaillessa, sillä örkillä saattaa päästä kätevästi läpi suljetustakin ovesta, mutta peikko puolestaan voi ryömiä pienistäkin rei’istä tai tiedustella ympäristöä huomaamatta.

Taistelumelskeen ohetakana Of Orcs And Menissä kuitenkin piilee tiettävästi myös roolipeli tai ainakin sen aineksia, jossa kehitetään tasaiseen tahtiin myös hahmojen taitoja ja ominaisuuksia. Hemmoilla on tietysti myös uniikkeja erikoiskykyjään, joita opitaan pelin edetessä lisää. Aseita ja kaikenlaista rompetta tietysti kerätään ja viritellään.

Of Orcs And Men vaikuttaa olevan erikoislaatuinen tarina pelosta, vihasta ja ennakkoluuloista – ja kaiken synkkyyden keskellä nousevasta toivosta ja urheudesta. Pikaisen raapaisun perusteella se vaikuttaa myös näyttävältä ja toimivalta toimintaroolipeliltä, jonka matkan varrella tehdään myös tarinankulkuun vaikuttavia ratkaisuja. Dialogivaihtoehtojen, tarinan haarautumiskohtien ja eri poluille suunnattavan hahmonkehityksen perusteella teoksella lienee siis myös jälleenpeluuarvoa.

Toivottavasti Of Orcs And Men saavuttaa potentiaalinsa, sillä tässä meillä on mahdollisesti peli, joka antaa pelaajalleen myös syytä ajatella elämää ja maailmaa laajemminkin.

Mutta onnistuuko se nousemaan pelaajien herätehorisontin yläpuolelle? Siinä riittää haastetta, sillä rehellisesti sanoen meikälläkin oli pelistä jokseenkin epämääräinen ennakkokäsitys, joka muuttui nopeasti ihastuneeksi hämmästelyksi. Tässä on tarinallisesti sitä jotain: kansanmurhaa, kostotarinaa, kertomuksia urheudesta ja hyvistä teoista, katkeria kohtaloita ja taivaanrannan takana siintävä toivo. Ei ihan niitä jokapäiväisimpiä peliaineksia. Puhumattakaan siitä, että tällä kertaa ihmiset ovat pahiksia ja sankarit örkkejä ja peikkoja. Upea näkökulman täyskäännös! Joten annetaan Arkailille ja Styxille ainakin mahdollisuus, eiks je?

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Of Orcs and Men

Tekijä: Cyanide, Spiders Games

Julkaisija: Focus Home

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – 11.10.2012

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: www.oforcsandmen.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

Assassin’s Creed III -ensikosketus osa 1: renessanssin loistosta uudelle mantereelle

Assassin’s Creed Utopia – ensikosketus mobiiliin taktiikka-assassinismiin

DmC: Devil May Cry -ensikosketus – Dante limbon lumoissa

Europa Universalis IV -ensikosketus – kaupankäynti ja sotiminen ovat sama asia

Steelseries MMO Gaming Mouse Legendary Edition: laatuhiiri, nimihirviö

Wiikon wanha: Beneath a Steel Sky