Online-pelejä aloittelijoille

20.04.2001 19:56 Jukka O. Kauppinen

Toptronicsin Suomen markkinoilla ainutlaatuinen online-pelien markkinointirutistus on käynnistynyt. Vuoden aikana Suomen markkinoille julkaistaan kuusi nimenomaan online-pelattavaksi tarkoitettua moninpeliä, joilla moninpelaamisen pariin pyritään houkuttelemaan uusia pelaajia myös tyypillisten nettipelaajien ulkopuolelta.

”Haemme näillä online-peleillä nimenomaan sellaista kohderyhmää, joka ei normaalisti harrasta nettipelaamista” kertoo Toptronicsin Aija Saha. Pelit eivät olekaan sitä tyypillisintä 3D-räiskintää, mitä esimerkiksi räiskintäpelien ystävät harrastavat.

Myös pelien markkinoinnissa on otettu käyttöön poikkeuksellisia ratkaisuja. Pelaajille on painatettu 30 000 kappaletta Online Guide -verkkopeliopasta, joka tarjoaa perusinformaatiota online-pelaamisesta ja pelisarjasta. Opas on suunnattu nimenomaan online-pelaamista aloitteleville ja vähemmän harrastaville, ja sillä yritetään antaa potentiaalisille uusille pelaajille jotain käteentuntuvampaa aiheesta. Opasta levitetään muun muassa jälleenmyyjien kautta, suorapostituksen ja pelilaatikoihin pakkaamalla.

Lisätietoja online-oppaasta ja -pelisarjasta löytyy osoitteesta www.toptronics.fi/online. Sivuilla voi myös osallistua online-peliarvontaan.

Futuristista urheilua ja märkää lunta

Sarjan urheilupelit, No Escape, Clusterball ja Ski-Doo Team Racing sinkauttavat pelaajat tulevaisuuden villien urheilulajien pariin.

Jokunen viikko sitten julkaistu No Escape nakkaa pelaajat suoraan tv-lähetykseen kameroiden ympäröimälle pikkuplaneetalle. Täällä melskataan ja kilpaillaan pisteistä ulkoperspektiivistä kuvatussa toimintapelissä, joka on höystetty kevyen humoristisella kuorrutuksella.

Clusterball puolestaan on tullut juuri myyntiin. Pelissä kiidetään kiidetään äärimmäisen nopeilla ilmakelkoilla keräten palloja, jotka on kuljetettava maaliin. Ajatuksesta tulee mieleen etäisestä jalka- tai koripallo, mutta vauhtia on vain jokunen sata kilometriä tunnissa enemmän.

Ski-Doo Team Racing puolestaan kyydittää pelaajia moottorikelkkojen ohjaimissa. Peli on paljolti perinteisten autorallien tyyppinen, mutta elementeissä on toki melkoisia eroja.

Nettimysteerejä

Ranskalaisen Cryo Networksin kaksi seikkailupeliä, Fog Mysteries ja Treasure Hunt 2001, ovat Internetissä pelattavia mysteerejä, jotka tarjoavat pelaajilleen reilun annoksen sosiaalista kanssakäyntiä ja kiireettä ratkottavia ongelmia.

Pelit painottuvat pitkälti erilaisten puzzlejen tutkimiseen ja ratkaisemiseen yhdessä toisten pelaajien kanssa. Ensin mainitussa tutkitaan vuonna 1888 Englannissa tapahtunutta murhaa, ja peli etenee pitkälti pelaajien keskenään vaihtamien vihjeiden ja johtolankojen perusteella. Jälkimmäisessä puolestaan etsitään jonnekinpäin maapalloa piilotettua aarretta.

Ja raskaan sarjan seikkailua

On pelien sekaan silti eksynyt myös yksi raskaamman sarjan online-pelikin. Anarchy Online on pitkään kehitetty ja odotettu nettiroolipeli, jonka odotetaan nitovan yhteen sekä fantasiasta että hightech-seikkailusta innostuvat pelaajat. Sen maailma on sekoitus suuria tulevaisuuden kaupunkeja ja näiden välisiä viidakoita ja aavikoita. Pelimaailmassa on vastakkain kaksi voimaa, järjestäytynyt Omni-Tek –korporaatio sekä näitä vastaan taistelevat kapinalliset. Jossakin vaiheessa pelaajan on tehtävä ratkaisunsa kumpaa tukee, minkä jälkeen luvassa on työskentelyä myös oman puolen päämäärien puolesta.

Lisätietoja

Tarkempaa tietoa peleistä ja niiden ilmestymisajankohdasta sekä pelattavat demot löytyvät online-oppaasta.