Uusimmat

Palautetta lukijoilta – kiintoisimpia Domen peliarvosteluja

21.06.2011 18:00 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme taannoin lukijoitamme poimimaan Rocca Kone[+] -kilpailun vastauksena yhden heistä kiinnostavan peliarvostelun ja kertomaan miksi se oli niin kiinnostava. Sekalaisen ”se oli kiinnostava kun se oli hyvä” -vastausten lomassa oli myös pitkiä ja perusteltuja kommentteja, joiden lukeminen oli myös erinomaisen kiinnostavaa palautetta pelitiimillemme.

Erittäin suuret kiitokset siis teille, jotka käytitte kallista aikaanne juttujen ja kirjoittajien ruotimiseen, kertoen jopa mikä jutuissa oli hyvää ja mikä huonoa. Palautteenne on luettu läpi ja kaikki kommentit on välitetty koko Domen pelitiimille, jotta voimme ottaa niistä opiksi.

Skaban ja palautteidenne kunniaksi julkaisemme joitakin epävalikoituja poimintoja arvostelujen palautetulvahduksesta. Julkaistavaksi päätyivät pääasiassa pidemmät ja kenties laajempaa kritiikkiä sisältäneet kommentit. Kiitokset kuitenkin aivan kaikille palautetta antaneille – kommenttia tuli niin paljon, että niiden julkaiseminen vaatisi todella paljon tilaa :)

Kiinnostava detalji oli tässä muuten se, että näin skabakyselyn kautta arvosteluista saatiin sekä kriittisempää että kannustavampaa ja kehittävämpää palautetta kuin juttujen kommenttien kautta. Käyttäkää vain hyvät ihmiset niitä kommenttilaatikoitakin muuhunkin kuin pikkudetaljeista kinaamiseen tai arvostelijoiden persoonan mollaamiseen! :)

Oheisten teosten ohessa kiintoisimmiksi arvosteluiksi lueteltiin muun muassa Call of Duty Black Ops, Brink, Dreamcast Collection, Dungeon Siege 3 -ennakko, Dynasty Warriors 7, Fable 3, Fable 3 Traitor’s Keep DLC, Fallout: New Vegas Honest Hearts DLC, Gran Turismo 5, Harvest Moon: Animal Parade, Lego Pirates of the Caribbean, MotoGP 10/11, Shift 2 Unleashed, Tales of Monkey Island, Tomb Raider Trilogy, WWE all stars, World of Warcraft: Cataclysm , Matkalla Minecraftin maailmassa, Dawn of War II Retribution, Fight Night Champion, Homefront, Victoria 2 ja De Blob 2.

 

Laajemmat palauteklöntit puhtaan sattumanvaraisessa järjestyksessä:

 

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Miikka Lehtonen & Juho Anttila

 • Ensimmäinen Portal oli loistava peli ja jatko-osaa odotin innolla. Uskoin kuitenkin, että se ei voisi olla läheskään yhtä hyvä kuin ykkönen joten päätin lukea arvostelun ennen kuin hankkisin peliä. Arvostelun lopulta ilmestyttyä luin sen innokkaasti ja yllätyin positiivisesti siitä, että Portal 2 paljastui mestariteokseksi.
 • Odotin portal 2.sta kauan ja vaikka monille muille verkkosivulle arvosteluja tuli ennen domea, niin vasta Miikan hienot sanat saivat minut ostamaan pelin. Enkä kadu sitä päätöstä, sillä kyseessä on yksi viime vuosien parhaista peleistä.
 • Koska Portal 2 yksi merkittävimmistä Valven julkaisuista pitkiin aikoihin ja pelin ympärillä on käynyt jos monenmoista keskustelua, oli mukava lukea ”totuus” pelistä.
 • Portal kahden arvostelu tulee selvästi toisen innokkaan pelaajan vinkkelistä, ja sitä on mukava lukea sellaisenaan. Pois turha poliittinen jorina ja käydään asiaa läpi sellaisenaan kuin se on, pelaajan mielestä ja pelaajan silmissä. Arvostelu on kirjoitettu hyvällä maulla ja selvällä, kepeällä innolla ja siitä innostuu itsekin katselemaan tulevia alennuksia, jotta voisi ostaa tämän erinomaisen pelin jatko-osan. Ei mene vähäiset opiskelijan rahat hukkaan kun on peliin paneuduttu ihan toden teolla ja kirjoitukset tehty sen mukaan.
 • Mietin jo silloin kun tämän pelin julkaisupäivästä tuli uutisia, että näinköhän jatko-osa on vain rahastusta ensimmäisen osan suosioon perustuen. Kovin olin skeptinen ennen ostopäätöstä kunnes luin tämän arvostelun ja päätin siltä istumalta tämän pelin hankkia. Arvostelu oli kirjoitettu selvästi peliin perehtyen sekä otettu huomioon kaikki pelin osa-alueet. Siinä oli yksinkertaisesti kaikki se informaatio mitä kunnon arvostelussa pitääkin olla pelaajien näkökulmasta.
 • Syventynyt, asialleen omistautunut arvostelu, joka kyntää syvälle pelin mekaniikkaan ja mikä parasta: huumoriin. Spoilaamatta kuitenkin sen enempää uskalsin luottavaisin mielin (noh, kyseessä nyt oli kuitenkin VALVe) lukea arvostelun, josta seurasi erittäin pikainen visiitti Steamiin. Kiitos muutamista vinkeistä, en lainkaan kiirehtinyt seuraavaan haasteeseen vaan jäin rauhassa ihailemaan ja ammentamaan pelin antia. SEkä nauramaan.
 • Peliä odotettiin kuin kuuta nousevaa ja onneksi se myös lunasti odotukset pääosin. Arvostelu itsessään oli aika syväluotaava ja uskalsipa kirjoittaja puuttua myös pieniin epäkohtiin, jotka peliä pelatessa kyllä kävivät allekirjoittaneellekin ilmi. Domen arvostelun ansiosta otin itseäni niskasta kiinni ja ostin pelin.
 • Hieman ujostellen odottelin Portalin alkuperäisen osan jatkon julkaisemista: hinta oli kova ja odotusten täyttäminen kaiken hypen jälkeen oli lähellä mahdotonta tehtävää. Päädyin odottelemaan julkaisua ja arvosteluita, kannattaisiko kyseinen peli ostaa vaikka -10% pre-purchase Steamista kutkutteli. Dome.fin arvostelun ostosuosituksen jälkeen päädyin kuitenkin ostamaan kyseisen pelin. Vaikka arvostelussa oli huomattavasti hypeä ja rento kirjoitusasu, sain riittävästi informaatiota. Hypen sekaan oli kuitenkin päätynyt kriittisiä kommentteja kuten konsolikäännösten vaikutusta pelimekaniikkaan ja pelin kestosta. Lisäarvoa toi myös toisen mielipiteen lisääminen pidemmän arvostelun perään. Eli pääpiirteittäin perusteluni on: luin, ostin, voitin (uskalluksesta ostaa peli)

Pokemon White (DS)

Petteri Kaakinen

 • Klassikoksi pikkuhiljaa muodostunut pelisarja, jota tuli nuorempana – tuohon aikaan nähden – hyvin paljon pelailtua. Vaikka itse ns. kasvanut yli kyseisestä sarjasta, onhan se mukava nähdä, ettei kyseistä (mahtavaa) pelisarjaa ole vieläkään lopetettu.
 • Koska Petteri Kaakinen on tehnyt hyvää työtä kirjoittassaan arvostelun kyseisen pelisarjasta pelistä, josta on niin monta monta monta samankaltaista pelejä julkaistu pikku lisineen jne. ja vielä enemmän kirjoitettu arvosteluja. Mutta silti Petteri Kaakinen pitää lukemisen mielenkiintoisena eikä lukemisen aikana tule tunnetta, että ”olen lukenut tämän jo ennenkin”. Hyvää työtä ja Petteri Kaakiselle terveisiä että pidä sama meininki päällä.

Operation Flashpoint Red River (PC, PS3, Xbox 360)

Juho Anttila

 • Tämä oli mielestäni mielenkiintoisin, koska tästä pelistä oli kohuttu uutta, edes jotakuinkin vanhan Flashpointin veroista räiskintää. Arvostelun mielenkiintoisuutta lisäsi se, että siitä sain oikeastaan kaiken tarvittavan tiedon pelistä, yksityiskohtaisesti ja tarkasti. Kuvista sai selvän käsityksen siitä, miltä peli näyttää, ja teksti oli hyvin jaksotettu. Kaikinpuolin kiinnostava arvostelu, jonka jaksoi lukea pariin kertaan läpi. Lopullisen ostopäätöksenkin tein tämän arvostelun pohjalta!
 • Codemastersin Operation Flashpoint on melko hyvä sarja, mutta ei se vieläkään arvostelun mukaan ole Arman tasolla. Hyvä kun tulee tämmöisiä arvosteluja joita ei ole ”rahoitettu”.
 • Koska Operation Flashpoint on legendaarinen peli joka oli aikoinaan kova sota simulaatio peli jota pelasi innolla ja tahkoi pariin otteeseen läpi. Tämän jälkeen kokeili Armaaa ja ihastui mutta Operatio Flashpoint Drisign jätti kylmäksi kun vertasi mitä ARMA II tarjosi, Niinpä tämä osa kiinnosti paljonkin yrittikö Flashpoin tarjota suuntaa enemmän Arma2 suuntaan vai jatkaako alkuperäisessä suunnassa. Arvostelun perusteella jatkan Arma2 ja lisäosien tahkoamista, on siinä sellainen sotilas FPS simulaattori verrattuna hieman arcademaisen fiiliksen antaneeseen flashpointtiin verrattuna. Flashpoint on tällä hetkellä minun mielestä ”runojen raiskaus” lainaten Ismo Alankoa. Kun tosiaan miettii mitä Flashpoint oli ja mitä Codemaster tarjoaa ”Flashpointtina”.
 • Artikkeli kertoo osuvasti sen missä Red River on onnistunut ja missä ei. On syystäkin aihetta antaa kritiikkiä Operation Flashpoint -sarjalle realismin heitteille jätöstä, vaikka siihen on lisätty muitakin elementtejä. Artikkeli tiivistää hyvin yhteen miksi yksittäisen tallaajan ei kannattane ostaa peliä, vaan kavereita pitää saada mukaan muutama.
 • Odotin kyseiseltä peliltä jotain aivan muuta, kuin mitä arvostelunne kertoo. Pelistä tehdyt trailerit ja kuvat antavat erittäin hyvän kuvan pelin tekoälystä ja graafisesta ilmeestä, mutta hämmästyksekseni sain lukea juuri tästä arvostelusta seuraavanlaisen kommentin: ”Toverit palloilevat milloin väärällä puolella aitaa, milloin muuten vain keskellä aukeaa. Välillä kävellään rinta rottingilla läpi tulimyrskyn, toisinaan taistelijat jäävät jumiin tai teleporttailevat ihmeellisesti suoraan pelaajan eteen.” Arvostelunne lopussa puututaan myös siihen, kuinka peli on itseään toistava, mikä toisaalta on myös usean muun räiskintäpelin ongelma nykypäivänä. Pakko mainita vielä se, että kyllähän tuolta positiivista informaatiotakin löytyi; On nimittäin tosi iso plussa, että pääsee pelaamaan campaignia moninpelinä! Melkein tuo syy jo riittää ostopäätökseen, kun ei satu kovin monissa räiskintäpeleissä olemaan kyseistä mahdollisuutta.

Scene It Twilight (PC)

Juho Anttila

 • Twilight aiheinen tietovisa, en tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä. Muistan kuitenkin tämän arvostelun ikuisesti, johtuakko sitten pelistä vai arvostelusta?

Tales of Monkey Island: Premium Edition (PC, Mac)
Tales of Monkey Island -sarja

Tero Lehtiniemi & Miikka Lehtonen

 • Olen aina pitänyt vanhan kunnon seikkailu peleistä, mutta genren suurimmat nimet ovat jäänyt kokematta. Tämä uusin Monkey Island sai minut arvostelun kautta kiinnostumaan sarjasta. Kun sain mahdollisuuden kokeilla ensimmäistä episodia, muistin heti arvostelun. Peli oli hauska kuten arvostelussa sanottiin ja alkoi innostamaan kaikkien episodien osto. Vaikkei se olisikaan Premium Edition.
 • Vanhan hyvän ajan point&click seikkailut ovat sen verran hyvin lapsuusajoilta mielessä, että olen kiinnostuneena seurannut tätä klassikoiden uutta tulemusta, mutta toistaiseksi pelit ovat jääneet kaupan hyllylle ajan puutteen vuoksi. Alkuperäisten Monkey Islandienkin Special Editionit ovat vielä rästissä ennen näitä.

Emergency 2012 (PC)

Tero Lehtiniemi

 • Koska aihe kiinnostaa minua meinasin jo screenshottien perusteella ostaa tämän testaukseen, mutta kuppasuolenpunainen peukku arvostelun lopussa ja ”Kuolkaa, en halua pelastaa teitä” tyyliset kehut saivat minut taas järkiini. Kiitos teille duunipäivän piristyksestä tämän arv… dissauksen merkeissä!
 • Peli lehdissä ja muilla sivustoilla arvostellaan harvoin muita kuin suuria pelejä tai pelejä jotka ovat saaneet ennakkoon hypeä. Mukavaa että Dome arvostelee tällaisia erilaisia, pieniä ja myös huonoja pelejä jotka ei saa julkisuutta muualla mediassa. Huonojen pelien arvostelut ovat myös usein hauskempia kuin vakavasti otettavien pelien. Repesin kun Tero kertoi pelin tyssäävän siihen että euroopan ainoa poliisikoira kuolee. Aivan mahtavaa.
 • Pelin idea oli mielestäni varsin mielenkiintoinen eikä todellakaan markkinoilla puhkikulutettu. On vaikeaa sanoa, onko koko idea täysin susi vai olisiko sen voinut pelastaa paremmalla toteutuksella, mutta eipä se enää hirveästi kiinnostakaan. Parasta, mitä tuosta pelistä voi irti saada on ehdottomasti sellaiset arvostelut, joissa se lytätään täydellisesti loistavan huumorin kera. Juuri tälläinen oli Domen arvostelu. Arvostelusta kävi erinomaiseti ilmi testaajan suoranaiset kärsimykset peliä pelatessa. Näiden tuntemuksien välittyminen on tärkeää lukijalle, joka yrittää muodostaa mahdollista ostopäätöstä arvostelun pohjalta. Vaikka peli jää aikaisemmasta kiinnostuksesta huolimatta varmasti ostamatta, jäi arvostelun lukemisesta hyvä mieli.

Sims Medieval (Mac, PC)

Miikka Lehtonen

 • Arvostelu oli hyvä näyttää tyttöystävälle, joka oli hieman kiinnostunut pelistä, mutta epäili onko se ollenkaan enää simssi. Päädyttiin lopulta samaan ratkaisuun kuin arvostelija.
 • Olin Medievalista kuullessani hyvin kiinnostunut millainen peli se tulee olemaan; tavanomainen, tylsä elämäsimulaattori vai enemmän rakentava ja tavoitteita asettava peli. Kun vihdoin laitoitte kyseenomaisesta pelistä artikkelia, syvennyin siihen totaalisesti. Artikkeli oli juuri sitä mitä odotin; se oli pidetty riittävän lyhyenä eikä oltu alettu kirjoittamaan ”romaania”, pelin heikot ja vahvat puolet oli yksinkertaisesti kiteytetty ja tärkein asia oli tehty selväksi; peli ei tarjoa paljoa uutta.
 • Arvostelu on eräästä suosikkipelisarjastani, eli Simsistä, sekä pelin aihe on kiinnostava. Itse en peliä omista (vielä), mutta hyvin kirjoitettu arvostelu hienosti valittuine kuvineen kyllä kiihdyttää hankkimishaluja. Kokonaisuutena peliarvostelu on hyvin muodostunut ja kattaa pelin uudet toiminnot hyvin.

Crysis 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Juho Anttila & Heikki Takala

 • Kyseisestä peliä odottanut ykkösestä lähtien joten tietenkin arvostelukin kiinnosti. Yleensä luen edomen kautta arvostelun ennen kuin ostan pelin, näin saa hieman tietoa onko peli ostamisen arvoinen.
 • Mielestäni arvostelu antaa mielenkiintoisen näkökulman peliin unohtaen arvostelua edeltävän syksyn hypetyksen, ja luomalla katseen peliin ulkoasun takana.
 • Crysis 2 saapui suuren hypen saattelemana vihdoin markkinoille. Näinä aikoina kriitikoilta vaaditaan tuhatkertaisella hype suojauksella varustettuja hypeaurinkolaseja. Arvostelussa pureuduttiin Crysis II jokaiseen elementtiin. Tykkäsin erityisesti, kuinka arvostelussa käsiteltiin konsoleiden ja pc:n väliset erot. Kaiken kruunasi lopussa oleva ”toinen mielipide”, jossa saatiin hieman erilaista näkökulmaa peliin. Erittäin kompakti paketti ja toivon tulevaisuudessa myös muilta suuren julkaisun peleiltä tämmöistä. Kiitos.
 • Itse peliä odottelin pitkään ja artikkeli on kovaa kamaa. Tekstiä oli ilo lukea, osattiin myös kertoa faktoja huumorilla ”. Kyllä, sori vaan toiveikkaat, muukalaisten hyökkäyksestä kertovassa pelissä on tälläkin kertaa mukana avaruuden muukalaisia.” Itse koin että tämä artikkeli oli parin viime kuukauden sisään parhaimmistoa, etenkin kun oli pelistä jota itsekkin hullunkiilto silmissä odottanutkin. Diablo 3 arvostelua odotellessa..

Tiger Woods PGA Tour 12 (PS3, Wii, Xbox 360)

Jukka Moilanen

 • Kerrankin hyvä arvostelu move-ohjainta tukevasta pelistä (tosin ei noita movea tukevia urheilupelejä turhan paljon ps3 olekkaan :P).
 • Kuka ihmeessä arvostelee maailman tylsintä urheilulajista tehtyä peliä ja antaa vielä pelille ’Suosittelemme!’ lätkän? Hulluutta sanon minä. Lähdin kyseistä artikkelia lukemaan hyvin skeptisellä asenteella, mutta yllätyin kuinka hyvin ja ytimekkäästi arvostelu oli kirjoitettu, ja päädyin hankkimaan pelin ihan silkasta uteliasuudesta. Ei mikään huono hankinta muuten ollut. Et kiitos kaiketi ku saitte minut tuhlaamaan rahani johonkin niin turhaan kuin golf peli.
 • Mukavaa vaihtelua normaaleihin arvosteluihin (eli lähinnä koska peli on ihan erilainen kuin mitä yleensä arvostellaan.) Itsekin olen kiinnostunut Golfista, joten helppo valinta.
 • Arvostelu tehty hyvin ja tarpeeksi tarkasti. Golffi on oma urheilulaji ja tämän takia kiinnostaa miten tarkasti Wii:llä tai Moven avulla tämän saa mallinnettua / miten sen saa mahdollisimman aidon mukaiseksi.

Deus Ex: Human Revolution -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Miikka Lehtonen ja Heikki Takala

 • Aloituksellahan ne lukijat napataan, ja tässä arvostelussa kiinnostus herätettiin pohtimalla, että onko tuleva peli hyvä kuten ensimmäinen osa vai toisen osan kaltaista pohjasakkaa. Artikkelissa jaksetaan paneutua kunnolla pelin tunnelmaan sekä plussiin ja miinuksiin paljastamatta kuitenkaan liikoja. On myös mukava lukea asiallisesti kirjoitettua arvostelua, jossa on kuitenkin uskallettu käydä välillä hieman lapsenomaisessa kielessä (”salavihkaisesti sisään ninjaamalla”, ”aivokuolleita tampioita”). Lisäähän sitä kiinnostavuutta varmasti myös se, että pelin arvostelu on kerännyt komeasti reagointia kommenttien saralla. Kaiken lisäksi olen tyttö, eikä tyttöjä voi (stereotypian mukaan) innostaa pelijutut elleivät ne ole todella kiintoisia.
 • Kyseessähän ei varsinaisesti ole arvostelu, mutta valitsin sen siitä huolimatta. Syyt ovat hyvin yksinkertaiset: olen odottanut Deus Ex -jatko-osaa jo pienen ikuisuuden, ja toisen osan pettymyksen jälkeen olo on aavistuksen optimistinen. Itse ennakko oli mielestäni hyvin tehty; se kertoi tarpeeksi mutta kuitenkaan spoilaamatta tärkeitä seikkoja. Siinä oli kiinnitetty huomiota sellaisiin asioihin, joiden voi olettaa kiinnostavan niin sarjan faneja kuin pelisarjaan vasta tutustuviakin. Lisäpojoja myös vastauksista kommenteissa esitettyihin lisäkysymyksiin!
 • Ennakon laajuus miellytti suuresti ja kokonaisuudessaankin peliin oli paneuduttu antaumuksella, mikä ilahdutti peliä kovasti odottavaa fania. Ensimmäinen netistä löytynyt laaja suomenkielinen ennakko! :)
 • Olen suuri Deus Ex fani ja tietenkin HR on ollut silmässä jo pitkään. Invisible War -tapauksen jälkeen olen kummiskin suhtautunut skeptisesti uusimpaan osaan ja olen juuri tällaista ennakkoa odotellu jo hyvän tovin. Jos ennakko on paikkaansa pitävää, tulee HR:stä se uusi Deus Ex, jota odotan innolla. Sääli että peli tulee vasta syksyn puolella kun silloin tämä poika on jo armeijassa.
 • Alkuperäinen Deus Ex oli ilmestyessään jotain, mitä vasta yläasteelle päässyt poikanen ei ollut ennen nähnyt. Vaikka kielitaito ja kärsivällisyys eivät meinanneet kokonaisvaltaiseen elämykseen riittääkään, tuli peliä tahkottua kaverin koneella monituisia tunteja. Aiemmin Quake-tyylisiin räiskintöihin tottuneena oli pelin mekaniikka ja lähestymistapa koko FPS-genreen jotain aivan uutta ja kiehtovaa; viitteitä vastaavasta oli aiemmin tarjonnut vain System Shock 2. Ennen kaikkea pelissä vetosi kokonaisvaltainen ja hienosti kirjoitettu juoni, mikä ikävä kyllä tuntuu nykypäivänä olevan katoavaa perinnettä peliteollisuudessa. Nyt kun vihdoinkin näyttää siltä, että tämä elämys on kenties saamassa arvoisensa seuraajan ovat odotukset erittäin korkealla. Jo visuaalisen ilmeensä puolesta olen odottanut Human Revolutionia hartaasti ensimmäisestä nähdystä trailerista lähtien. Synkkä cyberpunk ja Blade Runner-tyylinen visuaalinen ilme miellyttää omaa silmääni ja juoni on toivottavasti sen mukainen. Nyt muutaman ennakon perusteella myös muu sisältö alkaa vaikuttaa pirun lupaavalta ja nälkä vain kasvaa. Toivottavasti valmis työ lunastaa sille langenneet korkeat odotukset.
 • Artikkelissa tuotiin hyvin esille mikä teki Deus Ex 1:stä hyvän ja minkä uusin Deus Ex tekee joko samalla tavalla tai jonkun verran parantaen/huonontaen. Tästä tuli myös selville se että Human Revolution ei kävele DE 2:n tahdissa, mikä on kyllä erittäin hyvä juttu… Erittäin informatiivinen ja artikkelin lukemisen jälkeen alkoi jopa ihan oikeastikin kiinnostamaan uusin DE, vaikka aioinkin jättää teoksen suosiolla väliin. Kiitokset tästä. Täytyy kuitenkin odotella se ihan oikea arvostelu, ennen kuin ryntään kauppaa hakemaan :)
 • Olen kiinnostunut kyseisestä pelistä, sillä tulihan sitä ensimmäistä osaa hakattua jonkin verran. Toista osaa en edes kehannut yrittää kun se oli sen verta haukuttu huonoks että ei mitään rajaa. Kyseisessä artikkelissa oli vielä hyvin selitetty miten olivat alkaneet tekemään peliä ja minkälainen se oli ykköseen verrattuna. Kaikista mukavinta oli kuulla että tehtävät voi suorittaa monella eri tavalla ja että haastetta löytyy. Kyllä tämän perusteella todennäköisesti hommaisin pelin.

Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Heikki Takala

 • En ole koskaan oikein uskonut lego pelien vetovoimaan kuitenkin arvostelun luettuani päätin rientää lapseni (ja osittain itseni) tähden kauppaan ja ainakin lapseni nauttii ja itse saa naurahdella elokuvien ”kopioinnille” lapsille sopivaan makuun.

Bulletstorm (PC, PS3, Xbox 360)

Miikka Lehtonen, Tero Lehtiniemi & Heikki Takala

 • Lukiessani tätä arvostelua, pystyin samaistumaan tekstin kirjoittajan kirjoittamaan tekstiin ja kokemaan pelin sen kautta. Pitkään aikaan en ollut lukenut vastaavaa artikkelia, mutta tämän luin silloin kun se valmistui ja julkistettiin. Siitä asti on pitänyt korkeimpaa viraa artikkeleiden virstanpylväässä minun päässäni. Tiivistettynä teksti oli hyvin kirjoitettua, johon pystyin helposti samaistua. Pelistä kerrottiin kaikki tarvittavat osa-alueet kattavasti, mutta selvästi. Artikkelin lopussa olevat mielipiteet olivat myöskin vertaansa vailla. Tämän artikkelin pohjalta myös sain viimeisen varmistuksen siitä, että ostan kyseisen pelin. Ei voi muuta sanoa, kuin artikkelinne on mennyt täysin nappiin. Kaikki mitä odotin, toteutui ja kaiken mitä lupasitte, sekin toteutui. Kiitos tästä artikkelista! Jatkakaa samaan malliin, tähänastiset artikkelinne ja uutisenne ovat olleet tärkeitä minulle, kun toimitte ainoana kunnon uutissivustona minulle :)
 • Peli on mielestäni hyvä sen kliseisyyden takia ja arvostelijat ovat myös huomanneet kuinka kliseinen peli on, mutta eivät varmaan tykänneet siitä yhtä paljon kuin minä. Kliseisyys on välillä hyvä juttu!

Total War: Shogun 2 (PC)

Miikka Lehtonen

 • Arvostelijalle on annettava kiitokset, että jaksoi pelata peliä uudelleen ja uudelleen, eri perspektiiveistä ja eri tavoilla. Vaikka sen takia arvostelun ilmestymisessä hiukan kesti… Myös huomioitavaa oli että vaikka peli ei saannut peukkua arvostelijalta. Hän huomautti, että jos demosta pitää niin saa koko versiosta varmaankin peukun verran viihdettä. Arvostelu oli kokonaisuudessaan monipuolinen ja hyvin kirjoitettu, kiitos siintä.
 • Pidän Miikan rehellisestä tyylistä arvostelussa: mies selittää varsin selvästi, että kyseessä on likimain kaikilta ominaisuuksiltaan laatupeli – ja havainnoillistaa esimerkkinsä mehukkaasti. Arvosteluiden ollessa subjektiivisia kokonaisuuksia, on kuitenkin henkilökohtainen tuntuma ehdottoman olennainen. Tässä tapauksessa pelistä puuttui ainakin Miikan näkökulmasta hyvinkin ratkaisevassa roolissa oleva tarkasti määrittelemätön intuitiivinen veto; asia, joka on antanut itselleni pohdittavaa monien äärimmäisen laadukkaiden mutta kuitenkin inspiroimattomien pelien parissa.
 • Odotin arvostelua moninpeli osuuden takia. Toivoin, että siitä olisi tehty toimiva ja se sisältäisi muutaman erilaisen moninpeli muodon. Arvostelusta sain lukea, että moninpeli toimii hyvin ja siinä pelin ikää nostavia pelimuotoja. Mikä olisikaan parempaa kuin pelata kampanja kaverin kanssa läpi tai haastaa muita kenraaleja taisteluun. Kaverin kanssa pelattua coop kampanjaa on alla jo +100 tuntia eikä loppua näy!
 • Monissa arvosteluissa peliä on kehuttu paljon mutta mielestäni se jokin vain jäi tällä kertaa puuttumaan. Domen arvostelija päätyi yllätyksekseni täysin samaan arvostelussaan joten peukut ylös siitä! Empire: Total War on vieläkin sarjan paras peli.

Test Drive Unlimited 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Eric Hartin

 • Koska TDU:n ensimmäinen osa oli niin mukavaa ajanvietettä olin odottanut 2:sta. Mutta arvostelunne säästi minulta jokusen kympin, sukkahan tuo peli on. :(

Dragon Age II (PC, PS3, Xbox 360)

Tero Lehtiniemi, Juho Anttila & Heikki Takala

 • Asiallisesti kirjoitettu arvostelu mielipiteitä vahvasti jakaneesta pelistä.Teksti on tyylillisesti parempaa kuin monissa muissa arvosteuissa ja olennaiset pointit pelistä tulivat mielestäni hyvin esiin.Vaikka jokainen arvostelu onkin arvostelijan oma mielipide, oli tämän arvostelun kirjoittajan mielipiteitä helppo ymmärtää.

Outland (PS3, Xbox 360)

Tero Lehtiniemi

 • Outlandin arvoteluja muualta lukeneena en saanut oikein minkäänlaista kuvaa pelistä. Viimein edomen arvotelu sai vakuutettua pelistä ja ostoohan tämä menee, kunhan sony saa ongelmansa korjattua. Terolla hyvin hanskassa sekä subjektiiviset että objektiiviset huomiot pelistä, eikä arvostelu tämän takia mene aivan tolkuttoman hypettämisen oloiseksi, vaikka paljon kehuja keräsi. Nautinto lukea.
 • Teillä on hyvin paljon kaikentyyppisiä pelejä arvosteltavana ja valinta voisikin olla hyvin vaikea, mutta kun tuo Outland. Suomipelinä siihen nousee heti kiinnostus pykälällä ja kun kyseessä on vielä niin hieno konsepti, niin ei voi olla valitsematta. Arvostelu yrittää parhaan mukaan kuvailla mitä kaikkea pelissä tehdään, mutta silti pelistä jää jotenkin hämärä kuva, tarkoituksellista? Jaa-a. Kiinnostus vain kasvaa kun ei arvostelukaan täysin tyydytä mielenkiinnon heräämistä, eikä pahitteeksi ole myöskään pelin avoin kehuminen…

Beyond Good and Evil HD (PS3, Xbox 360)

Heikki Takala

 • Beyond good and evil on yksi nuoruusajan lämminmuistoisimmista pelikokemuksistani, sen hd-versiointi herätti huomioni heti ja artikkeli oli totuttuun tapaan hyvin kirjoitettu. Ainut mikä asiassa harmitti oli että peli on väärälle alustalle mutta onneksi puuceellä voi vielä vanhaakin versiota pelata pienellä säätämisellä :)

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)

Jukka O. Kauppinen

 • Arvostelu antoi kannustimen ostaa peli sen puutteista huolimatta. Kirjoittaja on tavoittanut hyvin simulaattorien hienouden ytimen.
 • Kiinnostava siinä mielessä, että miten loistavaa lentopelisarjaa on onnistuttu jatkamaan ja kehittämään. Taidan itse pitäytyä kuitenkin klassikoissa.
 • Arvostelu kuvastaa mainiosti ristiriitaista kuvaa antavaa peliä, joka näyttää uskomattomalta mutta toimii pelinä kuin junan vessa. Eli kusee raiteille. Pidän arvostelun sävystä ja siitä, ettei kuka tahansa jäpikkä ole peliä hakannut vaan joku, jolla on ollut kokemusta lentosimuista aikaisemminkin ja tietää lentokoneista enemmän kuin sen faktan että sauvaa vedetään itseä kohti kun halutaan ylös eikä vice versa.
 • Hienoa että Dome antaa edelleen painoarvoa kunnon simulaattoreille, ja senpä takia uuden IL2:n arvostelu oli erinomaisen mielekästä luettavaa. Kunhan nyt saisivat siihen kunnon dynaamisen kampanjan.
 • Kattava arvostelu, jossa kerrotaan myös sarjan aiemmista julkaisuista. Arvostelussa on paljon kuvia pelistä. Arvostelun lopussa puhutaan antipiratismista eli pelin ostamisesta, mikä on hyvä. Erityisesti nuorempien pelaajien tulisi tajuta tämä.
 • Perusteellinen arvostelu, jossa ei sorruttu marisemaan artikkelin verran pelin raskaudesta, bugeista jne. Lentäminen on kuitenkin se juttu Clodissa ja se tuodaan revikassa esille.

Dissidia 012 Final Fantasy (PSP)

Tero Tehtiniemi

 • Perusteluni, miksi valitsen Dissidia 012 Duodecim -arvostelun, ovat seuraavat Entisenä PSP -miehenä, sekä alkuperäisen Dissidian fanina olen ihan puhtaasta mielenkiinnosta pitänyt välillä silmällä Duodecimin tuloa ja laatua. Kun ei pelin julkaisua näkynyt eikä kuulunut, ehti tapaus jo unohtua. Sittemmin törmäsin Duodecimin arvosteluun Dome.fi -sivuilla ja päätin fanina lukea arvostelun läpi. Arvostelussa kuvattiin hyvin syitä uusille pelistä kiinnostuneille, mikä on ”Dissidia” ja miksi se on varsin toimiva pelinä. Tästä esimerkkinä vertaukset Super Smash Brothersiin. Mikäli olisin uusi pelistä kiinnostunut, olisin melko varmasti jo pelkän arvostelun pohjalta uskaltanut pistää pelin tulille ja painua samoin tein pelaamaan. Sen lisäksi kuitenkin arvostelussa onnistuttiin tuomaan se vaikutelma, että kyseessä on kuitenkin paranneltu ”uutuusversio” alkuperäisestä Dissidiasta, jota ei pelin ystävillä olisi varaa missata. Puheet uusista hahmoista, etenkin ”tissimonsteri Tifasta”, toivat mieleen juuri sellaisen kuvan, että ”tämän kaiken sinä missaat, ellet tätä hanki”. Ei kai sitä tämän paremmin sanottua saa: arvostelun luettuani lähdin jo tutkimaan uusimpia PSP -kohteita nettihuutokaupoista.

Assassin’s Creed: Brotherhood (PC)

Juho Anttila

 • ”Toisin kuin edellisissä osissa, Rooma ei ole enää vain kaunis kulissi. Se on täynnä elämää ja tekemistä. Assassin’s Creed Brotherhood on helmi, eikä kenenkään ei pitäisi jättää sitä kokematta. ” Kun luin tämän arvostelun, ostin pelin ja totesin että se on parempi kuin aikaisemmat. Kyllä tuo peukku sattu kohdalleen! Ja Rooma on hieno kaupunki. ACB on pelattavuudeltaan loistava. Aikaisemmatkaan osat eivät ole huonoja ja koko ajan vain paranee! Pelin kiipeilyihin ja tasohyppelyihin ei vaan kyllästy, toisin kuin taistelemiseen (aika yksitoikkoista jo). Kaupunkien kauneus on tehty pelissä vimpan päälle!

Emergency 2012 (PC)

Tero Lehtiniemi

 • Harva media edes vaivautuu arvostelemaan pelejä, joiden huonous näkyy kilometrien päähän. Näistäkin peleistä kaikesta huolimatta on mukava nähdä tasapuolisesti arvosteluja, joten nostaisin hattua Domen toimitukselle, jos moisen omistaisin.
 • Kansa tahtoo lisää myös näitä varoittavia arvosteluja. Ne hypetetyimmät pelithän osaataan ostaa ja ostetaankin, sanoi arvostelija melkein mitä vain.
 • Koska aihe kiinnostaa minua meinasin jo screenshottien perusteella ostaa tämän testaukseen, mutta kuppasuolenpunainen peukku arvostelun lopussa ja ”Kuolkaa, en halua pelastaa teitä” tyyliset kehut saivat minut taas järkiini. Kiitos teille duunipäivän piristyksestä tämän arv… dissauksen merkeissä!
 • Koska itse olen pelisarjan pelaaja, ja omistan pelisarjan kaikki pelit ja olen nauttinut paljon EM4 olevasta multiplayerista. Joten voisin sanoa etta olen pelisarjan jonkinsortin fani ja oli kiinnostavaa lukea etta mita arvostelijat ovat mielta kyseisen pelin uusimmasta versiosta. Pelin kontrollit ovat kylla mielestani parantuneet, mutta MP puuttuminen vahan kismittaa.

Strategic Command WW1 The Great War 1914-1918 (PC)

Jari Mikkonen

 • Tärkein syy sille miksi pidän tätä kiinnostavimpana arvosteluna, on se yksinkertainen syy että strategia- ja RTS-pelit ovat lähimpänä sydäntä. Näitä on hauska lukea, ja jos bongaisikin jonkun helmen (tämä olisi voinutkin olla se helmi, jos sen olisi Steamista saanut, nyt jäi kokeilemati)… Lisäksi kyllä arvostelu oli mukava ja kiinnostava lukea ja pelistä jäi aika kattava kuva, tosin moninpelistä olisi voinut kertoa vähän lisää.

King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC)

Jukka Moilanen

 • Faniyhteisöjen toimittamat pelien uudelleen luonnit ovat useimmiten uutisen arvoisia toisin kuin monet uudet pelit. Mikään ei ole niin hienoa kuin löytää vanha suosikki toimivana uusimmalla koneen käyttöliittymällä.

3rd Birthday (PSP)

Tero Lehtiniemi

 • Parasite Eve oli ehkä koukuttavin peli koskaan minulle. Tunnelma ja loistava äänimaailma vei mukanaan. 3rd Bithday tuli minulle aivan nurkan takaa ja innostuksella ei ole rajoja!
 • Mielestäni tämä artikkeli nousee esiin muiden artikkelien joukosta, sillä PSP on ollut vahvassa laskussa jo pitkään, on siis hienoa nähdä, että vielä Domessa jaksetaan välittää PSP:stä ja sille tulevista uusista peleistä. Artikkeli oli myös kirjoitettu selkeästi alusta loppuun.

Tomb Raider Trilogy (PS3)

Petteri Kaakinen

 • Koko paketti käytiin läpi ”reilusti”. Yleensä nämä HD käännös -arvostelut ovat vähän liian sokaistuja muistoilla alkuperäisestä pelistä.

Death Rally (iPad, iPhone)

Miikka Lehtonen

 • Arvostelu oli erityisen kiinnostava, sillä kyseistä peliä tuli pelattua nuorempana todella paljon. Ei haitannut ollenkaan, vaikka omistinkin vain shareware-version, sillä peli oli niin loistava, että sen jaksoi pelata aina vain uudestaan alusta loppuun. Pidän peliä kautta aikain parhaana suomalaisvoimin toteutettuna pelinä. Se, mikä tekee pelistä parhaan, on sen ainutlaatuinen omaperäisyys; peli-idea on aivan omaa luokkaansa. Pelin suunnitteluun käytetyssä ajassa ei ole selvästikään säästelty: tupakkatauot ovat saaneet jäädä, kun mietintämyssyä on haudottu milloin kenenkin päässä. Death Rallystahan julkaistiin hiljattain uudelle laitteistolle suunnattu ilmainen täysversio. Vanha peli kierrätettynä uusille laitteille ei kuitenkaan ole ollenkaan hyvä idea – nostalgia-arvo romahtaa välittömästi nollaan, kun huomaa, ettei pellin alla jyllääkään vanha luotettava Lada 486, vaan jokaisen kommunistin pahin painajainen, Ferrari Athlon X2. Uusi tekniikka on vikaherkempää kuin vanha. Uusi kone vaatii myös uudemmat ohjelmistot. Eihän Ladakaan pärise entiseen malliin Ferrarin moottorinohjauksella – ja toisin päin. Siispä jään vesi kielellä ja bensaa suonissani odottamaan uusintaversion porttausta PC:lle ja Androidille. Jos ja kun odottavan aika käy liian pitkäveteiseksi, joutunen herättelemään vanhan sotanorsuni syvästä unesta, vaikkei nukkuvaa karhua tohtisikaan häiritä. Kumpi sitten on parempi, uusi vaiko alkuperäinen versio pelistä? Totean lakonisesti, etten ole kummankaan puolesta enkä kumpaakaan vastaan – pikemminkin päinvastoin.

Mount & Blade: With Fire & Sword (PC)

Lasse Haverinen

 • Mount&Bladea on tullut pelailtua satunnaisesti beetaversioista asti ja tämän ”lempilapsen” kasvamisen seuraaminen on vähintäänkin mielenkiintoista. Eroa ensimmäiseen kokeilemaani versioon on tässä vaiheessa ominaisuuksien puolesta jo kuin yöllä ja päivällä, varsinkin tuliaseiden ja pelimaailman vaihdon myötä. Mustaruutipistooli on muuten jossakin versiossa esiintynyt piilotettuna herkkuna.
 • Koska alkuperäinen Mount & Blade tuli ostettua jo joskus vuonna 06 ja Warband(?) tuli ostettua viime vuonna. Aloin jo ihan aikuisten oikeasti innostua tästä jatko-osasta, kiitos ko.arvostelun.

Magicka (PC)

Miikka Lehtonen

 • Luin tämän arvostelun ja se herätti mielenkiintoni, luotin teidän sanaan niin paljon, että en edes vaivautunut demoa kokeilemaan kun ostin koko version ja pidän siitä todella edelleen. Hauskimpia pelejä. Tänäpäivänä on tullut ostettua kaikki dlc + turhat kitit, vaikka en peleille yleensä mitään erikoista ostakkaan. Eikä arvostelussakaan ole mitään vikaa. Selkeä, helppoluetteva, viihdyttävä ja kertoo itse pelistä tarpeeksi ja selkeät/hyvät kuvat. Kiitos.

L.A Noire (PS3, Xbox 360)

Tero Lehtiniemi & Miikka Lehtonen

 • L.A. Noiren arvostelu on selkeästi paras. Siinä on syvyyttä ja tämän vuoden selkeää mestariteosta käsitellään arvostelussa erittäin hienosti. Arvostelusta saa kaiken tarvittavan irti ennen mahdollista ostopäätöstä ja tästä saa hyvän kuvan pelistä.
 • En ole kuullut tästä pelistä paljon, mutta arvostelu antoi minulle paljon tietoa pelistä, ja tiesin heti että onko tämä peli sopiva minulle. Kaikki yksityiskohdat ja toiminnot olivat kirjoitettu hienosti ja vaikuttavasti. Arvostelu sai minut niin vakuututeksi että ostin tämän pelin, ja myöhemmin huomasinkin että se oli hyvä ostos. Joten kiitokset arvostelusta Miikka Lehtonen!
 • Naisena en vain jaksa näitä miekka ja sota ym tappelupelejä jatkuvasti. Tässä on kunnon karismaa, film noir ja salapoliisit, poliisien kera, kauniit naiset ja katalat juonet. Eläköön, he tulivat takaisin!

The Witcher 2 (PC)

Miikka Lehtonen

 • Etsiskellessäni netistä tietoa tästä pelistä kompuroin teidän arvosteluun Witcher 2:sta PC:lle. Mielenkiinnon peliin oli herättynyt aikasemmin näkemäni video. Minulla ei oikeastaan ollut mitään ideaa minkälainen se on saatika mistä siinä on kyse. Arvostelun perusteella päätin ostaa pelin! Tämän vuoksi äänestän tätä arvostelua.
 • Olen odottanut ko. peliä Witcher 1 loppuun pelaamisesta lähtien. Olen seurannut keskustelua murossa ja kaikki tieto pelistä kiinnostaa. Tätä arvostelua on todellakin odotettu!

Dragon Age II (PC, PS3, Xbox 360)

Tero Lehtiniemi, Juho Anttila & Heikki Takala

 • Arvostelu on kirjoitettu hyvin, huumorilla, asiantuntemuksella ja riittävän kattavasti. Olin jo melkein päättänyt olla ostamatta uutta Dragon Agea, kunnes luin arvostelun, joka sitten muuttikin mieleni. Ja oikeassa oli Tero, peli on loistava, vaikka kierrätys kiukuttaakin.

Mortal Kombat (PS3, Xbox 360)

Eric Hartin

 • Mortal Kombat on peli, jota olen odottanut jo viime vuodesta lähtien. Viime viikolla kyseinen peli tuli minulle viimein postissa, ja innostuin sen pelaamisesta heti. Olin tietenkin lukenut etukäteen kaikki mahdolliset arvostelut, mutta juuri Domen arvostelu oli mielestäni paras. Ensinäkin siinä mainittiin, että Mortal Kombat on ainoa lännessä tehty kunnon tappelupeli. Arvostelussa otettiin myös huomioon hahmojen kattavuus ja se, että monet niistä ovat turhankin samankaltaisia. Pelin ominaisuuksia ja omaa arviota esitettiin sopivassa suhteessa. Mielenkiintoisinta arvostelussa olivat ehkä hyökkäysmekaniikan perusteet, ja niitä verrattiin myös Tekkeniin ja Street fighteriin, joista en itse pidä lainkaan monesta syystä. Ainoana asiana jäi harmittamaan se, että erinomaisia grafiikoita, ulkoasua ja hyökkäysmenetelmiä ei juurikaan kehuttu, vaan tarinamoodia ja nettipeliä haukuttiin sitäkin enemmän.

Rift (PC)

Miikka Lehtonen

 • Koska piti aluksi ostaa peli mutta tuli vastaa se kuukausimaksu joka on ihan ymmärrettävä kun olen pelaillut wow:a aikas paljon ja tämä arvostelu antoi hyvän peruskuvan pelistä ja sen toimivuudesta kaverikin sanoi että se melkein kun wow mutta ilman wow:n huonoja puolia. Arvostelussa myös ilmeni tuo pvp ja pve puoli hyvin itse on pvp ihmisiä kun pve on sitä perus tapa toi tapa tää ja itse ei voi juurikaan voi (jos siis ei ota riskejä) kuolla kun ei tapahdu mitään yllätyksiä kun taas pvp niitä sattuu muiden pelaajien toimesta ja sain arvostelun perusteella kuvan pvp:stä se voi olla hauskaakin mutta uskon että ei ole kuten wow:ssa myös rifti:ssä vaikuttaa olevan tuo world pvp aikas huonoa kun täytyy ollaa super kamat ja täysi lvl että voi pärjätä mutta bg on varmasti sitä perus hauskaa mättöä. Mutta pelaamallahan sen tietää parhaiten.

 

Lue myös

Call of Duty Elite on Activisonin lisäpalvelu nettisotureille

E3 2011 – uutiskoosteet (osa 5)

Gatling Gears -haastattelu – steampunk-räiskintää kahdella sauvalla

Logitech F540 – pelikuulokkeet konsolipelaajille

Roccat Alumic – kovan luokan hiirimatto

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

Witcher 2 – konseptigalleria