Pelimiljoonat tekivät Richardista astronautin

13.10.2008 11:29 | Jukka O. Kauppinen

Pitkä odotus on päättynyt. Olemme eDomessakin seuranneet pitkään herramme Lord Britishin, toisin sanoen pelisuunnittelija Richard Garriottin, valmistautumista avaruuslennolleen. Sunnuntaina aamupäivällä Suomen aikaa Baikonurin tukikohdasta nousi Sojuz-FG-kantoraketin kärjessä Sojuz TMA 13-avaruusalus, joka teki Lord Britishistä kaikkien aikojen kuudennen avaruusturistin.

Garriott ei kuitenkaan noussut taivaisiin ihan pelkällä rahan voimalla, vaikka sitäkin tietysti käytettiin mukavasti. Lento näet maksaa vaivaiset 22 miljoonaa dollaria. Lordi joutui myös käymään läpi kahdeksan kuukautta kestäneen avaruuskoulutuksen.

Avaruuteen ei mennä pelkkänä matkustajana, vaan turistinkin on läpäistävä rankat fyysiset testit, omattava hyvä terveys ja opeteltava avaruusaluksen ja -aseman järjestelmiä. Garriott osallistuu lennon aikana myös NASAn tieteellisiin testeihin.

Palattuaan Garriott on ensimmäinen astronautti, jonka jompikumpi vanhempi on myös ollut avaruuslentäjä. Richardin isä Owen Garriott on näet NASAn astronautti, joka vietti kaksi kuukautta Skylab-avaruusasemalla vuonna 1973 ja 10 päivää Spacelab-1:llä vuonna 1983.

Samalla sulkeutuu toinenkin ympyrä. Richard Garriottin vuonna 1980 julkaisema Ultima I –roolipeli vei pelaajansa myös avaruuteen…

Sojuz TMA 13 -avaruusalusta ja kantorakettia valmistellaan nousuun.

Iso kuva klikkaamalla.

Hail Lord British, avaruuden herra!

Garriottin avaruuslento, Expedition 18, telakoituu kansainväliselle ISS-avaruusasemalle tiistaina.

Mielenkiintoisesti raketin nousun kerrottiin myöhästyttäneen myös kolmea Finnairin lentoa Kiinasta Helsinkiin. Ilmeisesti venäläiset olivat jättäneet ilmatilavarauksen tekemisen aivan viime tippaan, sillä ilmantilan sulkeminen avaruuslennon tieltä tuli Finnairin mukaan yllättäen. Lennon ajankohta kuitenkin on ollut tiedossa jo pitkään etukäteen.

Lentoa ja sen tapahtumia voi seurata livenä NASA TV -verkkopalvelusta.

Tsekkaa lähetysaikataulu.

Videon noususta voi katsoa myös Ilta-Sanomien sivuilta: Avaruusturisti aloitti matkansa.

Miehistö: Richard Garriott, Yuri Lonchakov, Michael Fincke.

Kuka?

Lord British -nimellä tunnettu Garriott on eräs maailman tunnetuimmista pelisuunnittelijoista. Vuonna 1961 Britannian Cambridgessä syntynyt pelisuunnittelija asuu nykyään Yhdysvalloissa ja julkaisi ensimmäisen kaupallisen pelinsä jo vuonna 1979. Akalabeth osoittautui heti niin menestykselliseksi, että hän pystyi rahoittamaan opintonsa sen tuotoilla. Hänen myöhemmin luomansa Ultima-pelisarja oli tie tähtiin, minkä myötä Garriottin perustama Origin Systems -pelitalo oli yksi maailman tunnetuimmista alan yrityksistä. Nykyään hän työskentelee maailman suurimman verkkoroolipelivalmistaja NCSoftin leivissä.

Lisää aiheesta

Lord British laukaistaan huomenna avaruuteen

Erityisesti Ultima-pelien suunnittelijana tunnettu Garriott on läpäissyt menestyksellisesti pitkän astronautti/kosmonautti-koulutuksen Venäjällä. Niinpä hän nousee huomenna kauas avaruuteen Sojuz TMA –avaruusaluksella Baikonurista.

Lord Britishin avaruusmatka: 8 kuukautta Venäjällä ja puolitoista viikkoa avaruudessa

Teknologialehti Wired matkasi Venäjälle seuraamaan roolipeleistään tunnetun Richard ”Lord British” Garriottin valmentautumista koko ajan lähestyvälle avaruusmatkalleen. Garriottin Sojuz TMZ-13 -avaruusalus laukaistaan taivaalle lokakuun 12. päivänä. Tätä on edeltänyt kahdeksan kuukauden tiukka harjoittelu.

Richard Garriott sulkee avaruusympyrän

Astetta mielenkiintoisemmaksi homma kuitenkin meni nyt, kun Garriott on paljastanut tähtäävänsä myös aidolle avaruuslennolle. Space Adventuresin järjestämä lento suuntaa kohti kansainvälistä avaruusasemaa.

Richard Garriot haki uuteen scifipeliinsä vauhtia avaruuden laitamilta

Garriot onkin yksi niistä monista pelialan vaikuttajista, jotka ovat mukana myös astetta rankemmissa toiminnoissa. Garriot onkin yksi nolla-g-lentoihin erikoistuneen Vomit Comet –palvelun omistajista. Vomit Comet, laattakomeetta, on yksinkertaisesti lentokone, joka tarjoaa matkustajilleen painottomuuselämyksiä, 25 sekuntia kerrallaan.

Lue myös

Arvostelu: Multiwinia (PC)

Arvostelu: NHL 2K9 (PS2, PS3, Wii, 360)

Fallout 3 – valmista tuli

Kun yksi elämä ei riitä – hän pelaa 36 WoWia yhtaikaa