Uusimmat

Pelisetä Molyneux saa prenikan rintaan

04.01.2005 13:23 Jukka O. Kauppinen

Brittiläinen videopeliteollisuuden pioneeri Peter Molyneux on saanut tunnustusta teoistaan pelimaailman hyväksi mitä korkeimmalta taholta. Hänen kuninkaallinen korkeutensa Iso-Britannian kuningatar on myöntänyt Molyneuxille Order of the British Empire -arvonimen videopeliteollisuuden eteen tehdyistä palveluksista.

Molyneux on kuulunut pelimaailman suurimpiin vaikuttajiin 80-luvun loppupuolelta lähtien. Hänen perustamansa Bullfrog-studio loi kunnian päivinään lukuisia innovatiivisia ja teknologiaa uusilla tavoilla hyödyntäneitä pelejä, jotka olivat myös omaperäisiä ja pelaajienkin suosiossa.

Viimeisimmän vuosikymmenen aikana Molyneux on pelinteon ohella panostanut vahvasti myös yleiseen innovaatioon ja uusien kykyjen esillenostamiseen. Erittäin poikkeuksellinen herra on paitsi uusien ideoiden ja konseptien metsästäjä, myös aktiivinen puhuja ja toimiva maailman pelifoorumeilla. Hän on saanut runsaasti arvostusta alan ammattilaisilta etenkin pyyteettömästä työstään aloittavien pelistudioiden auttamiseksi.

Molyneux itse kertoo OBE-arvonimen tulleen kuin tyhjästä, täytenä yllätyksenä. ”Enpä olisi ikinä uskonut saavani moista kunniaa”, hän ihmettelee.

Arvonimen myöntäminen on yllättävää siksikin, että vielä äskettäin ihmisten yleinen mielipide videopelejä kohtaan oli lähinnä pilkkaava. ”Siihen suhtauduttiin kuin skeittaamiseen. Hullutuksena, joka menisi pian ohi.”

Nyt pelimaailma kilpailee tehokkaasti elokuvateollisuuden kanssa myynnin ja kulttuurillisen vaikuttamisen rintamilla. ”Tässä Britannialla on tärkeä tekijä. Se on eräs peliteollisuuden syntymaista, joka toi videopelit maailmalle.”

Molyneux toteaa, että arvonimi tuo kuitenkin muassaan erään odottamattoman ongelman. ”Olen totaalinen nörtti, eikä minulla ole mitään hajua mitä laittaa päälle kuningattaren gaalaan.”

Pioneeri ja visionääri

Peter Molyneux perusti 80-luvun puolivälin kieppeillä Bullfrog Studios -pelitalon, jonka esikoispeli Populous ilmestyi vuonna 1987. Kyseessä oli maat ja mannut mullistava jumalsimulaatio, joka on ollut siitä lähtien yksi pelihistorian merkkipaaluja. ”Arvelin että kaikki pitäisivät peliä kummajaisena, mutta siitä tulikin valtava kansainvälinen menestyspeli.”

Muita Molyneuxin pelejä ovat Populous: The Promised Lands (1989), Powermonger (1990), Syndicate (1993), Populous II: Trials of the Olympian Gods (1993), Theme Park (1994), Magic Carpet (1994), Hi-Octane (1995), Syndicate Wars (1996), Theme Hospital (1997), Dungeon Keeper (1997), Homeworld (2000), Black & White (2001), Republic: The Revolution (2003) ja Fable (2004).

Nykyisellään Molyneux vaikuttaa 1997 perustamassaan Lionhead Studios -pelitalossa.

Lionhead Studios