Pelivuosi 2017 on täällä: 12 uutta peliä, joita odotamme innolla

02.01.2017 20:33 | Teemu Viemerö

Uusi vuosi, uudet pelit. Luvassa on niin kuumeisesti haluttuja jatko-osia kuin myös mielenkiintoa kutittelevia uusia nimikkeitä. Dome teki yhteenvedon alkavasta pelivuodesta ja listasi 12 julkaisua, jota odotamme suurella mielenkiinnolla.

Mistään TOP 12 -listasta ei ole kyse. On mahdoton tehtävä pakottaa kymmeniä tulevia pelejä moiseen järjestykseen.

Julkaisuja myös riittää yli äyräiden: esimerkiksi myös State of Decay 2, Outlast 2, Prey, Vampyr, Shenmue 3, Persona 5, Halo Wars 2, Sniper Elite 4, Injustice 2 ja Marvel vs. Capcom: Infinite olisivat hyvin voineet nousta oheiselle listalle mukaan.

Lisäksi monen pelin julkaisuaikataulu on etenkin loppuvuoden osalta yhä epäselvä. Useampi loppuvuodelle luvattu julkaisu voi hyvinkin vielä siirtyä vuodelle 2018.

Pidettäköön siis seuraavaa ruokalistaa vain silmäyksenä siitä, mitä pöytään katetaan ainakin tulevina kuukausina. Vesi nousee kielelle jo alkupalojen kohdalla:

Red Dead Redemption 2

Vuonna 2010 julkaistun Red Dead Redemptionin villin lännen seikkailut saivat pelaajien sukat pyörimään jaloissa. Viime syksynä Rockstar julkisti vihdoinkin Red Dead Redemption 2:n, jonka traileri vihjailee esi-osasta. Siinä missä ensimmäinen osa kertoi John Marstonin metsästävän entisiä jengitovereitaan, RDR 2 kertoo Marstonin lainsuojattomasta nuoruudesta samaisessa rikolliskoplassa.

Tällä hetkellä jatko-osasta tiedetään hyvin vähän – Rockstar on tuttuun tapaan hyvin vaitonainen suunnitelmistaan. Red Dead Redemption 2:n virallinen kotisivu lupaa kuitenkin uuden moninpelikokemuksen, joka on jo itsessään odottamisen arvoinen asia. Konsoliversioiden julkaisukuukausi on jo tiedossa, mutta PC-pelaajat ovat jääneet vielä vaille varmistusta. Grand Theft Auto V:n PC-julkaisun valossa sitä saatetaan pantata vielä pitkäänkin.

Red Dead Redemption 2 saapuu elokuussa PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle.

Mass Effect: Andromeda

Mass Effect -trilogia oli eeppinen avaruusseikkailu, jota fanit muistavat niin lämmöllä kuin myös katkeruudella. Etenkin trilogian päätösosa synnytti paljon kritiikkiä, mutta se ei sammuttanut pelisarjan liekkiä. Kotvasen kuluttua alkoivat huhut sarjan neljännestä osasta, mikä oli monesta hämmentävää. Kolmannen osan loppu kun ei antanut mahdollisuuksia jatko-osalle. Uusi seikkailu Andromedan galaksissa pyyhkii nerokkaasti pöydän puhtaaksi: luvassa on uusi maailma, uudet hahmot sekä uusi uhka.

Biowaren luovan johtajan Mac Waltersin mukaan kyseessä on ”tarina sankariksi tulemisesta”. Tällä kertaa hahmo on keltanokka, joka viedään uuteen ja outoon maailmaan. Asetelma tekee sankareista tungettelevia avaruusolioita, mutta pelin kehittäjät lupaavat pysyä tutussa ”mass effectimäisyydessä”. Walters on myös todennut kehitystiimin oppineen virheistään, joten muun muassa planeettamaasturi Mako tekee uudessa pelissä kunnollisen paluun.

Mass Effect: Andromeda julkaistaan PC:lle, PlayStation 4:lle sekä XB1:lle maaliskuun aikana.

Resident Evil 7

Resident Evil -pelisarja on kokenut matkan varrella paljon muutoksia. Alkuvuosien kauhupainotteisesta ongelmanratkonnasta muotoutui Michael Bayn kaltaista halpaa toimintarytkettä. Kaikki kuitenkin haukkoivat henkeään, kun Capcom julkisti Resident Evil 7:n E3-messuilla. Luvassa on ensimmäisen persoonan kauhueepos, joka ottaa selkeitä vaikutteita Konamin kuoppaamasta Silent Hills -pelistä ja Teksasin moottorisahamurhat -elokuvista.

Resident Evil 7 lupaa nimellään jatkoa pelisarjan pääsaagaan. Tämä on kehittäjien mukaan tarkoituksellinen hämäys – kyseessä on oikeasti universumia laajentava jatko-osa.

Zombilaumojen sijaan Resident Evil 7 tutustuttaa pelaajat sekopäiseen Bakerin perheen sekä esittelee ”moldedit”, pitkäkyntiset ja öljynmustat oliot. Luvassa on siis niin uutta, mutta myös vanhaa tuttua: ränsistyneen kartanon klaustrofobisia käytäviä sekä perinteistä ongelmanratkontaa.

Myös VR-laseilla pelattava Resident Evil 7 julkaistaan tammikuun 24. päivä PC:lle, PlayStation 4:lle (sekä Prolle) ja Xbox Onelle.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda -saaga on saamassa kahden käsikonsolipelin jälkeen jatkoa Nintendon kotikonsoleille.

Teräväpiirtoa hyödyntävä sekä piirrosmaisesti tyylitelty Breath of the Wild tarjoaa avoimen maailman, joka on 12 kertaa suurempi kuin Twilight Princessissa. Tarinankerronnan epälineaarisuus tuo oman lisänsä valinnanvapauteen. Tulossa olevan pelin laajuus oli tuottaja Eiji Aonuman mukaan todellinen haaste, joka vaati paljon virheistä oppimista.

The Legend of Zelda: Breath of the Wildin tarinassa mystinen naisääni herättää Linkin satavuotisesta unestaan. Sankari herää huomatakseen Ganonin ajaneen Hyrulen kohti turmiota. Linkillä on kuitenkin vielä mahdollisuus pelastaa rakas maailmansa – jälleen kerran. Juoni on tiettävästi perinteistä ja yksinkertaisen turvallista Zeldaa, vaikka huhut kertovatkin aikamatkustuksesta, joka on tullut pelisarjan faneille jo varsin tutuksi elementiksi.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild julkaistaan Nintendo Wii U:lle sekä Switchille vuoden 2017 aikana.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn ei ole nimenä houkuttelevin, omaperäisin eikä välttämättä kaikkein järkevinkään, mutta taustalla on todella kaunis ja mielenkiintoa kutitteleva peli. Viime kesän E3-messuilla esitelty Horizon Zero Dawn kertoo tarinan Aloy-nimisestä metsästäjästä maailmanlopun jälkeisessä maailmassa, jossa ihminen ei ole enää maapallon herranrotu. Maailmaa kansoittavat mystiset koneet.

Kolmannesta persoonasta pelattava toiminta-roolipeli yhdistää mielenkiintoisesti primitiivisyyttä sekä korkeaa teknologiaa – eikä pelkästään aiheena. Pelaaja pystyy nimittäin luomaan metallihirviöiden osista mielikuvituksellisia varusteita sekä hakkeroimaan niitä puolelleen. Kyseessä on avoimen maailman peli, jonka ympäristöt, mekaniikat ja tarina pohjautuvat robottiolioiden olemassaolon mysteeriin.

Horizon Zero Dawn julkaistaan PlayStation 4:lle (sekä Prolle) vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Crash Bandicoot on monia viihdyttänyt pussimäyrä, joka käy ikuista taistelua hullua tiedemiestä Neo Cortexia vastaan. 20 vuotta täyttävän Crashin fanit odottivat viime vuoden E3:ssa kärsimättöminä tietoa seikkailujen jatkosta. Sony kuitenkin yllätti kaikki ilmoittamalla julkaisevansa kolme ensimmäistä Bandicoot-klassikkoa uusioversioina PS4:lle.

Remasteroidun trilogian taustalla ei ole enää nykyisin Uncharted– ja The Last of Us -peleistään tunnettu Naughty Dog, vaan tuntemattomampi Vicarious Visions. New Yorkissa sijaitseva yritys teki taannoin useita Guitar Hero -porttauksia sekä toimi useamman vuoden Skylanders-pelisarjan parissa.

Crash Bandicootin remasteroitu kokoelma tuo mukanaan muun muassa täysin uusitut grafiikat ja animaatiot, modernin tallennusjärjestelmän sekä time trial -tilan jokaiseen kenttään.

Crash Bandicoot tekee paluun PlayStation 4:lla vuoden 2017 aikana.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands

Taktiseen sodankäyntiin erikoistunut Ghost Regon ylittää vuonna 2017 kymmenennen osan rajapyykin. Ubisoftin ja nykytrendien tyyliin Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands on avoimen maailman peli, jossa kitketään Boliviassa riehuvaa maanlaajuista huumeongelmaa – mitenkäs muutenkaan kuin tuliasein. Tällä kertaa meno ei ole yksinäistä, sillä mukana on neljän pelaajan yhteistyötila, johon ystävät voivat liittyä saumattomasti.

Trailerit ja pelivideot esittelevät laajaa ja monipuolista maailmaa aina viidakoista vuoristoihin. Kyseessä ei ole kuitenkaan massiivimoninpeli, jonka Wildlandsin piti alunperin olla.

Pelin yhdeksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi mainitaan mahdollisuus manipuloida eri ryhmittymiä. Pelaajat voivat luoda liittoumia kuin myös hajottaa niitä ja hyväksikäyttää eri suhteita. Sodan osapuolten manipulointi on yksi oikeista taktiikoista – Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sekä huumekartellien jäsenien haastatteluista on selkeästi otettu opiksi.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands julkaistaan PlayStation 4:lle, Xbox Onelle sekä PC:lle 7. maaliskuuta.

Scalebound

Platinum Games on arvostettu hack ’n’ slash -kehittäjä, jonka tunnetuimpia pelejä ovat muun muassa Bayonetta sekä Metal Gear Rising: Revengeance. Viime kesän E3:ssa yhtiö julkisti kunnianhimoisen toimintaroolipelinsä Scaleboundin, jossa pelaaja pääsee kylvämään kauhua vihollisiin suurella lohikäärmeellään – halutessaan vieläpä kavereidensa kanssa.

Lohikäärmeet ovat pelin tärkein aspekti, joten pelaajalle annetaan luonnollisesti myös monipuoliset kustomointimahdollisuudet. Taisteluissa komennettavan lohikäärmeen voi valita kolmesta eri luokasta ja maailmasta kerättävillä jalokivillä muokataan olennon vahvuuksia sekä heikkouksia. Platinum Gamesin perustaja Hideki Kamiya lupaa kustomoinnin olevan niin rikasta, että sillä voidaan vaikuttaa myös lohikäärmeen taisteluun ja pelikokemukseen.

Platinum Gamesin kotisivujen mukaan vuoden 2017 aikana julkaistava Scalebound tukee cross-save-ominaisuutta Windows 10:n ja Xbox Onen välillä, jolloin pelaaja voi jatkaa tallennustaan kummalla alustalla vain.

https://www.youtube.com/watch?v=C7IxFtVuZwg

South Park: The Fractured But Whole

South Park -pelien historia ei ole ollut aina ruusuinen. Vuonna 2014 julkaistu South Park: The Stick of Truth räjäytti kuitenkin pankin roolipelityylillään. Tuleva jatko-osa jatkaa tutuissa merkeissä, mutta miekat ja kirveet ovat vaihtuneet supersankariasuihin. South Park: The Fractured But Wholessa Cartman ystävineen pyrkii tuhoamaan vihollisjoukon kunnianhimoiset supersankarielokuvasuunnitelmat.

Uusi peli tarjoaa räävitöntä huumoria, paranneltua mekaniikkaa, suuremman maailman sekä 12 valittavaa hahmoluokkaa runsaammalla hahmokustomoinnilla – mukaan luettuna erilaiset supersankarimaiset hyökkäykset ja taidot. Pelaaja voi matkan varrella vaihtaa ja jopa yhdistellä eri hahmoluokkia. Taistelumekaniikan Ubisoft kehitti asiakaspalautteensa perusteella shakkimaiseen suuntaan, joka mahdollistaa hahmojen paremman liikkuvuuden taistelukentällä.

South Park: The Fractured But Whole julkaistaan PlayStation 4:lle, Xbox Onelle sekä PC:lle vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

For Honor

For Honor on Ubisoftin uusi brändi, joka keskittyy keskiaikaiseen sodankäyntiin maailmantuhon jälkeisessä maailmassa. Viikingit, samurait ja ritarit kamppailevat ikuista taistelua eloonjäämisestä samaan aikaan, kun paha hallitsija Apollyon hengittää kaikkien niskaan. Tarinavetoisessa kampanjassa päästään tutustumaan kaikkiin kolmeen osapuoleen ja puolustamaan kutakin kansaa – kuin myös hyökkäämään toista vastaan.

Koska keskiaikainen sodankäynti on pelin ydin, taistelukokemus on erittäin tärkeässä asemassa. Monista normaaleista hack ’n’ slash -peleistä poiketen For Honorin taistelumekaniikka perustuu puolustuksen murtamiseen. Pelaaja valitsee taistelutilanteessa yhden kolmesta lyömissuunnasta, tarkoituksenaan löytää vihollisen puolustamaton kohta.

Ilon pääsee jakamaan kaverin kanssa yhteistyötilassa niin verkon yli kuin myös jaetulta ruudulta, kun taas moninpeli on maksimissaan neljä vastaan neljä -mätkintää tekoälyarmeijan seassa.

For Honor julkaistaan PlayStation 4:lle, Xbox Onelle sekä PC:lle 14. helmikuuta.

Sea of Thieves

Super Nintendon aikaan legendaarisen statuksen saaneen Raren uusi peli on nimeltään Sea of Thieves. Kyseessä on ensimmäisen persoonan merirosvoseikkailu, joka yhdistää pelaajien luoman sisällön, kustomoidut tarinat sekä miehistöön perustuvan moninpelin.

Sea of Thieves sisältää avoimen maailman, mutta se ei ole itsestään generoituva.

Maailma on suunniteltu ja käsin työstetty, jotta se olisi yhtenäinen ja mielenkiintoisempi kuin loputon meri täynnä autioita saaria. Rare kertoi tuovansa peliin myös omaa tarinasisältöä sekä tehtäviä. Ja vaikka maailma on kehittäjien luoma, jotkin mielenkiinnon kohteet ovat kuitenkin generoituvia. Näitä ovat esimerkiksi sukeltaen tutkittavat hylyt ja rannalle ajelehtineet, karttoja sisältävät pullot. Luonnollisesti Sea of Thieves ei unohda aarteita eikä oman laivan parantelua, mutta kaikkein mielenkiintoisin on ystävien kanssa muita merikoiria vastaan käytävät meritaistelut.

Sea of Thieves saa julkaisunsa Xbox Onelle sekä PC:lle vuoden 2017 aikana.

Crackdown 3

Crackdown on aina ollut supertaitoihin nojautuvaa, avoimen maailman räiskintää urbaanissa ympäristössä. Sama pätee myös Crackdown 3:een. Pelaaja ohjastaa jälleen kerran superagenttia kitkien suurkaupungissa sikiävää rikollisuutta. Peli jakautuu perinteitä kunnioittavaan tarinakampanjaan, jonka voi kokea neljän pelaajan kesken.

Crackdown 3:n mullistavin puoli on sen moninpeli, johon kehitystiimi loi omien sanojensa mukaan upeimmat tulitaistelufysiikat mitä on koskaan nähty. Tämä tarkoittaa täysin tuhoutuvaa ympäristöä, jossa jokaisella aseella ja luodilla on oma tuhovoimansa. Kaikki on mahdollista sormen mentävän reiän pamauttamisesta seinään aina kokonaisen kerrostalon tuhoamiseen. Reagent Gamesin mukaan moninpelissä tapahtuva reaaliaikainen tuhoutuminen saatiin toteututtua pilvilaskennalla sekä jakamalla tuhoutuvat alueet eri servereille.

Moninpelin mittaluokan ympäristön tuhoutumista ei kuitenkaan nähdä yksin- eikä nelinpelinpuolella rajoittavien konsolitehojen vuoksi.

Crackdown 3 julkaistaan Xbox Onelle sekä Windows 10:lle vuoden 2017 lopulla.

Muropaketin uusimmat