Uusimmat

Plantronics .Audio 770 – surround-kuulokkeet ilman surroundia

08.04.2008 15:43 Jukka O. Kauppinen

Plantronicsin .Audio 770 –pelikuuloke on outo tapaus. On vaikea käsittää mitä Plantronics oikein haluaa tarjota kuluttajille tällä nimenomaisella tuotteella. Kuulokkeet ovat hyvät – mutta ne eivät vastaa alkuunkaan mainoslauseitaan.

Aloitetaan kuitenkin aivan alkeista… Tässä hyvät mikkikuulokkeet pelaajille, olkaapa hyvä.

.Audio 770 on suunniteltu pelaajille eikä kuulokkeissa ole säästelty. Ne ovat tukevat, erittäin mukavat ja peittävät tehokkaasti ulkopuolisen maailman äänet. Mikrofonisangan pituutta voi säätää ja se sieppaa pelaajan kavereilleen puhelemat tarinoinnit selkeästi. Näiden kera on mukava pelata vaikkapa tuntikausia putkeen, kun kuulokkeet lepäävät päässä höyhenenkevyesti.

Mutta jokin kuulokkeissa ihmetytti. Näissä on jotain tuttua. Sitten välähti. Nämähän ovat samanlaiset kuin aiemmin testaamani Audio 370 –kuulokkeet. 370:t löytyivät toimistolta, joten vertasin niitä keskenään. Jopas nyt kumma – kuulokkeet ovat aivan samat. Ei mitään eroja.

Mikä onkaan peruste samojen kuulokkeiden myyntiin uudella nimellä?

Tietysti USB-tehostettu virtuaalinen tilaääni!

Kyllä vain. .Audio 770 on sana sanalta myyntitekstiä toistaen ”USB digitaali-tehostettu virtuaalinen 3D-tilaääni ja tehostettu bassokuuloke”.

Kuulokkeita voi käyttää aivan normaaliin tapaan kytkemällä ne suoraan tietokoneeseen tai muuhun laitteeseen. Uuden sukupolven äänimaailma astuu kuvaan kun USB-adapterin lykkää tietokoneeseen ja odottaa, että kone tunnistaa sen uudeksi äänilaitteeksi. Sitten vain kuulokkeen ja mikrofonin piuhat kiinni adapteriin ja kas näin, äänimaailma uusiutuu 3D:ksi.

Paitsi… Että ei. USB-adapteri ei tuo äänimaailmaan yhtään mitään muutosta. Bassoäänet olivat ehkä hitusen jymeämpiä, mutta ero on niin pieni että se saattoi olla myös puhdasta mielikuvitusta. Mitään käsinkosketeltavaa vaikutusta äänimaailmoihin en havainnut pinnistelemälläkään. Niin musiikki kuin pelien äänet toistuivat samanlaisina kuin aiemminkin.

Adapterille ei toimiteta edes ajureita tai apuohjelmaa, jonka avulla äänentoistoa voisi muokata. Se vain lykätään kiinni tietokoneeseen, joka toivon mukaan tunnistaa laitteen automaattisesti. Sitten tarkistetaan Windowsin ääniasetuksista, että äänentoisto ja –tallennus tapahtuvat uuden laitteen kautta.

Ikävä kyllä .Audio 770 vaikuttaa täydelliseltä huijaukselta. Se ei tarjoa minkäänlaista 3D-tilaääntä, ei todellista eikä virtuaalista. Enintään kuviteltua. En keksi tälle laitteelle minkäänlaista hyötykäyttöä, jos tietokoneessa vain on entuudestaan jonkinlainen äänikortti. Ehkä sen voisi lykätä koneeseen, jossa ei ole äänipiiriä – mutta sellaisen löytäminen saattaa olla nykyaikana vähintäänkin haasteellista.

Kuulokkeet itsessään ovat todella hyvät, kuten nykyään viitisenkymppiä maksavan Audio 370:n testissä kehuin. Niiden äänentoisto on loistava ja mikrofoni on herkkä. Polla ei rasitu pitkissäkään pelisessioissa. Mutta tuplahinnan pyytäminen hyödyttömästä USB-adapterista, valheellisten ja perusteettomien tilaääntä lupaavien mainoslauseiden perusteella on huijausta.

Jos haluat muokata kuulemiasi peliääniä tai musiikkia jollain kuulokkeiden ja koneen väliin asetettavalla lisälaitteella, niin hanki Creativen Xmod. Siitä on sentään jotain kouriintuntuvaa hyötyäkin. Myös vuonna 2004 testaamani Zalmanin Theatre 6 -surroundkuulokkeet tarjosivat aidon tilaäänen, kiitos kuuden kaiuttimen.

 

Plantronics .Audio 770 Virtual Surround Sound Headset

Ominaisuuksia: mikrofonissa hälynvähennys, äänenvoimakkuuden säätö

Liittimet: 3,5 mm audio/mikrofoni-liittimet, USB-sovitin audio/mikrofoniliittimillä

Mikrofoni: teleskooppivarsi

Kaiuttimet: 40mm

Tuotesivut: .Audio 770

Lue lisää eDomesta

Plantronics Audio 370 –kuulokkeet aktiivipelaajille

Plantronics .AUDIO 365 –kuulokkeet testissä

Asus PG221 – pelaajan laajakuvanäyttö

Logitechin G9 Laser – modaajan pelihiiri

Creative GigaWorks T40 – laadukas haastaja ilman bassokaiutinta

Panasonic Lumix DMC-FZ18 – luksuskompakti vaativallekin valokuvaajalle

Xbox 360 Messenger Kit – luontevuutta konsolipikaviestintään

Pelaajille tarkoitettu verkkokortti Killer NIC Muron testissä

Creative Zen V Plus – musiikki, videot ja kuvat samassa taskussa kulkevassa mediasoittimessa

X-Fi-kortit vertailussa – pelaajan erikoinen ja peruskäyttäjän purilainen