Uusimmat

PlayStation Move – otimme tuntumaa PS3:n uuteen peliohjaimeen

03.08.2010 16:08 Jukka O. Kauppinen

PlayStation 3 uusi liikkeentunnistava, langaton peliohjain ottaa vahvasti mallia Nintendo Wii -konsolin Wiimotesta.  PS3:n ohjainten aiempi liikkeentunnistus ei ole juuri kiitosta kerännyt, joten Sony lähestyy aihetta nyt nintendomaisesti, suurta yleisöä ja perhepelien ystäviä kosiskellen.

Vierailimme Sonyllä kokeilemassa Move-ohjaimia ja ensimmäisiä uusille ohjaimille sovitettuja pelejä. Onko ohjaimista mihinkään? Entä pelirintaman lupaukset?

Tosiaankin… Move on Sonyn toinen yritys tuoda liikkeentunnistusta PS3:n ohjaimiin. Laitteen ohessa julkaistun Sixaxis-padin erikoisuus oli kuuden akselin liikkeentunnistus, jolle kukaan ei tainnut keksiä ainuttakaan oikeasti fiksua käyttötapaa. Kaiken lisäksi ohjaimessa ei ollut lainkaan tärinöitä, mikä ei ollut ollenkaan pelaajakansan mieleen. Myöhemmin julkaistussa DualShock 3 -ohjaimessa paljon kaivatut tärinät tuotiinkin takaisin. Vaikka DualShock 3:ssa on yhä myös liikkeentunnistus, on se jäänyt lähinnä kuriositeetiksi.

Nintendon menestys Wiimote-rintamalla ja uusien pelaajakohderyhmien löytämisessä kuitenkin pakotti Sonynkin lopulta reagoimaan, etenkin kun myös Microsoft on tunkeutumassa kasuaalimarkkinoille Kinect-ohjaimellaan. Sonyn ratkaisussa pelaajille annetaan käteen taskulamppua muistuttava peliohjain, joka hyödyntää sekä sisäänrakennettuja liike- ja kiihtyvyysmittareita, että PlayStation Eye -kameraa.

Moven tekniikka

Move-ohjain on yksinkertaisimmillaan likipitäen sama kuin Wiimote, eli yhden käden liikkeentunnistava ohjain. Liikeohjaimessa on kolmiakselinen gyroskooppi, kolmiakselinen kiihtyvyysmittari sekä väriään vaihtava pallo, jonka avulla PlayStation Eye -kamera seuraa ohjaimen liikkeitä. Moven järjestelmä valitsee kätevästi pallon värin ympäristön valaistuksen mukaan niin, että pallot erottuvat selkeästi sekä taustasta että toisistaan. Eye tunnistaa ohjaimen etäisyyden kamerasta pallon koosta.

Sisäinen magneettikenttäanturi puolestaan toimii eräänlaisena lisävarmentimena, jolla tarkistetaan gyroskoopin ja kiihtyvyysmittarin väittämiä. Ja onpa ohjaimessa ne kovin tarpeelliset tärinätkin.

Pelikäyttöä varten Movessa on neljä perinteistä näppäintä, eli kolmio, ympyrä, äksä ja neliö, joiden lisänä yläpuolella on suurikokoinen PlayStation-painike ja alapuolella liipasin.

Liikeohjaimen kaverina voi käyttää toisessa kädessä Move-apuohjainta. Apuohjaimessa on analoginen sauva ja suuntanäppäimet, joiden avulla pelaaja voi ohjata ja hallita pelihahmoaan monipuolisemmin. Taas, kovin kuulostaa Wiimotelta ja Nunchukilta. Apuohjaimen sijaan pelaaja voi käyttää myös PS3:n padia, joskin tällöin ohjaaminen tuskin on yhtä helppoa ja ergonomista.

Enimmillään PlayStation 3 tunnistaa neljä Move-ohjainta yhtaikaa.

 

Oheisella videolla Nordisk Filmin Wilma Waltonen esittelee Move-ohjainta käytännössä:

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Vaivatonta heiluttelua

Käytännössä liikeohjain oli toimiva laite, joka oli samalla myös miellyttävällä tavalla käteensopiva. Siinä missä Wiimotea käytetään yleensä kaukosäätimen tapaan, television ruutua osoittaen, Movessa ohjaimen täsmällinen sijainti havainnoidaan Eye-kameran ja värikkään pallon avulla. Näin ohjaimen käyttäminen on ehkä hieman yksinkertaisempaa.

Vielä tässä vaiheessa testattavana olleet pelit eivät olleet kuin yksinkertaisempia bilepelejä, joissa käytetään vain yhtä tai kahta nappia. Niinpä ohjaimen – tai pelaajan suoriutuminen – uudenlaisen otteen ja ohjauksen haasteesta jäi verraten kevyeksi. Hienoisen totuttelun jälkeen Wiimoteen tottunut pelaaja oli kuitenkin äkkiä kärryillä. Pelien ohjaus tuntui luontevalta ja esimerkiksi Sports Champions -pelin kiekonheitossa ranneliikkeiden ja kierteiden toimivuutta innostui testailemaan jo toisella pelikerralla.

Ohjaimen ergonomiasta ja käytettävyydestä mainittakoon, että se ei ole pelkkä suora kapula. Ehei, kapula kaartuu hienoisesti käden mukaan, mikä tekee siitä kourassa miellyttävän. Kapulan yläpuolella olevan toimintanäppäimen ympärillä olevat ruutu-, kolmio- ja muut vakionappulat ovat pieniä, häiritsemättömiä mutta silti hyvin peukalon ulottuvilla. Tärinäefektit tuntuvat sopivan voimallisilta. Valopallukassa on käytetty mainiolla tavalla mielikuvitusta. Sen väri vaihtelee pelaajan mukaan, minkä ansiosta vaikkapa yhdellä ohjaimella moninpelatessa kukin pelaaja havaitsee vuoronsa sekä ruudulta näkyvistä ohjeista että ohjaimen väristä. Useita ohjaimia käytettäessä pallon väri sykkii, mistä näkee kenen vuoro on. Fiksuja ideoita.

Kenelle Move on?

Moni äänekäs tosipelaaja on ollut kovasti liikeohjaimia vastaan, unohtaen ettei niitä ole alkujaan edes heille suunniteltu. Yksinkertaiset ja vähänappiset ohjaimet, joissa pelaamiseen käytetään käsien liikkeen ohessa vain yhtä tai kahta nappia, ovat lähtökohtaisesti tarkoitettu enemmänkin perhe- ja bilepelaamiseen. Sellaisille ihmisille, jotka haluavat helpommin hallittavia, hauskoja pelejä pieneen pelinälkään, eivätkä raskaan sarjan superpelejä, joiden tutoriaali kestää varttitunnin.

Tässä suhteessa Move tuntuu saavuttavan tavoitteensa. Vaikka ohjain on vähän hassun oloinen värikkäine pallukoineen, on se alun ihmettelyn jälkeen luonteva ja toimiva ohjainväline. Sen jälkeen täytyykin ihmetellä, että mitkäs ovat ne pelit, jotka saavat kuluttajat ryntäämään kauppojen hyllyjen ääreen, ostamaan Move-ohjaimia, Eye-kameroita ja apuohjaimia?

Ainakin alkuvaiheessa on hyvä olla terveen skeptinen. Alkupään pelit ovat enemmän kuin vahvaa Wii Sports -kopiointia. Mutta ovatko pelit nintendomaisen hyviä?

Vähän vaikea sanoa vielä. Jos nätimpi ulkonäkö jätetään pois laskuista, niin ensimmäiset bilepelit eivät ole juurikaan Wiin suosittuja urheilu- ja bilepelejä kummoisempia. Pelattavuus on samaa luokkaa, viihdyttävää ja kivaa.

Ensimmäiset pelit ovat vielä vaatimattomia

Start the Party muistuttaa olemukseltaan Wii Play -minipelikokoelmaa. Se sisältää tukun erilaisia yksinkertaisia kasuaalipelejä, joissa esimerkiksi piirretään esimerkin mukaan kuvioita tv-ruudulle, lätkitään hyönteisiä ruudulla, ohjataan putoilevia otuksia sekä muutenkin huiskitaan ahkerasti. Usean pelaajan viihdepeli käyttää myös Eye-kameraa pelaajan kuvaamiseen ruudulle, siirtäen nämä ”äimistyttävään virtuaalielämykseen pelin sisälle”. No, onhan tämä EyeToy-elämys jo sinänsä tuttua tavaraa, mitä nyt vain uusilla ohjaimilla koettuna. Ihan kiva peruspeli, jonka avulla kavereita voidaan opettaa Move-pelaamisen saloihin. Luultavasti mielenkiinto pelaamiseen lätsähtää jo ensimmäisen illan jälkeen, eikä peliin kosketa kuin kaverien käydessä kylässä.

 

Sports Champions on jo astetta uskaliaampi ja kiinnostavampi, vaikka siitä huokuukin Wii Sports / Sports Resort -henki. Okei, lajit ovat erilaisia, grafiikka parempaa mutta idea on silti sama, kuten toteutuksen henkikin. Läjitään yhteen nippu urheilullisia minipelejä, joita voit pelata kaveriporukassa. Ja katsotaan kun kansa vauhkoutuu innosta. Tuskinpa tämäkään on Moven läpimurtopeli, mutta teoksessa on vahvaa yritystä. Pöytätennis tuntui hirvittävän helpotetulta eikä erilaisissa kierteissä oikein tuntunut olevan potkua, mutta touhu oli ihan viihdyttävää. Testiversion toinen laji, frisbeegolf, oli kuitenkin vallan lystiä. Kiekkokättä viedään tuttuun tyyliin taakse ja sitten heilautetaan ja päästetään irti. Kierrettä, liikeradan suuntaa ja kaarta pystyy säätämään heilautuksen aikana ja sitten jännätään minne kiekko kiitää. Onnistuuko kaarto? Vai meneekö se ihan väärään suuntaan? Heitto heitolta lähestytään kuitenkin maalia ja jännätään kovasti. Upea ja hauska laji. Taattu bilehitti.

Muita lajeja Sportsissa ovat muun muassa gladiaattoritaistelu ja jousiammunta. Jälkimmäinen vaatii luultavasti apuohjainta.

 

Tumble oli kokeilluista Move-peleistä kiinnostavin ja tasokkain. Sanottakoon se pakollinen Wii-vertaus alkuun. EA:n lystissä Boom Bloxissa on vähän samaa henkeä, sillä siinäkin sekä rakennellaan että räjäytellään erilaisilla palikoilla. Tai jos toisenlaista vertausta etsitään, niin suosittu palikkaseurapeli Kaatuva torni omaa myös samaa henkeä. Toisin sanoen, pelaaja rakentaa palikkatorneja tai sitten kaataa niitä, kentästä riippuen.

Tumblessa liikeohjain onkin elementissään. Otetaan tarjolla olevasta palikasta kiinni, pyöritellään kuvakulmaa ja yritetään asettaa eri kokoisia ja -muotoisia mökkylöitä kentän haasteen mukaisesti toisensa päälle, limittäin, vierekkäin ja milloin mitenkin. Näytön edessä seisoessaan väkisinkin jopa kävelee edestakaisin, vääntelehtii ja taipuu akrobaattisiin ihmeasentoihin, kun palikkojen asettelu vie mukanaan. Tämä on kuulkaas lystiä hommaa. Palikoiden pyörittely kieli keskellä suuta on myös oivallinen esimerkki ohjaimen tarkkuudesta. Siinä missä Sports Championsissa ja Start the Partyssä huiskitaan lähinnä suurissa kaarissa, Tumblessa toiminta on pikkutarkkaa ja täsmällistä.

Pelistä on myös kolmiulotteinen versio, joka on samalla oivallinen esimerkki 3D:n mahdollisuuksista. Palikkatornien tarkastelu kolmiulotteisesti tuo puuhaan sananmukaisesti uuden ulottuvuuden, kun torneja ja aseteltavia palikoita voi tarkkaille myös syvyysefektin kera. Aivan upeaa.

 

Heroes on the Move

 

TV Superstars

 

SOCOM 4

 

Kung Fu Slider

Eyepet Move

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Yhteenveto ja tulevat pelit

Move toimii ja on ihan mukavan tarkka, sen voi jo ensimmäisellä kokeilulla todeta. Apuohjainta ei kuitenkaan ollut vielä testattavaksi saakka ja liekö niin väliäkään, laitteen ensimmäiset pelit kun ovat joka tapauksessa pienempää kasuaalisälää. Niiden kanssa ohjain toimii hyvin, mutta en ole täysin vakuuttunut että Nintendo-henkiset bile- ja urheilupelit pystyvät vakuuttamaan kasuaalipelaajat uusien peliohjainten tarpeellisuudesta. Kaksi liikeohjainta, kamera ja lisävarusteet kuitenkin tulevat maksamaan kohtuullisen paljon. Tarvitaan melko vahvaa markkinointiviestiä, että Nintendon ownaama kohderyhmä havahtuu.

Mutta, se iso mutta, tämähän tulee muuttumaan ajan mittaan. Movelle sovitetaan myös raskaamman sarjan hardcore-pelejä, joten jossain vaiheessa myös niin sanotuille tosipelaajille tullaan tarjoamaan Move-herkkuja. Ihan oma kysymyksensä on tietysti se, että miten iso kohderyhmä nämä Movelle lämpiävät tosipelaajat ovat. Isompi kuin PS3:n omistavat kasuaalipelurit? Miten kovasti joku haluaa pelata SOCOM 4:ää ennemmin Movella kuin padilla? Onko pelikokemus Movella ja apuohjaimella tarkempi tai mukaansatempaavampi kuin padilla, vai onko Move-tuki Sixaxis-liikkeentunnistuksen tapainen pakkopulla, jota kukaan ei käytä?

Hirveästi avoimia kysymyksiä, joita on vaikea arvailla etukäteen. Ohjain kuitenkin toimii ja tuntuu kivalta. Mahdollisuuksia siis on.

Jos jotain muutakin haluaa arvuutella, niin kuinka Sixaxis-liikkeentunnistuksen käy tulevaisuudessa? Onko mitään järkeä tukea runnakkain kolmea erilaista peliohjausmekaniikkaa, eli peruspadia, Sixaxis-liikkeitä ja Movea? Movelle suunnitellut peruspelit ovat toki aivan oma asiansa, mutta entäpä esimerkiksi järeämmät räiskeet tai ajopelit? Kannattaako niihin tehdä perus- ja Move-ohjauksen ohessa myös Sixaxis-tukea, vai hiipuuko se markkinoilta vähin äänin, hissukseen?

 

PlayStation Move -liikeohjain tulee myyntiin 15. syyskuuta. Liikeohjaimen hinta on noin 50 euroa. Apu- tai navigointiohjain maksaa noin 40 euroa. Välttämätön PlayStation Eye -kamera maksaa noin 40 euroa. Ohjaimista ja kamerasta julkaistaan myös Starter Pack, joka sisältää liikeohjaimen, kameran ja Move-pelien demoja sisältävän aloituslevyn.

Moven kaveriksi julkaistaan myös latausasema, jossa voi ladata kahta PS Move -ohjainta tai navigointiohjainta yhtä aikaa. PlayStation Move -ammuntalisälaitteen avulla liikeohjainta voi aseen tapaan tähtäyksen helpottamiseksi. Ammuntalisälaite toimii muun muassa The Shoot- ja Time Crisis: Razing Storm -peleissä. Ammuntalisälaite julkaistaan vuoden 2010 lopussa, latausasema varsinaisen PS Move -ohjaimen rinnalla.

 

Move-ohjainta tukevien pelien listaa:

2010:

  • Beat Sketcher (Syksy 2010)
  • Brunswick Pro Bowling (Crave) (Syyskuu 2010)
  • Deadliest Catch: Sea of Chaos (Crave) (Marraskuu 2010)
  • Disney Tron Evolution the Video Game (Disney) (Marraskuu 2010)
  • echochrome ii (Syyskuu 2010)
  • EyePet (Syyskuu 2010)
  • Heavy Rain (Lokakuu  2010)
  • High Velocity Bowling (Lokakuu  2010)
  • Hustle Kings (Lokakuu  2010) 
  • John Daly’s ProStroke Golf (OG International) (Syksy 2010)
  • Kung Fu Live (Virtual Air Guitar Company) (Lokakuu  2010)
  • Kung Fu Rider (Syyskuu 2010)
  • Little Big Planet 2 (Marraskuu 2010)
  • NBA 2K11 (2K Sports) (Lokakuu  2010)
  • PAIN (Lokakuu  2010)
  • Racquet Sports (Ubisoft) (Syksy 2010)
  • Resident EviL5 Gold Edition (Capcom) (Syyskuu 2010)
  • RUSE (Ubisoft) (Syyskuu 2010)
  • SingStar Dance (Marraskuu 2010)
  • Sly Collection (Marraskuu 2010)
  • SOCOM 4: U.S. Navy SEALs (Syksy 2010)
  • Sports Champions (Syyskuu 2010)
  • Start The Party! (Syyskuu 2010)
  • The Fight: Lights Out (Lokakuu  2010)
  • The Lord of the Rings: Aragorn’s Quest (WB Games Inc.) (Syyskuu 2010)
  • The Shoot (Lokakuu  2010)
  • Tiger Woods PGA Tour 2011 (Electronic Arts) (Syyskuu 2010)
  • Time Crisis: Razing Storm (Bandai Namco) (Syyskuu 2010)
  • Toy Story 3 (Disney) (Syyskuu 2010)
  • Tumble (Syyskuu 2010)
  • TV Superstars (Lokakuu  2010)

2011:

  • Heroes On The Move (Working Title)
  • Killzone3
  • Sorcery

 

Shuhei Yoshida kertoo Move-ohjaimesta

Jutun propagandistisessa osassa lainauksia Sony-pomo Shuhei Yoshidan kommenteista Movesta.

Lähde: PlayStation Move – fyysistä pelaamista

Mitkä seikat vaikuttivat PlayStation Move -liikeohjaimen muotoiluun?
Teknisestä näkökulmasta katsottuna ohjaimen tärkein osa on pallo. Pallon on oltava teknisistä syistä juuri tietyn kokoinen ja täydellisen pyöreä. Sony Computer Entertainment Inc.:n (SCEI) Yano-san kehitti ohjaimen muotoilun sellaiseksi, että pallo sopii ohjaimeen ja että ohjainta on miellyttävä käyttää. 

Toinen ainutlaatuinen ominaisuus on Move-näppäin ohjaimen etuosassa. Koska ohjaimen käyttämisessä käsien liikuttaminen on olennaista, yksi iso näppäin on mielestämme paras ratkaisu. Sitä on helppo käyttää.

Kolmanneksi ohjaimen täytyy tuntua mukavalta kädessä, eikä se saa kirvota otteesta liian helposti, kun kättä liikuttaa. Kovera muoto sopii mukavasti käteen, ja siitä saa myös tukevan otteen.

Millaiset pelit sopivat parhaiten PS Move -liikeohjaimelle?
Olemme testanneet ohjainta monien eri tiimien erilaisten pelien kanssa, ja tähän mennessä emme ole löytäneet yhtään lajityyppiä, joka ei sopisi ohjaimelle. Simulaatiopelit, kuten kitara- ja ajopelit, toimivat ehkä paremmin kitaraohjaimen tai rattiohjaimen kanssa. Liiketunnistuksen tarkkuus ja vasteaika ovat olennaisia liikepohjaisen ohjaimen menestyksen kannalta, ja näillä osa-alueilla ohjaimemme päihittää kaikki jo markkinoilla olevat tai myöhemmin vuonna 2010 saapuvat kilpailijat. 

Miten paljon aikaa on käytetty ohjaimen testaamiseen eri olosuhteissa, kuten erilaisissa valaistuksissa?
Olemme testanneet ohjainta erilaisissa olosuhteissa varhaisista prototyypeistä lähtien. Aivan suoraa auringonvaloa lukuun ottamatta ohjain toimii hyvin erilaisissa valaistuksissa. 

Miten PS Move -liikeohjain vaikuttaa PlayStation 3:n kohdeyleisöön?
Ohjain on suunnattu sekä nykyiselle PlayStation-yhteisölle että aivan uusille pelaajille. Pystymme tekemään helposti lähestyttäviä pelejä, mutta myös luomaan tarpeeksi nyansseja ja syvyyttä peliharrastajia varten.

 

Lisää aiheesta

E3dome: kas näin keikkuvat PS3:n Move-pelit

E3dome: PlayStation Move vaikuttaa veikeältä

Tässä on Sonyn liikeohjain, PlayStation Move!

Lue myös

Arvostelu: Munchkin

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Creative ZEN Style 300

Dolphin 4 Gt Touch – vedenpitävä MP3-soitin

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Logitech G110 -pelinäppäimistö – G19:sta muikea pikkuveli

Medal of Honor -ensikosketus: Räiskyvä matka Afganistaniin