PlayStation Network – vitsistä vakavaksi Plus-vaihtoehdoksi
Miltei koko nyt päättymässä olevan sukupolven ajan pelimaailmassa vallitsi yksinkertainen totuus: maksaminen kannatti. Ainakin kun puhuttiin konsolien nettipalveluista. Viimeisen vuoden aikana totuus ei ole varsinaisesti muuttunut miksikään, mutta maksamisen suunta kylläkin.
Tässä vaiheessa ei tule kenellekään suurena yllätyksenä, että Microsoft otti sukupolven alussa tiukan niskalenkin Sonysta verkkopalvelujen laadusta puhuttaessa. Microsoftin Xbox Live oli toki maksullinen, mutta rahaansa vasten sai paljon sellaista, mistä kannatti maksaa. Sonyn ilmainen palvelu ei kilpaillut kuin hinnallaan, koska siitä puuttui niin paljon perusominaisuuksia. Kunnon äänichatit tai chatit yleensäkään, ryhmien muodostaminen ja monet muut perusjutut puuttuivat ja monilta osin puuttuvat edelleen. Miksi ihmeessä?
Syytä etsiessämme joudumme palaamaan takaisin niihin historian hämäriin vuosiin, jolloin konsolien verkkopalveluita suunniteltiin. Tässä kohdin pari ohjelmistokehityksen perustotuutta astui peliin. Näistä ensimmäinen on se, että rautafirmojen tekemä softa on harvoin laadukasta, toinen taas se, että Japanissa ymmärretään vähemmän internetin päälle kuin Vilkkilän kissalassa kvanttimekaniikasta.
Sony töppäsi koko homman lähtiessään kehittämään PlayStation 3:n käyttöliittymää. Firmalta puuttui kokemus ja ymmärrys tämän mittaluokan projektista, niinpä PlayStation 3:n palvelut kasattiin hyvin oudolla tavalla. Sony toteututti ne useilla eri tekijöillä palasina ja sokkona. Kun yksi tiimi Japanissa kehitti vaikka PlayStation Storen maksupalveluita, toinen tiimi Yhdysvalloissa työsti moninpeli-infrastuktuuria ja kolmas Englannissa mietti, miten kaverilistat voisivat toimia. Tuloksena oli sillisalaatti, josta puuttui kaikki yhtenäisyys.
Juuri tämä perse edellä puuhun –henkinen suunnittelu oli pitkälti takana myös, kun PlayStation 3:n suojaukset korkattiin tai PlayStation Network haxoroitiin. Ja niin moni pelaaja pystyi edelleen helposti perustelemaan itselleen, miksi Xbox Livestä kannatti maksaa vitonen kuussa. Rahalleen sai yksinkertaisesti kunnolla vastinetta. Sony taas oli ikävässä välikädessä, sillä koko käyttöliittymän uusiminen olisi ollut aika eeppinen operaatio. Mistä siis vastaus?
Taktinen isku kukkaroon
Sonyn ratkaisu ei ollut maata mullistava ohjelmistosuunnittelun perspektiivistä, sillä lisäarvo on käsitteenä ollut jotain, mistä suunnittelijat ovat puhuneet konferensseissa ja luentosaleissa jo vuosia. Paras tapa houkutella asiakkaita kun on tarjota näille lisäarvoa rahalle. Jotain sellaista tuntuvaa ja hyödyllistä, jonka saadessaan asiakkaalle tulee hyvä mieli ja joka kannustaa tätä jatkossakin olemaan asiakas.
Tässä on muuten myös monen suunnittelijan mielestä vastaus piratismiin. Unohtakaa noitavaino ja maksavia asiakkaita haittaavat kopiosuojaukset ja tarjotkaa jotain, mitä piraatit eivät voi. Mitä se sitten on, se jää jokaisen firman omaksi pohdittavaksi.
Sonyn tapauksessa tämä lisäarvo oli PlayStation Network Plus, kotoisammin PSN+. Maksullinen versio firman omasta verkkopalvelusta, joka ei aluksi vaikuttanut kovin kummoiselta. Mahdollisuus tallentaa pelitalletuksia pilveen, mahdollisuus synkata päivityksiä ja trophyjä yöllä ja niin edelleen. Ei ehkä ihan femman arvoista kamaa, mutta hetkinen! Ilmaisia pelejä?
Kyllä, Sonyn kuningasidea kulki nimellä Instant Game Collection ja on ideana mainio. PSN+-jäsenet saavat napata kerran kuussa ilmaiseksi muutaman pelin konsolin valikoimista. Tarjolla on niin Sonyn itse julkaisemia pelejä kuin diilien kautta muilta julkaisijoilta hankittuja teoksia.
Ja nyt tulee se nerokas osio: ilmaiset pelit ovat käytössä niin kauan kuin maksaa PSN+ -jäsenmaksuaan. Jos ei maksa, ei myöskään pelaa enää joka kuukausi kasvavaa ilmaisten pelien valikoimaansa.
Kun firma lisäsi diiliin viime syksynä myös PlayStation Vita –käsikonsoliinsa, siitä tuli PlayStation-pelureille suorastaan herkullisen kannattava. Pelit eivät aina ole aivan uusinta huutoa, mutta sen verran kiinnostavia ja moderneja kuitenkin, että niitä oikeasti pelaa ilokseen.
PSN+ ei tietenkään ratkaissut kaikkia PlayStation Networkin ongelmia. Siitä puuttuvat yhä yleiset kaveriporukat, kunnon äänichatit ja monet muut sellaiset perusjutut, joita Microsoftilta on löytynyt jo vuosien ajan. Mutta yhdessä asiassa PSN+ onnistui: se muutti keskustelun. Siinä missä aikaisemmin ihmiset puhuivat siitä, miten ilmainen PSN ei pystynyt kilpailemaan maksullisen Xbox Liven kanssa, nyt Sonyn ratkaisua pidetään parempana siitä yksinkertaisesta syystä, että tarjousten ja ilmaispelien ansiosta se tarjoaa pelaajille jatkuvasti konkreettista hyötyä ja lisäarvoa.
Tilanne onkin erinomaisen kiinnostava seuraavan sukupolven kilpailuasetelmien osalta. Sony on jo antanut ymmärtää, että PSN+ tulee olemaan juttu myös silloin. Oletettavasti PlayStation 4:n verkko- ja yhteisöominaisuudet ovat jo kunnollisella tasolla, jolloin vaaka voi heilahtaa kunnolla Sonyn suuntaan ja vieläpä tavalla, johon Microsoftin voi olla vaikea vastata.
PSN+ lanseerattiin nimittäin verrattain myöhään nykyisen sukupolven aikana. Sen verran myöhään, että konsoleilla oli jo laajat valikoimat digipelejä, joita ei välttämättä myyty enää kamalasti, mutta jotka kuitenkin saattoivat kiinnostaa pelaajia. Sellaisia, joista julkaisijat mielellään tekevät tällaisia tarjousdiilejä. Sonyhan maksaa kuitenkin pelijulkaisijoille jokaisesta ilmaisesta PSN+-pelistä.
Mutta entä seuraava sukupolvi? Kun konsolit ovat upouusia ja pelivalikoimat pieniä, kynnys moiseen diiliin on aika korkea. Sen verran korkea, että siihen ei välttämättä lähdetä. Tällöin Sonyn Gaikai-diili voi osoittautua arvokkaaksi, sillä sen avulla firma voi teoriassa tarjota PSN+-tilaajille pääsyn aiempien PlayStationiensa pelivalikoimiin streamauksen avulla. Kumpikaan konsolihan ei ole suoraan yhteensopiva edeltäjänsä kanssa.
Mutta seuraavan sukupolven juttuja on vielä aivan liian aikaista ruotia sen tarkemmin. Kuka tietää, mitä Microsoft omalle palvelulleen keksii? Kuka tietää, miten Sonyn Gaikai-teknologia oikeasti toimii ja merkittävämmin, millä aikataululla? Oli miten oli, tässä ja nyt PSN+ on yllättäen osoittautunut erinomaisen kannattavaksi ideaksi, varsinkin jos omistaa sekä PlayStation 3:n että PlayStation Vitan.
Miikka Lehtonen
PlayStation Plus –jäsenyys maksaa 90 päivää/14,95 euroa tai 1 vuosi 49,95 euroa.
Lisätietoja: http://fi.playstation.com/playstationplus/
Lisää aiheesta
E3Dome: PSN:ään pelivyöry, PSPlussalaisille ilmaispelejä, PSOne-klassikot Vitalle
PlayStation Plus -palvelu myös Vitalle, PS3-plussaajille luvassa lisää nannaa
PlayStation Plus -palvelulla on merkittävä rooli PlayStation 4:lla
Sony: PlayStation Plus -lisäykset vain vahvistavat palvelua, eivät vie mitään pois
Lue myös
Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille
Gran Turismo 6 – haastattelussa GT-sarjan isä Kazunori Yamauchi
Gran Turismo 6 – haastattelussa Sonyn Euroopan toimitusjohtaja Jim Ryan
Hori Fighting Stick Mini 3 PS3 – miniohjain
Runescape 3 –ensikosketus – morppiklassikko päivittyy rankasti nykyaikaan
Sega Arcade Nano: Sonic Edition – Sonicia miniatyyrikonsolilla
Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 15)