Pokémon-musikaali oli taskumonsterien iloinen ylistyslaulu

18.04.2016 20:22 Kalle "HCJorma" Lounela

Sadat kädet hohkaavat kuuman raudan tavoin ja seisaaltaan annetut aplodit jatkuvat pienen iäisyyden. Harva esitys ansaitsee moisen kunnianosoituksen, mutta tänään yleisö on villinä. Taskuhirviöt ovat pomppineet Popcult Helsinki –festivaalin lavalla parin tunnin ajan, eikä teknisiltä ongelmiltakaan vältytty. Mutta tänään katsojat eivät muistele pikkuisia virheitä, sillä he ovat hurmioituneet harrastusvoimin kasatun näytöksen tunnevyörystä.

Ennen Valitsen sinut! -musikaalia en ole kokenut live-esitystä, joka olisi säväyttänyt ja jättänyt aivot mutustelemaan kokemusta viikon ajaksi. Nostalgian, mahtavien pukujen ja muistettavien esiintyjien yhdistelmä nätillä koreografialla maustettuna oli niin maukas eväs, että rehellinen hehkutus on paikallaan.

Pokémon-musikaali

Pokémon-musikaali

Tunsin entuudestaan joitakin näyttelijöitä, mutta itse musikaalista hahmotin vain alkuasetelman: Pokémoneja pyörisi lavalla Red, Blue, Yellow ja TV-sarjasta inspiroituneen käsikirjoituksen mukaan. Tiesin, että proppeja väsättiin muun muassa kirjaston julkisilla 3D-printtereillä ja harjoituksia oli ollut lähes joka viikonloppu vuoden ajan. Nelikymmenpäisessä tiimissä on niin vanhoja veteraaniharrastajia kuin ensikertalaisiakin, mutta kaikkia yhdistää into ja nuoruuden palo tekemäänsä juttua kohtaan.

Pokémon-musikaali

Näistä tiedonmurusista huolimatta lähdin katsomaan näytöstä neutraalilla pohjalla, ilman sen kummempia odotuksia. Epäilin musikaalin viihdearvoa, vaikka olin innokas näkemään mitä tuleman pitää. Onhan Pokémon 90-luvulla syntyneelle lapsuuden tärkeimpiä juttuja niin keräilykorttien, pelien kuin telkkarisarjankin puolesta. Voisin melkein väittää, että Pokémonin aaltoa suurempaa ei ole ollut ennen tai jälkeen taskuhiviöiden tulon. Pokémon on koskettanut jollain tasolla kaikkia ikäluokastani, lukuun ottamatta joitakin harvoja.

Ennen näytöstä faneja oli massoittain ovien edustalla odottamassa. Satapäisestä katsojamäärästä suurella osalla oli söpö paita, taidokkailla aiheeseen liittyvä cosplay. Hymyä nostattavin oli loistava pariskunta Poképallot päässä.

Pokémon-musikaali

Arvostusta herätti monen musikaalin taustalla työskennelleen henkilön näkymätön panos ja etenkin yleisölle piilossa tapahtunut puvunvaihtoruljanssi. Twitterissä kiinnostunut kävijä oli tiedustellut vaateparsien määrää ja vastaus oli päätähuimaava: ”105 pukua + 12 sellaista, jotka lisätään jonkin toisen puvun päälle.”

Kun tämä jaetaan 17 näyttelijällä niin voimme päätellä kuinka kiirus kullakin on takahuoneessa ollut. Päähenkilö Redin näyttelijä oli ainoa yhdellä asulla selvinnyt, muilla oli useita pukuja huolehdittavanaan.

Yllättävästi ihastuin kaikkiin seikkailun ihmishahmoihin, joista jokainen veti mainion suorituksen. Tosin jälkeenpäin muisteltuna Red (Ville-Veikko ”V-V”), Blue (Riku ”Rikhart”), Professori Oak (Jonatan ”Joni”) ja Giovanni (Timo) jäivät eläväisimpänä mieleen. Rooliin eläytyminen oli vahvaa ja vakuuttavaa. Vitsit tulivat luontevasti, kuin ne olisivat improvisoitu siinä hetkessä tilanteen mukaan, eikä opeteltu etukäteen harjoituksissa vain tätä hetkeä varten.

Pokémon-musikaali

Pokémon-musikaali Pokémon-musikaali

Minulta henkilökohtainen erityiskiitos hirviöistä notkealle Persianille (Anna ”Anzqq”), poseeraavalle Blastoiselle (Mikael ”Miksu/Brostoise”), hyvämuistiselle Bulbasaurille (Reta), sydämensärkevälle Cubonelle (Viivi) ja ihmisen parhaalle kaverille Pikachulle (Neenee).

Muutkin taskumonsterit olivat loistavia. Gyarados oli monen hengen kannateltava jättimäinen vesikäärme – juuri sellaisena kuin sen voi kuvitellakin. Kaikilla olisi taistelujen koreografioissa vielä hiukan hiomista, mutta harjoittelu tekee mestarin. Kumminkin Pokémonien värikkäät persoonat välittyivät täysin katsomoon, ja jos mikä, niin se on tärkeintä.

Pokémon-musikaali

Pokémon-musikaali

Pokémon-musikaali

Otin tavoitteeksi kätellä jokaista noin neljääkymmentä musikaalin jäsentä samalla kiittäen unohtumattomasta elämyksestä. Tulevien con-tapahtumien aikana alkaa peloton Pokémonien, professorien, kouluttajien ja taustajoukkojen metsästys, joten älkää pelästykö lämpimästi käsi ojossa lähestyvää journalistiretkua. Hän haluaa pelkkää hyvää.

Musikaalista pääsee nauttimaan seuraavan kerran Mikkelissä 28.-29.5.2016 järjestettävässä Mimiconissa ja myöhemmin Helsingin Kanneltalolla 25.8, 26.8 Ja 27.8.2016. Mimiconiin on 16 euron sisäänpääsymaksu, mutta Kanneltalolle pääsee täysin ilmaiseksi.

Pokémon-fanit, mutta myös muut: tässä on show, joka kannattaa käydä vilkaisemassa!

Musikaalin ensi-ilta tarjoiltiin Popcult Helsinki –festivaalien yhteydessä toissa viikonloppuna.

 

Lisätietoja: https://valitsensinut.net/