Pro Evolution Soccer -haastattelu

11.01.2006 00:00 | Muropaketin toimitus

eDomen väki haastatteli Seabassia, Pro Evolution Soccer -sarjan isäntää, sekä muuta Konamin futisporukkaa. Suurennuslasin alla oli edellinen PES5-peli ja sarjan laajentuminen uusille pelikoneille.

eDome: Sanoitte Games Convention 05:ssa, että PES saa aiempaa paremmat tuotanto- ja kehitysresurssit. Tarkoittaako tämä käytännössä, että pystytte kehittämään PES-sarjan ohella sarjaan uusia laajennuksia, kuten mobiili- ja managerointiversioita?

Konami: Kyllä, ja itse asiassa uudet pelit tarkoittavat ylipäätään sitä, että PES-sarjasta tulee ensisijainen kehityskohde. Tähän mennessähän olemme tiimin sisällä panostaneet ennen kaikkea Winning Eleveniin ja PES on seurannut perässä. Kun sarjan suosio on kuitenkin kasvanut huimasti Japanin ulkopuolella, päätimme alkaa panostaa siihen tosissamme. Nyt sama tiimi voi kehittää PES-ydintä ja sitä voidaan versioida eri tarkoituksiin. Kehitystiimillämme on paremmat resurssit ja kaikki tekevät pohjimmiltaan töitä saman pelin eteen.

eDome: Tartutaan hetkeksi Japani- ja Eurooppaversioiden eroihin. WE9:ssä on Nippon Challenge -pelimuoto, jossa pelaaja saa ohjastaa Japanin maajoukkuetta kohti vuoden 2006 MM-kisoja ja onnistuessaan aina maailmanmestaruuteen asti. PES 5:ssä ei ole vastaavaa osiota eurooppalaisille maajoukkueille. Miksi tiputitte sen pois?

Konami: Haastemoodin pudottaminen oli vaikea päätös. Olisimme todellakin halunneet tuoda MM-karsinnat PES5:een. Nippon Challengen muuttaminen Euroopan oloihin osoittautui kuitenkin liian vaikeaksi ja aikaa vieväksi. Meidän olisi pitänyt lisätä paljon joukkueita aina Färsaaria myöten. Lisäksi karsinnan rakenne on Euroopassa erilainen kuin Aasian karsinnoissa, joten toteutus olisi merkinnyt muitakin, isompia muutoksia. Niihin ei nyt jäänyt aikaa, mutta pidämme asian mielessä lähtiessämme kehittämään PESiä seuraavan sukupolven konsoleille.

eDome: Entä Master Leaguen kohtalo PSP-versissa? Se putosi myös pois.

Konami: Uskomme, että Master League ei ole valtavirtayleisölle tärkein asia sarjassa. Näin ollen emme kokeneet sen säilyttämistä PSP:ssä kriittisenä menestystekijänä. Toisaalta oli kyse teknisistä rajoituksista. Master League on kasvanut sen verran monimutkaiseksi, että analyysiemme mukaan sen siirtäminen PSP:een olisi ollut myös teknisesti haastavaa. Joitain leikkauksia täytyi tehdä, ja tässä aikataulussa Master League karsittiiin. Ei ole kuitenkaan sanottua, etteikö se tulisi jatkossa mukaan myös tuoteperheen tähän haaraan.

eDome: Julkistitte mielenkiintoisia laajennuksia PES-perheeseen. Oletteko Konamilla tehneet linjanvetoja pelisarjan sisällön suhteen? Nimittäin samaan aikaan kun sarjaan on lisensoitu lisää liigoja ja joukkueita, eli tehty siitä lähestyttävämpi satunnaisille pelaajille, itse peli on muuttunut jälleen asteen ellei kaksikin simulaationomaisemmaksi ja siten vaikeammaksi satunnaisille pelaajille. Mihin suuntaan sarja kehittyy jatkossa? Oletteko kenties ajatelleet erillisiä arcade- ja simulaatio-pelimuotoja?

Konami: Kysymys simulaatiosta on lähtökohdiltaan hankala, sillä aito jalkapallo-ottelu kestää 90 minuuttia ja meidän pelimme keskimäärin 10 minuuttia. Täydellinen simulaatio on siis hyvin, hyvin hankalaa. Silti olemme tehneet viime vuodet tietoisesti töitä mahdollisimman tarkan ja nautittavasti pelattavan simulaation kanssa. Uskomme että olemme jo nyt hyvin pitkällä jalkapallosimulaation tavoitteessa. Sitä paitsi jossain vaiheessa kehityksen rajat tulevat joka tapauksessa vastaan, eli parannettavaa ei juuri ole ja meiltä loppuvat työt! Playstation 3 suo tiettyjä teknisiä kehitysaskeleista muun muassa tekoälyn suhteen, mutta siitä huolimatta emme usko olennaisten simuloitavien asioiden parantuvan ratkaisevasti.

Siksi olemme suunnitelleet, että tulevaisuudessa PES-sarjassa olisi tilaa kahdelle polulle: sekä simulaatiolle että aavistuksen lähestyttävämmälle, arcade-tyyliselle pelimuodolle. Jälkimmäistä aiomme kuitenkin kehittää nimenomaan katsomalla taaksepäin koko sarjassa. Olemme tähän asti pitäneet asian salassa, mutta kerrottakoon se nyt: Aiomme tuoda pelisarjan historiasta mukaan joitain harkittuja arcademaisia aspekteja, jotka ovat aiemmin mm. ISS-sarjassa olleet hauskoja ja joista pelaajat ovat pitäneet. Uskomme, että näin saavutamme parhaan lopputuloksen, jossa simulaatio ja toiminta ovat tasapainossa.

eDome: Mobiiliversio herättää taatusti ajatuksia ja mielipiteitä. Mitkä ovat omat odotuksenne sen suhteen? Millaisia kompromisseja jouduitte PES Mobilea suunnitellessa ja toteuttaessa tekemään?

Konami: Halusimme tehdä mobiiliversion, sillä uskomme että strategisesti Konamin ja PES-kehityksen ei kannata sivuuttaa mobiilia ulottuvuutta. Siksi odotuksemme ovat pitkällä tähtäimellä suuret. Tietysti mobiili-PES on yksinkertaisempi verrattuna mihin tahansa muuhun versioon, johtuen jo kännyköiden rajallisista kontrolleista. Emme voi kertoa vielä tarkemmin, mutta mobiiliversioon on odotettavissa uusia kommunikaatioon liittyviä toiminnallisuuksia. joiden toivomme paikkaavan muita rajoitteita.

eDome: Kysymys managerointipeleistä: Useisiin jalkapallopeleihin on pyritty lisäämään managerointia varsinaisen pelin päälle. Te olette lähtemässä markkinoille täysin erillisellä pelillä. Miksi päädyitte tähän ratkaisuun?

Konami: Halusimme luoda jotain täysin uutta, ja siksi päädyimme erilliseen peliin. Varsinainen PES, sellaisena kuin sen tunnemme, säilyy kuitenkin sarjan perustana, ja managerointiversio pohjaa siihen. Vaikka itse pelaaminen onkin erilaista, pelitapahtumat ovat tuttuja ja tunnistettavia PES-yleisölle. Kyse on pikemminkin uudesta haasteesta ja aluevaltauksesta kuin täysin irrallisesta projektista – pyrimme laajentamaan niin yleisöämme kuin tuoteperhettämme.

eDome: Managerointipelit, kuten Championship Manager, ovat perinteisesti olleet vahvasti PC-pelaajien suosiossa. Miten aiotte kaapata virtuaalimanagerit konsolien ääreen?

Konami: Olemme tiedostaneet tämän ja tavoittelemmekin hieman eri yleisöä. PC:llä manageripeleissä on ollut se heikkous, että kaikista tilastollisista yksityiskohdista ja syvyydestä huolimatta itse ottelut ovat olleet köyhästi toteutettuja. Kuten jo tuli mainittua, yritämme erottautua panostamalla ottelutapahtuman näyttävyyteen käyttämällä PES-sarjan 3D-grafiikkamoottoria. Se tekee Pro Evolution Managementista ainutlaatuisen, uskomme. Verkkopeliä ei tule olemaan ensimmäisessä versiossa, jossa keskitymme perusasioihin, mutta verkkopuolta toki tutkitaan ja se on hyvin todennäköisesti mukana seuraavissa osissa.

Thomas Puha