PS3-lataustestissä Angry Birds, Tumble ja MUBI-leffapalvelu

02.07.2011 15:00 | Miikka Lehtonen

Kuinka maailmaa valloittanut ja Suomelle nimeä tehnyt Angry Birds toimii PS3-konsolilla? Entä onko mainostettu leffapalvelu UBI mistään kotoisin? Latauspalvelut ja ladattavat pelit houkuttelevat usein hinnallaan, mutta aina tai edes kovinkaan usein hinta ei vastaa sitä, mitä suhteessa saisi kun iskisi hieman enemmän taaloja tiskiin. Miten käy tällä kertaa? Se selviää nyt.

Angry Birds (PS Minis)

Angry Birds. Oikeasti, kuka ei tiedä, mitä Angry Birdsissä tapahtuu? Fysiikkapohjainen peli, jossa ammutaan erilaisia lintuja kohti possujen linnakkeita tarkoituksena kaataa kaikki possut ja kerätä mahdollisimman muhkea pistepotti? Erilaisia lintuja joka lähtöön? Myynyt miljoonia kappaleita? Niin arvelinkin.

Suurin kysymysmerkki onkin tietenkin, miten Angry Birds toimii PlayStation 3:lla – tai oikeammin PSP:llä, sillä kyseessä on PS Mini -peli, joka tietenkin toimii myös PlayStation 3:lla. Ottaen huomioon, että kyseessä on alunperin iOS:lle ja sittemmin lukemattomille mobiilialustoille käännetty peli, vastauksen luulisi olevan ”erinomaisesti”. Luulisi.

Masentavasti Angry Birdsin PlayStation-versio kärsii kuitenkin ruudunpäivitysongelmista. Grafiikka on samanlaista kuin matkapuhelimillakin, eikä se fysiikkamalli nyt niin ihmeellinen ole, etteikö pelin luulisi pyörivän täysin jouhevasti. Onko vika PSP-emulaattorissa vai löperössä koodauksessa? Sen kun tietäisi, mutta vastaus on aika yhdentekevä: ei se peliä pehmeämmäksi muuta.

On todettava, että toimiihan se peli toki ihan pelattavasti, mutta PlayStation-versiota ei voi pitää läheskään sinä parhaana Angry Birds -versiona. Ensinnäkin se on hintava. Neljä euroa tästä versiosta vastaan 79 senttiä mobiiliversiosta? Valinta on helppo, varsinkin kun mobiiliversioihin ilmestyy uusia kenttiä ja päivityksiä, joita PS Minis -versiossa ei nähdä.
Mutta jos kotoa löytyy vain PlayStation, Angry Birds on toki yhä pelaamisen arvoinen ja hyvin veikeä peli.

Demo: Ei ole
Täysversio: –
PS Store -ekstrat: –
Hinta/laatu-suhde: 3,99 euroa ei ole toki paha hinta pari sataa kenttää sisältävästä versiosta. Jos Angry Birdsiään ei saa muilla alustoilla pelattua, PS Minis -versio on ihan hyvä idea.

Tumble (PS3)

Tumble on peli, jolta odotin paljon ihan ensimmäisistä kuvakaappauksista saakka. Näyttihän se kuitenkin sentään ihan erinomaiselta Boom Blox -tyyppiseltä puzzlepeliltä. peliltä. Ensivaikutelmat olivat taas kerran väärät, sillä vaikka Tumble haluaisi kovasti olla PlayStation Moven versio Boom Bloxista, siitä puuttuu esikuvan hauska tunnelma ja henki. Jäljelle ei jää paljon muuta kuin pino palikoita.

No, rehellisyyden nimissä on toki todettava, että Tumble ei ole suora Boom Blox -kopio, sillä se sisältää samanlaisesta perusideastaan huolimatta paljon muunkinlaisia pelitiloja. Välillä hajoitetaan torneja, toisinaan pinotaan niitä, joskus taas vaikka ohjaillaan peilejä sijoittelemalla laser-säteitä sijoittelemalla.

Ja mikäs siinä, olisihan tässä ideaa ollut. Fysiikkapohjainen palikkapeli esittelemään PlayStation Moven ominaisuuksia? Myyty! Paitsi että… jos tässä ovat ne PlayStation Moven ominaisuudet, niin huonosti menee. Ohjaus kun on todella epätarkka ja tönkkö.

Lisäksi peli on täynnä huonoja ideoita, jotka suorastaan huutavat pelitestauksen puutteesta. Esimerkkinä mainittakoon vaikka moninpeli. Boom Bloxissa pelaajan siirron – oli se sitten palikan veto pinosta tai mitä tahansa – jälkeen odotetaan, kunnes torni on lopettanut huojumisensa. Jos jotain putoaa, pisteet vähennetään töpänneeltä pelaajalta. Ei Tumblessa. Kun päästät irti tarttumanapista, vuoro siirtyy eteenpäin. Romahtiko torni? No, se on sitten seuraavan pelaajan tappio.

Hengetön, kömpelö ja huonosti testattu peli ei todellakaan ole sitä parasta demomateriaalia PlayStationin Move -ohjaimille.

Demo: löytyy
Täysversio: enemmän kenttiä, enemmän pelitiloja
PS Store -ekstrat: ei ole
Hinta/laatu-suhde: En maksaisi Tumblesta kymppiä, vaikka se olisi Moven ainoa peli. Kyseessä on käytännössä teknologiademo, joka olisi pitänyt jakaa ilmaiseksi kaikille Moven ostajille.

MUBI-elokuvapalvelu

MUBI nyt ei varsinaisesti ole sen enempää peli kuin PlayStationin yksinoikeus, mutta menköön nyt muiden mukana. Kyseessä on online-elokuvavuokraamo, jolle julkaistiin viime vuoden loppupuolella myös PlayStation 3 -client.

Ohjelman asentaminen on ilmaista, samoin kuin muutamien elokuvien katselukin. Käytännössä kaikki vähänkään katsomisen arvoisemmat elokuvat maksavat 3,55 euroa seitsemän päivän vuokrajaksolta. Vaihtoehtoisesti voit maksaa 12,95 euroa kuussa tilauksesta, jolla saa katsella leffoja niin paljon kuin sielu sietää.

Suuren budjetin Hollywood-hittejä odottavat tulevat pettymään, sillä MUBI keskittyy enemmän taiteellisempaan puoleen. Von Trier, Van Sant, Tarantino, Godard, Lynch, Kubrik, Miike ja muut nimet ovat palvelun suuria vetonauloja, joten ideana on selvästi vedota hieman taiteellisempaan yleisöön. Ja mikäs siinä, periaatteessahan maailma on täynnä Hollywood-keskeisiä vuokrauspalveluita, joskaan Suomeen asti ne eivät ole vielä ehtineet.

Ongelmiakin löytyy. Ensimmäinen näistä on se online-palveluiden perinteisin perkele: aluekooditus. Läheskään kaikki palvelun elokuvat eivät ole katseltavissa Suomesta käsin. Ja nekin, jotka ovat, ovat vain SD-versioita. Tähän verrattuna 12,95 euron kuukausimaksu tuntuu kohtuuttomalta. Rapakon takaa saa halvemmalla paljon laajempia ja parempia kokonaisuuksia, joiden rantautumista Eurooppaan sopii – ja kannattaa – odotella.

Demo: ei
Täysversio: –
PS Store -ekstrat: –
Hinta/laatu-suhde: 3,55 euroa SD-laatuisesta taide-elokuvasta tai 12,95 rajattomasta määrästä SD-laatuisia taide-elokuvia? Ei kiitos. Netflix,tule Eurooppaan!

Lue myös

Shadows of the Damned (PS3, Xbox 360)

Battle vs. Chess (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Alice: Madness Returns (PC, PS3, Xbox 360)

Dragon Quest VI: Realms of Reverie (DS)

Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeon Siege 3 (PC, PS3, Xbox 360)