Uusimmat

PSP Go – Sonyn uusi taskukonsoli ensitestissä

01.10.2009 14:00 Jukka O. Kauppinen

Sonyn uusin malli PSP-taskukonsolista on julkaistu. Vietimme hyvin, hyvin pitkän päivän ja yön laitteen parissa, testaillen, tutkaillen ja ihmetellen.

eDomen alustavassa testissä voit tutustua PSP-konsoliin sekä kuvien että videoiden kautta. Miltä laite vaikuttaa – kätevältä pelivekottimelta vai joutavalta rojulta?

Voit halutessasi aloittaa tutustumisen PSP Go -kuvagallerian kautta: Tässä se on, PSP Go

PSP Go (tai PSPgo tai PSP go tai PSP-N1000) astuu hyvin radikaaliin ja uuteen suuntaan suunnittelulähtökohdiltaan. Go luottaa sataprosenttisesti digitaalisuuteen. Laitteessa ei ole enää ollenkaan UMD-levyasemaa, jota tosin tuskin kovinkaan moni jää pitkällä tähtäimellä kaipaamaan. Uusi laite on myös aiempaa huomattavasti pienikokoisempi ja kevyempi. Konsoli on kokoontaitettuna erittäin pienikokoinen. Pelattaessa näyttö liukuu ylöspäin, paljastaen ohjainpadin, tatin ja pelinäppäimet.

Käytännössä PSP Go on hämmästyttävän kevyt – ja herkullisen pienikokoinen. Siinä missä alkuperäinen PSP 1000 -malli oli taskukonsolina enemmänkin raahattava laukkukonsoli, Go on lopultakin oikeasti käsikonsoli, jonka voi sujauttaa huomaamatta vaikkapa povariin.

Keveydestä voi toki kitistäkin. Näytön ollessa suljettuna kokonaisuus on kompakti ja kohtuullisen jämäkkä. Näytön avaamisen jälkeen kuitenkin iskee jo pieni epäilys. Kestääkö tämä? Fiilis on hitusen muovinen, jopa heppoinen. Miten hyvin näyttö pysyy kiinni rungossa, jos/kun konsoli putoaa tai kolahtelee? No, onhan avattavia kännyköitäkin maailma täynnä eivätkä nekään tiettävästi aivan pienestä hajoile. Liukuvan näytön tuntuma on, subjektiivisesti arvioituna, hyvin lähellä esimerkiksi uusimman Nokian Communicator -puhelinta. Yhtä tukeva/heppoinen, näkökulmasta riippuen. Saman verran liikkumavaraa ja liukuu yhtä pehmeästi.

Digitaalinen levitys on monille se suurempi punainen vaate. Ehkä täysin syyttä, suotta. Onhan Applen iPhone/iPod-pelienkin levitys täysin digitaalista. Myös Microsoft, Nintendo ja Sony suuntaavat samalle markkinaraolle luomalla laitteilleen uusia digitaalisia levityskanavia. PSP Gon 16 gigatavun muistiin mahtuu runsaasti täysimittaisia raskaan sarjan PSP-pelejä. Esimerkiksi MotorStorm Arctic Edge vei 525 megatavua, PixelJunk Monsters Deluxe 69 megaa, Holy Invasion of Privacy, Badmanin demo 52 megaa, ja Dissidia Final Fantasyn demo 82 megaa. Jos 16 gigaa ei silti riitä, voi konsolin kylkeen upottaa muistikortin.

Sopii toki kysyä, että mitä pahaa digitaalisessa levityksessä muka on? Miksi sitä pitäisi karttaa? Jos pelien, pelidemojen ja ilmaissälien jakelu on tehokasta ja selkeää, niin mikäs siinä. Kysymys lieneekin ennen kaikkea hinnoittelupolitiikasta: mihin hintaan digijaettavat pelit myydään PSP:lle? Houkuttelevaan järkihintaan vai kaupan UMD-pelien hintoja lähentelevillä riistohinnoilla? Jos hinnat ovat kohdallaan ja ilmaistakin sisältöä on tarjolla, niin mikäs tässä. Ja voivathan käyttäjät tuuppia laitteeseen myös omaa musiikkiaan ja videoitaan. Tuskinpa kestää kauaa kun konsoli korkataan ja homebrew-pelien, ohjelmien ja sälän käyttäminenkin mahdollistuu.

Muistettakoon tässä vielä, että Sony avasi PSP Gon myötä myös uuden Minis-pelijakelukanavan, joka muistuttaa paljolti Applen AppStorea. Sen kautta itsenäiset pelikehittäjät voivat julkaista omia pieniä ja isompiakin pelejään, määritellen hinnat vapaasti. Luultavasti Minis-kaupassa julkaistaankin paljon euron roskaa, mutta myös laadukkaita ja kiinnostavia teoksia järkihinnalla, jopa 1-5 euron hintalapulla. Jo ensi aallossa Minis-sarjassa julkaistaan useita hyviä suomipelejä. Muun muassa Pinball Fantasiesin voi ostaa Minis-kaupasta viidellä eurolla.

Se suurin kynnys digijakelussa on tietysti käytettyjen ja alepelien puuttuminen. Digitaalisesti ostettua peliä on vaikea lainata kaverille tai myydä. Samoin kauppojen alekorien penkominen on historiaa.

PSP Go: tutustuminen laitteeseen:

 

PSP Go: PlayStation Store ja MotorStorm Arctic Edge

 

PSP Go: Go ja DSi, hyvät kaverukset

 

PSP Go on kevyt, mukava ja helposti mukana kulkeva pelikonsoli. Sitä ei kuitenkaan kannata hankkia, jos olet pitkän linjan PSP-pelaaja, ellet sitten ole todellinen vekotinfriikki. Jos hynää piisaa, niin mikä ettei, vanha PSP UMD-peleille, PSP Go uusille.

Uutena hankintana Gota kannattaa harkita. PSP Slimin saa uutena alle 200 eurolla, tiukimmillaan jopa noin 150 eurolla. Halvimmissa paketeissa ei ole kuitenkaan mukana välttämätöntä muistikorttia. 16 gigan muistikortti kotimaasta tilattuna voi nostaa kokonaisuuden hinnan Go -mallin tasolle. Kannattaakin harkita tarpeiden mukaan: jos laitepakettien hinta asettuu muutaman kympin lähistölle toisistaan, niin haluatko mieluummin kevyen ja pienen digilaitteen, vai vanhemman ja raskaamman UMD-levyjä toistavan konsolin? Vanhemmassa mallissa on myös ripauksen leveämpi näyttö.

Koska laitteiden toiminnallisuus on käytännössä sama, päätös perustuu ennen kaikkea tarpeisiin, fiilikseen ja hintalapun merkitykseen. Kaikki PSP-mallit, ihan ensimmäisestä tiiliskivestä uuteen Go-konsolini saakka, kun pyörittävät ihan samoja pelejä ja kaikilla voi käyttää PlayStation Storea, latailla pelidemoja ja ostaa täysmittaisia pelejä digitaalisesti.

PSP Go -konsolin suositushinta on 259 euroa.

 

  • Koko: 128 x 16.5 x 69 mm
  • Paino: 160 grammaa
  • Näyttö: 3,8″, 16:9, 480 x 272 TFT-näyttö
  • Sisältää: Wlan, Bluetooth 2.0, USB 2.0, Memory Stick Micro -liitin, video out, mikrofoni
  • Muuta: 1-333 MHz -nopeuksinen prosessori, 64 megaa muistia, 16 gigatavua tallennustilaa

 

Virallisia tiedonmurusia Sonylta:

  • PSP Go -konsolinsa 10.10.2009 mennessä rekisteröivät saavat Gran Turismo -ajopelin ilmaiseksi.
  • Jonkun aiemman PSP-mallin omistavat voivat ladata ostamalleen PSP Golle kolme uutta peliä ilmaiseksi.
  • PSP Gon liukunäytön alta paljastuvat tutut PlayStation-ominaisuudet analogisesta sauvasta sisäänrakennettuun mikrofoniin. Lisäksi konsolissa on Bluetooth 2.0 -ominaisuus, joka mahdollistaa erilaisten langattomien lisälaitteiden käytön, verkkopelaamisen toisten PSP-omistajien kanssa, netin surffailun sekä PlayStation 3:n etäkäytön.
  • Laitteen mukana tulee myös Media Go – helppokäyttöinen sovellus, jonka avulla voi selata PlayStation Storea PC:llä ja järjestellä sekä tallentaa ladattuja pelejä, demoja, musiikkia, elokuvia ja valokuvia.
  • PSPgo tuo PlayStation Storen sisällön lisäksi monimuotoisia palveluita kuluttajien ulottuville aina Skype-puheluista Digital Comics -sarjakuvapalveluun. Tulevista hittipeleistä Gran Turismon lisäksi PlayStation Storeen on tulossa LittleBigPlanet, MotorStorm: Arctic Edge, Jak & Daxter: Kadonnut maailma ja Invizimals.
  • PSP:lle tulee lisäksi uusia, pieniä ladattavia pelejä, kun PlayStation Storeen avataan 1.10. uusi ladattavien PSP-minipelin osio. Ne sopivat erityisesti niille, joilla on vain vähän aikaa, ne onkin helppo ja nopea ladata PSP:lle. Vuoden loppuun mennessä saatavilla on useita kymmeniä ”minipelejä”, kuten Tetris ja Sudoku.

 

Lisää aiheesta

Tässä se on, PSP Go

Sonyn PSP-taskukonsolin entistä taskumaisempi PSP Go –malli tulee myyntiin huomenna, 1.10. Aloitimme laitteeseen tutustumisen ripauksen etuajassa. Uusi laite on lopultakin ihan oikea käsikonsoli, pieni ja kevyt.

Myös laitteen ominaisuudet tuntuvat alustavasti mukavilta. Katso kuvat!

Lue myös

Call of Juarez: Bound in Bloodin luonnoksia ja pelitaidetta

Eliten julkaisusta 25 vuotta

Elämä on laiffii ja stylee – ainakin mainosten mukaan

Elämäpeli: miltä näyttävätkään pelintekijöiden salatut elämät?

Microsoft Sidewinder X8 –hiiren leveästä takapuolesta saa tuhdin otteen

Sega Mega Drive Portable – testissä taskukokoinen Mega Drive