Uusimmat

Putkimiehet taistelivat – kirjailija kertoo [kirja]

09.07.2015 19:00 Miikka Lehtonen

Puhutaanpa hetki konsolisodasta. Ei, ei mistään Sonyn ja Microsoftin väännöstä, vaan siitä alkuperäisestä: Nintendo vastaan Sega! Putkimies vastaan siili! Perinteet vastaan asenne! Kumman riveissä seisot?

Oli vastaus kumpi tahansa, Blake J. Harrisin aihetta käsittelevä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa riehunut Nintendon ja Segan välinen konsolisota oli melkoista aikaa. Firmat kävivät innokasta sotaansa niin lehtien sivuilla, pelaajien mielikuvituksissa kuin välillä tuomarienkin edessä. Useimmille meistä puolen valinta oli hyvin helppoa: Nintendo, tietenkin. Mutta ei kaikille. Jenkeissä sota nimittäin meni vähän yllättävästi. Kun 16-bittinen sukupolvi alkoi, juuri kukaan ei ollut edes kuullut Segasta. Se oli parhaimmillaan B-luokan kilpailija Nintendolle, joka hallitsi kaikkia mahdollisia taistelukentän osa-alueita.

Mutta niin siinä vain kävi, että Nintendon monopoliasemasta alkanut sota kääntyi Yhdysvalloissa Segan voitoksi. Vaikea uskoa, kun vain muutamaa vuotta myöhemmin firma vetäytyi kokonaan konsolibisneksestä. Voisi kuvitella, että tähän liittyy aikamoinen tarina. Ja niin tietenkin onkin: tarina on mitä makoisin ja on vaikea kuvitella, että sitä voisi kertoa paljon paremmin kuin tässä kirjassa.

Segan nousu, uho ja tuho

Console Wars: Sega, Nintendo and the Battle that Defined a Generation on melkoinen nimi. Puhutaan jatkossa ihan Console Warsista. Kirja kertoo Nintendon ja Segan välisestä sodasta nimenomaan Segan perspektiivistä. Kirjan kirjoittanut Blake J. Harris on aiemmin tehnyt itselleen mainetta muun muassa Moneyball-kirjallaan, jossa hän pyrki selittämään amerikkalaista baseballia mullistaneen uuden tavan etsiä kätkettyjä lahjakkuuksia. Kuulostaako puisevalta ja karmealta? Niin minustakin, mutta kirja on erinomainen. Ja se on aika hyvä osoitus siitä, että Harris osaa kirjoittaa.

Miehen tuorein kirja, Console Wars, kertoo siitä, miten Tom Kalinske astui Barbien ja muiden lelujen maailmasta Segan johtoon ja ravisteli koko pelibisneksen kerralla uuteen uskoon. Suuri väite, mutta kirja esittää sen tueksi uskottavia ja runsaita todisteita. Ilman Kalinskea ja hänen kyhäämäänsä kapinallisporukkaa pelimaailma voisi nykyään olla aika erilainen. Hänen astuessaan Segan johtoon Nintendo vei ja muut vikisivät. Japanilainen softajätti hallitsi pelaamisen maailmaa sillä asenteella, että kaikki tiesivät firman määräävän säännöt.

Vain muutamaa vuotta myöhemmin tilanne oli aivan erilainen. Kirja käy läpi tapahtumat kronologisessa järjestyksessä pohjaten Kalinsken ja muiden Segalla, kustantajilla ja jopa Nintendolla vaikuttaneiden ihmisten haastatteluihin ja muistelmiin.

Tuloksena on yllättävän ja hämmentävän kiehtova lukukokemus. Osittain viehätys selittyy ehkä sillä, että Harris osaa kirjoittaa. Moneyball sen jo todisti. Mutta ei kokonaan. Osasyy on varmasti myös siinä, että tarina on itsessään niin kiehtova. Sega oli altavastaajaa, johon kukaan ei uskonut. Harva edes pystyi hahmottamaan, että oli mitään, mihin uskoa: useimpien mielestä Nintendon markkinaherruus oli luonnonlaki. Itsestäänselvyys, jota ei voinut kyseenalaistaa sen enempää kuin sitä, että aurinko nousee idästä.

Kalinske kuitenkin kasasi ennakkoluulottomasti ympärilleen tiimin, jolla oli korkealentoisia ideoita ja rohkeutta toteuttaa ne. Ei kuitenkaan aina ihan helposti, sillä Segan amerikkalaisen haaratoimiston takana seisoi japanilainen jättiyritys, joka oli muiden kaltaistensa tavoin kaavoihinsa kangistunut ja uskoi vanhojen hyvien oppien voittoon.

Kirja käsittelee kiehtovasti myös 16-bittisen aikakauden päätöksen ja siirtymisen pelaamisen uuteen aikakauteen 32-bittisten konsolien myötä. On kiehtovaa pohtia, miten erilainen pelaamisen maailma voisi nykyään olla, mikäli kirjan lopun tapahtumat olisivat menneet toisin: mikäli Kalinske olisi onnistunut vakuuttamaan pomonsa siitä, että yhteistyö Sonyn kanssa kannattaisi ja siitä, että… No, nyt ehkä menen jo asioiden edelle.

En suinkaan halua spoilata kirjan tapahtumia, jos nyt niin voi sanoa historiallisia tapahtumia kertaavasta kirjasta, mutta koska Harris on minua parempi kirjoittaja, annan ehkä hänen kertoa tapahtumat omalla tyylillään.

Itse kukin voi helposti kuvitella, että yli 20 vuotta vanhat tapahtumat eivät kosketa meitä mitenkään ja se voi olla ihan tottakin. Minunkin Super Nintendoni kerää lähinnä pölyä hyllyssä. Mutta Console Wars on siitä huolimatta erinomaisen hyvä kirja: se on vauhdikkaasti ja kiinnostavasti kirjoitettu, hauska ja kiehtova. Se käsittelee kiinnostavaa aihetta ja kertoo tarinansa todella viihdyttävästi. Ehkä paras vuonna 2014 lukemani kirja. Lämmin suositus.

 

Console Wars: Sega, Nintendo and the Battle that Defined a Generation

Kirjailija: Blake J. Harris

Kustantaja: It Books

Muuta: saatavilla fyysisenä kirjana sekä eKirjana.

LisätietojaConsole Wars

Miikka Lehtonen

 

 

Lisää aiheesta

Baldur’s Gate II pintaa syvemmältä – uusi kirja sukeltaa klassikkoseikkailun uumeniin 

C64- ja Amiga-taidekirjojen jälkeen palvomme ZX Spectrumin pelitaidetta 

Chrono Trigger ja Galaga – Boss Fights Books tekee pelikirjoja pelaajille 

Commodore 64: A Visual Commpendium on erilainen aikamatka [kirja] 

Mass Effect: Revelation on ihan luettavaa scifi-kioskikirjallisuutta 

Sinivalkoinen pelikirja on kaikkien aikojen tärkein kirja 

Suomen pelialahistoria, nyt myös englanniksi 

Ydinsotaa koko perheelle – eli miten saada aika kulumaan laskeumasuojassa