Uusimmat

Rapoo 8900P – hillitty ja kaunis toimistoratkaisu hiirtä ja näppistä tarvitseville

17.02.2016 20:00 Juha Somby

Kun tarjottimelle heitetään 5 GHz -taajuudella toimiva langaton metallirunkoinen multimedianäppäimistö ja sen pariksi sopiva hiiri, niin kyllä heti herää ajatus, että nyt on tarjolla PC-väelle sitä parempaa seppälää.

Näppäimistö on hillityllä tavalla näyttävä eikä hiirikään häpeä sen rinnalla – ainakaan näin paketin läpi katsellessa. Rapoo osaa paketoida tuotteensa todella tiiviisti eikä pakkauksissa ole yhtään ylimääräistä, eikä toisaalta pakkausmateriaaliin ole hirveästi panostettu. Ja hyvä niin sillä tärkeinhän on itse tuote.

Ensikosketus näppäimistöön on pysäyttävä, tämä näppäimistö on todella JYTKY! Ei neljän millimetrin paksuutensa vuoksi, vaan enemmänkin painon ja tuntuman. Kylmänviileä metalli yläosan kosketusnäppäimistön kera on tyylikäs kokonaisuus. Tämä ulkoasu toimii!

Asennus työasemaan on simppeli – vastaanotin kiinni usb-liittimeen ja homma on valmis. Ohjelmiston voi asentaa halutessaan, mutta se ei ole pakollista eikä juuri hyödyllistäkään, mutta siitä lisää myöhemmin.

Näppäimistön kirjoitustuntuma on jossain kannettavan tietokoneen ja kumikalvonäppäimen väliltä. Ei siis mikään paras, mutta riittävän hyvä päivittäiseen käyttöön oli tarkoituksena sitten ohjata multimediakeskusta tai kirjoittaa kirja. Liikerata on kohtalaisen lyhyt ja ainakin itselleni alkuun virhelyöntien määrä oli huomattava kunnes näppäimistöön alkoi tottua. Näppäimistö on kirjoitustuntuman osalta hyvin samanlainen kuin Logitechin edesmennyt DiNovo Media Desktop Laser oli.

Kosketusnäppäinten käyttö on hieman haastavaa sillä ne pysyvät pimeänä kosketukseen saakka, ja vasta tämän jälkeen valot kertovat mitä mistäkin napista tapahtuu. Niiden käyttö on hidasta enkä tullut käyttäneeksi niitä juuri lainkaan, sillä siinä ajassa kun ensin herätät painikkeet ja etsit haluamaasi on saman ehtinyt jo tehdä hiirellä. Napsauttelin niitä myös usein vahingossa, kun lepuutin kättäni jossain escin ja numerorivistön lähettyvillä tai näppistä täytyi siirtää. Onneksi ne saa ohjelmiston kautta kytkettyä pois käytöstä.

Näppämistöä tarkemmin tutkiessa rakenteesta alkaa paljastua lapsuksia suunnittelussa. Vaikka valmistusmateriaali onkin metallia, niin se on todella ohutta sellaista ja ratkaisu näyttää siltä, että pari muotoiltua ohutta metallilevyä on prässätty toisiinsa kiinni jättäen selkeän ja hieman terävähkön reunan osoittamaan alaspäin. Tämä sama ränni myös ottaa todella helposti lommoja itseensä. Pienen rupeaman jälkeen reuna näyttää samalta kuin lapsen käsittelyssä ollut muovailuvahahahmo.

rapoo_8900p_testi_01

Plastic fantastic

Hiiri puolestaan on puolivälissä käyttökelvotonta ja viiden euron eBay-rottaa. Materiaali tuntuu halvemmalta kuin kindermunan yllätykset. Eikä hiiri ole ollenkaan tasapainoinen, sillä nostettaessa sen takaosa painaa huomattavasti enemmän ja siirtely matolla paikasta toiseen näyttää lähinnä matkustajakoneen nousukiidolta. Tähän on syypää luultavasti se, että paristot sijaitsevat aivan hiiren takaosassa. Tästä johtuen pyysin muutamaa ihmistä kertomaan hiirestä suoran mielipiteen ja kaikilla se oli sama: hiiri tuntuu lelulta, vaikkei näytä siltä. Ulkonäkö voi pettää siis pahasti.

Onneksi painikkeet ja rullat toimivat ongelmitta ja ainoa moite niistä onkin peukalolle tarkoitettujen painikkeiden todella iso liikerata joka on isompi kuin näppäimistön painikkeiden liikerata. Hiiren sensori ei ole onneksi kranttu, ja kursorin saa liikkumaan moitteetta niin valkoisella puupöydällä kuin hiirimatollakin.

Hiiressä on kaksi DPI-asetusta: 800 ja 1600. Tämän voi vaihtaa nopeasti lennossa hiirestä itsestään, mutta ihmettelen kovasti miksi 400 dpi puuttuu. Moni jurakauden PC-jäärä on näet jumahtanut siihen, allekirjoittanut mukaan lukien.

rapoo_8900p_testi_02

20 GOTO 10

Ohjelmisto on lievästi vasemmalla kädellä tehty. Asennus menee ilman oireilua, mutta sen jälkeen ohjelmisto haluaa tietää mitkä tuotteet sinulla on käytössä. Se ei siis oikeasti tunnista koneeseen kytkettyä mallia, vaan se pitää osata itse valita, jotta voit tarvittaessa kytkeä multimedianäppäimet pois käytöstä tai ohjelmoida niiden tilalle muita toimintoja. Siis mitä ihmettä??

Luonnollisesti ohjelmistosta puuttuu kyky seurata paristojen tilaa. Varaparistoja kannattaa siis pitää lähettyvillä, sillä paristojen varauksen vähenemisestä ei seuraa minkäänlaista ilmoitusta. Hiiri ei myöskään ala tökkimään tai nykimään paristojen loppuessa, vaan se sammuu suorilta jaloilta. Paristot onneksi kestävät monta kuukautta kovaakin käyttöä, joten niitä ei tarvitse päivittäin vaihdella.

Toinen lapsus ohjelmistossa on se, että jos Windowsissa on UAC-oletusasetuksilla, niin ajuri/ohjelmistopaketti kysyy lupaa käynnistyäkseen joka boottauksen yhteydessä. Jep.

Tuotepakettia en voi suositella missään nimessä pelaamiseen, sillä hiiren tasapainottomuus ja näppämistön lievä tunnottomuus eivät ole siihen omiaan. Myös näppäimistön satunnaisesti ilmenevä langattoman teknologian pätkintä ja tökkiminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia kesken kaupunginvaltauksen. Kirjoittaessa tämä ilmeni niin, että teksti tuli viiveellä ja jätti osan merkeistä matkan varrelle. Hiiri ei onneksi ole kärsinyt tuosta vaivasta.

Näppäimistö ja hiiri sopivat parhaiten toimistokäyttöön, kuten myös kodin multimediakeskukseen. Mutta sen verran laitteessa on ongelmia, että ainakin minulle jää hämäräksi millä ihmeen perusteilla IF Product Design Award annetaan. Jos siihen riittävät tuotekuvat, niin ok, sitten.

 

Rapoo 8900P 5GHz Wireless Ultra-Slim Mouse & Keyboard Combo

Valmistaja: Rapoo

Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi

Hinta: 55-80 euroa

Lisätietoja: http://www.rapoo.com/

Juha Somby

 

rapoo_8900p_testi_03

 

Lisää aiheesta

Logitech G810 -pelinäppäimistö lupaa suorituskykyä, muotoilua ja väriloistoa

Logitech julkaisee pienen mekaanisen pelinäppäimistön

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Xbox One saa hiiri- ja näppäimistötuen