Uusimmat

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle

31.10.2013 17:30 Juho Anttila

Näppäimistö on PC-pelaajan tärkein työkalu heti hiiren jälkeen. Verkkoroolipeleistä puhuttaessa tämä järjestys kääntyy vielä toisin päin. Pelkkä perusnäppäimistö ei enää riitä, kun erilaisia toimintoja riittää kymmeniä ja kaikille pitäisi löytää vastaava painike.

Razerin Anansi MMO -näppäimistö tarjoaa yhdenlaisen ratkaisun tähän ongelmaan. Nimensäkin puolesta erityisesti verkkopelejä varten kehitetty laite tarjoaa mukavasti ominaisuuksia, joiden avulla temput, taiat ja tanssiliikkeet saa loihdittua esille tiukimmankin pomomatsin aikana.

Tässä vaiheessa on hyvä tuoda esille oma lähestymiskulmani näppäimistökysymykseen. Vaikka olenkin viettänyt satoja tunteja verkkoroolipelien parissa, en ole koskaan ollut suuri makrojen ystävä. Toisaalta olen viime aikoina tykännyt erityisesti minimalistisista mutta toimivista mekaanisista näppäimistöistä.

Anansi on siis jotain aivan muuta kuin mihin olin tottunut. Kalvomallinen näppäimistö, joka panostaa erityisesti makrotoiminnallisuuksiin. Ennakkoluulot oli kuitenkin syytä heittää alusta saakka romukoppaan, sillä tämänkin kaltaisille laitteille on selvä käyttötarpeensa.

Kevyttä futuristisuutta raskailla liitännöillä

Ensivaikutelma on aina tärkeä. Paketista paljastuva näppäimistö on muotoilultaan suhteellisen hillitty, jopa tyylikäs. Laitetta ei ole lihotettu ledinäytöillä tai muilla turhuuksilla. Erona perusnäppäimistöön voi huomata vain vasemman laidan viisi makronappulaa ja välilyöntipainikkeen alle sijoitetut seitsemän peukalonäppäintä. Valaistu Razerin logo laitteen alalaidassa on oikeastaan ainoa kumarrus pröystäilevämpään suuntaan.

Hieman yllättäen laite vaatii, ei yhden, vaan kaksi USB-porttia. Yhdelläkin tosin pärjää, mutta silloin jää ilman jännittäviä taustavalo-ominaisuuksia. Punottu kaapeli on ehkä juuri tästäkin syystä paksu ja tukeva. Kiinnitys näppäimistön puolelle tuntuu kestävältä.

Kun Anansiin kytketään sähköt päälle, saadaan käyttöön myös näppäimistöjen taustavalot. Valon värin voi määritellä nykytyyliin vapaasti, tai sen voi asettaa muuttumaan automaattisesti. Säädöt eivät ole järin monipuoliset, esimerkiksi värin vaihteluväliä ei pääse muokkaamaan, mutta toisaalta ominaisuus ei ole niitä tärkeimpiä varsinaisen käytön kannalta. Taustavalojen valaisuvoima on tosin kirkkaimmallakin asetuksella vaatimaton. Näppäimet toki erottaa, mutta voisi valossa olla enemmänkin potkua, kun säätömahdollisuuskin kerran on annettu.

Ergonomian kannalta Anansi on kelvollinen, muttei erityisen hyvä. Kallistuskulma on matalahko eikä sitä voi säätää. Erillistä rannetukea ei laitteen mukana tule eikä sellaista ilmeisesti ole saatavilla myöskään lisävarusteena. Itselleni tämä ei ollut ongelma, mutta rannetukeen tottuneille käyttöasento voi tuntua oudolta.

Makroja ja makronappuloita

Kuten alussa mainitsinkin, Anansin myyntivaltti on mahdollisuus määritellä vino pino makroja erityisesti verkkoroolipelien tarpeisiin. Tätä varten näppäimistössä on viisi makronappulaa ja seitsemän peukalonappulaa, jotka on tarkoitettu toimimaan pikavalintoina shiftin, controllin, altin ja näiden yhdistelmien kaltaisille muunnelmille.

Sivunappulat ovat sen verran kaukana tyypillisestä wasd-asennosta, että niihin yltääkseen on pakko kääntää rannetta parin sentin verran. Suuren suuri ongelma tämä ei ole, mutta ehkä makronappuloihin ei kannata ohjelmoida mitään sellaista toimintoa, jonka onnistuminen on sekunnin osista kiinni.

Peukalonappulat ovat hieman ristiriitaisempi ominaisuus. Toisaalta ne on sijoitettu hyvälle paikalle juuri sinne, mihin peukalot osuvat lähes automaattisesti. Huomaatte varmasti ongelman. Kun peukalot osuvat näppäimille lähes automaattisesti, tapahtuu tätä varsinkin alkuvaiheessa paljon myös vahingossa.

Asiaa ei auta se, että peukalonäppäinten tuntuma on hitusen tavallisia näppäimiä lutterompi. Vaste painallukselle on hitusen kyseenalainen, joten tiukan pelin tiimellyksessä luottamus painalluksiin ei ole aivan halutulla tasolla.

Samanaikaisesti erilaisten näppäinyhdistelmien taikominen peukalonäppäinten avulla onnistuu kiitettävän hyvin. Vertailussa muihin kokeilemiini makrovoittoisiin näppäimistöihin Anansin ratkaisu nousee tuntuman ongelmista huolimatta aivan kärkipäähän. ”Viedään napit sinne, missä sormet ovat jo valmiiksi” -lähestymistapa toimii.

Tuntumasta kun puhutaan, mekaanisten näppäimistöjen ystävälle paluu vanhaan kalvotuntumaan vaati aluksi jonkin verran nieleskelemistä. Omassa kategoriassaan Anansin vaste on kuitenkin varsin hyvä. Kalvonäppäimille tyypillistä tahmeuden tuntua ei olla pystytty kokonaan välttämään, mutta muuten näppäimistö toimii hyvin niin kirjoittaessa kuin pelin tiimellyksessä. Itse asiassa kirjoitan tätäkin juttua parhaillaan Anansilla.

Varteenotettava vaihtoehto

Ollakseen hyvä makrovetoisen näppäimistön ohjelmiston pitää myös olla ajan tasalla. Razerin kotisivulta ladattavissa olevaa ohjelmistoa ei ole kuorrutettu mahdottomalla määrällä ominaisuuksia, mutta kaikki tarvittava onnistuu sen avulla suhteellisen hyvin.

Sovellus mahdollistaa kaikkien nappuloiden uudelleenohjelmoimisen ja 20 erilaista profiilia. Omia makroja voi lisätä ja muokata erillisellä editorilla. Editorissa riittää ominaisuuksia, mutta makrojen aikajanaa olisi voinut ehkä visualisoida jollain tavalla. Nyt viiveiden hallinta jää hieman epäselväksi.

Tämän lisäksi näppäimistö sisältää erillisen pelimoodin. Sitä käytettäessä Windows-nappula ei toimi lainkaan. Anansilla ei siis tarvitse pelätä sohaisevansa itseään työpöydälle kesken raidin. Löytyypä vekottimesta myös tuiki tarpeelliset medianäppäimet, tosin sellaiset taitavat olla nykyään vakiovaatimus halvimmallekin laitteelle.

Tästä päästäänkin Anansin yhteen heikkouteen. Laite kun ei ole siitä halvimmasta päästä. Hintaa vekottimelle kertyy helposti satasen verran. Sillä hinnalla saa jo kelvollisen mekaanisen näppäimistön, joten korkeahko hintalappu ei tunnu täysin oikeutetulta.

Jos takamus kuitenkin kestää korkean hinnan ja tarvetta on makrorikkaalle näppäimistölle, on Razer Anansi varsin hyvä valinta. Ei mikään tajunnanräjäyttäjä, mutta toimiva ja monipuolinen laite, jolla onnistuu vähän monimutkaisempikin temppu. Itse tosin palaan Anansi-kokeilun jälkeen suosiolla takaisin mekaanisten näppäimistöjen pariin.

 

Razer Anansi MMO Keyboard

Valmistaja: Razer

Hinta: noin 100 euroa

Lisätietoja: http://www.razerzone.com/gaming-keyboards-keypads/razer-anansi

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • 7 peukalopainiketta
  • 100 ohjelmoitavaa painiketta
  • 5 erillistä makronappulaa
  • Profiilin vaihtaminen yhdellä napinpainalluksella
  • Erillinen pelitila
  • Paino noin 1020g

 

Lisää aiheesta

Logitech G100s – vaatimaton mutta pätevä peruspelihiiri

Razer Hammerhead -kuuloke tekee musiikista kuraa mutta jyrisee peleissä

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Thrustmaster Y-250C – keskikastin pelikuulokkeet

Lue myös

Assassin’s Creed IV: Black Flag – merirosvojen aikakausi on harmaata vyöhykettä, kertoo historioitsija

Kerbal Space Program – indiepelien aatelia

Taistelupelejä henkeen ja vereen

Tähtiretki sieluttomaan rahastukseen – Star Trek trekkien silmin