Uusimmat

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia

20.11.2015 14:00 Jukka O. Kauppinen

Minä pidän kovasti mekaanisista näppäimistöistä. Olen aina pitänyt, vaikka vuosien varrella jouduinkin viettämään useamman vuoden kalvonäppisten autiomaassa. Nyt valinnanvaraa alkaa riittää joka lähtöön niin niiltä perinteisiltä näppisvalmistajilta kuin peliapuvälineisiin erikoistuneiltakin firmoilta.

Vielä muutamia vuosia sitten mikrokytkimillä varustetut näppäimistöt olivat harvinaisia. Niitä teki käytännössä muutama hämärä aasialaisfirma ja ne olivat pienen porukan kulttikamaa. Sitten alkoi mikrokytkinnäppisten invaasio: firma toisensa jälkeen puski ulos omia näppäimistöjään ja pelaava kansa tajusi, että mikrokytkin on oikotie taivaaseen.

Nykyään vaihtoehtoja on jo aivan kamalasti, joskin vaihtoehdoista puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä suuri osa mekaanisista näppäimistöistä noudattaa prikulleen samaa kaavaa: Cherryn kytkimet, ohjelmoitavat valot, päheän katu-uskottava ulkonäkö. Pakettiin ja kauppaan!

Niinpä onkin kiva, kun joku edes yrittää vähän jotain omaperäistä. Tällä kertaa se joku on ollut Razer, jonka Blackwidow Tournament Edition Chroma –pelinäppäimistö jahtaa LAN-pelaajien sydämiä… unohtamatta ohjelmoitavia valoja tai katu-uskottavaa ulkonäköä.

Niin pieni, niin söpö

Razerin näppisvalikoimasta löytyy Blackwidow-lankkua vähän joka käyttöön. Testiin osunut Tournament Edition on selvästi tarkoitettu LAN-käyttöön, sillä se on mitoiltaan pieni ja tehty helposti kuljetettavaksi. Näppäimistön leveyttä on kutistettu pätkäisemällä siitä kokonaan pois numpad-osio. USB-johtokaan ei ole kiinteä, vaan näppäimistössä on vain mini-USB-kolo mukana tulevaa johtoa varten. Näppis on myös pakattu kovaan kantolaukkuun, jossa on oikein sangatkin helppoa ja reteää kuljettamista varten. Niinpä matka jokasyksyisille LANeille kävikin oikein kivasti.

RazerBlackWidowTournamentEditionChroma_testi_03

Mutta tuskinpa ihan joka jätkä ostaa 169 euron suositushinnalla varustettua näppistä sen takia, että se on vähän pienikokoinen tai helposti kuljetettava. Tarvitaan vähän enemmän. Blackwidow sisältää kaikki ne pelinäppiksen perusjutut: näppäimet on taustavalaistu ja niiden värityksen voi valita 16,8 miljoonan sävyn joukosta. Näppäimistöön voi ohjelmoida omia makroja suoraan rautatasolla, eikä siihen tarvita mitään ohjelmistoja tai muutakaan kikkailua, vaan kaikki tapahtuu näppäimistön omilla makronäppäimillä.

Näppiksestä ei löydy mitään USB-liittimiä, kuulokeliittimiä tai muutakaan erikoista. Niinpä se 169 euron hintalappu pitäisikin perustella laadulla.

Erikoisena ratkaisuna Blackwidow ei käytä Cherryn kytkimiä, kuten suunnilleen kaikki muut näppäimistöt, vaan Razerin omia mekaanisia kytkimiä. Sikäli kun se mitään kenellekään kertoo, kyseessä ovat Razerin Green-kytkimet. Käytännössähän kaikki näyttää näppäinhattujen kiinnikkeistä alkaen suoralta Cherry-kopiolta, mikä on tietenkin ihan ymmärrettävää. Kyllähän markkinajohtajaa kannattaa kopioida. Eikä kopiointi siihen lopu, sillä Green on tuntumaltaan hyvin samanlainen kuin Cherryn Blue-kytkin. Se on siis verrattain kevyt kytkin, jossa liikeradan loppupuolella tuntuu ja kuuluu selvä naksahdus. Razerin mukaan jokainen kytkin kestää 60 miljoonaa painallusta.

Razerin omien hypepuheiden perusteella liikerata on noin 0.3 millimetriä pienempi (”nopeampi!”) kuin Cherryllä ja aktivointiin tarvittava voima himpun pienempi, mikä siis teoriassa säästää painalluksissa muutamia millisekunteja aikaa ennen aktivaatiota. Käytännössä tätä ei juuri huomaa, ellei nyt ehkä vertaile suoraan ristiin naputtelemalla Cherryn kytkimiä. Tämä ei ole siis huono juttu: Cherryn Blue on suosittu ja mukava kytkin, joka soveltuu mainiosti pelaamiseen ja kirjoittamiseen. Toki sen naksumisen johdosta näppäimistö ei ole aivan äänetön, ja esimerkiksi aamuiset naputussessiot häiritsivät hieman naapurihuonessa nukkujaa, jos ovi oli auki tai raollaan.

Razerin valikoimista löytyy saman näppäimistön Razer Orange –kytkimellä varustettu malli, jonka kehutaan olevan hiljainen. Sitä ei kuitenkaan testattu, joten en uskalla siitä sanoa muuta kuin että tarujen mukaan se on olemassa.

Näppäimistön tuntuma on siis kohdallaan, mutta se ei ole nykyään varsinaisesti mikään myyntiargumentti, vaan enemmänkin perustason oletus: jos mekaanisen näppäimistön tuntuma ei olisi kohdallaan, joku olisi ryssinyt hommansa ja urakalla.

RazerBlackWidowTournamentEditionChroma_testi_01

Ostaisinko?

Tätä kirjoittaessani olen käytellyt Chromaa noin kolmen kuukauden ajan päivittäin pelaamiseen, kirjoittamiseen ja koodaamiseen – joka toki on tavallaan kirjoitusta sekin. Rehellisesti sanoen valittamista ei käytännössä ole. Tuntuma on, kuten mainitsin, hyvä. Näppis selviää hyvin pelaamisen haasteista, eli se ei mene tukkoon vaikka yrittäisi minkälaisia kyykkyhyppykombinaatioita. Lisäbonusta myös siitä, että Windows-näppäimen voi deaktivoida, jolloin vahingossa peukulla tehty suhaisu ei palauta työpöydälle tai jotain muuta ikävää.

Chroma olisikin ihan pätevä valinta aktiiviseen käyttöön ja voisi hyvinkin jäädä työpöydälleni pysyvästi. Se on hyvä näppäimistö. Jos kaipaa näppiksestään niitä kuulokeplugeja tai USB-portteja, Chromasta ei toki moisia löydy. Itse en kaipaa. Testijakson aikana näppis ei ole myöskään oireillut mitenkään, eikä mitään merkkejä kytkinten väsymisestä tai mekaniikan pettämisestä ole näkynyt. Olen siis tyytyväinen.

Suurin kysymysmerkki liittyykin hintaan. 169 euroa on jo aikamoinen prestige-hinta näppiksestä. Esimerkiksi Steelseriesin valikoimista löytyy mekaanisia näppäimistöjä selvästi halvemmalla. Speksit ovat vaikuttavat ja jos näppis oikeasti kestää luvatut painallusmäärät, niin hintakin voi olla perusteltu. Puhutaanhan tällöin kuitenkin näppäimistöstä, joka kestää vuosikausia. Mekaaniset näppäimistöt ovat toimiessaan paljon perinteisiä kalvonäppiksiä pitkäikäisempiä ja luotettavia, joten jos hinnan jakaa henkisesti useamman vuoden ajalle, ehkä siitä tulee siedettävämpi.

Hankala yhtälö joka tapauksessa. Minä käyttäisin Chromaa ihan mielelläni arkikäytössä jatkossakin ja pidän siitä kovasti, mutta toisaalta minä en maksanut testikappaleestani mitään. Olisinko ostanut näppäimistön 169 eurolla? Olisinko sijoittanut saman summan – tai vähän enemmän – huippulaadukkaaksi tiedettyyn Duckyn näppäimistöön? Vaikea kysymys. Sanotaan siis näin: jos kaipaa hyvää, luotettavan oloista ja toimivaa mekaanista näppäimistöä, Chroma on sitä.

 

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma

Valmistaja: Razer

Hinta: noin 169 euroa

Lisätietoja: Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma

Miikka Lehtonen

RazerBlackWidowTournamentEditionChroma_testi_02

 

 

Tekniset tiedot:

  • Täysin mekaaninen näppäimistö 50g aktivointivoimalla
  • Yksittäisellä painikkeella 60 miljoonan painalluksen elinkaari
  • Chroma valaistus – 16,8 miljoonaa värivaihtoehtoa
  • 10-painikkeen anti-ghosting
  • 1000 Hz Ultrapolling
  • Ohjelmoitavat painikkeet ja makrotallennus lennossa
  • Windows-painikkeiden deaktivointi pelitilassa
  • Pelaamiseen optimoitu näppäinsijoittelu
  • Mukana suojalaukku
  • Irroitettava USB-kaapeli
  • Koko: 366 x 154 x 30 mm
  • Paino: 950 g

 

Lisää aiheesta

Corsair Gaming K70 RGB – pelinäppäimistön kallista hintaa perustellaan huimalla valoshowlla

Logitech julkaisee pienen mekaanisen pelinäppäimistön

RGB:n loistoa – Muropaketti testasi kolme värisäihkyvää mekaanista pelinäppäimistöä

Roccat RYOS TKL Pro – “sinisten ledien valossa on jotain zeniläistä”

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Turtle Beach Impact 700 – Punavalaistun kytkinnäppäimistön iskuyritys

Xbox One saa hiiri- ja näppäimistötuen