Uusimmat

Razer Blackwidow Ultimate Chroma – kun kissakin joutui luopumaan johdonjärsinnästä

09.11.2014 14:00 Heikki Takala

Mitä näppäimistöihin tulee, pyörää on hankala keksiä uudestaan. Jos luetaan pois ammattipelaajat sekä lähinnä RTS/DOTA-peleihin sukeltaneet käyttäjät, makronäppäimillä ja näppäimistöihin integroiduilla näytöillä on harvinaisen vähän tekemistä pelaamisen kanssa. Uskallan väittää että niin peruspelaajat kuin himoräiskijät tuskin kaipaavat  näppäimistöönsä lentokonealumiinia tai sataa ylimääräistä nappia jotka voi sekoittaa normaalinäppäimiin ainoastaan siirtämällä rannetta kaksi senttiä oikealle. Mutta entä vilkkuvalot? Ohjelmoitavalla valaistuksella on nopeasti mietittynä hyvin vähän arvoa, mutta käytössä sen arvo on yllättävän suuri.

Bling Bling

Razer Blackwidow Ultimate on ilahduttavan karsittu pelinäppäimistö. Perusnäppäimien lisäksi se sisältää ainoastaan viisi makronäppäintä, yhden USB-läpiviennin, paikan kuulokkeille ja siinäpä se. Ohjelmoitavuuden puute ei puhu kuitenkaan laadusta, sillä lankulla on painoa likipitäen kaksi kiloa, ja sen rakenne on täysin mekaaninen. Tämä kääntyy luotettavuudessa noin 60 miljoonaan näppäimenpainallukseen sekä täysin pölyn- ja liansietävään muotoiluun joka miellyttänee rasvanäppejä. Sokerina pohjalla ovat kullatut liittimiet näppäinten alla, jotka takavaat pitkäikäisen kosketuspinnan lankkuaan tosissaan hakkavalle.

Mekaanisen näppäimistön konkreettinen ilo on sen antama tunne käyttäjälle.  Toisin kuin digitaalisissa, mekaaninen näppäimistö antaa myös tunteen painalluksesta. Tunteen ja äänen, sillä näppäimiin asennetut jouset nostavat näppäimet nopeasti takaisin ylös – ja pitävät meteliä.

Itse asiassa niin kovaa meteliä, että se häiritsee samassa huoneessa olevia. Siihen pisteeseen asti että puolisoni ei enää voi sietää olla samassa huoneessa pelatessani. Mutta se olkoon hinta jonka maksan, sillä tätä lukuunottamatta Razer Blackwidow on kenties parhaimman tuntuinen näppäimistö jota olen kokeillut – ja niitä on ollut useita.

Tunnetta on kuitenkin vaikea kuvailla sanoiksi. Kenties kyseessä on nimenomaan näppäimistön tunne, jolloin voi olla kohtalaisen varma että painallus on tapahtunut. Ja kenties se juontaa myös siihen että käytän mitä tahansa näppistä kohtuullisen raskaskätisesti, eikä Blackwidow liikahdakaan paikaltaan, vaikka siihen takoisi päätä ja nyrkkiä. Tai kenties kyse on vain siitä että sen johto on niin paksu, ettei kissakaan enää yritä purra sitä jatkuvasti poikki. Edellisen näppäimistön johto ei kestänyt katin hampaita yli kahta viikkoa. Blackwidow 1, kissa 0.

Ja on todennäköistä että uusittuja näppäimiä lukuun ottamatta Blackwidown omistajilla on tuskin tarvetta päivittää näppäimistöään uuteen. Ei elleivät intohimosi ole ledivalot.

Chroma

Chromaa kuvaa parhaiten kenties seuraava video:

 

Ohjelmoitavassa valaistuksessa ei kenties ole mitään ihmeellistä. Mutta illan pimeinä tunteina siitä on yllättävän suuri hyöty. Varsinkin nopeaa reagointia vaativissa peleissä on yllättävän suuri apu siitä, ettei tiettyä nappia tarvitse lähteä haeskelemaan ainakaan kovin kaukaa. Pelimoodissa lankku pistää päältä Win-näppäimen sekä tarvittaessa muitakin pelinpysäyttäjiä, eikä tulosten pitäisi olla enää kiinni vahingossa ikkunoista toiseen hyppimisestä.

Tämän lisäksi valot tarjoavat kuitenkin hyvin vähän lisähupia. Profiileja on muutamia, mutta valoshowta pitävä näppäimistö on useimmiten ennemmin ärsyke kuin hyödyllinen ominaisuus. Vaikka se toki näyttääkin hienolta. Myös kissojen mielestä. Itse päädyin luomaan vain muutaman profiilin Razerin hallintaohjelmistoon, joista yksi oli räiskintäpeleille, toinen strategialle ja kolmas kirjoitukselle. Viimeistä varten on ehkä olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

Blackwidow on näet ensin pelinäppäimistö, ja vasta seuraavana kirjoitukseen soveltuva peruslankku. Tuntuma on toki kohdallaan, mutta kun peruskirjoitus pitää samankaltaista meteliä kuin vanhan liiton kirjoituskone, alkaa niin kirjoittaja itse kuin muukin ympäristö häiriintymään. Missään nimessä tätä ei ainakaan kannata käyttää samaan aikaa kun joku yrittää nukkua samassa huoneessa.

Mutta toisaalta Razer myöntää itsekin asian, eikä edes markkinoi lankkua muille kuin pelaajille. Ja sellaisena se luultavasti lukeutuu samaan luokkaan torakoiden sekä muiden ydinsodan kestävien asioiden kanssa. Blackwidow on kestävä, ja se henkii laadukasta valmistumisprosessia. Sekä ledivaloja. Pelaamiseen tätä uskaltaa suositella miltei varauksetta, mutta mikään toimistonäppäimistö Blackwidow ei missään nimessä ole.

 

Razer Blackwidow Ultimate Chroma

Valmistaja: Razer

Laitevaatimukset: Razer Synapse: 200 Mt levytilaa

Hinta: noin 160-180 euroa

Lisätietoja: http://www.razerzone.com/gaming-keyboards-keypads/razer-blackwidow-chroma

Heikki Takala

 

Lisää aiheesta

Gioteck GC-2 – kurja korvikeohjain PC- ja PS3-pelaajalle

Hauppauge HD PVR Rocket – loistava videotallennin pelajalle ja striimaajalle

LogiLink Cassette to Digital Converter – C-kasetit ämpäreiksi

Plantronics RIG Gaming Headset – kevyttä iloa korville

Razer BlackWidow Ultimate 2014 -näppäimistö – vihreän pelaamisen kova hinta

Roccat Syva –pelinappikuulokkeet – kiva ulkonäkö, pliisu ääni

Roccat Tyon pelihiiri tarjoaa myös personoitavan valaistuksen kaamosmasennuksen ehkäisyyn

Xtrfy XG1-R LED –pelinäppäimistö on ledillisen värikkyyden multihuipentuma