Uusimmat

Razer Blade – 3000 euron peliläppäri on kovaa rautaa kevyessä paketissa

09.03.2016 18:30 Eric Hartin

Pelikannettavalla on ollut aina riesanaan montakin asiaa. Laitteen pitäisi toisaalta olla tarpeeksi pienikokoinen, mutta tehojakin pitäisi olla sen verran, että pelit pyörivät kunnolla. Ongelma on siis selvä: montaa pelikannettavaa ei voi kutsua kannettavaksi kuin hädin tuskin, kun sekä kokoa että painoa piisaa liikaakin. Toisaalta taas 17-tuumaista peliläppäriä pienemmät tuppaavat olemaan alitehoisia.

Razer on myynyt jo pitkään Blade-sarjan läppäreitään Yhdysvaltojen puolella. Bladen tarkoitus on paikata juuri se mahdoton aukko, mikä kannettavan markkinoilta puuttuu: läppäri, jossa on tehoa, mutta joka sisältää sitä tarpeeksi kovaa rautaa selvitäkseen kunnon peleistä. Odotus on todellakin ollut pitkä, sillä Eurooppa on saanut odottaa omaa Bladeaan jo neljä vuotta. Joten: miten Blade selviää käytännössä?

Uusi Blade on syönyt verrattain kovanlaatuista rautaa. Sisuksista löytyy Nvidian 970M -näytönohjain, Intelin i7-4720 -sarjalaisen prosessori, 256 gigan SSD sekä 16 gigatavua muistia. Jo pelkästään näillä kone nousee kokoonpanonsa puolesta kovempaan keskikastiin. Kun tähän lisätään fakta, että laite on pakattu 14 tuuman läppärin kuoriin, on se jo suhteellisen kova saavutus.

RazerBladeQHD_testi_01

Tutun näköinen

Alumiinirunkoinen peliläppäri muistuttaa rutkasti Applen Macbook Pro -sarjaa. Näppäimistö, nappien sekä liitäntöjen sijoittelu vahvistavat vaikutelmaa. Liitäntöjen puolesta löytyy: on 3 USB 3.0 -porttia, täysikokoinen HDMI-liitäntä sekä analoginen ääniliitäntä. Ilman isoa Razerin logoa voisin vannoa, että tämä on peräisin Applen tuotantolinjalta.

Yksi Bladen mainostetuimpia ominaisuuksia on QHD-näyttö. Bladen natiiviresoluutio on 3200 x 1800, mikä tekee siihen venyvistä peleistä ja ohjelmista kauniin näköisiä. Valitettavasti tässä on kaksikin pulmaa: ensinnäkin monet pelit eivät ota moisesta oikein kaikkea irti. Toisekseen Blade itsessään ei pysty oikein pyörittämään pelejä moisilla resoluutioilla. Toisaalta 3200 x 1800 -näyttötilassa osa ohjelmista on kirjaimellisesti luokkaa postimerkki – niitä ei yksinkertaisesti ole suunniteltu näin korkeille näyttötiloille. Näyttö on myös kosketusmallia, joskaan moiselle ei oikein löytynyt funktiota. Päinvastoin, ajatus pelinäytön tökkimisestä hikisillä sormilla ei liiemmälti houkuttele.

RazerBladeQHD_testi_02

Menoa piisaa

Vaikka natiiviresoluutiolla pelin pyörittäminen ei oikein mahdollista olekaan, ei FullHD-näyttötilakaan pahalta näytä. Sen jälkeen kaikki pelit pyörivät nappulat kaakossa. The Witcher 3:n suhteen oli tehtävä pieniä myönnytyksiä ja Battlefront toimi lujaa. Kun taistelumiehiä ollaan, niin Street Fighter 5 toimi täydellisesti. Street Fighteria lukuun ottamatta 60 ruudun päivitysvauhdin ylittäminen vaatii tosin vielä vähän enemmän myönnytyksiä.

Blade siis suoriutuu hyvin nykypäivän peleistä asetukset kaakossa, mutta miten tulevaisuudessa? Todennäköisesti uhrauksia joutuu tekemään hieman enemmän, mitä pidemmälle vuotta 2016 ja 2017 mennään.

Vaikka tähän asti kaikki kuulostaa hyvältä, on laitteessa muutama varjopuoli. Bladen tuulettimista lähtee nimittäin massiivinen melu. Pahimmillaan se peittää peliäänen, joten kannattaa varustautua hyvillä kuulokkeilla. Myöskään akkukesto ei ole parhaimmasta päästä. Ellei laitetta pidä koko ajan verkkovirrassa, pysyy laite pystyssä enimmillään nelisen tuntia.

RazerBladeQHD_testi_03

RazerBladeQHD_testi_04

Ja viimeisenä huomiona: tämän QHD-kosketusnäytöllisen mallin hinta hätyyttelee kolmea tuhatta euroa. Laite on siis luksustuote, eikä sitä varsinaisesti olekaan tarkoitettu suurelle yleisölle.

Kuten sanottua, mikäli koolla ei ole väliä, ovat kaupat pullollaan Bladea kolmanneksen halvempia läppäreitä. Vaan mikäli ei ole tinkimässä, Blade on kovaa rautaa.

Se yksi niistä harvoista pelikäyttöön suunnitelluista läppäreistä, joita voi oikeasti kutsua kannettavaksi eikä raahattavaksi tietokoneeksi. Se oli Bladen tavoite ja siinä se onnistuu hyvin.

 

Razer Blade QHD+

Valmistaja: Razer

Hinta: 2999,99 euroa

Lisätietoja: http://www.razerzone.com/eu-en/gaming-systems/razer-blade

Eric Hartin

 

Tekniset tiedot:

  • Suoritin: Intel Core i7-4720HQ -neliydinsuoritin
  • Näyttö: 14 tuumaa, QHD-kosketusnäyttö (3200×1800 -resoluutio)
  • Näytönohjain: NVIDIA Geforce GTX 970M 3 Gt GDDR5
  • Muisti: 16Gt DDR3-muistia
  • Kovalevy: 256 Gt SSD
  • Mittasuhteet: 345mm (leveys), 17,9mm (korkeus), 235mm syvyys
  • Paino: 2,03 kg
  • Muuta: 3 USB 3.0 -paikkaa, HDMI 1.4a -paikka, 7.1 -tuki

 

RazerBladeQHD_testi_05

 

Lisää aiheesta

Gameband + Minecraft – älytön älyranneke on upea koru, kallis USB-tikku ja hankala rannekello

QPAD QH-85 -pelikuulokkeissa on hyvä äänenlaatu mutta mikki on rikki

Roccat Nyth MMO Mouse – pelikenttien kuningastiikeri

Razer panostaa pelitietokoneisiin – “hinnalla ei ole väliä”

Razer Mamba – testissä sykkivä, säkenöivä, hintava pelihiiri

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma – mekaanista aatelia