Razer Hammerhead -kuuloke tekee musiikista kuraa mutta jyrisee peleissä

08.08.2013 17:30 | Heikki Takala

Razer-tuotemerkistä ei ensimmäiseksi tule mieleen korkeatasoinen audio. Yhtiö on keskittynyt aiemmin myrkynvihreisiin hiiriin ja näppäimistöihin, jotka paitsi näyttävät, myös tuntuvat hyviltä. Nyt yhtiö on julkaissut ensimmäiset korvanappinsa, joista luvataan korkeatasoista ääntä niin pelaajille kuin musiikin kuuntelijoille. Valitettavasti ne eivät oletuksena tunnu hyviltä, eivätkä kaikissa tilanteissa myöskään näytä siltä.

Metallia päässä

Ulkomusiikilliset seikat ovat joka tapauksessa kunnossa. Kuulokkeet ovat alumiinia, joka luo mielikuvan kestävyydestä. Kahden viikon koekuuntelun aikana ne ehtivät olla niin leikkikaluina kaksitoistaviikkoiselle kissanpennulle, kuin satunnaisena kaverina maratoonarille joka juoksee lenkkinsä vaikka taivaalta sataisi vanhoja ämmiä. Painotan että tuo maratoonari en ole minä.

Vaikka kuulokkeet eivät olekaan vedenkestävät, ne vaikuttivat silti kestävän säiden elementtejä mallikkaasti. Muutaman kastumisen ja putoamisen jälkeen alumiinikuoret eivät näyttäneet merkkejä kulumisesta, ja rakenteeltaan napit ovat oivat hieman menevämmänkin pelaajan olkalaukussa. Kolhuja ei tarvitse varoa ainakaan ylettömästi.

Vedenjakaja on kuitenkin varmasti myrkynvihreä väritys. Se on ihan hyvä kun kuulokkeita kaivaa pimeästä laukusta, muttei välttämättä sovi aivan kaikkien tyyliin. Nämä ovat kuitenkin makuasioita joita on turha pohtia. Omaan silmäni Razerin signatuuri-väritys ei sopinut, ja olisin mielelläni tyytynyt klassisen mustaan designiin.

Ergonomia sen sijaan on tärkeä nappikuulokkeissa, joita pidetään usein pitkäänkin päässä yhtä kyytiä. Hammerhead mainostaa kuulokkeitaan eräänlaisina passiivisina vastamelukuulokkeina. Mukana tulee kahdenlaisia kumitulppia, joista toinen on kahdella siivellä varustettu meluntorjuntaan erikoistunut pää, ja toinen perinteisempi hatun mallinen.

Vastamelun torjunnan tulisi toimia kahdella siivellä varustetulla päällä, valitettavasti asia ei näin ollut. Ongelma saattaa olla korvakäytävässäni, mutta vastamelun toimimiseksi kuulokkeet on työnnettävä syvälle korvakäytävään, jossa täysin periksiantamaton alumiini tuntuu melko ikävältä. Kumitulpat tuntuvat paremmilta, mutta niillä melusaaste puskee päähän aivan kuten normaaleissa kuulokkeissa. Tällä ei itselleni ollut niin väliä sillä en havainnut meluntorjunnassa muutenkaan eroja kummallakaan tulpalla.

Kesinkertaiset sisäkorvamonitorit

Mutta äänenlaatu ratkaisee. Itse kuulun käyttäjiin, jotka ripustavat korvilleen vaikka kumiankat (tai pahvilaatikon, toim. huom.) jos ne soundaavat hyvältä. Omat lempikuulokkeeni ovat hyvällä hintalaatusuhteella varustetut Klipschin S4i:t joissa on yllättävän erotteleva ääni noin 80 euron hintaisiksi kuulokkeiksi. Näihin verrattuna Hammerhead jää jälkeen usealla osa-alueella, joista suurin ovat keskiäänet.

Hammerheadit ovat käytännössä pelikuulokkeet. Tämä tarkoittaa tietynlaista äänimaailmaa joka tukee ensin pelaajia, ja vasta seuraavaksi musiikin kuuntelijoita. Hammerheadin basso on valitettavan korostunut. Se on oletuksena erittäin agressiivininen, jopa siihen pisteeseen asti että keskitaajuuksista tulee lähinnä mössöä instrumenttien lisääntyessä. Popissa tämä ei ole ongelma, muussa musiikissa kylläkin.

Ääni on myös ärsyttävän lämpimäksi värittynyt, joka on jälleen makuasia. Tämä saattaa pahimmillaan saada useat biisit kuulostamaan tyystin erilaisilta kuin referenssikuulokkeilla. On toki totta että jokainen kaiutin on omanlaisensa, mutta vaikuttaa siltä että Razer on jahdannut trendejä suunittellessaan nappeja, ja hakenut tuotteelleen aivan tietynlaista käyttäjäkuntaa. Tämän käyttäjäkunnan luonnehtisin kuuntelevan lähinnä läskibassolla varustettua äänitapettia sen kummemmin välittämättä mitä muusikot ovat yrittäneet saada tuotoksellaan aikaan, saati ovat kiinnostuneita mitä eri instrumentit tekevät minäkin hetkenä.

Sanalla sanoen Hammerheadit soundaavat hyvin raskaassa dance/pop/core-jyrinässä. Mutta musiikkiaan kuunteleva karsastaa niiden kyvyttömyyttä erotella kahta kitaraa toisistaan, saati synamattoa bassosta.

Ne ovat silti omiaan pelaamiseen ja elokuviin. Siinä missä ääniala on musiikissa kuraa, se on nappien vahvuus jylhissä elokuva ja pelimaisemissa joissa tunteisiin vetoavat nostatukset ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin itse musiikki. Tätä tukee myös mukaan pakattu mikki joka toimi niin i-laitteilla kuin PlayStation Vitalla.

Hammerhead ei ole pro-kuuloke kuin Razerin omassa termistössä, eikä sen voi hintansa puolesta olettaa sitä olevankaan. Se on omiaan peli ja elokuvakäyttöön, mutta jos edes puolet kuulokkeiden käytöstä kuluu musiikkia diggaillessa, parempiakin vaihtoehtoja kyseiseen hintaluokkaan varmasti löytyy.

 

Razer Hammerhead

Valmistaja: Razer

Hinta: noin 70€

Lisätietoja:http://www.razerzone.com/gaming-audio/razer-hammerhead-pro

Heikki Takala

 

Tekniset tiedot
 • Kevyt alumiinirunko
 • Kehittynyt passiivinen taustamelun vaimennus
 • Vaihtokärjet ja kaksireunuksiset korvatyynyt
 • Äänentoisto/mikrofoni-jako tietokoneeseen liittämistä varten

Kuulokeosat

 • Elementit: 9 mm:n neodyymimagneetit ja CCAW-kelat
 • Taajuusvaste: 20 Hz–20 kHz
 • Impedanssi: 16 ?
 • Herkkyys (1 kHz): 106 dB
 • Tuloteho: 1 mW (126 mV)
 • Kaapelin pituus: 1,3 m
 • Likimääräinen paino: 12,5 g
 • Liitin: Analoginen 3,5 mm:n yhdistelmäurosliitin (kuulokkeet ja mikrofoni)

Mikrofoni

 • Taajuusvaste: 50 Hz–10 kHz
 • Häiriöetäisyys: 55 dB
 • Herkkyys (1 kHz) -42 dB +/-3 dB
 • Suuntakuvio: Pallo

 

Lisää aiheesta

Creative Tactic 3D Rage Wireless – poikkeuksellisen kestävät pelikuulokkeet

Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille 

QPAD QH-90 -pelikuulokkeet – laatua järkihintaan

Lue myös

Ducky Shine2 –pelinäppäimistö – luotettavuutta ja laatua

Fighting Formations: Grossdeutschland Motorized Infantry Division (lautapeli)

Illusion – mobiilimarkkina on kovaa bisnestä (päivä 2)

Labyrinth: The war on terror, 2001 – ?

Logitech G500s -pelihiiri – futuristista tyylikkyyttä

Razer Ouroboros – laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri

 

Muropaketin uusimmat