Razer Leviathan Mini -matkakaiutin kestää kovaakin röykytystä ja pyörryttää vaikka lokit taivaalta

10.05.2016 17:30 Miikka Lehtonen

Porukka istumassa rannalla iltaa. Lokkien ja ohi ajavien vesibussien äänestä ei irtoa ihan tarvittavaa tunnelmaa, joten nyt kaivattaisiin langatonta ja siirrettävää äänentoistoa. Razer Leviathan Mini voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto rankkaankin menoon, mutta ei sekään täydellistä rantabileäänentoistoa tarjoa.

Äänentoiston maailmassa ollaan viime vuosina eletty muutoksen aikoja. Kotihifi ja erilaiset kannettavat stereoviritelmät ovat saaneet rinnalleen – ja osittain korvaajikseen – monia uusia vaihtoehtoja. Kodeissa moni on kääntynyt viritinvahvistinten ja integroitujen kotiteatteriviritelmien sijaan sound barien suuntaan ja huomannut, että niistä irtoaa ihan asiallista ääntä.

Samaten liikkuvaa äänentoistoa kaipaavat ovat viime vuosina saaneet vihdoin sitä, mitä haluavat. Rannalle ei tarvitse ottaa enää vanhemmilta perittyä kasettimankkaria, vaan erilaiset langattomat kaiuttimet ja kuulokkeet tuovat äänentoiston sinne, missä sitä kaivataan.

Vaihtoehtoja riittää useissa hintaluokissa, joten selvästi kysyntääkin on. Razer Leviathan Mini lähtee mukaan kilpailuun lujalla ja laadukkaalla rakenteella. Ominaisuudet vain voivat jättää vähän toivomisen varaa, käyttötarkoituksesta riippuen.

razer_leviathan_mini_kaiuttimet_aanentoisto_testi_01

Minimalistinen paketti

Razer Leviathan Mini on seuraaja miltei samannimiselle ja ihan asialliset arvostelut saaneelle Razer Leviathanille. Kuten arvata saattaa, suurin ja näkyvin muutos on koko: Leviathan Mini on todella pieni paketti.

Leviathan Mini on selvästi suunniteltu matkakäyttöön, sillä se on oikeasti langaton. Mitään varsinaista virtaa ei tarvita, vaan kaiutin soittelee akullaan Razerin mukaan jopa kahdeksan tuntia. Käytännössä tämä luku tuntuu pitävän ihan hyvin kutinsa: yhdellä latauksella popittelee volyymistä riippuen aika lähelle luvattuja aikoja. Mukana tulee myös kantopussi, johon pikkuruisen Leviathan Minin voi sujauttaa kuljetusta varten.

Suunnittelu on myös hyvin minimalistista. Kaiutin itse on pyöreäkulmainen suorakaide, jossa ei ole mitään näyttöjä tai oikein muitakaan status-indikaattoreita. Virtavalo toisessa kyljessä, sekä valaistu Bluetooth-nappi, siinä ne suunnilleen ovatkin. Päältä löytyvät suuret napit äänenvoimakkuuden säätöä varten, sekä nappi, jolla voi esimerkiksi puhelimeen kytkettynä pysäyttää musiikin, vastata puheluihin, hyppiä seuraavaan kappaleeseen ja niin edelleen. Käytännössä nappi siis toimii samalla tavalla kuin älypuhelinten joistain kuulokkeista löytyvät ”kaukosäädinnapit”. Kaiuttimessa on myös mikrofoni, joten puhelimeen kytkettynä sen kautta voi myös hoitaa puheluitaan. Se toimi niin hyvin kuin pienessä pöntössä oleva pikkuinen mikrofoni nyt voi toimia.

Razer Leviathan Mini

Minimalistinen linja jatkuu toiminnallisuudessa. Leviathan Minin voi kytkeä haluttuun laitteeseen joko mukana tulevan 3,5mm johdon avulla tai Bluetoothilla parittamalla. Paritus onnistuu helposti: painetaan hetken aikaa kaiuttimen Bluetooth-nappia, jonka jälkeen se siirtyy discovery-tilaan. Itse paritus tehdään puhelimen, iPadin tai muun Bluetoothilla varustetun laitteen kautta.

Pääasiassa homma toimi ihan hyvin, joskaan ei täysin aukottomasti. Esimerkiksi Vita-käsikonsoli kyllä löysi Leviathan Minin, mutta ei heti tajunnut sen olevan kaiutin ja niinpä äänet eivät suostuneet toistumaan kaiuttimen kautta. Kun turhauttavan tuunailun jälkeen kaiutin sitten sammutettiin tappiofiiliksissä, Vitakin yllättäen mykistyi. Ja kun kaiuttimen sitten kytki taas päälle, äänet toistuivat yllättäen kaiuttimen kautta. Vähintään outoa.

Leviathan Ministä löytyy myös mielenkiintoinen ominaisuus. Jos kajareita ostaa kaksi kappaletta, ne voi parittaa yhteen stereokaiuttimiksi. Tätä ominaisuutta ei päästy testailemaan, sillä Razer lähetti testiin yhden kaiuttimen. En ihan rehellisesti sanoen usko, että kovinkaan moni muukaan tulee testiä tekemään, sillä Leviathan Mini on aika kallis paketti. Äänenlaatuunsa nähden turhankin.

Razer Leviathan Mini

Kumisevaa ääntä

Yhdestä asiasta Leviathan Minille täytyy nostaa peukkua: volyymiä löytyy. Kaiutin täyttää helposti keskiverron kerrostalokämpän äänellään, kuuluu ongelmitta parvekkeella taustamelun yli ja sopii mainiosti vaikka mökille maalaustalkoiden piristäjäksi.

Valitettavasti se ääni ei sitten ole mitään hirvittävän laadukasta. Osittain tämä johtuu varmasti siitä, että kyseessä on pieni kaiutin, joten stereoääntä tai edes stereoäänen vaikutelmaa on hyvin hankala saada aikaan. Noinkohan Leviathan Mini edes yrittää, vaan kaikki taitaa tulla yhdestä kaiuttimesta ulos monona.

Niinpä ääni on jo oletusarvoisesti aika ruuhkainen ja puuroinen. Asiassa ei auta se, että kyseessä on selvästi pelikäyttöön suunniteltu laite: ääni on bassoinen ja puskee alleen kaikki vähänkään korkeammat taajuudet. Mitään ihmeellistä erottelukykyä ei kannata odottaa. Eikä muuten kannata säätöjäkään. Leviathan Minissä ei ole mitään omaa ekvalisaattoria, tai edes mahdollisuutta valita erilaisten äänitilojen välillä. Niinpä säädöt täytyy tehdä soittolähteessä.

Kuuntelukokemuksen mukavuus riippuu vahvasti siitä, mitä kaiuttimella aikoo tehdä. Podcastit ja muu puhevetoinen ohjelma kuulostivat hyvältä. Musiikki taas ei niinkään. Ei ääni ole mitenkään kuuntelukelvoton, mutta musiikkia kuunnellessaan todellakin kaipaisi sitä toista kaiutinta, vahvempaa stereoefektiä ja erottelukykyä.

Razer Leviathan Mini

Hieman yllättäen Leviathan Mini selvisi paremmin pelikäytöstä. Oli helppoa ja kätevää parittaa kaiutin puhelimen, iPadin tai PlayStation Vitan kanssa ja sitten nauttia paremmasta äänestä kuin mihin laitteiden omat kaiuttimet pystyisivät. Toki tässäkin tapauksessa paljon riippuu siitä, mitä pelejä kaiuttimellaan kuuntelee. Jos kyseessä on elokuvamainen peli, todennäköisesti samat kommentit pätevät kuin musiikin kuuntelussakin. Toisaalta jos ääniraita koostuu lähinnä tykityksestä, ryminästä ja paukkeesta, kajari pärjää oikein hyvin.

Matkassa on vain yksi suuri mutta: hinta. Razer Leviathan Mini kustantaa 169,90 euroa. Osa hinnasta selittyy toki sillä, että kyseessä on oikeasti langaton Bluetooth-laite, jonka voi siis ottaa oikeasti mukaansa vaikka piknikille tai mökille ja sitten popitella, kunnes lokit tippuvat taivaalta. Rakennusjälki on myös laadukasta. Kaiutin on mukavan muhkea metallinen mötikkä, joka tuntuu siltä, että sen uskaltaa ottaa mukaan, eikä se hajoa heti kättelyssä.

Nopean hintavertailun jälkeen Razer Leviathan Mini ei ole langattomaksi Bluetooth-kaiuttimeksi mitenkään epätavallisen kallis, joten nyt siirrymme sinne vähän hämärämmille vesille. Jos hakusessa on langaton kaiutin kotikäyttöön, suuntaisin katseeni ehkä muualle. Leviathan ei tarjoa niin laadukasta ääntä tai mitään muitakaan ominaisuuksia, jotka kotona tekisivät siitä suositeltavan vaihtoehdon. Mutta toisaalta jos hakusessa on pieni kaiutin, jonka uskaltaa ottaa mukaan pippaloihin tai vaikka mökille, Leviathan Mini vaikuttaa kestävältä ja volyymiä irtoaa reippaasti.

 

Razer Leviathan Mini

Valmistaja: Razer

Hinta: noin 170 euroa

Lisätietoja: http://www.razerzone.com/gaming-audio/razer-leviathan-mini

Miikka Lehtonen

 

Razer Leviathan Mini

 

Tekniset tiedot

 • Mitat: 54 x 185 x 55 mm
 • Paino: 538g
 • Akun tyyppi: 2600 mAh ladattava litiumioniakku
 • Akunkesto: Jopa 10h
 • Toimintasäde
 • Bluetooth: jopa 10m
 • Combo Play langaton: jopa 4m
 • Kaiuttimet
 • Teho yhteensä: 24W (2 x 12W)
 • Taajuusvaste: 20Hz – 20 kHz
 • Elementit: 2 x 45mm neodymium magneetit
 • Passiiviset säteilijät: 2 x 40mm x 70mm
 • Impedanssi: 4 ohmia
 • Suuntaamaton mikrofoni, jossa Clear Voice Capture -teknologia
 • Liitäntätavat
 • Laitteet jotka tukevat Bluetooth wireless audio profilea [Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)]
 • 3.5mm audio -liitin

 

Lisää aiheesta

Itsesäätelevät älykaiuttimet huomioivat huoneen koon ja kalusteet

Logitech X300 Mobile Wireless Stereo Speaker – musiikkia muoviämpäristä?

Paddytek Vibe -kaiutin tekee pahvilaatikostakin rock-klubin

Razer Blade – 3000 euron peliläppäri on kovaa rautaa kevyessä paketissa

Razerilta hurjat 200 euron pelikuulokkeet

Razerilta USB3-pohjainen videotallennin ja striimiboksi

Samsung pitää kaarevista ja pyöreistä asioista: esittelyssä 360 asteen musiikkitoisto