Uusimmat

Razer Man O’War – mainiot luurit, suolainen hinta

12.07.2016 17:30 Juho Anttila

Pelikuulokemarkkinoilla riittää kokoa ja tarjontaa, asettaahan pelaaminen kuulokkeille hieman perinteisestä hifistelystä poikkeavat vaatimukset. Viime vuosina yleistynyt langattomuus sotkee pakkaa vielä entisestään. Laitepaljouteen tuo oman lisänsä Razer, joka kasvattaa jo ennestään kattavaa luurivalikoimaansa Man O’War -nimisellä häkkyrällä.

Muhkean kokoiset kuulokkeet lupaavat langatonta virtuaalista 7.1-ääninautintoa kotitietokoneilla. Tämän lisäksi kuulokkeet tukevat myös PlayStation 4 -konsolia, mutta tällöin käytössä on vain tavallinen stereoääni.

Paketista paljastuvan laitteen silmiinpistävin ominaisuus on kuppikoko, joka on riittävän muhkea. Halkaisijaltaan tasan 60-milliset, ilmeisesti tekonahkaiset kuulokkeet istuvat ainakin omien korvieni päälle äärimmäisen mukavasti. Ihan samaa ei voi sanoa pannasta, jonka pehmustus on hieman liian vaatimaton. Kuulokkeet lipsahtavat herkästi asentoon, jossa pannan muovinen reuna painaa päälakea.

Kokonaisrakenne on tukevahko, enkä usko että Man O’Waria saa normaalikäytössä rikki. Kuppien ja sangan välinen liitos on tosin aika liikkuvainen, mutta ei niin lötterö, että se olisi aiheuttanut ylimääräistä huolta.

Langattoman laitteen mukana tulee noin metrin mittainen USB-latauskaapeli. Tämä piuha olisi voinut olla pidempikin. Akun loppuessa kun kuuntelu onnistuu vain latauskaapelin mitan päässä lähimmästä USB-portista, mikä on harvoin riittävästi.

Razer Man O'War

Langatonta mukavuutta

Man O’War ei pariudu suoraan mihin tahansa Bluetooth-laitteeseen, vaan yhdistämiseen tarvitaan mukana tuleva, peukalonkynnen kokoinen USB-mokkula. Silloin, kun vastaanotin ei ole käytössä, sen saa napsautettua piiloon kuulokkeissa sitä varten löytyvään aukkoon. Ainakin kertaalleen tökkäisin vastaanottimen aukkoon väärin päin, jolloin sitä ei meinannut ensin saada irti lainkaan. Pieni kauneuserhe, mutta olisihan tuon säilytyspaikan voinut muotoilla niin, ettei moinen virhe ole mahdollinen.

Kun vastaanotin on kiinni, yhteyden ottaminen kuulokkeisiin tapahtuu vasemman kupin kyljessä olevaa pientä nappia painamalla. Yhteyden muodostuminen kestää muutaman sekunnin ajan, mutta onnistui muuten ongelmitta niin konsolilla, PC:llä kuin Mac OS X -läppärilläkin. Paketissa tulee mukana myös parin metrin USB-jatkopala, jonka avulla vastaanottimen saa viriteltyä kuuluvuuden kannalta otollisempaan asemaan.

Speksit lupaavat jopa 12 metrin toimintasädettä, mutta ainakin jos välissä on seiniä, yhteys yskii jo selvästi alle 10 metrin kohdalla. Laite tosin toipuu pätkimisestä hyvin, sillä esimerkiksi vessakäynnin jälkeen poppi raikasi ongelmitta heti, kun palasi takaisin toimintasäteelle ilman, että yhteyttä joutui virittelemään erikseen uudelleen.

Akun kesto on yksi oleellinen kriteeri, kun arvioidaan langattomia laitteita. Man O’War lupaa seitsemän päivän katkotonta peliaikaa, mutta lukema on laskettu kahden tunnin päivittäisellä peliajalla. Tästä laskettu 14 tunnin latauksen kesto pitää ainakin uudella laitteella kutinsa suhteellisen hyvin, tosin se jäi kokematta, miten käy, kun akku ajan myötä väsyy.

Razer Man O'War

Popittaa ja jytisee

Kaikki yllä mainittu on toki toissijaista, jos itse asia, eli äänenlaatu ei ole kohdillaan. Testijakson aikana käytin Man O’Waria pelaamiseen sekä Windows-ympäristössä että PlayStation 4 -konsolilla, hevittämiseen Windowsilla ja Mac OS X -läppärillä sekä viimeksi mainitulla myös puhtaasti työperäisiin verkkopalavereihin.

Tässä vaiheessa perinteisenä varoituksena totean, etten ole hertsin puolikkaita munaskuillani aistiva hifisti, joten äänen tarkimpia nyansseja en edes pyri arvioimaan. Isoissa linjoissa pysytellen totean kuitenkin, että toisin kuin monien muiden pelikuulokkeiden kohdalla asian laita on, Man O’War sopii oikein hyvin myös ainakin raskaamman musiikin toistamiseen. Äänimaailma on muhkea mutta tasapainoinen ja jos ihan heti ei sävyt osu kohdilleen, Razer Synapse -ohjelmiston tarjoamat säätömahdollisuudet antavat mahdollisuuden säätää äänimaailma kohdilleen.

Sovelluksen kalibrointitoiminnallisuus demoaa myös mukavasti luurien virtuaalista 7.1-äänimaailmaa. Lyhyesti sanottuna ääni kuuluu sieltä mistä pitääkin, selvästi ja erottuvasti. Tämä kävi ilmi myös pelitestissä. Aivan erinomainen uusi Doom on hieno peli muutenkin, mutta kunnollisilla kuulokkeilla koettuna demoninmurhaus nousee aivan uudelle viihdyttävyysasteelle.

PlayStation 4 -puolella stereoääni ei luonnollisesti herättänyt aivan yhtä muikeita tunnelmia, mutta hyvin Razerit ajavat asiansa silläkin puolella. Pienenä harmittavana yksityiskohtana en ainakaan itse saanut kuulokkeiden omaa äänenvoimakkuuden säätöä toimimaan konsolin kautta. Vastaavaa ongelmaa esiintyi myös PC-puolella, tosin en tiedä, löytyykö vian lopullinen syy kuulokkeista vai käyttöjärjestelmän konfiguraatioista.

Luurit pitävät sisällään myös mikrofonin, jonka saa vedettyä esille vasemman kuulokkeen sisältä. Ainakin palaveritilanteessa mikrofoni toimi vallan hyvin ja jälleen kerran Razer Synapse -sovellus tarjoaa oivan valikoiman hienosäätömahdollisuuksia, jolla äänen saa toimimaan haastavammissakin olosuhteissa.

Razer Man O'War

Melkein erinomainen, vaan tyyris

Ehkä joillekin pelaajalle tärkeänä ominaisuutena Man O’War sisältää myös muodikkaita valaisuominaisuuksia. Kuulokkeihin lätkäistyn Razer-logon saa loistamaan haluamansa värisenä sellaisenaan, hengittävänä tai värejä kierrättäen. Tärkeintä on näyttää viileältä ja tämä vekotin auttaa siinä, vaikkei efektiä luonnollisesti itse pääse näkemään.

Razer Man O’War on ensimmäinen langaton kuulokemikrofoniyhdistelmä, jonka olen ottanut vakituiseen käyttöön. Kokemus oli ja on yhä pohjimmiltaan positiivinen. Perusasiat ovat kunnossa. Äänenlaatu on hyvä tai jopa erinomainen käyttötarkoituksesta riippumatta ja käyttömukavuus on pieniä horjahduksia lukuun ottamatta kohdillaan. Ehkä juuri näistä pienistä notkahduksista johtuen laitteen hinta kuitenkin epäilyttää.

Langattomista Razereista saa nimittäin pulittaa melko lailla tarkkaan pari sataa euroa. Nyt ei siis puhuta enää edes keskihintaisista peliluureista, vaan tyyriistä laitteesta. Samassa hintaluokassa kilpailukin on jo melkoisen tiukkaa, joten ostopäätöstä on syytä punnita tarkkaan.

Itse tykästyin Man O’Wareihin puutteistaan huolimatta kovasti ja laite jäi myös arvostelun jälkeen säännölliseen käyttöön. Mutta 200 euron hintalappu on sen verran korkea, että sitä joutuu miettimään toisenkin kerran. Onko tämä aivan niin hyvä laite, että olet valmis pulittamaan 200 euroa? Tähän kysymykseen en uskalla antaa yksiselitteistä vastausta ja suosittelenkin kokeilemaan laitetta ennen ostopäätöstä, jos moiseen suinkin tarjoutuu mahdollisuus.

 

Razer Man O’War

Valmistaja: Razer

Hinta: noin 185-200 euroa

Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, PlayStation 4, Mac OS X 10.9 tai uudempi

Lisätietoja: http://www.razerzone.com/gaming-audio/razer-manowar

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Toimintasäde: 12 metriä
  • Kuulokkeiden ohjain: 50 mm
  • Kuulokkeiden taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Kuulokkeiden herkkyys: 112 dB SPL/mW
  • Kuulokkeiden impedanssi: 32 ohmia
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 Hz – 10 kHz

 

Razer Man O'War

 

Lisää aiheesta

Creative Sound Blaster P5 – testissä napakat ja tasapainoiset nappikuulokkeet

MSI DS502 Gaming Headset – kaikessa hyvää perustasoa mutta ei

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0: laadukasta ääntä järkihintaan

Sound BlasterX H7 – ” loistava valinta laadukkaita kuulokkeita etsiville”

Steelseries Siberia 350 Gaming Headset – ajatukset ihan muualla kuin äänenlaadussa

Juho Anttila

Muropaketin uusimmat