Uusimmat

Reissuraportti ja kuvagalleria: Vierailimme Pariisin valtavassa Final Fantasy -fanitapahtumassa

10.02.2019 20:39 Joonas Pikkarainen

Final Fantasy -fanit täyttivät Pariisin helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Värikkään juhlaväen joukossa Square Enixin pelimaailman syövereihin heittäytyi myös Muropaketin lähettiläs.

Muinaisten kertomusten mukaan syvällä Eorzeassa lepää kristalli, jota koskettamalla kaikkein rohkeimmat matkaavat aikaan ja paikkaan toiseen. Kristallin tarkka sijainti on kuitenkin kaikonnut tunnettujen historiankirjojen sivuilta, mutta Muropaketin toimitus pääsi kaapatun vihjeen myötä tämän tarunhohtoisen paikan jäljille ja uskaltautui koskettamaan sinertävää lasipintaa.

Ennakkotiedoista poiketen kristallin sijainnin tiesi noin viisituhatta muutakin matkaajaa.

Verkkomoninpeli Final Fantasy XIV on noussut viitisen vuotta sitten suoritetun uudelleenkäynnistyksen myötä vankkaan ja suosittuun asemaan MMORPG-rintamalla. Uudesta menestyksestä kertovat jo kolme kertaa vuodessa ja ympäri maailmaa järjestettävät fanitapahtumat, joista viimeisin järjestettiin Pariisissa 2. – 3. helmikuuta näyttävän kulttuurikeskus Grande halle de la Villetten tiloissa.

Toisin kuin monet muut peliaiheiset tapahtumat, Final Fantasy XIV Fan Festival 2019 on nimensä mukaisesti suunnattu nimenomaan faneille. Meitä toimittajaraukkoja ja muita vaikuttajia oli tapahtumassa vain muutama hassu kourallinen, kun valtaosan kookkaasta messualueesta täytti tuhannet fanit ympäri maailmaa. Kyynisten tuhahtelujen ja välinpitämättömien olankohautusten sijaan sali huokui rakkautta, intohimoa ja aitoa iloa Final Fantasy XIV:tä kohtaan lavan molemmin puolin.

Kahteen päivään jaettu tapahtuma käynnistyi heti lauantaiaamupäivästä pelin ohjaaja ja tuottaja Naoki Yoshidan keynotella, joka räjäytti salin raikuviin aplodeihin ja hurraa-huutoihin miehen kävellessä samanaikaisesti julkistetun gunbreaker-ammatin asussa. Valtavaa asemiekkaa kanniskeleva hahmoluokka ei jäänyt myöskään viikonlopun ainoaksi julkistukseksi, vaan seuraavan kahden päivän aikana kuultiin niin NieR-tekijöiden mukaantulosta, Final Fantasy XV:n saapumisesta kuin fanien kauan odottaman Viera-rodun paljastamisesta.

Yoshidan leikkisä persoona sekä fanien aito innostus loivat miellyttävän tunnelman, jota teknisetkään ongelmat eivät onnistuneet rikkomaan – pikemmin päinvastoin. Kun toimimaton video alkoikin toimia vain minuutteja sen jälkeen, kun kyseinen segmentti oli sovittu toistaiseksi ohitettavaksi, Yoshida loihti seurakseen asiaankuuluvasti aikaa manipuloivan Alexanderin kelaamaan ajan taaksepäin ja pyyhkimään juuri hetki sitten tehdyt sekoilut. Ja yleisö nauroi ja hurrasi samanaikaisesti.

Uusien julkistusten lisäksi lavalla nähtiin viikonlopun aikana myös monenlaista muuta aktiviteettia. Syväluotaavassa paneelikeskustelussa kuultiin Yoshidan lisäksi hahmotaiteilija Ayumi Namaeta, joka avasi oman taustansa lisäksi inspiraation lähteitään, työskentelytapojaan sekä niitä lukuisia pieniä ja kenties hieman odottamattomiakin detaljeja, jotka vaikuttavat hahmosuunnitteluun. Niinkin yksinkertaiset asiat kuin hahmon kädessä olevan piipun pituus tai hameenhelma saattaa olla lopputulosta lukuisista kompromisseista, joihin vaikuttavat niin pelimoottorin rajoitukset, käytössä olevat resurssit kuin itse tuottajan lopullinen sanakin.

Kauniin ja runsaan konseptitaiteen lisäksi lauantaina pidetty paneelikeskustelu olikin lopulta varsin avaava sukellus itse pelikehitykseen ja sen moninaisiin koukeroihin.

Glamour-, fanitaide- ja cosplay-kilpailut esittelivät puolestaan fanien loputonta luovuutta, jota nähtiin roppakaupalla etenkin jälkimmäisen kohdalla. Finaaliehdokkaiden joukkoon pärjäsi myös muutama suomalainen, mutta voitto osui lopulta naapurimaahan Venäjälle aivan ilmiömäisen upealla Kuribu-asulla, jonka hienoutta korosti entisestään se tieto, ettei hahmoa ole nähty kuin muutaman sekunnin edestä tulevan Shadowbringers-laajennuksen trailerissa.

Parempaa kisaonnea kotomaahan saatiin sen sijaan sunnuntaina pelatussa The Feast Regional Championship 2018 -turnauksen Euroopan alueen finaaleista, jossa FeelsGladMan-joukkue takoi suomalaispelaaja Zegram XIV:n kanssa kultamitaleille. Tiukkaa vääntöä tarjonneet matsit keräsivätkin niin ikään innokkaan yleisön luokseen kannattelemaan lempijoukkueita kohti palkintosijoja, joskin kävijöitä oli toisena päivänä jo selkeästi vähemmän kuin lähes täyteen pakattuna lauantaina.

Yleisöä kuitenkin riitti lavalle asti kummankin päivän loppuun saakka, kun festivaalit päätettiin lauantaina pianisti Benyamin Nussin ja laulaja Susan Callowayn herkän ja mestarillisen pianokonsertin tahtiin sekä sunnuntaina asteen rankemmin kaikuneen The Primals -bändin metallimätön parissa.

Vaan kuten oli käynyt ilmi jo aivan festivaalin ensihetkistä lähtien, ei mitään Final Fantasy Fan Festissä olevaa kannattanut ottaa silti liian tosissaan: pianokonsertin herkkyys rikottiin koko salin vatsalihakset reväyttäneellä otamatone-esityksellä, jossa pelin säveltäjä ja äänisuunnittelija Masayoshi Soken revitteli Yanxia-teeman hervottomalla tavalla uusiksi. Eikä Sokenin luotsaama The Primalskaan jäänyt ilman viihdettä tai musiikillista taituruutta.

Vaikka lavashow’t olivat tapahtumassa isossa roolissa, lukuisille faneille ne olivat vain yksi aktiviteetti muiden joukossa. Valtava kulttuurikeskus oli nimittäin vuorattu täyteen Final Fantasy XIV -aiheisia pelejä, tatuointikojuja, kirjoitusseiniä, kauppa-alueita ja muita viihdykkeitä – puhumattakaan toisista faneista. Hallin monet minipelit keräsivätkin nopeasti kumpanakin päivänä pitkät jonot, joissa innokkaimmat odottivat kuumeisesti pääsyään Behemothin selkään tai Gold Saucer Cactpot Party -lautapelin ääreen.

Ja toisaalla monet kokoontuivat yhteen vaihtamaan vain kuulumisia, sillä useille Fan Festit ovat juuri ne ainoat tapahtumat, joissa Final Fantasy XIV:n virtuaalimaailmassa tavattuja ystäviä pääsee näkemään kasvotusten. Suomenkielisten puheenparsien lisäksi eri puolilla hallia nähtiin ilahduttavia huudahduksia ja halailuja nimimerkkien taakse kätkeytyneiden kiltalaisten tavatessa toisiaan mahdollisesti ensimmäistä kertaa. Kuten mainitsin jo aivan messuraporttini alussa, tunnelma hallissa oli rentouttavan ja ilahduttavan lämminhenkinen, mikä tarttui väkisellä myös suomalaista kylmyyttä hehkuvaan sieluun – varsinkin näin keskellä ydintalvea.

Eivätkä fanit ja lukuisat cosplayaajat olleet ainoat hallissa viihtyneet, vaan paneeleissa istuneet tekijät laskeutuivat tilaisuuksiensa päätteeksi aina kävijöiden seuraksi tuntikausiksi jakamaan nimikirjoituksia ja ottamaan valokuvia. Jos liki 12-tuntisiksi yltäneet messupäivät tuntuivat näin toimittajan saappaissa toisinaan jo hivenen rankoilta, en pysty edes kuvittelemaan sitä väsymyksen määrää tuhansien innokkaiden fanien kanssa valokuvia ottaneiden Yoshidan ja kumppaneiden kohdalla. Vaan silti he eivät missään vaiheessa lakanneet hymyilemästä, keskustelemasta ja kiittämästä fanejaan saapumisesta.

Ja niin kliseiseltä kuin se ehkä kuulostaakin, molemmin puoleinen vilpitön kiitollisuus ja toisen arvostus tekivät Final Fantasy XIV Fan Festista juuri niin mahtavan ja ikimuistoisen fanitapahtuman, että sitä pystyi arvostamaan myös näin peliin täysin koskemattomana ulkopuolisenakin.

Mutta kenties jotain siitä innostuksesta tarttui myös tähän toimittajaan, sillä pienoinen pala minussa haluaisi sukeltaa juuri nyt Eorzeaan tutustumaan sen tarunhohtoiseen maailmaan. Kunhan vain ensin löydän sen paluukristallin täältä meidän maailmasta…

Linkkejä striimeihin:

Keynote

Designer-paneeli + glamour contest

Cosplay

Letter from Producer (sunnuntai)