Resistance 3 ja Insomniac Games – ”Pyrimme luomaan epätoivoisen selviytymistaistelun”

06.09.2011 16:30 Tero Lehtiniemi

Kun suuri osa peleistä julkaistaan tätä näkyä useammille alustoille, ei yksittäisellä konsolivalinnalla enää ole yhtä paljon merkitystä kuin aiemmin. Esimerkiksi suurin osa vähänkin merkittävämmistä FPS-peleistä julkaistaan sekä PC:lle, että PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.

Microsoft ja Sony ovat kuitenkin itsepintaisesti pitäneet itsellään kaksi lajityypin edustajaa. Microsoftilla on Halot ja Gears of Warit, Sonyllä Killzonet ja Resistancet. Viimeksimainittu loikkaa juuri kolmanteen pääpeliinsä, minkä kunniaksi nappasimme Insomniac Gamesin pelisuunnittelija Cameron Christianin ja käsikirjoittaja Jon Paguettean haastatteluumme.

Ensimmäinen, lisänimellä Fall of Man kulkenut Resistance oli yksi PlayStation 3:n julkaisupeleistä, ja saavutti ehkä tästä syystä huomattavasti kovemman maineen kuin mitä se ehkä oikeasti olisi ansainnut.

Resistance: Fall of Man seurasi vanhaa ja usein oikeaan osuvaa muistisääntöä, että mikään Venäjältä lähtöisin oleva ei voi olla hyvää. Sen tapahtumat nimittäin saavat alkunsa vaihtoehtoisessa historiassa 1940-luvun lopulla, kun mystinen avaruudesta saapunut, rakkaan itänaapurimme kaikessa hiljaisuudessa vallannut Chimera-entiteetti rikkoo paikallisen rautaesiripun ja lähtee pienimuotoiselle Euroopan-kiertueelle.

Ensimmäisen Resistancen vaihtoehtoinen historia noudattelee punakoneen pahuuden lisäksi totuutta myös toisessa asiassa: se muistuttaa siitä, kuinka kelvottomia eurooppalaiset ovat huolehtimaan omista asioistaan, ja tarvitsevat siihen jälleen kerran yhdysvaltalaisten apua.

Tämän avun merkittävin osa oli Nathan Hale -niminen herrasmies, jonka taistelua Chimeraa vastaan saimme kahden ensimmäisen osan aikana seurata niin Englannissa, Yhdysvalloissa kuin hieman eksoottisemmissakin ympäristöissä. Kakkososan loppumainingeissa Chimera-viruksen lähes täysin valtaama Hale tulee ammutuksi aseveljensä toimesta. Miten tarina nyt jatkuu?

Uusi sankari, vanhemmat kujeet

Resistance 3:n päähenkilöksi sopivaa henkilö ei tarvinnut etsiä kovinkaan kaukaa: Joseph Capelli oli mies, joka sekä taisteli Halen rinnalla että tappoi tämän. Kävimme Tukholmassa jututtamassa kahta pelin tehneen Insomniac Gamesin edustajaa: pelisuunnittelija Cameron Christiania ja käsikirjoittaja Jon Paguettea.

Koska kyseessä oli molempien ensimmäinen Resistance-peli, niin annoimme armon käydä osittain oikeudessa Resistance 2:n suhteen.

Resistance 3:n käsikirjoittaja Jon Paguette (vas) ja pelisuunnittelija Cameron Christian.

 

Mikä on mielestänne Resistance-sarjan suurin vahvuus muihin FPS-peleihin verrattuna?

Jon Paquette: Mielestäni pelin maailma jo itsessään on todella hieno. Se sijoittuu vaihtoehtoiseen aikajatkumoon, ja Resistance 3 siinä vuoteen 1967. Kaksi aiempaa Resistance-peliä ovat myös sijoittuneet tärkeisiin historian hetkiin, ja tämä on mielestäni täysin ainutlaatuista verrattuna muihin lajityypin peleihin. Taistelemme oikeissa ja tutuissa paikoissa, joten mielestäni sarjalla on omanlaisensa ote todellisuuteen.

Cameron Christian: Mielestäni tärkein ero Resistance 3:ssa muihin sotaräiskintöihin on se, että se on keskittynyt ihmisen henkiinjäämiseen ja selviytymiseen, mikä luo tarinalle erilaisen konstekstin.

Jon Paquette: Ja aseet ovat Resistance-sarjan peleissä aina hulluja, hauskoja ja erilaisia. Esimerkiksi uusi ase Mutator on ehdoton suosikkini. (Se on kyllä oikeasti aika siisti. -Tero) Aikakaudesta huolimatta aseissa on scifi-mentaliteetti, ja niillä on hauska leikkiä.

Mitkä ovat mielestänne suurimpia muutoksia tai parannuksia mitä olette tehneet Resistance-sarjaan kolmososan myötä?

Jon Paquette: Uusi päähenkilö on ehdottomasti iso uudistus. Sarjan aiempi päähenkilö Hale ammuttiin, joten uusi oli valittava. Capelli on kiinnostunut enemmän perheestään kuin sotimisesta, ja yritämme korostaa tätä jokaisella pelin osa-alueella. Tämän takia Resistance 3 tuntuu erilaiselta aiempiin peleihin verrattuna.

Cameron Christian: Mitä taas tulee parannuksiin, olemme palauttaneet ensimmäisestä osasta  ase- ja terveysjärjestelmät. Tällä on tärkeä vaikutus pelaamiseen, koska se mahdollistaa paljon enemmän strategisia valintoja ja tapoja pelata.

Kokeilitte Resistance 2:lla erilaisia ratkaisuja mutta palautitte Resistance 3:een ykkösestä tutut ase- ja terveysjärjestelmät. Ovatko nyt käytössä olevat mielestänne fiksumpia pelisuunnittelullisia ratkaisuja vai vaikuttiko esimerkiksi palaute päätökseen?

Cameron Christian: Parikin asiaa. Kuuntelimme ehdottomasti fanien antamaa palautetta, ja suurin osa saamastamme negatiivisesta palautteesta liittyi asejärjestelmään. Resistance 2:ssa kerrallaan kannossa olevien aseiden määrä oli rajoitettu kahteen, mikä oli suuri muutos vanhasta ”asepyörästä” jossa kaikki mahdolliset aseet olivat kannossa. Pelaajat yksinkertaisesti pitivät tästä ratkaisusta enemmän, joten palautimme sen.

Mitä taas tulee terveysjärjestelmään, kyseessä on puhtaasti pelisuunnittelullinen ratkaisu. Kakkososan palautuva terveys pohjautui Nathan Halen chimera-tartuntaan joka antoi tälle yli-inhimillisiä voimia. Ensiapupaketteja vaativa terveysjärjestelmä taas sopii kolmoseen jo senkin vuoksi, ettei Capellilla ole Halen kaltaista etua asian suhteen. Armottomampi terveysjärjestelmä sopii paremmin myös kolmososan epätoivoisen henkiinjäämistaistelun tunnelmaan.

Resistancen 3:n tarina ei erityisemmin avaa Chimerojen mysteeriä kovinkaan paljoa siitä mitä jo aiemmin on paljastettu, epämääräisiä vihjauksia lukuun ottamatta. Tarkoittaako tämä sitä että teillä on vielä suunnitelmia Resistance-sarjan varalle?

Jon Paquette: Halusin itse asiassa hieman vastata Chimeran motiiveihin ja heidän lopulliseen tavoitteeseensa pelissä löytyvien Malakovin päiväkirjojen avulla. Samalla halusin myös jättää mysteeriä riittävän paljon auki tulevaisuutta varten. Meillä on vielä paljon kerrottavaa.

Resistance 2:ssa pelin moninpelin co-op-osio oli toteutettu täysin eri tavalla kuin ykkösessä. Kolmososassa palataan jälleen mahdollisuuteen pelata kampanja yhdessä läpi. Onko tämä moninpelitila mielestänne toimivampi kuin Resistance 2:ssa kokeiltu?

Cameron Christian: En tiedä onko parempi ehkä täysin oikea sana. Resistance 2:n suhteen haluttiin yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta ja erilaista. Koska tämän uuden, kokeellisen pelitilan tekemiseen meni niin kauan, perinteisen kaksinpelikampanjan tekemiseen ei vain yksinkertaisesti enää ollut aikaa ja resursseja. Resistance 3:ssa ratkaisun tausta on kuitenkin selkeä: fanit kaipasivat  kaksinpelikampanjaa samoin kuin asepyörääkin. Niinpä paluu vanhaan pelitilaan oli helppo päätös. Resistance 2:ssa esiteltyä kahdeksan pelaajan pelitilaa on kyllä kaivattu, mutta nyt käytössä oleva tila tavoittaa selkeästi laajemman yleisön, joten siihen panostaminen on luonnollisesti houkuttelevampaa.

Jos olisi joku sana tai lause, jolla haluaisitte luonnehtia Resistance 3:sta, mikä se olisi?

Jon Paquette: Jos olisi yksi sana, se olisi ”vastusta” (resist). Lauseena taas voisi sanoa, että pelaajille jotka tuntevat tai eivät tunne sarjaa, tämä on paras Resistance-peli tähän asti. Keskityimme pelin tekemisessä oikeisiin asioihin, olemme siitä todella ylpeitä ja odotamme innoissamme mitä ihmiset tulevat pitämään.

Cameron Christian: Se on toimintaräiskintä, jossa seikkailet läpi Amerikan.

Koska ette ole aiemmin työskennelleet sarjan parissa, osaatte varmasti sanoa että voiko Resistance 3:sta nauttia ilman että on pelannut sarjan aiempia osia?

Jon Paquette: Ehdottomasti. Jos tarina ei ole tuttu, olemme laittaneet pelin alkuun videoita ja tietopaketteja siitä mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut. Toivon että olemme onnistuneet harjoitusosioiden ja taustoituksen suhteen niin, että kuka tahansa voi nauttia Resistance 3:sta.

 

Semmoista. Sällien luotto omaan tuotteeseensa on selkeästi kunnossa, mutta miten on todellisuuden laita? Sen äärelle palaamme Domen oman Resistance 3-arvostelun tiimoilta aivan lähiaikoina.

 

 

Tekijä: Insomniac Games

Julkaisija: Sony

Tulossa: PlayStation 3, 7.9.2011

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu:Resistance 3

Tero Lehtiniemi

 

Lisää aiheesta

Resistance 2 (PS3)

Resistance: Fall of Man oli monille se PlayStation 3:n merkittävin julkaisupeli. Vaikka pelissä oli puutteensa, se näytti hyvältä, yksinpeli toimi riittävän hyvin ja moninpeli viehättää edelleen. Resistance 2 jatkaa melko samanlaisilla urilla, joskin joiltain osa-alueiltaan parantaen, toisiltaan heikentäen. Siinä on selvät puutteensa, yksinpeli on karvas pettymys ja moninpeli muistetaan vielä vuosien päästä PlayStation 3:n valiona.

PlayStation 3:n julkaisupelit testissä osa 2

Pohjimmiltaan Resistance on pitkälle skriptattuihin tapahtumiin nojaava 3d-räiskintä. Ennalta käsikirjoitetut tapahtumat tai niiden esiintyminen ylipäänsä ei häiritse läheskään yhtä pahasti kuin monissa muissa lajityypin peleissä, mutta aivan täysin kaavamaisuuksilta ei vältytä.

Lue myös

Brothers in Arms: Furious 4 – Hitler mainittu!

Far Cry 3 -haastattelu: onnistuuko paluu ykkösosan tunnelmiin?

Men of War: Vietnam -ensikosketus – neukkuna Vietnamissa

Merchants & Marauders (Lautapeli)

Nightfall (Lautapeli)

Rise of Nightmares – räiskintäkauhua Kinectillä

Silverlit Heli Blaster – kauko-ohjattavaa kopterihupia