Uusimmat

Retroa ja magiaa mahan täydeltä Suomen Turussa

27.07.2015 18:00 Miika J.K. Halmela

Turkuun avattiin heinäkuun puolivälissä Retromagia-nimeä kantava retropelien erikoismyymälä. Kun kerran kyseessä on maamme ainoa pelkästään vanhoihin videopeleihin keskittynyt kivijalkaliike, päätin pistäytyä paikalla ja ottaa tarkemmin selvää tarjonnasta.

Jo pelkkä näyteikkuna houkuttelee pysähtymään ja tutkimaan lasin takaista antia. Siellä näkyy muun muassa punavalkoisena hohtavaa Nintendon valokylttiä, kuvaputkitelevisiossa jatkuvalla toistolla pyöriviä vanhoja pelimainoksia, 80-luvun lelufiguureita – ja tietenkin pelejä. Lupaavaa!

Kun ovesta sitten astuu sisään, päätyy pieneen mutta nostalgian täyttämään liiketilaan – ikään kuin olisi ajelehtinut ajassa taaksepäin rapiat parikymmentä vuotta. Hyllyissä on runsaasti vanhojen Nintendojen ja Segojen pelejä niin irtokasetteina kuin alkuperäisissä koteloissaan. Myös kokonaisia konsolisettejä pahvilaatikoissaan löytyy. Vitriinistä voi bongailla myynnissä olevia alkuperäisiä MOTU- ja Star Wars -hahmoja. Uuttakin tavaraa on, kuten lautapelejä, T-paitoja ja keräilypatsaita. Viimeisimmät videopelit kuitenkin loistavat poissaolollaan, tuoreinta osastoa edustaa kuudes konsolisukupolvi.  

Yhdessä nurkassa Speden Peleistä tuttu nopeustesti houkuttelee pistämään silmä-sormikoordinaation koetukselle, liiketilan toisella laidalla pelattavissa taas ovat lähes kaikki vanhat konsolit aina kasibittisestä Nintendosta eteenpäin. Asiakkaille tarjotaan sumppia, ja kahvinjuonnin lomassa lehtikorista voi napata luettavakseen vanhoja Nintendo-lehtiä tai Sonic-sarjakuvia, ellei sitten halua vanhapartailla kasariperuja olevien Pelit-vuosikirjojen parissa. Aikamoista!

Miten ihmeessä tällainen puoti päätyi juuri Turkuun?

”Alun perin tarkoitus oli pelkästään toimia helsinkiläisen Poromagian retropelihankinnoista vastaavana haarakonttorina, mutta kun jengi kävi jatkuvasti repimässä oveamme, päätettiin avata putiikki täälläkin ihan oikeana kauppana”, tiskin takana häärivä puuhamies Antti Koski taustoittaa.

Vanhat videopelit päätyivät osaksi kortti- ja lautapeleistä tunnetuksi tulleen Poromagian valikoimaa kuluvan vuoden keväällä. Kosken hommana oli aluksi hoitaa myyntiin tulevien pelien hankinta, puhdistus, pakkaaminen suojakoteloihin ja toimittaminen Poromagialle Pasilaan. Pian kuitenkin selvisi, että kysyntää piisaa myös Turussa.

”Homma on lähtenyt rullaamaan tosi hyvin. Heti avajaispäivänä väkeä oli tupaten täynnä aamusta iltaan. Muinakin päivinä kävijöitä on riittänyt, vaikkei ole ehditty vielä edes erityisemmin mainostamaan. Näyteikkuna houkuttelee ohikulkijoita poikkeamaan, lisäksi meillä on jo nyt vakioasiakkaita.”

 Anssi Malmberg ja Antti Koski.

Juttutuokiomme keskeytyy hetkeksi kun annan tilaa maksavalle asiakkaalle. Rastapäinen nuorukainen esittelee itsensä hänkin Antiksi ja tekee kaupat Sega Mega Driven Micro Machines 2:sta.

”Meillä kotona oli joskus PlayStation 1, mutta se oli enemmän veljieni käytössä. Naapurissa taas oli Mega Drive CD-lisälaitteineen, siellä mä vietin kaikki päivät. Äskettäin kun muutettiin avopuolison kanssa yhteen, niin siinä samalla löydettiin kaapista hänen vanha Segansa! Ostelen nyt pelejä siihen”, Antti kertoo. 

Kosken mukaan tyypillinen asiakas onkin juuri uusi tai aloitteleva retroharrastaja, joka haluaa päästä fiilistelemään sillä lapsuutensa pelikoneella. Mitenkään ikäsidonnaista kohderyhmä ei kuitenkaan ole, sillä vanhoilla konsoleilla voivat pelata lähes kaikki vauvasta vaariin. Esimerkiksi kasibittistä Nintendoa hankkivat perheenäidit eivät ole mitenkään harvinainen ilmiö.

Viimeisintä Änäriä tai Call of Dutya ei valikoimista löydy

Koska Retromagian fokus on tiukasti vanhemmassa tarjonnassa nykypelien sijaan, mahdollistaa tämä panostamisen laajempaan retrovalikoimaan. Asiakkaat kuulemma usein yllättyvätkin liikkeen kattavasta annista.

”Ajatuksena on, että kovat peruspelit on aina saatavana suoraan hyllystä: Mariot, Mega Manit, Sonicit ja muut tällaiset. Harvinaisempaakin kamaa toki koitetaan mahdollisuuksien mukaan saada tarjolle. Hyvän ja tasaisen valikoiman taustalla on kattava, Euroopan laajuinen kontaktiverkosto. Valtaosa peleistä tulee juuri Saksasta, Hollannista tai Briteistä. Toki suomalaisiltakin ostetaan mielellään, ja tietty myös vaihtodiilit onnistuvat. Kaikille meiltä hommatuille peleille myös myönnetään kuukauden toimivuustakuu. ”

Poromagialla on käytössään ns. kredutusjärjestelmä, jonka ansiosta myyntiin tuotavat pelit voi halutessaan vaihtaa rahan sijaan liikkeen sisäiseen krediittiin jonkin verran paremmalla kurssilla. Alkujaan järjestelmä otettiin käyttöön Magic the Gathering -korttien vaihtorumbaa varten, mutta sittemmin systeemi on laajentunut myös muihin tuotteisiin.

”Samat tyypit pitävät näistä samoista tuotteista, esimerkiksi retro- ja lauta- tai korttipeliharrastus kulkevat usein käsi kädessä. Nyt me pystytään myös tyydyttämään tätä videopeleihin liittyvää nostalgiannälkää”, Koski kertoo.

Pelaajilta pelaajille ja rakkaudesta lajiin

Koski myöntää olevansa itsekin intohimoinen pelaaja. Jo ennen Retromagiaa mies pyöritti samalla alalla toiminutta Pelihuone Enteriä. 

”On hienoa yhdistää työ ja harrastus, mutta kyllä tässä tarvitaan paljon tunnetta ja paloa pelejä kohtaan. Mikään kultakaivoshan tämä ala ei ole.”

Ainakaan vielä – retrobuumi kun tuntuu kasvavan kaiken aikaa. Vanhat pelit käyvät kaupaksi paremmin kuin koskaan, ja jokainen vanhan Nintendon tai Segan ostanut asiakas on samalla uusi harrastaja. Ennen pitkää harrastajasta voi muodostua keräilijä, joka haluaa lisää pelattavaa. Ja onhan keräily ylipäätään juuri nyt pop, harrastus, joka saa näkyvyyttä esimerkiksi televisiossa erilaisten ulkomaisten sarjojen myötä. Myös huutokauppakeisarit donkkikonkeineen tuovat huomiota vanhoja pelejä kohtaan.

”Sen jakson jälkeen tavaraa muuten tarjottiin huomattavasti enemmän, mutta hintapyynnitkin olivat sitten mitä olivat. Piti vähän palauttaa ihmisiä maanpinnalle. Ei läheskään kaikki retro ole arvokasta”, Koski naurahtaa.

Keräily- ja retropelibuumin hiipumiseen Koski ei usko.  

”Aina tulee uusia sukupolvia, jotka sitten aikanaan työssäkäyvinä aikuisina haluavat jälleen pelata lapsuutensa pelejä. Nyt kahden ensimmäisen PlayStationin kohdalla on nähtävissä näitä merkkejä. Tulevaisuudessa sitten PS3 ja Xbox 360 lienevät nykylapsille retroja keräilykohteita.”

”Näkisin, että tällainen harrastus on lopulta meidän yhteinen juttu. Retromagian missiona on estää vanhojen aarteiden joutuminen kaatopaikalle, pelastaa timantit maailmalta ja tuoda ne pelaajien ulottuville. ”

Lisää asiakkaita ja uteliaita ohikulkijoita poikkeaa sisään. Huomaan itsekin viihtyneeni myymälässä yli tunnin, sillä katseltavaa ja ihmeteltävää piisaa. Lopulta en itsekään pysty poistumaan paikalta tyhjin käsin, vaan pakkohan sitä on ostaa vähän kotiin viemisiä.

Toim. huom: keräilyintoisille tiedoksi, että Helsingin Pasilasta löytyvästä Poromagia-kaupasta löytyvät samat valikoimat kuin Retromagiasta, vaikkakaan ei kaiketi aivan yhtä retroisissa fiiliksissä.

 

Retromagia

Osoite: Puistokatu 18, 20100 Turku

Lisätietoja: https://www.facebook.com/retromagia

Lisätietoja: http://poromagia.com/

Teksti ja kuvat: Miika J.K. Halmela

 

 

Lisää aiheesta

Ainoa laatuaan? Julkaisemattomasta Phantom-konsolista löytyi toimiva prototyyppi 

Commodore-veteraani myy kokoelmansa – joukossa harvinaisuuksiakin

Ei ihan Uuno Turhapuro – mutta melkein – Painterboy-suomiklassikon aarteita löytyi Tikkurilan kaapeista 

Paskasta Atari-pelistä maksettiin 31 600 taalaa 

Pelikopteri #002 (27.11.2014): Game of Thronesista GTA V:een – avaruuden kautta kiertäen (Checkpoint) 

Pelikopteri #003 (1.12.2014) – retroherkkuja, fantasiaa, avaruuspelejä ja ahdistavin selviytymispeli ikinä (Checkpoint) 

Pelikopteri #007 (21.01.2015) – pelijournalismia, reissujuttuja ja ennakoita (Checkpoint) 

Uudet ja vanhat pelit kiersivät pelienvaihtotorilla