Rise of Nightmares – räiskintäkauhua Kinectillä

13.08.2011 15:00 | Jukka O. Kauppinen

Osa teistä saattoi havaita jonkin aikaa sitten hämmennyksemme, kun ihmettelimme Segan julkaisemaa Rise of Nightmares -pelin traileria. ”Mitä helvettiä” oli ensimmäinen ajatuksemme, kun iloiseen tilulilumusiikkiin yhdistyi armoton K18-zombieturpiinveto.

Nyt saatte asiaan vähän selvitystä, sillä haastattelussamme ovat Sega AM1 -studion Noriaki Ueda ja Satoshi Ito, joista jälkimmäinen muistetaan muun muassa klassisen House of the Dead -pelin tekijänä. Nyt kaverukset työstävät reipasta verilotrausmätkintää, joka on suunniteltu Xbox 360:n Kinect-kameraohjaimelle.

 

Kinect-pelit tuntuvat olevan enimmäkseen koko perheen puuhapelejä. Miksi te päätitte tehdä aikuisille suunnatun Kinect-pelin?

Ito: Heti Kinectin nähdessäni arvelin, että sillä voisi tehdä hienon kauhupelin.

Rise of Nightmaresista sanotaan usein, että sitä tekee sama porukka kuin aikoinaan House of the Deadia.

Ito: Itse asiassa minä olen ainoa House of the Dead –tiimin  jäsen tässä porukassa. Mutta on peleissä yhteistäkin. Suurin yhteneväisyys on kuitenkin se, että Kinect-pelin tekeminen on hyvin samankaltaista kuin tekisimme Segalla kolikkopeliä. Kolikkopeliä tehdessämme mietimme koko ajan, että mitä varusteita pelaajalle voi antaa, minne asettelemme namiskat ja kuinka peliä pelataan pelihallissa. House of the Deadia tehdessämme kokeilimme muun muassa sellaista toimintoa, että pelaajan hahmo voisi potkaista kun pelaaja tömäyttää alustaa jalallaan. Loppujen lopuksi Housesta tuli hyvin yksinkertainen peli, mutta olen käyttänyt tuon ajan testejämme paljon Risen tekemisessä.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Pelkäättekö pimeää?

Ueda: En, mutta olen tehnyt Riseen paljon taustatutkimusta. Sen johdosta olen lukenut paljon muun muassa alkemiasta, tarot-ennustamisesta ja yliluonnollisten tieteiden historiasta.

Ito: En edelleenkään oikein tykkää kummitustaloista, enkä voi sietää paikkoja joissa oikeat ihmiset kuljeksivat ympäriinsä kummituksia näytellen. Heistä ei koskaan tiedä mitä pirua he oikein aikovat tehdä, ja yritin tuoda vähän tätä samaa pelkäämisen epävarmuutta myös Riseen.

Mikä on pelin päätarkoitus? Pelotella pelaajia vai heittää heidät keskelle elävää seikkailua?

Ito: Pelin juju on elää ja kokea. Päähenkilömme on tavallinen kaveri, joka joutuu keskelle outoa tapahtumasarjaa, josta hän ei tiedä yhtikäs mitään. Hänen täytyy kahlata eteenpäin ja selvittää mysteeri toisensa jälkeen. Me yritämme saada pelaajan eläytymään tähän outoon ja kauhistuttavaan elämykseen.

Pelissä ei ole lainkaan tuliaseita. Miksi?

Ito: Peli kertoo tavallisista ihmistä. Minusta ammuskelu ei ole kovinkaan yleistä toimintaa. Aseet eivät kasva puissa ja luulen, että sellaisen hankkiminen vieraassa maassa on vaikeaa.

Ueda: Sitäpaitsi käsin tai käsiasein taisteleminen on paljon haastavampaa ja pelottavampaa kuin räiskiä tuliaseilla kaukaa.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Mitkä ovat suosikkikauhuelokuvianne?

Ueda: Minulla on ihan liikaa suosikkeja. Mutta valitsisin ehkä mieluisimmiksi Night of the Living Deadin ja Dawn of the Deadin. Ne eivät kerro pelkästään hirviöistä, vaan myös ihmisten välisestä draamasta ja kulttuurista.

Ito: En oikeastaan perusta kauhufilmeistä, mutta sitäkin enemmän zombierainoista. Tavallinen elämä loppuu yhtäkkisesti ja zombit vaan lisivät. Minusta tämä zombie-elokuvien hirvittävä epätoivo ja toivottomuus on jotenkin jännittävää.

Mistä asioista olette erityisen tyytyväisiä Rise of Nightmaresissa?

Ito: Tunnelmasta. Pelimaailman tutkimiseen ei tarvita lainkaan peliohjaimia. Se tuntuu monista varmasti todella kummalliselta ja jopa epämiellyttävältä elämykseltä alkuun. Mutta uskon, että he aloittavat nopeasti pelimaailman tutkimisen ja ympäriinsä kuljeskelun.

Mielestäni peli onnistuu hyvin myös pelaajan kiskomisessa sen pimeään maailmaan, kun pelaaja kuljeskelee koko ajan pimeässä, aivan ypöyksin.

Äänimaailma on myös erittäin tärkeä kauhupelissä. Jos pelaat ilman ääniä, niin ei pelissä ole juuri mitään mistä pelaaja voisi säikkyä. Musiikkimme sävelsi Ron Fish, jonka kanssa viestimme tiiviisti. Siinä oli kuitenkin haasteensa, kun yritimme viestiä valtameren yli fiiliksiämme ja tuntemuksiamme, etenkin kun peligrafiikkamme olivat vielä kesken. Kaikki onnistui kuitenkin hienosti ja musiikit sopivat peliin täydellisesti, mikä on tehnyt pelistä aiempaakin paremman.

Ronilla oli varmasti myös vaikeaa, mutta hän suhtautui kaikkeen koko ajan positiivisesti. Arvostamme häntä kovasti aktiivisesta asenteesta ja tuesta.

Ito: Pelihän sijoittuu itä-Eurooppaan, joten tarvitsimme peliin sikäläiseltä kuulostavaa musiikkia. Ja pelihahmojahan on vaikka mistä, Saksasta, Romaniasta ja Venäjältä, noin esimerkiksi. Puheiden äänityssessiot olivatkin haastavia mutta myös hauskoja.

Ueda: Tämän kaiken tekeminen on kestänyt noin puolitoista vuotta.

Ito: Iso osa alkuvaiheesta meni ihan vain Kinectillä leikkimiseen ja tekniikan testaamiseen.

Kinect-pelin tekeminen on siinäkin mielessä kiinnostavaa, että tämän on jonkinlainen uuden aikakauden alku. Se tuntuu hienolta ja erikoiselta. Samalla Rise of Nightmares on yksi ensimmäisistä Kinectille tehdyistä aikuisten peleistä. Pelin hahmoilla on kaikilla omat ongelmansa, jotka sotkeentuvat tarinan edetessä toisiinsa. Juonikuviot on rakennettu puhtaasti aikuisten pelaajien näkökulman mukaan, ja olemme rakentaneet teoksen niin että pelaajat löytävät siitä uusilla pelikerroilla aina uusia asioita.

 

Tekijä: Sega AM1

Julkaisija:  Sega

Tulossa: Xbox 360 Kinect

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://www.sega.co.uk/games/rise-of-nightmares/

Jukka O. Kauppinen & XCN

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lue myös

Assembly Summer 2011 -turnausreportaasi

From Dust – haastattelussa Another World -klassikon luojat

Ghost of Moscow: Death to Spies – ensikosketuksessa kylmän sodan Hitman

Real Warfare 2: Northern Crusades -ensikosketus – Total Warit on pelattu, juu

Red Orchestra 2 -ensikosketus – sota on kivaa!

Ridge Racer Unbounded – suomalainen näkökulma ajopelilegendaan

Verbatim Store’n’Go 500 Gb For Mac – mobiilia dataa

 

Keskustelu

No nyt viimeistään näkee onko tuosta kinectistä mihinkään.

jos ne ei saa tätä peliä toimivaan sujuvasti kinectin kanssa niin tämä ei tule olemaan kuis roskis kamaa. mutta jos pojat onnistuu niin ostan amnesian rinnalle

Jos tämä on Xbox 360 Kinect exclusive, niin miksi videoiden otsikoissa lukee myös PS3 ja Wii?

Muropaketin uusimmat