UUSIMMAT

Roccat Alumic – kovan luokan hiirimatto

06.06.2011 17:00 | Juho Anttila

Inarijärven syvyyksistä tärähtää taas. Mystisestä Aimo-materiaalista on taottu laitetta jos jonkinlaista. On hiirtä, kuulokkeita ja näppäimistöä, mutta unohtaa ei sovi myöskään vähäisempiä apuvälineitä. Roccat Alumic on hiirimatto kovaan käyttöön. Tai oikeastaan kova hiirimatto pelikäyttöön.

Vakava harrastus vaatii kunnon työkalut. Kalleinkaan pelihiiri ei ole parhaimmillaan repaleisen rievun tai kuoppaisen pöydän pinnan päällä. Optinen signaali vaatii oikean alustan, josta heijastua. Muutenkaan peli ei suju, jos rotan liikuttaminen on kuin hiekkapaperin hieromista.

Jäykkä Alumic on valmistettu, kuten nopeimmat ehtivät jo nimestä päätellä, alumiinista. 331 millimetriä leveä ja 272 millimetriä korkea levy on jäykkä ja kestävä. Matto, jos tätä enää sellaiseksi voi sanoa, ei taivu rullalle tai anna myöten. Toisin kuin taipuisammat matot, Alumic ei nöyrry työpöydän valtaavien paperipinojen edessä vaan pitää ottamansa tilan jämäkästi. Pehmeämmät matot käyvät hyvin myös vaikkapa ikkunassa pörisevien kärpästen hätyyttelemiseen, mutta Alumicilla huitova saattaa kolauttaa saman tien särön myös lasiin.

Alusta pysyy paikallaan kulmiin sijoitettujen kookkaiden kumitukien avulla. Pito voisi olla parempikin, nyt matto lähtee välillä omille teilleen, mutta useimmissa pelitilanteissa peto pysyy kurissa. Kumitassuilla pehmennetyt viistotut kulmat ovat myös omiaan ehkäisemään henkilövahinkoja, jos peliangsti saa välineet lentelemään ympäri huonetta.

Alustan pinta ei ole suoraan kylmää alumiinia. Sen sijaan käytössä on kaksi erilaista pinnoitetta, yksi kumpaisellakin puolella. Hiilenharmaa etupuoli on optimoitu nopeaksi mielessä alhaisella hiiren herkkyydellä pelaavat. Sormella kokeillen pinta tuntuu hiuksenhienosti karhealta. Hiiri liukuu alustalla sutjakasti eikä tarkkuuttakaan olla menetetty, vaikka painopiste onkin nopeudessa. Pelisuoritusta vahtii tyyliteltynä ääriviivapiirroksena esitetty suurikokoinen Roccatin kissapetologo.

Maton takapuolta näytetään puolestaan korkealla tarkkuudella pelaaville. Silmäkarkkina toimiva kissalogo nököttää nyt keskellä mattoa hienon sähkönsinisen efektin ympäröimänä. Pinnoite tuntuu etupuolta sileämmältä, mutta samalla tahmeammalta. Eri puolia vuoron perään vertailemalla hiiren käyttäytymisessä huomaa pienen pientä eroa, mutta vaihtelu jää lopulta sen verran vähäiseksi, ettei sillä liene merkitystä kuin todella tosissaan pelaaville.

Mukana on myös irtonainen rannetuki. Hieman yli 20 senttiä pitkä, viitisen senttiä leveä ja kahden sentin korkuinen geelitäytteinen mötkylä tuntuu ensin hieman liian korkealta leveyteensä nähden. Pienen totuttelun jälkeen ranne löytää kuitenkin paikkansa. Vaikka tuki on irtonainen, tarraa sen pohja kiinni itse mattoon niin, ettei se pääse vaeltelemaan ympäriinsä. Irtotuen saa aseteltua juuri itselleen sopivaan kulmaan, mikä on mainio ominaisuus etenkin, kun suurikokoinen ja jäykkä hiirimatto itsessään ei tue kovin kummoista pyörittelyä.

Jäykässä alumiinialustassa on vielä yksi etu perinteisempiin mattoihin nähden. Tavallinen hiirimatto on usein melkoinen törkymagneetti, jonka pinnasta nuudeleiden, kokiksen ja pizzanmurusten siivoaminen ei olekaan aivan yksinkertainen tehtävä. Kovapintainen Alumic ei imaise roskia kudokseensa. Lähes tahra kuin tahra lähtee pinnasta rätillä pyyhkäisemällä. Kumitassut sen sijaan keräävät töhnää ikävällä tavalla.

Roccat Alumic on mainio tuote. Suurikokoisena ja jäykkänä se vaatii pöydältä suhteellisen paljon tilaa. Jos tämä ei osoittaudu ongelmaksi, uskaltaa alustaa suositella kaikille niille, joiden budjetti kestää korkean hinnan. Laitteesta Suomessa pyydettävä lähes 40 euron hinta on nimittäin kohtuullisen suolainen paukku, onhan kyse kuitenkin ”vain” hiirimatosta.

 

Roccat Alumic

Valmistaja: Roccat

Hinta: noin 40 euroa

Lisätietoja:Roccat Alumic

Juho Anttila

 

Lue myös

Amiga Immortal 3 on tuplalevy täynnä hittejä

iPad 2 pelimiehen perspektiivistä

Logitech F540 – pelikuulokkeet konsolipelaajille

Nintendo 3DS – Dome testasi uutuuskonsolin

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

Testissä pumpattava ajotuoli – se kesti Kauppisenkin!

Witcher 2 – konseptigalleria

 

Muropaketin uusimmat