UUSIMMAT

Roccat Kone Pure Military: karu ulkoasu, asiallinen hiiri

08.01.2015 14:30 | Miikka Lehtonen

Roccat on firma, joka tuntuu tekevän tuotteita laidasta laitaan. Heidän valikoimastaan löytyy niin todella hyviä pelihiiriä kuin huonoja nappikuulokkeita ja kaikkea muuta siltä väliltä. Eikä ihme: kun tahti on kova, laatu on vaihteleva.

Roccatin Kone-hiirtä on perinteisesti pidetty yhtenä niistä voittajatuotteista. Miten käy, kun markkinoille pusketaan paranneltu ja riisuttu versio hiirestä hieman erikoisemmalla ulkoasulla?

Roccatin Kone Pure Military –hiirestä ei komeita ominaisuuksia puutu. Kun jopa hiiren skrollirullalle on keksitty Iskevä ja Isoja Kirjaimia Sisältävä Nimi ™, tietää, että markkinointiosaston väki on päästetty kopistaan. Valitettavasti ilmeisesti myös hiiren ulkoasun suunnittelu jäi heidän vastuulleen.

Pure Military ei tehnyt aluksi suunnatonta vaikutusta. Hiirtä ei oltu otettu edes paketistaan, kun parempi puoliskoni jo totesi, että näyttääpä halvalta lelulta. Ei ollut väärässä hän. Pure Militaryn muovipinnoite näyttää halvan muovimaiselta samoin kuin sen koristelukin, eikä vaikutelma ainakaan hälvene kun hiiren ottaa käteen.

Tiedättekö sen tunteen, kun sormet ovat rasvassa ja kosketat jotain muovista? Roccat Pure Military tuntuu siltä koko ajan. Luulin aluksi, että olin itse vahingossa klähmästänyt sormeni jotenkin, mutta kun useat käsittelyt puhdistusalkoholilla eivät muuttaneet asiaa, oli kohdattava tosiasiat silmästä silmään: Pure Militaryn pinnoite ei tunnu kivalta kädessä.

Tämä on harmi, sillä hiiri on kivasti suunniteltu. Se on sangen pieni (ja ilmeisesti suunniteltu claw-otetta varten), joten sormet lepäävät kivasti lukuisilla napeilla. Hiiri on myös kevyt ja liikkuu alustallaan pehmeästi. Testissä käytettiin samaan aikaan saatua Roccatin Siru-alustaa.

Mutta pestään vielä kerran varmuuden vuoksi kädet ja kurkistetaan sitten pintaa syvemmälle.

Napeissa ja ominaisuuksissa löytyy

Pure Militaryssä löytyy tosiaan ominaisuutta joka lähtöön: huipputason optinen sensori, makrotoimintoa joka lähtöön, oikein copyright-merkeillä varustettu rulla ja ties mitä muuta. Turha niitä kaikkia on sen tarkemmin penkoa, mutta yhteisvaikutuksena syntyy hiiri, joka todella tuntuu toimivalta. Rulla on portaallista mallia ja toimii kivasti. Se on kevyt ja pinta on poimutettu, jotta pienetkin liikkeet onnistuvat helposti ja varmasti.

Napit ovat miellyttävän tuntuiset ja niitä on yhteensä viisi kappaletta: kaksi vasemman peukun alla (sori, vasenkätiset), kaksi pääpainiketta ja painettava rulla. Mukana tulevan ohjelmiston ansiosta nappeihin voi ohjelmoida makroja, jolloin joku napeista voi toimia vaihtoehtoiset toiminnot aktivoivana makronäppäimenä.

Vähemmän tarpeellisena ominaisuutena hiiren persauksessa on Roccatin logo LED-valojen kera. Värejä pystyy tietenkin muuttamaan, joten oma militaristinen hiireni LEDeilee nyt hehkeän pinkisti. Oi kun söpöä!

Ja kyllähän se hiiri toimii. Liike on pehmeää ja lukupää todella tarkka. Mitään tieteellisiä mittauksia en suorittanut, mutta se tärkein testi meni läpi heittämällä: kuukauden testijakson aikana sensori ei pätkinyt kertaakaan, enkä joutunut koskaan tilanteeseen, missä pelikokemukseni olisi kärsinyt pätkääkään hiiren hypähdettyä tai tehtyä jotain muuta outoa. Liikettä luetaan tarkasti pienillä ja suurilla nopeuksilla. Lukutiheyttä voi säädellä rullan alla olevilla pikavalintanäppäimillä, kuten nykyään tapana on.

Tekniikkansa puolesta Roccat Pure Military on siis onnistunut peli. Mutta entä softa?

Ongelmissa löytyy myös

Jos itse hiiri toimi mainiosti ja luotettavasti, ohjelmistosta ei voi sanoa samaa. Onnistuttuani metsästämään Roccatin sivuilta hiiren ohjelmistot – mukana niitä ei toimitettu eikä ohjekirja sanonut mitään tarkempaa kuin ”etsi saitilta” – asensin ne koneelleni ja hämmästelin, kun mikään ei tuntunut toimivan.

Ohjelma kyllä käynnistyi ja tuntui tarjoavan jos jonkinlaisia toimintoja: LEDin saa vaihtamaan väriä ja vilkkumaan, nappeja voi vapaasti ohjelmoida, lukutiheyttä säätää (laajalla säteellä ja pienin hyppäyksin) ja kaiken vielä tallentaa vaikka pelikohtaisiksi pika-asetuksiksi, joiden laukaisu sidotaan haluttuun EXE-tiedostoon, jotta vaikka aina Team Fortress 2:n käynnistäessään saa Team Fortress 2 –asetuksensa. Kivaa. Mutta kun ei toiminut.

Yhden iltapäivän vietin kokeillen jos jonkinlaisia juttuja: käynnistelin ohjelmaa administrator-oikeuksilla ja ilman, nyin hiirtä irti koneesta eri aikoina prosessia ja lähettelin avunpyyntöjä Roccatin tukeen. Tuesta ei ollut kauheasti apua, mutta jostain oli, sillä siinä neljännen tunnin kohdalla joku satunnainen toimintojen kombinaatio tehosi ja softa toimi: pika-asetukseni tallentuivat hiireen ja  sain peukkunapin käyttööni (oletusasetus sille on makroihin tarkoitettu EasyShift-toiminto, eikä suinkaan vaikka se standardi ”sivu taaksepäin”).

Tämän riemuvoittoni jälkeen olen yhä törmännyt samoihin ongelmiin: satunnaisesti ohjelma ei vain toimi. Se ei lähetä hiirelle mitään komentoja , eikä vaihda hiireen tallennettuja asetuksia. Päivityksiä softaan ei ole julkaistu vähään aikaan, joten en pidättelisi hengitystäni ongelmien korjaantumisen puolesta. Turhauttavaa!

Kaikesta huolimatta?

Roccatin Kone Pure Military on siis vähän ristiriitainen paketti. Lelumainen ulkoasu, suorastaan ikävä pinnoite, tökkivä softa … ja toisaalta mainiosti toimiva hiiri. Miten tämän kaiken sitten tasapainottaisi?

Ehkä vaikka näin: Roccatin Pure Military ei sinänsä tee mitään niin erinomaista, että se nousisi esiin hiirten massasta minään selvänä ykkössuosikkina. Itse pidän jatkossakin käyttöhiirenäni Steelseriesin mainion Sensein, mutta jos se olisi vaikka sattunut kyrvähtämään ja käteeni olisi lyöty Pure Military, olisin todennäköisesti ollut vaihtokauppaan ihan tyytyväinen.

Sellainen varoitus on annettava, että Pure Military ei tiettävästi toimi täysin OS X:n kanssa, eli Mac-pelureille edessä on tyhjä arpa. Mutta: jos hakusessa on kivan pieni ja toimiva pelihiiri, eikä inhoittavan muovimainen ilme ja tuntuma haittaa, Pure Military on toimiva ja miellyttävä rotta.

 

Roccat Kone Pure Military

Valmistaja: Roccat
Hinta: noin 55-60 euroa
Lisätietoja: http://www.roccat.org/Products/Gaming-Mice/ROCCAT-Kone-Pure-Military/

Tekniset ominaisuudet:
 • 5000 DPI:n Pro-Optic –sensori
 • 32-bittinen Turbo Core V2-prosessori
 • 576kb sisäistä muistia
 • Seitsemän ohjelmoitavaa painiketta (kaksi varattu oletusarvoisesti DPI:n säätelyyn)
Valmistajan omat hypet:
 • Pro-Optic Sensor R4 with up to 5000dpi
 • 1000Hz polling rate
 • 1ms response time
 • 130ips max speed
 • 30G acceleration
 • 16-bit data channel
 • Adjustable lift-off distance
 • Adjustable angle snapping
 • Tracking & Distance Control Unit
 • 72MHz Turbo Core V2 32-bit Arm based MCU
 • 576kB on-board memory
 • Zero angle snapping/prediction
 • 1.8m braided USB cable

Muropaketin uusimmat