Uusimmat

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

14.05.2011 18:00 Juho Anttila

Syvällä Lapin erämaassa kimaltelee Inari-järvi. Maanalaisen jäätikön uumenista löytyy uusi tuntematon materiaali, Aimo. Tieteen kaikki tunnetut totuudet mullistava aine on kuin luotu yhteen tarkoitukseen: täydellisten pelivälineiden raaka-aineeksi.

Roccatin sivuille eksyessä ei voi kuin kummastella, mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu. Saksalaisen yrityksen tuotteista leijonanosa kantaa epäilyttävän suomalaista nimeä, puhumattakaan höpsöstä taustatarinasta. Kiinnostus herää väkisin: onko Kova[+]-hiiri kehujen arvoinen?

Salaisuus kielikummajaisten takana ei avaudu aivan helpolla edes Internetin avulla. Huhut verkon syvyyksissä tietävät kertoa laajalla rintamalla pelilaitteistoa tuottavan yrityksen käyttäneen suunnitteluapuna supisuomalaisia huippupelaajia. Löytyi laitteista sitten kotimaista kosketusta tai ei, yksi asia tulee selväksi alusta saakka: testiin saatu Kova[+] ei ole lainkaan hullumpi rotta.

Värivaloja ja ergonomiaa

Suhteellisen pienikokoinen Kova sijoittuu muotoilultaan SteelSeries Xain kaltaisten tyylikkäiden hiirulaisten ja kouran muotoon muokattujen möhkäleiden välimaastoon, silti ennemmin hillittyyn suuntaan nojaten. Profiili on miellyttävän vähäeleinen, mutta pakaroihin on lisätty täytettä. Peukaloa tukeva paksunnos tekee otteesta jämäkän, mutta ei liian jäykkää. Kovin isokouraiselle Kovaa ei kuitenkaan uskalla suositella.

Hiirulainen on symmetrinen, joten sama laite sopii yhtä lailla vasenkätisillekin. Yllättävänkin paksun rullan käyttötuntuma on pehmeähkö, mutta silti selvästi naksahteleva. Standardinappuloiden lisäksi hiiren kyljiltä löytyy vielä kaksi nappulaa kumpaiseltakin puolelta. Peukalon puolelta napit tavoittaa hyvin, toiselta laidalta sormi ei taas meinaa aivan löytää paikkaansa. Näin ollen kaksi nappulaa jää väkisinkin hieman turhiksi.

Muuten vaatimattoman mattamustaa laitetta hallitsevat neljä värillistä valoa. Näiden kanssa on sorruttu hieman kikkailemaan. Valojen värin voi valita seitsemästä erilaisesta. Lisäksi valoille voi asettaa eräänlaisen hengitysefektin, jolloin ne vilkkuvat pehmeästi viiden, kymmenen tai viidentoista sekunnin välein. Myös värin saa vaihtumaan lennosta samanaikaisesti. Turha, mutta samalla omalla tavallaan kiehtova ominaisuus.

Hiiren pintamateriaali tuntuu käteen miellyttävältä. Ote ei luista, mutta pitoa ei olla haettu myöskään epämiellyttävällä karheudella. Häntä sen sijaan ei vakuuta. Tavallisen ohkainen kaapeli voi hyvinkin olla laitteen heikko kohta, ainakin korkeamman hintaluokan hiirten vahvistettuihin piuhoihin verrattuna.

Speksit pöytään

Tekniset ominaisuudet kiinnostavat tosipelaajia. Kova ei edusta Roccatin tarjonnan aivan tehokkainta kärkeä, mikä heijastuu myös spekseihin. Hävetä ei kuitenkaan tarvitse, sillä tehoa ja säätövaraa riittää silti vähintään vähemmän vakavasti pelaavien tarpeisiin.

DPI-asetuksia löytyy neljä erilaista. 400, 800, 1600 ja 3200 dpi:tä. Näytteenottotaajuus nousee tasan tuhanteen hertsiin ja huippunopeus on 130 tuumaa sekunnissa. Tieto kiitää hiiren ja tietokoneen välillä 16-bittisesti kaksimetrisen USB-kaapelin kautta.

Käytössä hiiri toimii nopeasti ja sulavasti. Tarkkuus on hyvä, mutta ei silti aivan nappisuoritus. Vika saattoi tosin olla myös testaajassa. Erinomaiseen Xai-hiireen leimautuneelle tuotti jonkin verran vaikeuksia löytää ohjelmallisesti aivan täysin käteen sopivia säätöjä. Vertailukohtana on kuitenkin nyt yksi markkinoiden parhaista hiirulaisista, joten ei Roccatin tarvitse hävetäkään suoristustaan, vaikka aivan samalle tasolle ei ylletäkään.

Makroluokan säätövaraa

Jos hiiren tekniikka ei riitäkään ylittämään sitä korkeinta rimaa, suoriudutaan ohjelmistopuolella lähes kympin arvoisesti. Hiiren eri toimintoihin pääsee käsiksi vaivattomasti ja kustomointimahdollisuuksia riittää vaativampaankin tarpeeseen.

Tarjontaa vähemmän oleellisesta päästä lähestyen valojen säätäminen mainittiinkin jo. Tämän lisäksi sovellusohjelma osaa näin haluttaessa ilmoittaa profiilin, dpi-asetuksen ja herkkyysasetusten muutoksesta puhutulla äänimerkillä. Näin pelaaja pysyy koko ajan kärryillä siitä, mikä asetus kulloinkin on käytössä.

Muokattavia profiileja voi olla tallennettuna yhtä aikaa viisi erilaista. Jokaisen hiiren nappulan toiminto on valittavissa erikseen, EasyShift[+] toiminnon avulla jopa kahteen kertaan. Kun EasyShift[+]-toiminnolle määriteltyä nappulaa pitää pohjassa, laukaisevat muut napinpainallukset toissijaisen, yhtä lailla määriteltävissä olevan toiminnon. Näin nappuloiden toimintojen kokonaismäärä lähes kaksinkertaistuu.

Myös makrojen ohjelmoiminen nappien taakse onnistuu. Toki sovellus sisältää jo valmiiksi varsin kunnioitettavan määrän valmiita makroja suosituimpia pelejä varten. Myös omien tekeminen on helppoa, mutta tarvittaessa makrojen viiveitä pääsee säätämään todella tarkasti graafisen aikajanamuotoisen käyttöliittymän kautta.

Roccat Kova[+] irtoaa kaupasta hieman alle 60 euron hinnalla. Laite on hintaluokassaan hyvä, joskaan ei virheetön. Parhaat innovaatiot löytyvät muotoilun ja hallintasovelluksen puolelta. Tekniikka sen sijaan jättää vielä hieman kylmäksi. Vaikka SteelSeries Xai jäikin syrjäyttämättä, löytyi testitaloudesta silti myös Kova[+]:lle halukas ottaja. Ehkäpä laitteeseen on pienistä puutteista huolimatta tarttunut myös rahtunen luvattua Lapin charmia. Roccat on joka tapauksessa nimi, jota kannattaa seurata.

 

Roccat Kova[+]

Valmistaja: Roccat

Hinta: 50-60 euroa

Lisätietoja: Roccat Kova[+]  

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Tarkkuus: 3200dpi, optinen sensori
  • Huippunopeus: 130 tuumaa sekunnissa
  • Kiihtyvyys: 30G
  • Näytteenottotaajuus: 1000Hz
  • Kaapeli: 2m USB

 

Lue myös

iPad 2 pelimiehen perspektiivistä

Mad Catz Wireless Racing Wheel – tärinätön perusratti Xbox-kuljettajille

Nintendo 3DS – Dome testasi uutuuskonsolin

Skylanders Spyro’s Adventure tekee Activisionista leluvalmistajan

Sound Blaster Tactic 3D Sigma – Tukevat kuulokkeet pelaajille

Xbox 360:n hopeinen Aberdeen-ohjain – muuntuva peliohjain

Zeebo – kehitysmaille suunniteltu pelikonsoli