Uusimmat

Roccat Tyon pelihiiri tarjoaa myös personoitavan valaistuksen kaamosmasennuksen ehkäisyyn

04.11.2014 19:30 Muropaketin toimitus

80-luvun scifivalot henkiin herättävä hiiri oksentaa värejä silmillesi kuin epilepsiatesteri ja saa jokaisen migreenitaipuvaisen katoamaan peiton alle.  Jaksaako moista loistoa tuijotella illasta toiseen, etenkin kun vastassa on suomalaisittain tuttu pimeähkö talvi? Tarjoaako pelihiiri väriloiston ohessa mitään muuta? Nappeja ainakin on enemmän kuin kotihoidossa olevan mummon lääkeannostelijassa.

Aloitetaan ominaisuuksista. Hiiressä on nappeja kahdeksan kappaletta ja ne voi tuplata easy-shift –painikkeen avulla 16 eri toimintoon. Tämän luulisi riittävän sekoittamaan jokaisen pelaajan muistin siitä, että mitä tässä pelissä tämä toiminto tekikään. Näiden kaverina hiiressä on analoginen ohjain, jota mainostetaan mm. kaasuvipuna tai korkeudensäätönä eri peleihin.

Rautariippuvaisille rotta tarjoaa 8200 dpi:n tarkkuuden ja näytteenottotaajuus on pelihiiristä tuttu vakio 1000Hz. Ensin mainittua kovin moni pelaaja tuskin pystyy edes hyödyntämään, enkä tiedä voiko sitä oikein käyttää mihinkään muuhunkaan pelien ulkopuolella. Onhan se silti hieno osoitus siitä mihin tarpeettomaan yksityiskohtaan voidaan panostaa lähes loputtomasti, ehkä ensi vuonna saadaan jo 16400 dpi?

Painikkeiden määrä on riittävä ja näin wanhan kansan pelaajana hirvittävä. En tiedä minkälaista MMORPG-mättöä pitäisi harrastaa ja montako tuntia päivässä, että ne kaikki saisi käyttöön ja muistaisikin. Eiväthän ne toisaalta häiritsekään, mutta osa saattaa jäädä osittain hyödyntämättä, jos pelaaja on tottunut rajallisempaan nappimäärään.

Sateenkaarisoturien valtakunta

Ledivalot luokoon loistoa pimeyteen, sillä vuoden pimein aika on almanakassa enää parin sivun päässä. Hiiren pohjassa ja rullassa olevat valot tarjoavat täysin muokattavissa olevan väriloiston 16,8 miljoonan eri variaation voimin ja millä teholla! Oletuksena ledien loisto on sitä luokkaa, että heijastuksia tulee näyttöä ja näppäimistöä myöden. Väriarvoja täytyykin muokata lähemmäs mustaa, jotta valosaaste saadaan aisoihin.

Vaan vaihdappa väriä kiireessä ja omaa etsien. Ohjelma ottaa 28 sekuntia siihen, että muutokset menevät ruudulta hiirelle. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikkien värien läpikäymiseen voisi kuluttaa elämässään vajaat 13 vuotta, eikä tähän ole laskettu taukoja tai vipujen siirtelyyn menevää aikaa.

Ohjelman käyttö on muutenkin hyvin kaukana stressivapaalta vyöhykkeeltä. Sen käyttämistä voisi verrata siihen, että Photoshop-ammattilainen ottaisi GIMPin työkalukseen ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta. Ja ei, tämä ei tarkoita sitä, että GIMP olisi huono vaan sitä miten kaukana logiikka on totutusta. Myöskään valinnasta toiseen ei pääse sarkainta painamalla. Ohjelman käyttö aiheuttaa harmaita hiuksia, jos niitä vielä sattuu kasvamaan päässä. Makrojen tallentaminen sentään onnistuu, joten painikkeiden taakse saa tallennettua takuuvarmasti kaiken haluamansa ellei vähän enemmänkin, tosin niiden testaaminen ja tallentaminen on työlästä aiemmin mainitusta syystä.

Tilastotiedoista tykkääville ohjelmisto mittaa hiiren kulkeman matkan ja painallukset sekä antaa palkintoja hiiren käytöstä. Tämän ominaisuuden tekemiseen käytetty aika olisi voitu käyttää ohjelman intuitiivisuuden hiomiseen tai vaikka siihen, että DPI:n säätäminen olisi portaatonta eikä 200:n välein hyppivää.

Hän on kaatunut eikä kukaan auta.

Rakenne

Hiiren muotoilu on lähellä Logitech MX510/G500-hiiriä, eli tarjolla on pyöreitä kurveja, joiden päällä kättä on helppo lepuuttaa. Muotoilu on etenkin kämmenotteella pelaavien mieleen, mutta sormenpääotteellakin voi pelata, ainakin jos kämmenet ovat lapio-luokkaa. Painikkeet ovat helposti sormien ulottuvilla, vaikka hiiri onkin omiin naisellisiin pikkukätösiin hieman kookas. Muihin hiiriin verrattuna Tyon on aavistuksen isompi kuin Steelseries XAI ja huomattavasti kookkaampi kuin Zowie EC2 eVo.

Pintamateriaali on päältä sileä ja sivuilta karhennettu. Käsi kuitenkin hiostuu parin tunnin pelaamisen jälkeen kämmenotteella pelatessa, eikä taistelutilanne tunnukaan enää niin kivalta, vaikka soturi olisikin pukeutunut teknisiin taisteluvarusteisiin. Hiiri myös tuntuu käteen hiukan turhan liukkaalta, jos on tottunut Zowien tarjoamaan kumimaiseen pinnoitteeseen.

Painikkeet puolestaan toimivat varmasti, eikä monien hiirien Akilleen kantapää eli rulla tunnu lainkaan hassummalta. Rullaus toimii luonnollisesti, eikä painamiseen tarvittava voima ole liian suuri. Vapaarullan puuttuminen on pitkiä dokumentteja ja web-artikkeleita lukevalle miinus.

Kädessä hiiri tuntuu kevyeltä sekä hieman halvahkolta, mutta liukuu nykimättä. Lisäpainot voisivat olla tarpeen, mutta sellaisia tähän ei saa. Mukana ei myöskään tule varatassuja, eli paketissa on vain itse hiiri ja pieni pamfletti, jossa kerrotaan tärkeimmät mainoslauseet.

Laser-sensorilla varustettuja hiiriä on vuosia moitittu siitä, että niissä on sisäänrakennettu kiihtyvyys – eli vaikka kiihtyvyysanturi olisi ohjelmallisesti poissa käytöstä, niin silti sensori spurttailee. Tämä ei ole ollut omassa pelikäytössäni ongelma enkä tiedostanut asiaa ollenkaan, mutta HC-pelaajat 144 Hz -näyttöineen voivat esittää eriäviä mielipiteitä.

Mutta! Minulleko?

Kovaan hintaan saa myös paljon. Hiiri on modernin oloinen, vaikka muotoilu ei menekään äärimmäisyyksiin. Tosipelaaja ei paljoa enempää voi hiireltä vaatia, vaikka pintamateriaali voisikin olla parempi. Hiiren voi myös tallentaa esimerkiksi kuvankäsittelyssä tarvittavia makroja, joten painikkeiden hyödyntäminen ei rajoitu pelkästään pelaajien tarpeisiin. Hintalappu on tosin kova, mutta jos käsi ja pinta kohtaavat kuin saduissa, niin luvassa on jotain ainutlaatuista.

Roccatin hiiren säätöohjelma kaipaa kuitenkin työstämistä. Ja logiikkaa. Jos sen ongelmat eivät tunnu esteeltä, niin vanhan pelirotan vaihtaminen Tyoniin on kelpo idea, hinnasta huolimatta. Toki vaihtoehtoisia ja parempiakin hiiriä löytää, myös halvemmalla, mutta silloin disko jää kokematta.

 

Roccat Tyon

Valmistaja: Roccat

Hinta: 99 euroa

Lisätietoja: http://www.roccat.org/tyonexperience/

Juha Somby

 

Tekniset ominaisuudet:

  • 8200 dpi:n laser-sensori
  • maksiminopeus 150 tuumaa sekunnissa
  • 40G-kiihtyvyys
  • 125, 250, 500 tai 1000 hertsin näytteenottotaajuus
  • 1,8-metrinen punottu USB-kaapeli
  • paino 126g (pl. kaapeli)

 

Lisää aiheesta

Hauppauge HD PVR Rocket – loistava videotallennin pelajalle ja striimaajalle

LogiLink Cassette to Digital Converter – C-kasetit ämpäreiksi

Logitech G100s – vaatimaton mutta pätevä peruspelihiiri

Logitech G500s -pelihiiri – futuristista tyylikkyyttä

Mikrokonsolit tulevat: mitä on luvattu, mitä saatu?

Plantronics RIG Gaming Headset – kevyttä iloa korville

Roccat Syva –pelinappikuulokkeet – kiva ulkonäkö, pliisu ääni

Xtrfy XG1-R LED –pelinäppäimistö on ledillisen värikkyyden multihuipentuma