Uusimmat

Seuraavan sukupolven konsolien teknologia

13.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

PlayStation 3:n teknologia

PlayStation 3:n ydin rakentuu IBM:n, Toshiban ja Sonyn yhdessä kehittämälle CELL-prosessorille, jonka suunnittelemiseen on ehditty käyttää jo kaksi miljardia dollaria. Nimi juontuu prosessorin solumaisesta suunnittelusta – rankasti yksinkertaistettuna CELL-prosessorit on suunniteltu toimimaan yhdessä riippumatta siitä, minkä tyyppisessä viihdelaitteessa ne ovat.

Sony ilmoitti yllättäen joulukuussa 2004, että PlayStation 3:n GPU:n (Graphics Processor Unit) eli grafiikkapiirin kehittää Nvidia. Yleisesti odotettiin, että grafiikkapiirin ominaisuudet rakentuisivat CELL-prosessoriin ja PS2:n GPU:n suunnitelleen Toshiban vastaavaan sen kehityksestä. Pc:n 3d-kiihdyttimistään tunnettu Nvidia tuo mukanaan kokemusta sekä ohjelmointiystävällisyyttä, mutta myös konservatiivisemman ratkaisun. Se voi pelinkehittäjien kannalta olla hyvä asia, sillä Emotion Enginen ja Vector Unitien kaltaisia teknisiä yllätyksiä ei varmasti tule.

”Olemme todella otettuja siitä, että pääsemme Sony Computer Entertainmentin kanssa rakentamaan yhtä seuraavan sukupolven tärkeimmistä viihde- ja digitaalimedialaitteista”, Nvidian johtaja Jen-Hsun Huang totesi.

Revolutionin teknologia

Revolutionin keskusyksikön suunnittelu ja toteutus on IBM:n ja Nintendon insinöörien harteilla. Prosessorin koodinimi on Broadway. Grafiikkapiirin suunnittelu ja toteutus ovat ATIn harteilla, ja tämän prosessorin koodinimenä on puolestaan Hollywood.

Satoru Iwatan mukaan Broadway-nimi valittiin, koska New Yorkissa sijaitseva Broadway on maailman ”elävän” viihteen keskus ja Hollywood puolestaan elokuvateollisuuden keskus. Revolution tulee Iwatan mukaan yhdistämään molemmat ja muodostamaan ”uudenlaisen viihteen keskuksen”. Samassa tilaisuudessa Iwata vahvisti, että Revolution on myös varustettu täysillä WiFi-ominaisuuksilla langattomia yhteyksiä varten.

Iwata on myös todennut, että nimensä mukaisesti Nintendon seuraava konsoli on jotain mullistavaa, mutta televisioon sekin edelleen kytketään. Suurimmat innovaatiot taitavatkin tapahtua peliohjaimen toteutuksessa. Huhujen mukaan se rakentuisi kahdesta kahvasta, joiden keskellä on kosketusherkkä näyttö, jonka pelaajat voivat mukauttaa mielensä mukaan jokaista peliä varten.

Revolutionilla voi myös pelata GameCuben pelejä.

Xbox 360:n teknologia

Microsoft on pisimmällä uuden konsolinsa tuotannossa. Xbox 2 tarjoaa J Allardin sanojen mukaan hyvin tasapainoisen laitteen, jonka suorituskyky ylittää teraflopin. Monisäikeinen keskusprosessori on suunniteltu IBM:n kanssa. Grafiikkapiiri on puolestaan suunniteltu yhdessä ATIn kanssa. Prosessointivoimaa tuovat kolme 3 Ghz:n PowerPC-prosessoria.

Xbox 2 on myös varustettu täydellisillä langattomilla ominaisuuksilla. Peliohjaimetkin ovat Nintendon Wavebirdin tapaan langattomat. Xbox Live 2.0:n käyttöliittymästä esiteltiin alustavia valikkosuunnitelmia jo maaliskuun Game Developers Conference -tilaisuudessa.

Xbox 2:ssa ei ole kovalevyä. Sen korvaavat vähintään 64 megan kokoiset muistikortit. Kovalevyn huhutaan ilmestyvän myyntiin erillisenä osana.

Xbox 360 on rakennettu HD-teräväpiirtoaikakausi mielessä. Laitteen oletusarvoinen resoluutio on 1280 x 720 laajakuvatilassa, ja laite osaa skaalata kuvan television ominaisuuksien mukaan.

Tärkeä komponentti Xbox 2:n pelinkehitystä ajatellen on Microsoftin kehittämä XNA-ohjelmisto, jota yritys kuvailee seuraavan sukupolven pelinkehitystyökaluksi.

Mikä on XNA?

XNA on Microsoftin seuraavan sukupolven ohjelmistokehityspaketti, joka helpottaa pelintekijöiden työtä ja auttaa näitä pääsemään nopeammin parempaan lopputulokseen.

Microsoftin XNA-strategia:
– Älykäs yhteensopivuus – XNA yhdistää parhaat Windows- ja Xbox-pelinkehitysohjelmistot yhdeksi kokonaisuudeksi
– Ryhmätyöskentely – XNA Studio tuo mukanaan yleisen tiedostoformaatin, koostamisprosessin ja integroidut pelinkehitystyökalut, jotka auttavat kaikkia kehitysryhmän jäseniä optimoimaan työntekoprosessinsa.
– Komponenttirakenne – XNA helpottaa kehittämistä eri järjestelmille, kun peleissä voidaan hyödyntää yhteisiä elementtejä. Samalla myös testaaminen helpottuu.

Mitä XNA tekee?
Microsoftin XNA on koko pelialan laajuinen aloite, josta muodostuu ”pelinkehityksen ekosysteemi”, jossa pelintekijät, ohjelmistotyökalujen kehittäjät ja middleware-kehittäjät hyötyvät ja edistyvät tuottamalla parempia pelejä aiempaa nopeammin.
XNA aseistaa ja valmistaa pelintekijät kohtaamaan räjähdysmäisen nopeasti kasvavat kehityskustannukset, kuluttajien kasvavat odotukset ja alati lisääntyvät pelilliset vaatimukset. XNA antaa pelintekijöiden keskittyä pelien suunnittelemiseen monimutkaisen ohjelmoimisen sijaan.

Thomas Puha