SIDin kuninkaan paluu

29.04.2005 17:48 | Jukka O. Kauppinen

Rob Hubbard on nimi, jonka jokainen vähääkään tietokonepelien historiasta tietävä tunnistaa välittömästi. Hubbard on elävä legenda, joka on säveltänyt musiikkia yhteensä satoihin peleihin. Aktiivisimmillaan säveltäjä oli 1985 – 1989 välisenä aikana luodessaan soundtrackejä lukemattomiin Commodore 64-, Atari ST-, Amstrad- ja Amiga-peleihin.

Hubbard siirtyi Electronic Artsin palvelukseen vuonna 1989 yhtiön ensimmäiseksi vakituiseksi ääniteknikoksi, joka työsti kaikkien EA:n pelien äänet. Sittemmin Hubbard vastasi EA Sports pelien äänipuolesta ja toimi EA:n äänipuolen vetäjänä (audio director) sekä äänipuolen teknisenä johtajana (audio technical director), kunnes irtisanoutui muutama vuosi sitten EA:lta 14 vuoden jälkeen.

Pelimusiikin säveltämisen Hubbard lopetti vasta 1996 – 1997 tienoilla. Hänen lukemattomat pelisävellyksensä ovat kuitenkin luoneet kasvot pelien soundtrackeille.

therocket_rob_2.jpgHubbard on kuitenkin viettänyt liki vuosikymmenen hiljaiseloa pelisävellyksien maailmasta. Nyt hän kuitenkin säveltää suomalaisen The Rocketin kesällä 2005 julkaistavaan Pinball Dreaming peliin kappaleita, joita voi käyttää pelin eri kenttien taustamusiikkina tai soittaa pelin sisäisen jukebox-ohjelman kautta. Lisäksi Hubbard säveltää pelin pääteohjelman kautta ostettavia ja puhelimeen automaattisesti asentuvia pelihenkisiä soittoääniä.

”Rob on kaikkien aikojen paras ja tunnetuin pelisäveltäjä. Voiko tänään kukaan nimetä enää ketään muuta pelisäveltäjää nimeltä kuin ehkä Jesper Kydin? Erääseen maailmanaikaan pelejä myytiin jo pelkällä säveltäjän nimellä: Hubbardilla. Hubbard on pelimaailman John ’Star Wars’ Williams tai Danny Elfman”, toteaa Juuso Salmijärvi, The Rocketin teknologiajohtaja.

”Mikä olisi pelimaailmassa kovempi juttu kuin Rob Hubbardin comeback?”, Salmijärvi jatkaa.

Hubbard säveltää Pinball Dreaming peliin musiikkia 80 luvulla kehitetyllä ”mod-tekniikalla”, jota Hubbard pitää virkistävänä vaihteluna nykyaikaiseen säveltämiseen:
therocket_rob_1.jpg”Mod-tyyliset sävellykset muistuttavat itse asiassa erittäin paljon vanhaa ajuriani 80-luvulta. Väline pakottaa rajoitettuun ja kaavamaiseen ilmaisuun, joten sillä ei voi säveltää samalla tavalla kuin MIDI-säveltämisessä – paitsi jos sen eteen näkee todella paljon vaivaa”, Hubbard toteaa.

”Mobiilipelien soundtrackien tekeminen on mukavaa ja hauskaa. Se muistuttaa vuosien takaista peliteollisuutta, joka oli aivan toista maata kuin nykypäivän PS2/Xbox-pelien suurisuuntainen tehtailu.”

”The Rocketin kanssa työskentely on hauska keikka!”

Pinball Dreaming julkaistaan kesällä 2005 Symbian-pohjaisille kännyköille, joita valmistavat muun muassa Motorola, Nokia, Panasonic, Samsung, Sendo, Siemens ja Sony Ericcson.

The Rocket on aiemmin tehnyt muun muassa peli- ja viihdesovellutuksia Nokian puhelimiin, sekä myös Soneraplazalla parhaillaan kampanjoidun Rokkstar-viihdesovellutuksen.

www.rocket.fi